Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο κύτταρα που παράγουν ωάρια και σπερματοζωάρια

Η μάχη κατά της στειρότητας *(ή της προσπάθειας του ανθρώπου να θεοποιηθεί)* έκανε ένα ουσιαστικό βήμα, καθώς αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά βρήκαν τρόπο να μετατρέπουν τα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα στα κύτταρα εκείνα που δημιουργούν τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια.

Η ανακάλυψη, που επιτρέπει στους ερευνητές να μελετήσουν τα ανθρώπινα αναπαραγωγικά κύτταρα από την πρώτη κιόλας στιγμή που δημιουργούνται στα έμβρυα μέχρι να γίνουν ώριμα ωάρια και σπερματοζωάρια, μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες γονιμότητας, καθώς και σε καλύτερη κατανόηση των κληρονομικών ασθενειών, πράγμα που ίσως οδηγήσει μελλοντικά στη διόρθωση των αναπτυξιακών προβλημάτων πριν τη γέννηση του παιδιού.

Η έρευνα έγινε από ομάδα επιστημόνων υπό την δρα κυρία Ρένι Ρέιχο Πέρα του Ινστιτούτου Βιολογίας Βλαστοκυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Στάνφορντ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τον «Γκάρντιαν». Οι επιστήμονες μπορούν πλέον τώρα να μελετήσουν ενδελεχώς πώς δημιουργούνται τα γεννητικά κύτταρα (γαμέτες), από όπου προέρχονται τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια, και ποια γονίδια δραστηριοποιούνται στην όλη διαδικασία.

Μέχρι τώρα ήταν ουσιαστικά πρακτικά αδύνατη η μελέτη των γεννητικών κυττάρων, επειδή τα κύτταρα αυτά σχηματίζονται πριν ένα έμβρυο γίνει δύο εβδομάδων. Το συγκεκριμένο πρώιμο στάδιο του αναπαραγωγικού κύκλου στους ανθρώπους δεν μπορεί επίσης να μελετηθεί στα ζώα, επειδή τα εμπλεκόμενα γονίδια είναι μοναδικά στους ανθρώπους. Η νέα ανακάλυψη ανοίγει ένα «παράθυρο» σε ένα μέχρι τώρα κρυφό στάδιο της ανθρώπινης ανάπτυξης. Θα βοηθήσει έτσι στη μελέτη των αρχικών σταδίων της ανθρώπινης ανάπτυξης και θα ρίξει νέο φως στην εμφάνιση της στειρότητας και των κληρονομικών ασθενειών.

Η παραγωγή πολύ λίγων ή κακής ποιότητας γεννητικών κυττάρων αποτελεί σημαντική αιτία της υπογονιμότητας στους ανθρώπους. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η νέα ανακάλυψη θα τους επιτρέψει να οδηγήσουν σε ωρίμανση και στην ανάπτυξη τα ανώριμα γεννητικά κύτταρα που διαθέτει ένας άνθρωπος.
Η νέα τεχνική επιτρέπει τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα να χρωματίζονται πράσινα, όταν αρχίζουν να μετατρέπονται σε ωάρια και σπερματοζωάρια. Αφού με τον τρόπο αυτό απομονώνονται τα γεννητικά κύτταρα, στη συνέχεια μπορούν να μελετηθούν ποια γονίδια λειτουργούν και με ποιο τρόπο στα γεννητικά κύτταρα.

Η ομάδα της δρος Πέρα προτίθεται να δοκιμάσει τη νέα τεχνική και σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, δηλαδή σε κύτταρα ενηλίκων που αναπρογραμματίζονται για να συμπεριφέρονται σαν εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Ο στόχος είναι να πάρουν κύτταρα από ανθρώπους με προβλήματα γονιμότητας, να παράγουν γεννητικά κύτταρα στο εργαστήριο και να τα μελετήσουν για να δουν τι προκάλεσε την υπογονιμότητα, *(ή να κατασκευάσουν ανθρώπους με επιλεγμένα γονίδια στο εργάστηριο)*



Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Ν.ΙΝΚΑ: ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΟΜΙΣΤΡΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙ

ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ:

ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΟΜΙΣΤΡΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙ

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους καταγγείλαμε ως πολιτικό σκάνδαλο την απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του υπουργού της κ. Στυλιανίδη να χορηγήσει τμηματική αύξηση ύψους 100% (!!!) στα κόμιστρα των ταξί.

Όπως αναφέραμε στα δελτία τύπου που εκδώσαμε «σκανδαλωδώς και απαραδέκτως αυξάνονται τα κόμιστρα, ενώ όφειλαν να μειωθούν»

Παραθέσαμε σειρά στοιχείων σύμφωνα με τα οποία :

- Οι ιδιοκτήτες ταξί έλαβαν κατά το έτος 2004 μεσοσταθμική αύξηση 15 %

- Οι ιδιοκτήτες ταξί έλαβαν κατά το έτος 2005 μεσοσταθμική αύξηση 8,3 %

- Οι ιδιοκτήτες ταξί έλαβαν κατά το έτος 2006 μεσοσταθμική αύξηση 6,3 %

- Οι ιδιοκτήτες ταξί έλαβαν κατά το έτος 2007 μεσοσταθμική αύξηση 6,0 %

- Οι ιδιοκτήτες ταξί έλαβαν κατά το έτος 2008 μεσοσταθμική αύξηση 5,5 %

Ηδη από την 1η Μαίου 2009 έχουν λάβει και μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 25 % (κατ’ ελάχιστο).

Συνολική αύξηση πενταετίας με βάση την μονάδα = 73 % !!!, δηλ. κάποιος που πλήρωνε για μία διαδρομή 5 Ευρώ το 2004 πριν την αύξηση αυτής της χρονιάς κατά μέσο όρο πλήρωνε τον Απρίλιο του 2009 7,40 Ευρώ και ήδη πληρώνει 8,65 Ευρώ.

Όλα αυτά μόνο μέσα σε μία πενταετία και εν μέσω γενικής οικονομικής κρίσης !!!.

Αυτά με βασική αιτιολογία κατά τα προηγούμενα έτη την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Ομως, από τον Ιούλιο του 2007, οι λιανικές τιμές των καυσίμων μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά ποσοστό περίπου 25 % (παρά τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές στην Ελλάδα) και ήδη βρίσκονται σε επίπεδα 2005 (περί τα 50 Ευρώ το βαρέλι).

Αντί λοιπόν να μειωθούν ή κατ’ ελάχιστο να παραμείνουν σταθερές οι τιμές, η κυβέρνηση της Ν.Δ. χορήγησε γενναία αύξηση στους κατόχους ταξί.

Εάν ισχύσουν οι νέες αυξήσεις θα μιλάμε πλέον και για νέα μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 25 % (κατ’ ελάχιστο).

Ας το δούμε πρακτικά: Στις 30 Απριλίου 2009 μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων (π.χ. Χαλάνδρι – Αθήνα) είχε κόστος κατ΄ ελάχιστο 4,65 Ευρώ. Από την 1/5/2009 κοστίζει 5,85 Ευρώ και σύμφωνα με τις αυξήσεις που προβλέπονται από την Υ.Α., από 1/11/2009 θα κοστίζει 7,05 Ευρώ !!!.

ΤΙΜΗ: 4,65 Ευρώ στις 30 Απριλίου 2009 – 7,05 Ευρώ την 1η Νοεμβρίου 2009 !!!.

Εάν η ίδια διαδρομή γίνει νύκτα τότε ετοιμαστείτε να πληρώσετε 11,55 Ευρώ !!!.

Το ποιες ήταν οι πολιτικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης το γνωρίζουμε και για αυτό το κόμμα της Ν.Δ. καταψηφίστηκε και καταβαραθρώθηκε.

Την πραγματική σκοπιμότητα απέναντι στις επαγγελματικές ομάδες που παραδοσιακά είναι τα φίλα προσκείμενες στο κόμμα αυτό, επίσης τις γνωρίζει η ελληνική κοινωνία, από τον πολιτικό σχολιασμό της πλειοψηφίας των κατόχων ταξί και την ιστορική εξέταση των αδειοδοτήσεων.

Αντιλαμβανόμαστε επίσης και έχουμε διαπιστώσει τοις πράγμασι ότι οι ψευδοαιτιολογίες της προκλητικής αύξησης (κατάργηση διπλομισθώσεων και τριπλομισθώσεων, επιλογή διαδρομής, «ψάρεμα» και καλύτερη συμπεριφορά) δεν εφαρμόστηκαν. Οι διπλομισθώσεις και οι τριπλομισθώσεις συνεχίζονται αδιακώλυτα, οι επιλογές διαδρομής και το «ψάρεμα» αποτελούν «θεσμό» και πάγιες τακτικές.

Οσο για το μέτρο εισόδου των ταξί στις λεωφορειολωρίδες, όχι μόνο ακόμα περιμένουμε τα αποτελέσματα της δήθεν μελέτης, αλλά βιώνουμε καθημερινά τα αρνητικά επακόλουθα της εφαρμογής του, βλέποντας ουρές σταματημένων λεωφορείων πίσω από ταξί που αναζητούν πελάτες ή διαπραγματεύονται μισθώσεις.

Επισημαίνουμε μάλιστα ότι η ομοσπονδία αυτοκινητιστών ταξί της επαρχίας είχε στραφεί κατά των αυξήσεων, αντιλαμβανόμενη καλύτερα τον ρόλο που διαδραματίζει εδώ και χρόνια το ταξί στις μεταφορές.

Αυτή η κυβέρνηση οφείλει στο κοινωνικό σύνολο να άρει και να καταργήσει την υπουργική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης. Να άρει και να καταργήσει τις προκλητικές αυξήσεις στα ΤΑΞΙ, έστω τις επερχόμενες. Το θεωρούμε υποχρέωσή της απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, ειδικά όσο τα τροχοφόρα μέσα μαζικής μεταφοράς παραμένουν σε σχεδόν τριτοκοσμικό επίπεδο.

ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΚΟΜΙΣΤΡΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙ.

ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΙΣ ΑΝΤΙΝΟΜΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ και να επαναπροσδιορίσει το κοστολόγιο εις όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Υ.Γ. Οι αυξήσεις

Πληροφοριακά, παραθέτουμε τις αυξήσεις που με αίτημα του σωματείου ιδιοκτητών ταξί αποφάσισε τον Απρίλιο του 2009 ο υπουργός Μεταφορών :

Για τη μονή ταρίφα: Από 0,36 ευρώ ανά χιλιόμετρο που ήταν η τιμή τον Απρίλιο του 2009, η τιμή είναι σήμερα 0,48 ευρώ (αύξηση 33,3%), ενώ τον Νοέμβριο σύμφωνα με την Υ.Α. θα είναι 0,60 ευρώ (αύξηση 66,6%). Τελική αύξηση το Μάιο του 2010 που θα διαμορφωθεί στα 0,72 ευρώ (αύξηση 100%).

Για τη διπλή ταρίφα: Από 0,68 ευρώ ανά χιλιόμετρο που ήταν η τιμή τον Απρίλιο του 2009, η τιμή είναι σήμερα 0,84 ευρώ (αύξηση 23,5%), τον ερχόμενο Νοέμβριο θα γίνει 1,05 ευρώ (54,4%) και τέλος τον Μάιο του 2010 που θα φτάσει τα 1,20 ευρώ (αύξηση 76,5%).

Αυξήσεις φωτιά και στο τηλεφωνικό ραντεβού του ταξί που από 2,80 ευρώ είναι ήδη σήμερα 3 Ευρώ και θα ανέλθει στα 4 Ευρώ, με τελικό στόχο τα 5 Ευρώ !!!.

Του Δημήτρη Καραμήτσα

Δικηγόρος, Αντ/δρος Ν. ΙΝΚΑ

Τρομοκρατική επίθεση με αυτόματα όπλα κατά του αστυνομικού τμήματος Αγίας Παρασκευής - Εξι αστυνομικοί τραυματίες

Τυφλή τρομοκρατική επίθεση με έξι τραυματίες αστυνομικούς, εκ των οποίων οι δυο σοβαρά, σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, όταν ένοπλοι δράστες που επέβαιναν σε μηχανές μεγάλου κυβισμού άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας αστυνομικών που βρίσκονταν έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίας Παρασκευής.

Η αιματηρή επίθεση σημειώθηκε ένα εικοσιτετράωρο μετά την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσει στην επικήρυξη των «ληστών με τα μαύρα», πίσω από τους οποίους ανώτατοι αξιωματικοί θεωρούν ότι βρίσκονται οι αδελφοί Σεϊσίδη και ο Γρηγόρης Τσιρώνης.

Ήταν λίγο μετά τις 9: 30 το βράδυ όταν ομάδα τεσσάρων ένοπλων κομάντος, οι οποίοι επέβαιναν σε μηχανές μεγάλου κυβισμού προσέγγισαν την είσοδο του αστυνομικού τμήματος Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στην οδό Πεντέλης και γάζωσαν με αυτόματα όπλα καλάζνικοφ έξι αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο.

Από τα δολοφονικά πυρά τραυματίσθηκαν σοβαρά ένας αστυνομικός και μια δόκιμη ειδικός φρουρός, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο και στον Ερυθρό Σταυρό όπου οι γιατροί δίνουν μάχη να τους κρατήσουν στη ζωή.

«Έχουμε πόλεμο, τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε λογική, θα πολεμήσουμε», δήλωσε λίγο μετά την αιματηρή επίθεση ο υπουργός Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και επισκέφθηκε τα δυο νοσοκομεία όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες αστυνομικοί.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επισκέφτηκε τον Ερυθρό Σταυρό το πρωί της Τετάρτης, για να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας των τραυματιών.

«Όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε ολική αναμέτρηση, από την οποία θα θρηνήσουμε πολλά θύματα», έλεγαν ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Οι δράστες της επίθεσης είχαν αποφασίσει να χτυπήσουν την ώρα της αλλαγής βάρδιας, προκειμένου να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα».

Σε σοβαρή, αλλά σταθερή, κατάσταση νοσηλεύονται οι δύο εκ των έξι αστυνομικών που τραυματίστηκαν κατά την τρομοκρατική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής, το βράδυ της Τρίτης.

O ένας σοβαρά τραυματισμένος αστυνομικός νοσηλεύεται στην Εντατική του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, ενώ στον Ερυθρό Σταυρό νοσηλεύονται τέσσερις αστυνομικοί και μία δόκιμη ειδικός φρουρός που είναι σοβαρά τραυματισμένη, καθώς και ένας πολίτης που υπέστη νευρικό κλονισμό, κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, ο αστυνομικός που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου φέρει τραύματα στην κοιλιακή χώρα και στην αριστερή κνήμη. Η κατάσταση της υγείας του δείχνει ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά θα συνεχίσει να βρίσκεται σε στενή παρακολούθηση για την εμφάνιση τυχόν επιπλοκών.


Στον χώρο μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής βρέθηκαν από τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής 90 κάλυκες από δύο καλάσνικοφ τα οποία θεωρούνται «καθαρά», δηλαδή δεν έχουν χρησιοποιθεί σε άλλη τρομοκρατική επίθεση.

Τρεις μοτοσυκλέττες μεγάλου κυβισμού που είχαν κλαπεί τις προηγούμενες ημέρες από Αγ. Παρασκευή, Νέο Κόσμο και Ηλιούπολη, και βρέθηκαν κοντά στο σταθμό του Μετρό στο Χαλάνδρι, θεωρούνται ότι είναι αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση έχουν μεταφερθεί για εξέταση στη ΓΑΔΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιθέσεις αυτού του τύπου σε Αστυνομικά Τμήματα έχουν σημειωθεί:
-Στις 30 Απριλίου του 2007 στο Β'΄Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας απο την οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας. Τότε οι τρομοκράτες γάζωσαν με αυτόματο όπλο, αφού πρώτα έριξαν χειροβομβίδα αμυντικού τύπου στο οδόστρωμα. Από το σημείο περισυνελέγησαν περισσότεροι από 20 κάλυκες των 9 χιλιοστών. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η χειροβομβίδα ήταν ίδιου τύπου με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στα Εξάρχεια και το όπλο ίδιου τύπου με αυτό που εκλάπη από τον φύλακα της οικίας του προέδρου του Αρείου Πάγου, Ρ. Κεδίκογλου.

- Στις 3 Φεβρουαρίου 2009 στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού απο την Σέχτα Επαναστατών. Τρια άτομα πυροβόλησαν τουλάχιστον 19 φορές εναντίον του κτιρίου που στεγάζει το Αστυνομικό Τμήμα και του φυλακίου που βρίσκεται στην πρόσοψη, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά όπλα, ένα πιστόλι των 9 mm και ένα υποπολυβόλο τύπου «Scorpion», ενώ φεύγοντας εκτόξευσαν χειροβομβίδα, η οποία ωστόσο δεν εξερράγη.

[Πηγή]

Απάτη συνιστά η υπερτιμολόγηση των νοσοκομειακών προμηθειών

Γιώργου Λωρίτη Δικηγόρου

loritis1Το γνωστό σκάνδαλο των υπερτιμολογήσεων των προμηθειών των νοσοκομείων νομίζω ότι εσφαλμένως θεωρείται νομότυπο και όχι παράνομο μόνο και μόνο επειδή η υπερτιμολογημένη τιμή εμπίπτει μέσα στο εύρος που θέτει η σχετική Υπ. Απ. ορίζοντας ανώτατη τιμή. Άλλως π.χ. , με τη λογική αυτή του νομότυπου , και εάν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο στο κέρδος των εμπόρων αυτοκινήτων, ένα αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού π.χ. ένα Renault 1.600 κ.ε. που πωλείται από το εργοστάσιο π.χ. 10.000 ευρώ και καταλήγει στην Ελλάδα να πωλείται από όλους τους εμπόρους από 16.500 – 17.500 , εάν ένας έμπορος πωλήσει το ίδιο αυτοκίνητο σε τιμή 10 ή 20 φορές μεγαλύτερη , δηλ. 165.000 ευρώ ή 330.000 ευρώ (αποκρύπτοντας από τον ανύποπτο αγοραστή ότι το αυτοκίνητο αυτό στην «πιάτσα» πωλείται 10 φορές φθηνότερα), θα πρέπει να θεωρείται αυτό νομότυπο και όχι παράνομο (απλώς και μόνο ελλείψει ανωτάτου ορίου κέρδους)...

ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ!

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΡΩΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ «ΠΟΝΤΙΚΙ» ΜΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

  • Οι στρατιές του 93’ σφάζονται και πάλι για το κάστρο της Ρηγίλλης. Ανοικτός ο δρόμος για την Ντόρα αλλά με… σαμαράκια.

Εκτάκτως αυτή την εβδομάδα λόγω επετείου του ΟΧΙ κάνουμε μια παρασπονδία και σας εξασφαλίζουμε την ποντικίσια ενημέρωσή σας, μια μέρα νωρίτερα. Έτσι Τετάρτη πρωϊ 28 Οκτωβρίου γιορτάζοντας το ΟΧΙ, πείτε ΝΑΙ στο «Ποντίκι», για να διαβάσετε πολλά και ενδιαφέροντα ρεπορτάζ, αποκαλύψεις ειδήσεις και φυσικά σχόλια:

«Ο χορός των φαντασμάτων» είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, μέσα από το οποίο αποκαλύπτεται «η άγρια μάχη από το παρελθόν μεταξύ Μητσοτακικών- Σαμαρικών με έπαθλο την ηγεσία», την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι διαβλέπουν πως είναι « ο δρόμος της Ντόρας για την αρχηγία, είναι γεμάτος με… σαμαράκια»…

Αν θέλετε να μάθετε με ονόματα πως οργανώνονται σε όλη την Ελλάδα οι γαλάζιοι κομματικοί στρατοί και πως «Οι στρατιές του 93’ σφάζονται και πάλι για το κάστρο της Ρηγίλλης» διαβάστε τις σελίδες 9 και 4 – 5.

Οι πρώτες 100 μέρες του ΠΑΣΟΚ εκτός από κρίσιμες είναι και δύσκολες… Ήδη τώρα που τελείωσαν τα πανηγύρια και άρχισαν να φυλλορροούν οι δάφνες της νίκης, άρχισαν να παρουσιάζονται με ένταση τα προβλήματα… Διαβάστε στη σελίδα 10 κάτω από τον τίτλο «Κυβέρνηση στα… βαθιά, χωρίς μπρατσάκια…» για την απότομη προσγείωση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τι συμβαίνει σε κάθε υπουργείο…

Ακόμη στην σελίδα 11 διαβάστε ένα ρεπορτάζ που δεν τόχετε διαβάσει αλλού, με τον τίτλο «Όταν ερήμωσε η Ιπποκράτους» για να μάθετε πως και γιατί άδειασαν στην κυριολεξία όλα τα γραφεία και πως τα τηλέφωνα έχουν μείνει βουβά...

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Σχέδιο νόμου για την προστασία των καμένων εκτάσεων της βορειοανατολικής Αττικής

Η αυξημένη προστασία των καμένων δασών και των δασικών εκτάσεων από παράνομες καταπατήσεις και αυθαίρετες οικοδομές, επιδιώκεται με το Σχέδιο Νόμου για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων του Νομού Ανατολικής Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2009.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στις βασικές ρυθμίσεις του εν λόγω νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις εκτάσεις που επιτρέπεται η δόμηση καθώς και η σύσταση Ειδικής Τριμελούς Επιτροπής Κατεδαφίσεων για την εξάλειψη του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης στις καμένες εκτάσεις.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει αφενός, την κήρυξη υπό κτηματογράφηση των περιοχών που πλήττονται από πυρκαγιές και δεν έχουν κτηματογραφηθεί και την αναστολή της εφαρμογής των διατάξεων της ισχύουσας ρύθμισης που καθορίζουν τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως δάσος ή δασικής έκτασης, αφετέρου.

Οι ρυθμίσεις που προτείνονται με το Σχέδιο Νόμου αναφέρονται σε δύο χρόνους και αφορούν ρυθμίσεις μέχρι την κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας, που δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργού αλλά του Γ. Γραμματέα της Περιφέρειας και ρυθμίσεις που αφορούν την χρονική περίοδο από την κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών οι οποίοι εκπονούνται στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης.

Ειδικότερα, αναστέλλονται οι οικοδομικές εργασίες στις εκτάσεις που επιτρέπεται η δόμηση και περιλαμβάνονται στην κηρυγμένη αναδασωτέα έκταση μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών, διαδικασία την οποία προσδιορίζεται χρονικά στο άρθρο 5.

Εξαιρούνται τα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα καθώς και αυτά για τα οποία είχε εκδοθεί νομίμως οικοδομική άδεια πριν τις πυρκαγιές, μετά από αυτοψία της Ειδικής Τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου, η οποία θα ελέγχει την ακριβή και νόμιμη χωροθέτηση του κτίσματος.

Επίσης για την εξάλειψη του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης στις καμένες εκτάσεις συστήνεται Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, η οποία θα υποστηρίζεται τεχνικά από τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ), ο οποίος θα διαθέτει σύστημα τηλεπισκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης και θα ενημερώνει την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων για κάθε νέο κτίσμα που θα εμφανίζεται εκτός σχεδίου και εντός των ορίων του οικισμού, στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά του 2009.

Επιπλέον οι περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές και δεν έχουν κτηματογραφηθεί, θα κηρύσσονται υπό κτηματογράφηση και θα συντάσσεται δασικός χάρτης με επείγουσες διαδικασίες. Για την πλήρη προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων και παράλληλα για την διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας και αποφυγή των παράνομων καταπατήσεων κλπ., ορίζονται χρόνοι θεώρησης ,ανάρτησης, εκδίκασης των ενστάσεων και κύρωσης των δασικών χαρτών.

Τέλος, αναστέλλεται η εφαρμογή των διατάξεων του εδαφίου 3 της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 3208/2003, οι οποίες καθορίζουν τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως δάσος ή δασικής έκτασης, το γνωστό 25% κάλυψη, 3 στρέμματα ελάχιστου εμβαδού κλπ.

Είναι γνωστό ότι υπάρχει η 202/2005 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ και η υποβολή του Προδικαστικού Ερωτήματος του ΣτΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γύρω από το θέμα αυτό καθώς και η εμπλοκή στη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών που είχαν ολοκληρωθεί λόγω της απόφασης αυτής. Στόχος μας είναι η κατάργηση των δασοκτόνων διατάξεων και η δημιουργία της υποδομής (δασικοί χάρτες- δασολόγιο) για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και της δημόσιας περιουσίας.

[Πηγή]

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Καταργείται ο νόμος για την ποινικοποίηση της κουκούλας

Με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση του νόμου που καθιστά αυστηρότερη την ποινική μεταχείριση όσων διέπραξαν κάποιο αδίκημα, ενώ φορούσαν κουκούλα.

Τη σχετική εισήγηση έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης.

Ο κ. Καστανίδης υπενθύμισε ότι η κατάργηση της κουκούλας ως επιβαρυντικής περίστασης, αποτελεί προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης.

Την απόσυρση του νόμου για την ποινικοποίηση της κουκούλας προανήγγειλε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας την Πέμπτη στο Mega.

O κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε το νόμο «αστεία ρύθμιση» ανέφερε πως «δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε τέτοιες πολώσεις με το χώρο της νεολαίας» και συμπλήρωσε πως «δεν χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις που ποινικοποιούν συμπεριφορές κυρίως μικρών παιδιών».

Η «άσκοπη και άτοπη ρύθμιση», σύμφωνα με τον υπουργό, θα αντικατασταθεί από επιχειρησιακές δράσεις, υποστηρίζοντας ότι τα επεισόδια είναι αποτέλεσμα του «μείγματος εγκλήματος και κοινωνικών ζητημάτων, που οδηγεί σε εκρηκτικό αίσθημα ανασφάλειας».

Αντίδοτο, ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είναι η ύπαρξη και παρουσία του επίσημου κράτους.

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες της Νίκαιας

Ελεύθεροι αφέθηκαν την Πέμπτη τρεις νεαροί που είχαν συλληφθεί σε επεισόδια στη Νίκαια που κατηγορούνταν σε βαθμό κακουργήματος για διατάραξη κοινής ειρήνης, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου για την κουκούλα.

Σε δύο από αυτούς δεν επιβλήθηκε κανένας όρος, ενώ στον τρίτο απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Ο συνήγορός τους ανέφερε σχετικά ότι ο «νόμος περί κουκούλας, ο οποίος είναι αντισυνταγματικός, κατέρρευσε», λένοντας επίσης ότι είναι «εκδικητικός νόμος για τον πολίτη».

[Πηγή]

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΝΙΚΗ ΤΟΥ Ν.ΙΝΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Του Δημήτρη Καραμήτσα

Αισθανόμαστε βαθειά ικανοποίηση για την κατάληξη του αγώνα της προηγούμενης εβδομάδας, του αγώνα για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Αισθανόμαστε βαθειά ικανοποίηση γιατί η ένωσή μας κατάφερε να σας υπηρετήσει και να σας προστατεύσει άμεσα και αποτελεσματικά.

Ικανοποίηση και χαρά, γιατί με την ενεργό συμμετοχή σας καταφέραμε να υπηρετήσουμε το δημόσιο κοινωνικό συμφέρον απέναντι στις προθέσεις κερδοσκοπίας.

Σκεφτείτε, ποια θα ήταν η κατάληξη για όλους, εάν η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης ακολουθούσε όσα υποστήριζε ο κ. Κοντοπυράκης της Ε.Σ.Υ.Ε. (0,65), η ένωση βενζινοπωλών (0,62) ή ο όσα είπαν οι παράγοντες της αγοράς μετά την συνάντησή τους με τον αρμόδιο υφυπουργό (0,55 ή 0,58); Όλα αυτά μάλιστα ειπώθηκαν ή δηλώθηκαν, ενώ η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από τα διυλιστήρια ήταν πολύ χαμηλότερη από την τιμή της 15/10/2009 (1η ημέρα κυκλοφορίας του πετρελαίου θέρμανσης) και από την σημερινή.

Αυτό που επικράτησε τελικά ήταν η δική μας θέση, η δική μας αντίληψη, η δική μας γνώση και αποφασιστικότητα: το πετρέλαιο θέρμανσης κυκλοφόρησε την 15/10/2009, σε τιμή απόλυτα αντίστοιχη με όσα ζητούσαμε την 13/10/2009 στα 0,52 λεπτά, (μεσολάβησε η αύξηση της τιμής διυλιστηρίου κατά 2,5 λεπτά λόγω διεθνούς ανόδου της τιμής).

Μαζί με την τιμή εκκίνησης διορθώθηκαν και κάποιες επιμέρους στρεβλώσεις που επισημάναμε.

Ηταν μια νίκη των δυνάμεων της κοινωνίας.

Κάποιοι, νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα ή την δυνατότητα να θέτουν τις δυνάμεις της κοινωνίας στο περιθώριο ή στα μέτρα τους και να αποφασίζουν χωρίς εμάς.

Και η παραπάνω διαπίστωση δεν αφορά μόνο το Ν. ΙΝΚΑ, την μεγαλύτερη ένωση καταναλωτών της χώρας, αλλά όλους τους ανθρώπους αυτής της κοινωνίας, ιδίως όσους μπορούν να εκφράζουν την ελεύθερη γνώμη τους σε κάθε κοινωνική τους παρουσία. Θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι, αλλά και εμείς οι ίδιοι, ότι αυτή η κοινωνία έχει τεράστιες δυνάμεις, ανθρώπους γίγαντες, που δεν μπορούν να εξακολουθήσουν να μένουν στο περιθώριο.

Η προηγούμενη κυβέρνηση νόμισε ότι μπορεί να μας φιμώσει ή να μας μετατρέψει σε όργανά της, όπως πολλούς άλλους. Δεν τα κατάφερε γιατί βρήκε απέναντί της αποφασισμένους ανθρώπους, ανθρώπους που σέβονται την κοινωνία τους και τον εαυτό τους. Ευχόμαστε η νέα κυβέρνηση να μην υποπέσει σε αντίστοιχα σφάλματα, γιατί θα έχει την ίδια μοίρα με την προηγούμενη.

Αυτό που μπορούμε να σας εγγυηθούμε είναι η ανεξαρτησία μας, ο αδέσμευτος λόγος και αγώνας.

Αυτό που θέλουμε από εσάς είναι η περαιτέρω ενεργός συμμετοχή σας.

Σκεφτείτε: ποιο θα ήταν το καταναλωτικό κίνημα σήμερα, εάν δεν υπήρχε το Ν.ΙΝΚΑ.;

Η απάντηση στο ερώτημα δίνει το μέτρο της χρησιμότητας της παρουσίας και ύπαρξής του. Κάποιοι θα σκεφτείτε ότι ίσως να μην υπήρχε καταναλωτικό κίνημα χωρίς το Νέο ΙΝΚΑ, εμείς λέμε ότι θα υπήρχε, αλλά ίσως δεν θα ήταν τόσο πραγματικό.

Ισως για τον λόγο αυτό κάποιοι προσπάθησαν να μας φιμώσουν και να μας διαλύσουν. Απέτυχαν και θα αποτυγχάνουν, όσο είσαστε μαζί μας και όσο είμαστε μαζί σας, δεμένοι και ισχυροί.

Μαζί με όλους εσάς που δώσατε αυτό τον αγώνα, θα πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στο ΙΝΚΑ Μακεδονίας, στο ΙΝΚΑ Ιωαννίνων και στην ΒΙΟΖΩ. Τρείς ενώσεις με τις οποίες υπάρχει συναντίληψη και κοινός αγώνας. Στηρίξτε τις, έχουν πολλά να δώσουν.

Και όσοι θέλουν στον τόπο τους να ξεκινήσουν κάτι, κάτι ουσιαστικό, ελεύθερο, αδέσμευτο και πραγματικό, ας επικοινωνήσουν μαζί μας. Θα τους δώσουμε και θα τους δίνουμε τα πάντα, όλα όσα χρειάζονται ή θα χρειαστούν στην πορεία τους. Θα είμαστε μαζί τους.

Ευχαριστούμε όσους ανθρώπους από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο μας στήριξαν και μας στηρίζουν. Εσείς αποτελείτε τις δυνάμεις της κοινωνίας.

Σας θεωρούμε εν δυνάμει μέλη μας και σας συντροφεύουμε στις αγωνίες και στις σκέψεις σας.

Μια μάχη τελείωσε νικηφόρα.

Δεν εφησυχάζουμε, δεν αναπαυόμαστε στις δάφνες της νίκης, δεν θεωρούμε ότι λύθηκαν τα προβλήματα.

Ο αγώνας συνεχίζεται με συγκεκριμένους στόχους και στοχευμένες δράσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με τον αντιπρόεδρο και νομικό μας σύμβουλο Δημήτρη Καραμήτσα 6936000836.

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΣΤΟ «ΠΟΝΤΙΚΙ» ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ



Μαζεύουν υπογραφές

γαλάζιοι βουλευτές…

· Δεν θέλουν το γερμανικό μοντέλο του νέου εκλογικού νόμου, όπως και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που όμως το «καταπίνουν αμάσητο»…


« ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ» είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, στο οποίο επισημαίνεται επίσης ότι πρόκειται για μια «Κίνηση γαλάζιων βουλευτών που δεν θέλουν γερμανικό μοντέλο» που δυσανασχετούν για τον εκλογικό νόμο, ενώ την ίδια δυσφορία εκφράζουν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το γερμανικό μοντέλο του νέου εκλογικού νόμου «το καταπίνει «αμάσητο» η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ» και βεβαίως επεξηγείται γιατί είναι «Αγκάθι ο νέος εκλογικός νόμος για τον επόμενο αρχηγό».


http://www.topontiki.gr/

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. η σύμβαση με την Cosco

H Ε.Ε. ζητά διευκρινίσεις οι οποίες πρέπει να δωθούν απ την κυβέρνηση μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, για τα παρακάτω 4 θέματα:

- Το άρθρο 2 παράγραφος 1 της σύμβασης απαλλάσσει την COSCO από την πληρωμή φόρου εισοδήματος επί των δεδουλευμένων τόκων που αποκτά μέχρι την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του προβλήτα τρία, δηλαδή για ακαθόριστο χρονικό διάστημα, εφόσον οι εν λόγω εργασίες διαμόρφωσης του προβλήτα δεν έχουν καν ξεκινήσει.
Η Ε.Ε. ζητά να διευκρινισθεί εάν η απαλλαγή αυτή αποτελεί γενικό φορολογικό μέτρο που εφαρμόζεται σε όλες τις άλλες εταιρείες στην Ελλάδα και συνεπώς δεν συνιστά κρατική ενίσχυση. Σε διαφορετική περίπτωση (δηλαδή, αν το μέτρο αφορά μόνο τον ανάδοχο) καλείται η κυβέρνηση να εξηγήσει αν το εν λόγω μέτρο συμβιβάζεται με τους κανόνες της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων.

- Το άρθρο 2 παράγραφος 3 και 4 της σύμβασης προβλέπει επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στην COSCO το αργότερο εντός 60 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης επιστροφής ΦΠΑ. Σε διαφορετική περίπτωση το Δημόσιο υποχρεούται να καταβάλλει στον ανάδοχο τόκο υπερημερίας.

Η Ε.Ε. ζητά να διευκρινισθεί εάν πρόκειται για γενική φορολογική διάταξη που αφορά όλες τις επιχειρήσεις ή εάν είναι ειδική μόνο για την ανωτέρω εταιρεία. Επίσης ερωτάται η κυβέρνηση υπό ποίους όρους ο ΟΛΠ μπορεί να λάβει επιστροφή ΦΠΑ;

- Το άρθρο 2 παράγραφος 5 προβλέπει ότι οι τυχόν συσσωρευμένες ζημιές της COSCO δύνανται να μεταφέρονται προς συμψηφισμό με φορολογητέα κέρδη επόμενων χρήσεων, χωρίς χρονικό περιορισμό, ενώ για όλες τις άλλες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένου του ΟΛΠ το δικαίωμα αυτό περιορίζεται σε πέντε έτη.
Η κυβέρνηση καλείται να εξηγήσει αν το εν λόγω μέτρο συμβιβάζεται με τους κανόνες της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων.

- Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 της σύμβασης οι εταιρείες που παρέχουν υλικά, εργασίες ή υπηρεσίες προς την COSCO, εκτός Ελλάδας, δεν υπόκεινται στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι υφίσταται σε ισχύ διμερής σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας. Εικάζεται ότι η διάταξη αυτή οριοθετεί ουσιαστικά μια εκτός Ελλάδας αφορολόγητη ζώνη, στην οποία η εταιρεία μπορεί να παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία, ακόμα και υπηρεσία εργοστασίου, που δυνητικά επιτρέπει την παροχή ευρέος φάσματος αφορολογήτων προϊόντων και υπηρεσιών.
Η κυβέρνηση καλείται να εξηγήσει εάν οι διατάξεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο φοροαποφυγής και αν με αυτό τον τρόπο παρέχεται φορολογικό πλεονέκτημα στην COSCO.

[Πηγή]

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Αλλάζει τίποτα αν δεν αλλάξουμε εμείς;

Ότι και να κάνει η κυβέρνηση, ότι νόμο και να ψηφίσει, ότι ποινές και αν επιβάλλει, τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν αλλάξουμε οι ίδιοι. Αν δεν αντιληφθούμε ότι εμείς είμαστε το κράτος και πολύ περισσότερο εμείς είμαστε η Ελλάδα.

Είναι η στιγμή να αναλάβουμε και τις δικές μας ευθύνες, ως πολίτες. Τις ευθύνες της αδιαφορίας, υποκρισίας αλλά και του προσωπικού οφέλους, για το οποίο είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα. Είναι η στιγμή που πρέπει να γίνει κάτι μαγικό αλλά και τρομερά δύσκολο: Να συγχρονιστεί η συνείδησή μας! Πολιτών και πολιτικών!

Δεν αρκεί να αλλάξουν μόνο λίγοι. Πρέπει να αλλάξουμε όλοι. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κόρη μας, που βολέξαμε στο δημόσιο μέσω του υπουργού από το χωριό, αν δεν είναι παραγωγική, τότε επιβαρύνει την σύνταξή μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο ξάδερφος δεν είναι μάγκας που μας πάει βόλτα με το κρατικό αυτοκίνητο, αλλά κλέβει το κράτος, δηλαδή εμάς. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο καταστηματάρχης που φοροδιαφεύγει, αφού δεν ζητάμε αποδείξεις, πλουτίζει εις βάρους του συνόλου. Πρέπει να σκεφτούμε ότι δίνοντας φακελάκι στον γιατρό, εκτός της ενίσχυσης της παραοικονομίας, δυσκολεύουμε την θέση κάποιου συμπολίτη που δεν μπορεί να δώσει φακελάκι...

Ξέρω τι θα μου πείτε (και μάλλον έχετε δίκιο)! Ότι φόρους και να δώσουμε, όσο εντάξει και να είμαστε, οι πολιτικοί θα κάνουν τα ίδια και θα βολεύουν τους δικούς τους. Μπορεί και όχι! Θα συμφωνήσω ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκαναν λάθη, θα υπερασπιστώ όσους πιστεύουν ότι στο φαγοπότι συμμετέχουν όλα τα κομματικά χρώματα, όμως θα μου επιτρέψετε να υποστηρίζω πως αν τους τσουβαλιάσουμε, θα μας τσουβαλιάσουν!

Αν πιστέψουμε το "όλοι ίδιο είναι", θα μας αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο. Αφού όμως επιμένουν και φωνάζουν ότι δεν είναι ίδιοι, ας τους δώσουμε την ευκαιρία να το αποδείξουν και ας κρατήσουμε το δικαίωμα να τους κλωτσήσουμε δυνατά, αν δεν το πράξουν... Ας δούμε, για μία φορά, τα πράγματα από την άλλη πλευρά και ας μετατρέψουμε την άρνηση σε κατάφαση, την αντίσταση σε υποστήριξη. Αφού το ένα δεν λειτούργησε (και δεν έχει κανένα λόγο να λειτουργήσει τώρα), ας δοκιμάσουμε μήπως λειτουργήσει το αντίθετο!

Σίγουρα, είναι στο χέρι των πολιτικών να αλλάξουν και να εμπνεύσουν την κοινωνία. Και η κοινωνία όμως πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί αλλαγές...

Ας μην ανακυκλώνουμε προβλήματα, ας δοκιμάζουμε διαφορετικές λύσεις!

Τελειώνοντας, θέλω να παρατηρήσω ότι το ΠΑΣΟΚ, σε αυτή την κυβερνητική θητεία έχει το πιο παράδοξο: Ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με τους πιο επιφυλακτικούς και κριτικούς ψηφοφόρους. Είναι ίσως η πρώτη κυβέρνηση που οι ίδιοι οι ψηφοφόροι της είναι αυτοί που κρίνουν περισσότερο τις επιλογές και τις κινήσεις της. Ένα επικίνδυνο μείγμα δύναμης και εσωτερικής αμφισβήτησης, που αν πετύχει θα είναι καλό για όλους...

Αν είναι δυνατόν ποτέ να υπάρξει η ιδανική, ή έστω καλύτερη κοινωνία, ήρθε η στιγμή της! Ή τώρα ή ποτέ!
Την άποψη που συμμερίζομαι βρήκα ΕΔΩ

Καταγγελία για το Π.Γ.Ν. Μελισσίων "Αμαλία Φλέμιγκ"

Πλούσιοι λιμενεργάτες, φτωχοί λέκτορες

Την ώρα, που το λιμάνι του Πειραιά είχε παραλύσει από την απεργία των λιμενεργατών, και στα δημόσια ταμεία δεν έμπαιναν περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, από τους φόρους και τους δασμούς των εκτελωνισμών, ίσως λίγοι από εσάς έχετε σκεφτεί ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην ελληνική οικονομία!

Ίσως, ούτε και ο πρώην υπουργός Οικονομίας το είχε υπολογίσει, όταν τον περασμένο Μάρτιο ανακοίνωνε την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, με στόχο οι έχοντες να συμβάλουν στην ενίσχυση των εσόδων.

Με μισθούς, που μαζί με τις υπερωρίες φτάνουν έως και τα 140.000 ευρώ το χρόνο -με βάση τις λίστες που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας-, ανήκουν στους 130.000 φορολογούμενους, οι οποίοι έλαβαν το σχετικό εκκαθαριστικό για τον κεφαλικό φόρο.

Έτσι, μαζί με επιχειρηματίες, μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων και άλλα golden boys, οι λιμενεργάτες –στην πλειονότητά τους, όχι όλοι –συγκαταλέγονται στο περίπου 5% των Ελλήνων φορολογουμένων, οι οποίοι έχουν εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ! Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ο μέσος όρος αποδοχών των συγκεκριμένων ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ εργαζομένων κυμαίνεται –μαζί με τις υπερωρίες πάντα– στα 70.000 με 80.000 ευρώ. Οι ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ φορτοεκφορτωτές βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας, με αποδοχές από 120.000 – 140.000 ευρώ.

Η πρακτική είναι γνωστή και δοκιμασμένη: Εργαζόμαστε με τέτοιους ρυθμούς κατά τη διάρκεια του κανονικού μας ωραρίου, ώστε –για να βγει η δουλειά– να χρειάζεται επιπλέον εργασία, δηλαδή υπερωρίες.

Όσο για το επιχείρημα των απεργών, ότι με την παραχώρηση του προβλήτα 2 στην Cosco θα απαξιωθεί ο προβλήτας 1, ίσως είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την διοίκηση του ΟΛΠ να μειώσει τις χρεώσεις της σε αυτόν τον π
ροβλήτα και να τις κάνει πιο ανταγωνιστικές. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να μειωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων, δηλαδή στην ουσία να περιοριστούν οι υπερωρίες.

Όλα αυτά, την ώρα που ένας λέκτορας πανεπιστημίου αμοίβεται με 1.300 ευρώ το μήνα και ένας καθηγητής πρώτης βαθμίδας λαμβάνει περί τα 3200 ευρώ το μήνα!

Η πληροφορία ότι η κυβέρνηση εξετάζει επιβολή διπλής έκτακτης εισφοράς στους λιμενεργάτες, για να αντισταθμίσει τις απώλειες εσόδων, διαψεύδεται κατηγορηματικά...

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου είναι τόσο "καθαρός" όπως θέλει να παρουσιάζεται;


ΒΑΣΙΜΕΣ ΥΠΟΨΙΕΣ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ
ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ



Διαβάστε ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ ΚΙ ΕΔΩ

Οι «κόκκινοι» καπιταλιστές λένε ψέματα στον ελληνικό λαό

Το εργατικό συμφέρον ή Η ιστορία σας διαψεύδει...

Ο άνεργος τυπογράφος δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς ούτε της ΔΕΗ ούτε της ΕΥΔΑΠ και του κόβουν ρεύμα και νερό, δεν μπορεί να ξεπληρώσει το δάνειο-θηλιά του τραπεζίτη για το κεραμίδι που στεγάζει την οικογένεια. Γι'αυτά διεκδικούμε, δηλαδή ούτε καν για ολόκληρη αλλά για μισή ζωή ενώ οι αριστεροί καπιταλιστές της Τυποεκδοτικής μας σφίγγουν κι άλλο το λαιμό με τα κλεμμένα από τις δουλειές που μας παίρνουν.

Μας λέτε, ότι το ξεκλήρισμα της τυπογραφίας γίνεται στο όνομα του εργάτη για το «κομματικό συμφέρον» του κκε . Όταν το κκε βγαίνει ψευδός και διακηρύττει πως κατασκεύασαν το ΤΕΡΑΣ της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ...

Εμπλοκή Ευριπίδη Στυλιανίδη στο σκάνδαλο με τις άδειες των φορτηγών




Τον πρώην υπουργό Μεταφορών Ευριπίδη Στυλιανίδη καταγγέλλει ευθέως ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης ότι -χωρίς να έχει καμιά αρμοδιότητα και παρανόμως- έδινε εντολές σε νομαρχίες για τη χορήγηση άδειων κυκλοφορίας σε φορτηγά ή βυτιοφόρα δημοσίας χρήσεως. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέναδρος Ρακιντζής αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι προσπάθησε να σταματήσει τον Ευριπίδη Στυλιανίδη τον περασμένο Μάιο. Όπως σημειώνει, αν και τότε ο υπουργός ανακάλεσε μια από τις εντολές του...

Προς την Υπουργό Υγείας:

Κυρία Υπουργέ,

Θέλω να πιστεύω ότι γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα μας τι σημαίνει στη συνείδηση του κάθε Έλληνα αγρότη, μεροκαματιάρη, βιοπαλαιστή, συνταξιούχου, οικογενειάρχη το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Θα σας θυμίσω όμως, πως πριν από την ίδρυσή του ΕΣΥ, από τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά, κατόπιν εντολής του εθνικού ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου, οι Έλληνες αναγκαζότανε να ξεπουλήσουν περουσιακά τους υπάρχοντα (πολλές φορές χωράφια, που τα φύλαγαν για να προικοδοτήσουν τέκνα τους) προκειμένου να αντιμετωπίσουν οξυμένα προβλήματα υγείας των ιδίων ή μελών της οικογένειάς τους.

Η χρονική περίοδος από τo 1983 έως το 1987 ήταν ...

Η συνέχεια ΕΔΩ


Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΤΙΜΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 0,52€ ΤΟ ΛΙΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Του Δημήτρη Καραμήτσα


ΣΤΑ 0,50 ΛΕΠΤΑ Η ΕΥΛΟΓΗ ΤΙΜΗ


Πέρυσι τέτοια εποχή, δηλ. στα μέσα Οκτωβρίου 2008, η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από τα Ελληνικά Διυλιστήρια ήταν 480 και πλέον Ευρώ ο τόνος (0,48 το λίτρο)[1].

Την ίδια εποχή (μέσα Οκτωβρίου 2008) οι εμπορικές εταιρείες πωλούσαν και παρέδιδαν στον καταναλωτή το πετρέλαιο θέρμανσης προς 680 Ευρώ τον τόνο (0,68 το λίτρο)[2].

Υπήρχε δηλαδή προσαύξηση τιμής στο εμπόριο της τάξης του 40%.


Φέτος η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από τα ΕΛΠΕ είναι 355 Ευρώ ο τόνος (0,35 το λίτρο)[3].

Σε ποια τιμή πρέπει λοιπόν να πωλείται και να παραδίδεται στον καταναλωτή το πετρέλαιο θέρμανσης;

Το αποτέλεσμα προκύπτει από μία απλή μαθηματική πράξη : 355 Ευρώ ο τόνος + 40 % = 497 Ευρώ ο τόνος ή 0,497 το λίτρο.

Οτιδήποτε συνεπώς πάνω από τα 0,50 ή έστω τα 0,52 λεπτά θα θεωρηθεί ότι αποτελεί ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ.


Όταν ο Γ.Γ. της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας βγαίνει και προβλέπει τιμή πετρελαίου θέρμανσης γύρω στα 0,65 λεπτά το λίτρο, που στηρίζεται και ποιον αλήθεια ρόλο επιτελεί ;

Δεν θυμόμαστε να έχει προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες για άλλα αγαθά στο παρελθόν.

Όταν διάφοροι παράγοντες της αγοράς βγαίνουν κατόπιν και υποστηρίζουν τα αυτά, γιατί προβοκάρουν στους καταναλωτές υψηλότατες, αδικαιολόγητες και αισχροκερδείς τιμές; Είναι σαφές ότι θέλουν να ανεβάσουν τα κέρδη τους εις βάρος των πολιτών, εις βάρος των καταναλωτών ;


Πέρυσι, βρεθήκαμε στην δυσάρεστη θέση να καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου συμπολίτη μας για τις αισχροκερδείς τιμές των πετρελαιοειδών. Από την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς και μετά οι τιμές των καυσίμων άρχισαν να πέφτουν.

Φέτος, δεν θα θέλαμε να βρεθούμε στην ίδια δυσάρεστη θέση, αλλά εάν μας αναγκάσουν σίγουρα θα το κάνουμε.

Να γνωρίζουν ότι παρακολουθούμε καθημερινά την διεθνή και ημεδαπή εμπορική δραστηριότητα. Να γνωρίζουν ότι καταγράφουμε και ότι έχουμε αναλύσει με μαθηματικά μοντέλα όλα τα επιμέρους στοιχεία των τιμών.

Σήμερα δεν κάνουμε λόγο ούτε για την γενική αισχροκέρδεια στον κλάδο, ούτε για τα καρτέλ που δρουν, ούτε για τις υπόλοιπες καχεξίες της «αγοράς», ούτε για το γεγονός ότι έχουμε πάγια το ακριβότερο πετρέλαιο σε όλη την Ευρώπη.

Σήμερα μιλάμε για κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο και απτό.


[1] Πηγή ΕΛ.ΠΕ.

[2] Πηγή ΕΚΟ. Τιμή παραδοτέου πετρελαίου και μάλιστα ενισχυμένου με καταλύτη.

[3] Πηγή ΕΛ.ΠΕ.

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Άμεσες περιβαλλοντικές λύσεις ζητά η Αττική!


Πολλά είναι τα προβλήματα που κληροδοτούνται στο νέο υπουργείο περιβάλλοντος και φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί τα τελευταία 5,5 χρόνια, αφού η αποτίμηση της υπουργίας Σουφλιά σε τομείς όπως οι ελεύθεροι χώροι, ο χωροταξικός σχεδιασμός, το κτηματολόγιο υπήρξε απογοητευτική.

Την πικρότερη γεύση σε όλους τους πολίτες Αττικής έχουν αφήσει οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και του 2009. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα του WWF Ελλάς και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Αττική έχει απολέσει, κατά την περίοδο 1987 – 2007, συνολικά 184.187 στρέμματα δάσους κωνοφόρων (πευκοδασών), με τη μετατροπή τους σε άλλου είδους καλύψεις. Η αλλαγή της χρήσης των καμένων περιοχών προς όφελος της άναρχης επέκτασης των οικισμών και της αυθαίρετης δόμησης, αποτελεί την πιο εξοργιστική απόδειξη της καταστροφικής πολιτικής των υπουργείων περιβάλλοντος διαχρονικά αλλά και του απερχόμενου Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σουφλιά. Η οικιστική πίεση αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως απειλή που αντιμετωπίζουν οι πρόσφατα καμένες περιοχές.

Με τα δεδομένα αυτά, η νέα υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπερυπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας κληρονομούν την διεκπεραίωση ενός έργου που ζητά επιτακτικά λύση. Πιο συγκεκριμένα, τα σημαντικότερα άλυτα ζητήματα που παραλαμβάνει η νέα κυβέρνηση είναι τα εξής:

Παραλιακή: Πέντε περίπου χρόνια έχουν περάσει από την ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος (1/4/04) «για την προστασία της παράκτιας ζώνης από το Φάληρο έως την Αγία Μαρίνα», αλλά οι διαδικασίες για την εφαρμογή του έχουν προχωρήσει στο ποσοστό του 10%. Συγκεκριμένα, τα μπουζουξίδικα θα έπρεπε να έχουν κλείσει, το οικολογικό πάρκο του Μοσχάτου να έχει δημιουργηθεί όπως και η παραλιακή τάφρος που θα προστατέψει τις Τζιτζιφιές από τις πλημμύρες.

Ελαιώνας: Παρότι μετά από τις προσφυγές 130 πολιτών στο ΣτΕ, τα 9.000 στρέμματα πρασίνου σώθηκαν από τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για την ‘’αναβάθμισή’’ της περιοχής, αναμένεται μια επίσημη λύση.

Ρυθμιστικό Αθήνας: Η αναμόρφωση του Ρυθμιστικού της Αθήνας του 1985, περιλαμβάνει τους φαραωνικούς αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό. Επίσης, προβλέπει τις εντάξεις νέων περιοχών στο σχέδιο πόλεως που αφορούν περίπου 200.000 στρέμματα και με την ολοκλήρωσή τους η πολεοδομημένη επιφάνεια θα φθάνει στο 20% της Αττικής.
Χωροταξικός Σχεδιασμός: To 2003 εκδόθηκαν 12 προεδρικά διατάγματα που καθόριζαν τα χωροταξικά σχέδια για τις 12 εθνικές περιφέρειες, έλειπε όμως αυτό για την Αττική! Επίσης, το ειδικό χωροταξικό για τον Τουρισμό το οποίο αναπαράγει το υφιστάμενο καθεστώς της υπόταξης του φυσικού περιβάλλοντος στις μικρές και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.

Πολεοδομικά: Η συνέχιση της αυθαίρετης δόμησης οφείλεται κατά πολύ στην κατάργηση του νόμου για τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών του 2003. Χωρίς κάποιο συγκεκριμένο καθεστώς για τη γνωμοδότηση των εντάξεων επικρατεί η ανομία.

Κτηματολόγιο: Τεράστιο κενό παραμένει στο θέμα του κτηματολογίου διότι παρά την καταγραφή των ιδιοκτησιών σε 107 μεγάλους δήμους, η ουσιαστική κτηματογράφηση προσκρούει στο ποιος θα αναλάβει τον διαγωνισμό.

Ανάμεσα σε όλα αυτά, προστίθενται το άλυτο κυκλοφοριακό, το αυξανόμενο νέφος, η μη εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών να ζητούν και αυτά λύση.

ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία

Διαμαρτυρίες στα εγκαίνια του νέου δημαρχείου Θεσσαλονίκης


Υπό βροχή αντιδράσεων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης και με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εγκαινιάστηκε χθες βράδυ το νέο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης από τον δήμαρχο κ.Β. Παπαγεωργόπουλο.

Η χρονική συγκυρία, με την άσκηση νέας ποινικής δίωξης για την υπόθεση υπεξαίρεσης ποσού ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ από την Ταμειακή Υπηρεσία, μετέθεσε σε κριτική εφ΄ όλης της ύλης την αντίθεση της αντιπολίτευσης στο δημαρχείο. Η κυρία Χρύσα Αράπογλου επιτέθηκε στον δήμαρχο χαρακτηρίζοντας «φιέστα»την εκδήλωση, με πρόθεση εντυπωσιασμού, σε περίοδο κατά την οποία ο δήμος είναι υπερχρεωμένος. Στη φωτογραφία εικονίζονται το νέο δημαρχείο (στο βάθος) και διαδηλωτές με το πανό τους.
(Γ. ΓΙΑΚΟΥΜΙΔΗΣ)

Άκυρος ο νόμος Αβραμόπουλου για ίδρυση διαγνωστικών κέντρων από επιχειρηματίες

Στην κατάργηση του μέτρου που «πέρασε» στο παρά πέντε των εκλογών η προηγούμενη ηγεσία του υπουγείου Υγείας και που δίνει την άδεια σε επιχειρηματίες να ιδρύουν διαγνωστικά κέντρα, προχώρησε η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το πρώτο που καταθέτει η νέα κυβέρνηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η κ. Ξενογιαννακοπούλου καταργεί διάταξη που προώθησε ο κ. Αβραμόπουλος, η οποία δημοσιεύθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο ΦΕΚ και προβλέπει ότι δεν απαιτείται πλειοψηφία γιατρών για την ίδρυση ιδιωτικών φορέων παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οριστικό «όχι» στην έκδοση Χριστοφοράκου στην Ελλάδα

Χαμόγελα για  τον Μ. Χριστοφοράκο,   καθώς το Συνταγματικό   Δικαστήριο  της Γερμανίας  θεωρεί ότι τα  αδικήματα  για τα οποία  διώκεται έχουν παραγραφεί και η  αιτιολόγηση  της απόφασης έκδοσής  του είναι αυθαίρετη και  ατεκμηρίωτη
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος δεν εκδίδεται στην Ελλάδα ούτε με βάση το δεύτερο και τρίτο ένταλμα σύλληψης που έχουν εκδοθεί εις βάρος του αναφορικά με το πρόγραμμα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4Ι.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκανε δεκτή την προσφυγή του και ακύρωσε την απόφαση του Εφετείου του Μονάχου (7/9/09) που όριζε την παράδοσή του στις ελληνικές αρχές. Σε μια πρωτοφανή μάλιστα κίνηση αφαίρεσε την υπόθεση από την αρμοδιότητα της Γενικής Εισαγγελίας και του Εφετείου του Μονάχου και την παρέδωσε στο Εφετείο του Μπάμπεργκ. Οι συνταγματικοί δικαστές θεωρούν ότι τα αδικήματα για τα οποία διώκεται έχουν παραγραφεί και η αιτιολόγηση της απόφασης έκδοσής του είναι «αυθαίρετη» και ατεκμηρίωτη.

Η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας αποτελεί ταυτόχρονα και ηχηρό κόλαφο για τους συντάκτες των ενταλμάτων σύλληψης, (τον ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό από τον οποίο έχει αφαιρεθεί στο μεταξύ η υπόθεση) για την προχειρότητα με την οποία χειρίστηκαν την υπόθεση. Η Γενική Εισαγγελία του Μονάχου και το Εφετείο του Μονάχου είχαν αποδεχθεί την επιχειρηματολογία των ενταλμάτων σύλληψης.

Λανθασμένη επιλογή

Εμμέσως πλην σαφώς στιγματίζεται ο τρόπος με τον οποίο εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης από την Αθήνα. Είναι ενδεικτικό ότι παραπέμποντας την υπόθεση στο Εφετείο του Μπάμπεργκ, το καλούν να εξετάσει «τη μέχρι τώρα εξέλιξη της διαδικασίας έκδοσης» και κυρίως «τις ιδιαίτερες συνθήκες, ότι σε μια άκρως σύνθετη υπόθεση, λίγες μόνον ημέρες μετά τη σύλληψη (του Μ. Χριστοφοράκου) και τη γνωστοποίηση των προβλημάτων που υπάρχουν σχετικά με την παραγραφή εκδόθηκε ένα εντελώς άλλο ένταλμα σύλληψης, στο οποίο προστέθηκε στη συνέχεια στις 14 Σεπτεμβρίου 2009 ένα νέο- τρίτο- ένταλμα». Η διαπίστωση αυτή δείχνει πόσο λανθασμένη και μοιραία για την παραμονή τελικά του Μ. Χριστοφοράκου στη Γερμανία ήταν η αρχική επιλογή του ανακριτή να μη συμπεριληφθούν στα εντάλματα σύλληψης αδικήματα μετά το 2004 και να περιοριστούν στην περίοδο μέχρι το 2003.

● Ο πρόεδρος της Συσπείρωσης Νομικών Ενάντια στην Αυθαιρεσία κ. Γιάννης Μαντζουράνης δήλωσε: «Για δεύτερη φορά το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας κρίνει ότι στην Ελλάδα δεν κατοχυρώνονται βασικές αρχές του κράτους δικαίου με τις δεδομένες πράξεις και παραλείψεις των ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών και θεωρεί και το δεύτερο κατηγορητήριο του κ. Ζαγοριανού ένα απλό κουρελόχαρτο, που εκθέτει διεθνώς την Ελληνική Δημοκρατία»

Γιώργος Παππάς (Μόναχο)

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Κούνεβα: «Περιμένω να μην τα παρατήσει η Δικαιοσύνη»


«Περιμένω η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να μην τα παρατήσει. Να κάνει ό,τι πρέπει για να εντοπιστεί ο δράστης», ελπίζει και εύχεται η Κωνσταντίνα Κούνεβα, γνωρίζοντας καλά ότι δέκα μήνες μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε με βιτριόλι οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπευθύνων ουσιαστικά παραμένουν στο σημείο μηδέν.

Η υπόθεση βρίσκεται ίσως στο πιο κρίσιμο σημείο, καθώς οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών καλούνται με βούλευμά τους να λύσουν τη διαφωνία που έχει προκύψει ανάμεσα στον ανακριτή, ο οποίος έχει τη γνώμη ότι η δικογραφία πρέπει να τεθεί στο αρχείο, και τον εισαγγελέα, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν και άλλες ενέργειες εκ μέρους του συναδέλφου του με στόχο να βρεθεί ο δράστης της επίθεσης.

«Πιστεύω, και το έχω ξαναπεί, ότι η έρευνα δεν έγινε σωστά από την αρχή. Δεν έχουν γίνει οι σωστές κινήσεις», εκτιμά μιλώντας στα «ΝΕΑ» η Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, χωρίς ακόμα να είναι σε θέση να προσδιορίσει τον χρόνο που θα χρειαστεί μέχρι να πάρει εξιτήριο, καθώς πρέπει ακόμη να υποβληθεί και σε άλλες δέκα επεμβάσεις.

Και ηθικός αυτουργός

Μπροστά στο ενδεχόμενο ο φάκελος για την υπόθεσή της να καταλήξει στο αρχείο της Δικαιοσύνης, πιστεύει πως «αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί και ο δράστης και αυτός που το είχε παραγγείλει. Παρά τα όσα έγιναν, εγώ δεν έχω θυμώσει. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι αυτοί περιπλανιούνται ασυνείδητα στο έδαφος των ψευδαισθήσεων», προσθέτει η Κων. Κούνεβα διατυπώνοντας για άλλη μία φορά την ακλόνητη πεποίθησή της ότι εκτός από τον φυσικό αυτουργό της επίθεσης, παραμένει στο απυρόβλητο και ο ηθικός αυτουργός της αξιόποινης πράξης.

Αν μπορούσε, πάντως, να βρεθεί απέναντι στους δικαστές που σε λίγες μέρες θα καθορίσουν με την απόφασή τους τις εξελίξεις στην υπόθεσή της, θα τους ζητούσε ένα μόνο πράγμα: «Να κρίνουν με υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία σκεπτόμενοι ότι στη δική μου θέση θα μπορούσε να είναι κάποιος άνθρωπος από τη δική τους οικογένεια», λέει.

«Δικονομικό έγκλημα»

«Δικονομικό έγκλημα, που θα ισοδυναμεί σε έκταση με το πραγματικό που συνέβη εις βάρος της», χαρακτηρίζουν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Κ. Κούνεβα κ.κ. Κώστας Παπαδάκης και Δάφνη Βαγιανού το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στο αρχείο η δικογραφία. Για τον λόγο αυτό μαζί με συνδικαλιστές της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών σκοπεύουν να επισκεφθούν τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει κατά τη δική τους άποψη να συνεχιστεί η ανακριτική έρευνα.

Και σχολιάζοντας τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις προσθέτουν: «Μία υπόθεση που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, κινητοποίησε διαδηλωτές, κινήματα και φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιμετωπίστηκε με αφάνταστη επιπολαιότητα, ολιγωρία και συμπεριφορά ρουτίνας τόσο από την αστυνομία όσο και από τον ανακριτή, που παρέλειψαν συστηματικά να ανταποκριθούν σε επανειλημμένες επισημάνσεις μας σχετικά με τις επιβαλλόμενες ανακριτικές ενέργειες. Η θέση της υπόθεσης στο αρχείο θα αποτελέσει πρόκληση για το λαϊκό αίσθημα δικαίου και θα υψώσει δίχτυ προστασίας εκπέμποντας μήνυμα ασυλίας για τους δολοφόνους της».