Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Οι εργολάβοι «γνώριζαν» αλλά δεν εκτέλεσαν τα αναγκαία έργα στα Τέμπη

Σοκ προκαλεί η σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας «Ποντίκι», η οποία έχοντας στην κατοχή της την αλληλογραφία ανάμεσα στην εταιρία του Δημοσίου «Εγνατία Α.Ε.», τη συμβουλευτική εταιρία «Parsons Ltd» και την εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» αποδεικνύει ότι οι εν λόγω εργολάβοι γνώριζαν ότι η κατολίσθηση ήταν θέμα ημερών να συμβεί, αλλά δεν εκτέλεσαν τα απαραίτητα έργα στην περιοχή.

Ήδη από το Μάρτιο του 2009 όφειλαν να είχαν πραγματοποιηθεί τα αναγκαία έργα στην περιοχή των Τεμπών για την επίτευξη υψηλότερου βαθμού ασφάλειας για όλους τους χρήστες της οδού. Η σύμβαση παραχώρησης προέβλεπε, συγκεκριμένα, ότι μέχρι το Μάρτιο του 2009 έπρεπε να είχαν τοποθετηθεί πλέγματα και να είχαν γίνει «βαρείς αποβραχισμοί» για την απομάκρυνση των βράχων – εκείνων ακριβώς που κόστισαν τη ζωή στον Ιταλό διευθυντή του έργου την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, οι εργολαβικές εταιρίες σφύριξαν αδιάφορα και προχώρησαν μόνο στην τοποθέτηση του πλέγματος, χωρίς να κάνουν τον αναγκαίο αποβραχισμό!

Παράλληλα, «Το Ποντίκι» αποκαλύπτει ότι η εταιρία του Δημοσίου «Εγνατία Α.Ε.» πίεζε τη συμβουλευτική εταιρία «Parsons Ltd» να προχωρήσει στις διαδικαστικές ενέργειες που ήταν απαραίτητες ώστε οι εργολάβοι να ξεκινήσουν τους αποβραχισμούς, ιδίως ενόψει του γεγονότος ότι είχαν ήδη πληρωθεί προκαταβολικά για το έργο. Τελικά, η «Εγνατία Α.Ε.» με μια επιστολή της, στις 20 Νοεμβρίου, ενημέρωσε του εργολάβους για τον τεράστιο κίνδυνο και τους κάλεσε να μεριμνήσουν για την άμεση λήψη μέτρων, διότι – όπως ανέφερε – υπήρχε «τεράστιος κίνδυνος». Μάλιστα, η «Εγνατία Α.Ε.» έθεσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στους εργολάβους, δηλώνοντάς τους ότι οφείλουν να ολοκληρώσουν το έργο μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, κανένα έργο δεν πραγματοποιήθηκε, με αποτέλεσμα στις 27 Νοεμβρίου η «Εγνατία Α.Ε.» να αποστείλει και δεύτερο έγγραφο, στο οποίο κρούει και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι εργολάβοι αποφάσισαν να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις και να «πάρουν το ρίσκο» - ρίσκο που φυσικά αφορούσε τις ζωές των διερχόμενων πολιτών.


Επίσης, «Το Ποντίκι» αφήνει αιχμές και για τη γενικότερη στάση των εργολαβικών εταιριών, οι οποίες παρουσιάζουν τη φονική κατολίσθηση ως «ατυχή συγκυρία»: πώς γίνεται η κοινοπραξία που απαρτίζεται από την ελίτ των εργολάβων της χώρας και από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες να υποτίμησε την επικινδυνότητα της περιοχής; Είναι άλλωστε ευρέως γνωστό – από μελέτες που έχουν συνταχθεί ήδη από το 1978 – ότι η περιοχή των Τεμπών ανήκει στην πρώτη κατηγορία κινδύνου για κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων.

Τα επιστημονικά δεδομένα που υφίστανται εδώ και δεκαετίες σε συνδυασμό με την επικοινωνία ανάμεσα στους διαφορετικούς φορείς δεν μπορούν παρά να αποδείξουν περίτρανα το βάρος της ευθύνης των εργολάβων που εν τέλει αμείβονται αδρά για να... παίζουν με τη ζωή των πολιτών.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αν οι μετανάστες είχαν δικαίωμα λόγου,θα εξηγούσαν ότι δεν έφτασαν εδώ πληρώνοντας ξένους και Έλληνες δουλέμπορους για να ζήσουν το μύθο τους στην Ελλάδα. Κινδύνευαν και πεινούσαν, γιατί τις χώρες τους τις έχουμε κάνει χωματερές αποβλήτων και εμπόλεμες ζώνες.

Θα μας έλεγαν ότι κάποιος που δεν μπορεί να ζήσει παρά μόνο λαθραία στα σκοτεινό σοκάκια μιας ξένης πόλης, πεινασμένος και μόνος, εύκολα θα γίνει στόχος του κάθε λογής διακινητή. Από πορνεία και ναρκωτικά, μέχρι CD για λίγα ευρώ. Θα μας έλεγαν ότι αναγκάζονται να τρέχουν, μόλις δούνε αστυνομικό, ακόμα κι αν δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Θα μας έλεγαν ότι ενώ κάνουν τις πιο βαριές δουλειές τούς ζητάνε όλοι να είναι αόρατοι. Θα μας έλεγαν ότι ζητάνε μόνο τα στοιχειώδη.

Να παίρνουν άσυλο οι πρόσφυγες, όπως προβλέπει ο ΟΗΕ, να μπορούν να δουλέψουν χωρίς κυνηγητό, να έχουν ένα δωμάτιο να μένουν. Να γίνονται πολίτες της Ελλάδας οι νόμιμοι. Θα ρώταγαν πού πήγαν τα 20 εκ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα από την Ε.Ε. μόνο το 2008 για να βοηθήσει τους μετανάστες. Πού είναι τα σχολεία και οι ναοί αλλόθρησκων; Δεν υπάρχει καμιά άλλη χώρα που να μην δίνει ούτε καν το δικαίωμα ενός νεκροταφείου.


Αλλά οι μετανάστες δεν έχουν δικαίωμα λόγου!

Αν οι ζωές των μεταναστών μετρούσαν, θα βλέπαμε καθαρά πόσο πολλές δεκάδες άνθρωποι πνίγηκαν, σκοτώθηκαν τυχαία από εκπυρσοκροτήσεις ή από αγανακτισμένους πολίτες που νόμιζαν ότι τους ληστεύουν ή από εργατικά ατυχήματα ή μέσα στις φυλακές ή ακόμα και από καθαρά ρατσιστικά εγκλήματα. Πόσες δολοφονίες «δικαιολογούνται» με ένα ξερό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών».
Πού πήγαν τα όργανα μεταναστών από παράνομες μεταμοσχεύσεις; Πόση προσβολή ένιωσαν άραγε για το σκισμένο και ποδοπατημένο Κοράνι;
Πόσες κοπέλες και παιδιά κακοποιούνται σεξουαλικά κάθε μέρα; Πόσες μέρες στην εντατική πέρασαν νεαρά παιδιά από αστυνομική βία, όταν έφτασαν για κακή τους τύχη στην Ελλάδα; Πόσους σάκους με νεκρούς παρέλαβαν οι συγγενείς;

Αλλά οι ζωές των μεταναστών δεν μετράνε!

Αν ψήφιζαν οι μετανάστες, αυτοί που με την εργασία τους συμβάλλουν κατά 20% στο ΑΕΠ, αυτοί που ανασφάλιστοι καθαρίζουν σπίτια και μαγαζιά, αυτοί που μαζεύουν τα φρούτα και τα λαχανικά στο κρύο ή στον καύσωνα, αυτοί που γηροκομούν τους ηλικιωμένους, που φροντίζουν τους αρρώστους, αυτοί που δουλεύουν στα χαντάκια και στις λαμαρίνες. Αυτοί που τα παιδιά τους δεν έχουν δικαίωμα σε πατρίδα, ακόμα κι αν είναι δεύτερη γενιά στην Ελλάδα.

Αυτοί που δέκα και είκοσι χρόνια πληρώνουν ΙΚΑ και εφορία, όμως ακόμα ανανεώνουν την άδεια παραμονής τους. Αυτοί που δέχονται προσβολές και απειλές από κάθε εργοδότη, αστυνομικό ή ακόμα και από το γείτονα. Αυτοί που έχουν δει μόνο στα χαρτιά την υπογραφή της Ελλάδας στις διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματά τους. Αν ψήφιζαν λοιπόν οι χιλιάδες «αόρατοι» εκεί στη Σωκράτους, στην Πέτρου Ράλλη, στο Αγαθονήσι, στην Πάτρα, τι αποτέλεσμα θα έβγαζε άραγε η κάλπη;

Αλλά οι μετανάστες δεν ψηφίζουν!


Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ


Επίθεση στο Στέκι Μεταναστών Χανίων

Η εμπρηστική επίθεση στο Στέκι Μεταναστών Χανίων σήμερα τα ξημερώματα και η επίθεση με μολότοφ εχθές το βράδυ σε σπίτι ακτιβιστή είναι οι τελευταίες ανάμεσα σε μία σειρά ενεργειών φασιστικού και εγκληματικού χαρακτήρα που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στην πόλη των Χανίων. Η αστυνομία δεν έχει προβεί σε καμιά σύλληψη έως σήμερα. Ο κ. Δήμος Λιβογιάννης, εκπαιδευτικός και μέλος του Κοινωνικού στεκιού-Στέκι μεταναστών Χανίων μιλά στο tvxs για τις φασιστικές επιθέσεις.

Όπως ανακοινώνει το Στέκει Μεταναστών «Τα ξημερώματα φασίστες έσπασαν την πόρτα του στεκιού, μπήκαν μέσα, έριξαν οινόπνευμα και έβαλαν φωτιά στο κτίριο. Υπέγραψαν την πράξη τους με σβάστικες. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν γράψει ρατσιστικά συνθήματα στην είσοδο του στεκιού. Σήμερα έβαλαν φωτιά. Αύριο τι;».
Το προμήνυμα ήταν τα ρατσιστικά συνθήματα που γράφτηκαν την περασμένη εβδομάδα στην είσοδο του Στεκιού. «Ευτυχώς που έσβησαν την φωτιά οι γείτονες διότι θα μπορούσε να έχει επεκταθεί στην παλιά πόλη», λέει ο κ. Λιβογιάννης.

Επίσης, με τον εμπρησμό φαίνεται να συνδέεται η ρίψη δύο βομβών μολότοφ από δύο άτομα επιβαίνοντα σε μοτοσικλέτα την ίδια περίπου ώρα στο πατρικό σπίτι Χανιώτη ακτιβιστή, που συμμετέχει σε κινητοποιήσεις και μαζικούς αγώνες, στον Γαλατά Νέας Κυδωνίας. Από την επίθεση προκλήθηκαν υλικές ζημιές ενώ στο σπίτι βρίσκονταν μόνο μέλη της οικογένειας του, αλλά όχι ο ίδιος.
Ακόμη και μετά την δολοφονική επίθεση στην κεντρική πλατεία 1866 των Χανίων εναντίον δύο μεταναστών εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται ακόμη με βαρύ τραύμα στο μάτι, η αστυνομία δεν έχει προβεί σε καμία σύλληψη έως τώρα. «Θεωρούμε ότι η αστυνομία τους γνωρίζει και μάλιστα καλά», λέει ο κ. Λιβογιάννης.

Επίσης εξηγεί ότι οι επιθέσεις ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ όταν έγινε επίθεση στην κατάληψη «
Ρόζα Νέρα» των Χανίων. «Παρά την εξάπλωση των πράξεων βίας, οι μόνες συλλήψεις που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό είναι στο Ρέθυμνο όπου κατά τη διάρκεια της πορείας της 6ης Δεκεμβρίου συνελήφθησαν κάποια μέλη της Οργάνωσης Εθνικιστών Ρεθύμνου (ΟΕΡ) », συνεχίζει.

Στα Χανιά υπάρχει η αντίστοιχη Οργάνωση Εθνικιστών Χανίων (ΟΕΧ) της Χρυσής Αυγής, η οποία διαθέτει και ιστοσελίδα στο διαδίκτυο μέσω της οποίας ο «επικεφαλής» της κ. Καρεφυλλάκης Σταύρος αρνείται την ανάμειξη της στις επιθέσεις, όπως της πρόσαψε δημοσιογράφος της Νέας Τηλεόρασης. Την ίδια στιγμή μέσω της ιστοσελίδας προπαγανδίζονται οι ρατσιστικές και φασιστικές ιδέες της συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Όπως μας λέει ο κ. Λιβογιάννης «η εφημερίδα ''Παρατηρητής'' που εκδίδει ο κ. Καρεφυλλ
άκης διανέμεται στα σχολειά των Χανίων».

Ο κ. Λιβογιάννης τονίζει ότι το Στέκι έχει πολύχρονη δράση στα Χανιά και ευρεία κοινωνική αποδοχή που την έχει χτίσει μέσα από την πολύπλευρη δράση του. «Δεν μιλάμε για την αντιπαράθεση δύο ακραίων οργανώσεων καθώς το Στέκι Μεταναστών δεν ανήκει στον αναρχικό χώρο.»

Ως απάντηση αύριο οργανώνεται μαζικό συλλαλητήριο που καλείται από πολλούς φορείς ανάμεσα στους οποίους και ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλοι. «Πρέπει να είναι μαζική η πορεία έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση στην αστυνομία και να γίνει σαφές ότι η κοινωνία καταδικάζει τις πράξεις αυτές.», κ
αταλήγει ο κ. Λιβογιάννης.

Δείτε κι άλλες φωτογραφίες από το Στέκι ΕΔΩ

Αντιναζιστική πορεία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 7μμ στα Χανιά, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις πέντε δολοφονικές επιθέσεις μέσα σε ένα μήνα στην πόλη.

Την πορεία διοργανώνουν οι: Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, Σύλλογος Μάγκρεμπ-Αράμπι, ΕΛΜΕ, Rosa Nera, Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, Οικολογική Πρωτοβουλία, Φιλοζωικός Σύλλογος «Η Προστασία των Ζώων», Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, ΣΥΡΙΖΑ, ΣΕΚ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Επιπλέον μάρτυρες για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου

Την κλήτευση πέντε επιπλέον μαρτύρων στη δίκη για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, ζητά η μητέρα του, Τζίνα Τσαλικιάν, με αίτηση που κατέθεσε στον εισαγγελέα Εφετών Λαμίας. Η κ. Τσαλικιάν υποστηρίζει πως οι πέντε μάρτυρες είναι εξαιρετικά σημαντικοί και μπορούν να διαφωτίσουν ουσιαστικά την υπόθεση, ενώ την ίδια ώρα διαμαρτύρεται για την μη κλήτευση στο δικαστήριο.

Οι τρεις μάρτυρες που ζητά να κληθούν στο δικαστήριο η κ. Τσαλικιάν είναι:

Ο καθηγητής Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μανώλης Μιχαλοδημητράκης, ο οποίος είχε διορισθεί ως τεχνικός σύμβουλος από τον κατηγορούμενο, Επαμεινώνδα Κορκονέας και ωστόσο διαψεύδει τον ισχυρισμό του ότι πυροβόλησε στον αέρα και απορρίπτει την εκδοχή του εξοστρακισμού της σφαίρας.

Οι δύο διευθυντές των σχολείων στα οποία φοίτησε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, Γεώργιος Θαλάσσης και Ηλίας Συμιγδαλάς, οι οποίοι σύμφωνα με την οικογένεια του 15χρονου θεωρούνται κατάλληλοι να καταθέσουν σχετικά με το χαρακτήρα του παιδιού.

Οι αυτόπτεις μάρτυρες της δολοφονίας, Ευάγγελος Ζέρβας και Ξενούλα Σκούρα. «Ο κος Ζέρβας καταθέτει στις 20 Ιανουαρίου 2009 δίνοντας λεπτομέρειες για το σύνολο σχεδόν του συμβάντος» ενώ «η κα Σκούρα καταθέτει στις 15 Δεκεμβρίου 2008 μεταξύ άλλων τραγικές λεπτομέρειες για τον πυροβολισμό, τη στάση του σώματος του αστυνομικού και την ψυχική του διάθεση» αναφέρεται στην αίτηση που κατατέθηκε.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Ομόφωνο «όχι» των πρυτάνεων στην κατάργηση του ασύλου

Με ομόφωνη απόφαση ανακοίνωσε η 62η Σύνοδος των πρυτάνεων – που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο παρουσία της υπουργού παιδείας, κας.Διαμαντοπούλου – ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο για το πανεπιστημιακό άσυλο είναι επαρκές και δεν οφείλει να αλλάξει. Ωστόσο, τονίσθηκε η ανάγκη να εφαρμοσθεί η υπάρχουσα νομοθεσία πιο αυστηρά, με τη συνδρομή της δικαστικής και της πολιτικής εξουσίας.

Δεν έλειψαν, ωστόσο, οι φωνές εκ μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας, οι οποίες ζήτησαν την τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος και την άρση του ασύλου, ως απαρχαιωμένου θεσμού, ο οποίος δεν επιτελεί πλέον τον ιστορικό ρόλο για τον οποίο θεσπίσθηκε. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία – με την υποστήριξη και της υπουργού παιδείας – τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του θεσμού ως έχει, με αυστηρότερη όμως εφαρμογή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, πάντα υπό το πρίσμα της επίρρωσης του ουσιαστικού ρόλου του ασύλου και της προστασίας του από έξωθεν καταχρήσεις.

Μάλιστα, πριν την ανακοίνωση της απόφασης των πρυτάνεων, η υπουργός Παιδείας, κα.Διαμαντοπούλου, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του νόμου και τόνισε ότι «το θεσμικό πλαίσιο του ασύλου είναι επαρκές και δεν χρειάζεται να αλλάξει, χρειάζεται να εφαρμοστεί». Παράλληλα, ζήτησε από τους πρυτάνεις να υπάρξει η καταγραφή των χώρων του ασύλου, σημειώνοντας ότι τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι δεν είναι άσυλο, ενώ προσέθεσε ότι είναι αναγκαία και μια πλήρης καταγραφή των χώρων που σήμερα είναι υπό κατάληψη για ιδία χρήση.

Οι πρυτάνεις, από την πλευρά τους, μέσω του ψηφίσματος που υιοθέτησαν συμφώνησαν ότι το ακαδημαϊκό άσυλο που θεσπίστηκε σε ιστορικές εποχές και σηματοδοτεί σημαντική δημοκρατική κατάκτηση, σήμερα έχει στρεβλωθεί. Κατά συνέπεια σε πολλές περιπτώσεις δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, αλλά αντιθέτως προσφέρει πεδίο παραβατικής συμπεριφοράς, και ως εκ τούτου ο εν λόγω θεσμός είναι ανάγκη να ανακτήσει την αρχική του σημασία.

Παράλληλα, μέσω του εν λόγω ψηφίσματος καλούνται όλες οι συνιστώσες της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και οι πολιτικές νεολαίες και τα κόμματα, να αναζητήσουν από κοινού πλαίσιο συναίνεσης για ευρύτερη συμφωνία στη διαχείριση του θεσμού. Αντίστοιχα, οι περιπτώσεις εκτροπής του ασύλου σε παραβατικές συμπεριφορές απαιτούν, σύμφωνα με τους πρυτάνεις, ειδική αντιμετώπιση, με αυστηρή χρήση όλων των «νομικών εργαλείων» που επιτρέπει το υφιστάμενο σύστημα. Κατά συνέπεια, για τις πρυτανικές αρχές των Ιδρυμάτων θεωρείται πλέον μονόδρομος η συνδρομή της εισαγγελικής αρχής και της αστυνομίας, όπως εκ νόμου προβλέπεται να ζητείται στις περιπτώσεις κρίσης.

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Η σύλληψη του φοιτητή με την πιτζάμα


Στην φωτογραφία που εξασφάλισε το Tvxs αποτυπώνεται η σύλληψη του φοιτητή στη Θεσσαλονίκη. Διακρίνεται καθαρά ο 23 χρονος που είναι δεμένος με χειροπέδες και φοράει την πιτζάμα του καθώς και η τσάντα που προσπάθησαν να του "φορτώσουν". Ανακοίνωση-συγνώμη της αστυνομίας προς τον φοιτητή.

Ο φοιτητής είχε κατέβει στο δρόμο με τις πιτζάμες προκειμένου να πετάξει τα σκουπίδια και συνελήφθη λίγο αργότερα από αστυνομικούς, ύστερα από καταδίωξη, κατηγορούμενος για κατοχή εκρηκτικών υλών. Όπως ισχυρίστηκε από την πρώτη στιγμή, οι αστυνομικοί του «φόρτωσαν» σακίδιο με βόμβες μολότοφ για να τον ενοχοποιήσουν.

Αφέθηκε ελεύθερος αφού προσκομίστηκε ερασιτεχνικό βίντεο που αποδείκνυε ότι αστυνομικοί του «φόρτωσαν» μια τσάντα με μολότοφ. Από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, η οποία παραδέχθηκε την σκευωρία, διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

“Σχετικά με δημοσιεύματα και φωτογραφικό ή ψηφιακό υλικό, που έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας, και αφορά ενέργειες ή συμπεριφορές αστυνομικών, ιδιαίτερα κατά το τριήμερο των εκδηλώσεων (04 έως 07/12) για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου Αλέξανδρου, ανακοινώνεται ότι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν διαταχθεί άμεσα σε όλες τις περιπτώσεις Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις, προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως όλα τα περιστατικά και να αποδοθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος των υπαιτίων.

Χθες διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για το περιστατικό της σύλληψης και παραπομπής στον ανακριτή 23χρονου ημεδαπού, ο οποίος συνελήφθη γιατί σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του βρέθηκε στην κατοχή του σακίδιο που περιείχε βόμβα μολότοφ, ενώ εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι δεν ανήκε σε αυτόν. Επισημαίνεται ότι το περιστατικό της Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά σοβαρό και θα διερευνηθεί σε βάθος.

Η Ελληνική Αστυνομία εκφράζει δημόσια συγνώμη στον 23χρονο για την ταλαιπωρία που υπέστη. “

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Νέο αίτημα της μητέρας του Αλ. Γρηγορόπουλου για δίκη στην Αθήνα

Η Τζίνα Τσαλικιάν, μητέρα του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου υπέβαλε σήμερα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεύτερη αίτηση με την οποία ζητεί να μην διεξαχθεί η δίκη των δύο ειδικών φρουρών, Επ. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, αλλά στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Η κ. Τσαλικιάν υποστηρίζει ως νέα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της ανάκλησης ότι συγγενικό της πρόσωπο που δικαιούται να παραστεί ως πολιτική αγωγή αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας που επιβάλλει την παρουσία του στην Αθήνα, όπως και της ίδιας, καθώς φροντίζει το πρόσωπο αυτό. Συνεπώς, η δίκη στην Άμφισσα παρεμποδίζει το δικαίωμα ουσιαστικής πρόσβασης στο δικαστήριο και ακρόασης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι αρκετοί μάρτυρες είναι ανήλικοι και θα δυσχερανθεί η εμφάνισή τους στη δίκη που αναμένεται να κρατήσει σημαντικό διάστημα, με συνέπεια να δυσχερανθεί η ανακάλυψη της αλήθειας και η απονομή της δικαιοσύνης.

Στην αίτησή της αναφέρει ακόμη ότι η σύνθεση των δικαστών του ΜΟΔ Άμφισσας είναι ουσιαστικά γνωστή λόγω του μικρού αριθμού υπηρετούντων, ενώ η σύνθεση δικαστών με κλήρωση στην Αθήνα ενισχύει τα εχέγγυα αμεροληψίας.

Ακόμη η κ. Τσαλικιάν υποστηρίζει ότι δεν διαφυλάσσεται η δημόσια τάξη με την παραπομπή της υπόθεσης στην Άμφισσα και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αντεκδίκησης από την πλευρά της οικογένειας.

Τέλος, αναφέρει ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας είχε υποδείξει τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου αναφέρεται στην αίτηση ανάκλησης, έγιναν χωρίς προβλήματα για τη δημόσια τάξη δίκες με μεγαλύτερους κινδύνους, όπως της «17 Νοέμβρη» και του «ΕΛΑ», ενώ προ δεκαετίας είχε διεξαχθεί στην Αθήνα η δίκη 400 περίπου αντιεξουσιαστών για καταστροφές στο Πολυτεχνείο χωρίς να τεθεί ζήτημα μετάθεσης της δίκης.

Την αίτηση εξετάζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής.

Η δίκη είχε προσδιοριστεί να γίνει στην Χαλκίδα, αλλά μετά από διαμαρτυρίες των τοπικών φορέων, ο Άρειος Πάγος μετέφερε την διεξαγωγή της δίκης στην Άμφισσα. Η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ζήτησε από τον Άρειο Πάγο να γίνει η δίκη στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, αλλά το αίτημα της απορρίφθηκε. Σήμερα επανήλθε για δεύτερη φορά με το αυτό αίτημα.

UPDATE: 14/12/09

Απέρριψε και το δεύτερο αίτημα της μητέρας του Αλ. Γρηγορόπουλου για διεξαγωγή της δίκης των δύο αστυνομικών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή στην Αθήνα, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντέλης.
Η δίκη θα πραγματοποιηθεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισας στις 20 Ιανουαρίου του 2010.

Η πρώτη αίτηση της κ. Τσαλικιάν για να διεξαχθεί η δίκη των δύο ειδικών φρουρών στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, απορρίφθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε. Όμως, στις 9 Δεκεμβρίου η κ. Τσαλικιάν κατέθεσε και νέα αίτηση για να γίνει η δίκη στον Κορυδαλλό.

Ο αντεισαγγελέας ΑΠ αρχειοθέτησε την αίτηση κρίνοντας ότι ο νόμος προβλέπει ότι παραπομπή σε άλλο δικαστήριο γίνεται για σοβαρούς λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, όπως επίσης έκρινε ότι δεν δικαιολογείται παραπομπή στο ΜΟΔ Αθηνών για τους λόγους υγείας συγγενικού προσώπου της Τσαλικιάν, κ.λπ. που αναφέρονται στην αίτηση της μητέρας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Επίσης δέχεται ότι οι λόγοι ασφαλείας για παραπομπή στο ΜΟΔ Άμφισσας έγιναν πιο επιτακτικοί μετά τα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας (με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον ένα χρόνο από το θάνατο του μαθητή) και πιθανολογεί ότι μπορεί να επαναληφθούν εάν γίνει στο ΜΟΔ Αθήνας, όπως ζητάει η αίτηση.

Αποκάλυψη σκευωρίας της ΕΛ.ΑΣ. εις βάρος 23χρονου φοιτητή

Σοκαριστικές εικόνες αστυνομικών που φορτώνουν μια τσάντα με μολότοφ στον 23χρονο που συνελήφθη την Κυριακή όταν βγήκε για να πετάξει τα σκουπίδια φορώντας πιτζάμες, δημοσιεύει η σημερινή Ελευθεροτυπία. Παράλληλα, ο Συνήγορος του Πολίτη επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση το θέμα της θέσπισης νέου νόμου για τις διαδηλώσεις και την κατάργηση των χουντικών διατάξεων που εξακολουθούν να ισχύουν.

Στην κατοχή της εφημερίδας Ελευθεροτυπία περιήλθε αποκαλυπτικό οπτικό υλικό που δείχνει τους αστυνομικούς να φορτώνουν μια τσάντα με μολότοφ στον 23χρονο φοιτητή που συνελήφθη την προηγούμενη Κυριακή και ο οποίος κατηγορήθηκε για κακούργημα.

Το σημερινό άρθρο του Βασίλη Παπαναστούλη στην Ελευθεροτυπία:

ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΗ
Τον έπιασαν με πιτζάμες του φόρτωσαν μολότοφ


Εικόνες καταλυτικές για τη σκευωρία που στήθηκε σε βάρος 23χρονου φοιτητή και κατατέθηκαν στην κύρια ανάκριση υποχρέωσαν τον κατήγορο αστυνομικό να ανακαλέσει «το κατηγορώ» του. Και ο κατηγορούμενος φοιτητής μετά από τρεις μέρες κράτησης με πιτζάμες αφέθηκε ελεύθερος. Ο Γ.Κ., την περασμένη Κυριακή, κατέβηκε από το σπίτι για να πετάξει τα σκουπίδια και βρέθηκε να κατηγορείται για κακούργημα.

Συνελήφθη στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων, στη Θεσσαλονίκη, για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και όπως προκύπτει από ερασιτεχνικά βίντεο που βρίσκονται στην κατοχή της «Ε» οι αστυνομικοί τού φόρτωσαν ένα σακίδιο με μολότοφ.

Με την κατηγορία της κατοχής εκρηκτικών υλών οδηγήθηκε χθες στον ανακριτή για να απολογηθεί. Στη δικογραφία συμπεριλήφθηκε και το DVD με τις εικόνες που κατέγραψαν διαδηλωτές και αποδεικνύουν την αθωότητά του. Ο αστυνομικός ανακάλεσε την αρχική του κατάθεση και μίλησε για... λάθος, ενώ ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.

Στα πλάνα που προέρχονται από λήψεις κινητού τηλεφώνου και κάμερας φαίνεται ξεκάθαρα ότι: Ο φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, που κατάγεται από τη Χαλκίδα, παρακολουθεί από μακριά την πορεία στην περιοχή πίσω από την εκκλησία της Παναγίας Χαλκέων, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Περπατάει αμέριμνος με τα χέρια στις τσέπες έχοντας περασμένο στο μέση του ένα μικρό τσαντάκι.

Στη συνέχεια, όπως φαίνεται στα βίντεο: Τον κυνηγούν αστυνομικοί της ομάδας «Ζ» και τον συλλαμβάνουν μπροστά στην Αρχαία Αγορά. Ενας αστυνομικός της ίδιας ομάδας μεταφέρει από άλλο σημείο ένα άσπρο σακίδιο και το τοποθετεί δίπλα στον 23χρονο, ο οποίος είναι πεσμένος στα γόνατα και έχει δεμένα πισθάγκωνα τα χέρια με χειροπέδες, ενώ φαίνεται να απορεί με τη σύλληψή του. Ο νεαρός φοράει μια γαλάζια πιτζάμα με κίτρινα πουλάκια. Στο βίντεο ακούγονται φωνές που λένε «γιατί το πιάσατε το παιδί».

«Ο πελάτης μου δεν συμμετείχε στην πορεία. Παρακολουθούσε από μακριά και όταν είδε τους αστυνομικούς να χτυπούν μία κοπέλα διαμαρτυρήθηκε. Εκείνοι τον κυνήγησαν και τον συνέλαβαν. Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη. Ούτε στη χειρότερη φαντασίωση του δημοκρατικού πολίτη αυτής της χώρας δεν θα μπορούσε να χωρέσει, ότι θα έρθει η αστυνομία να τοποθετήσει ένα σακίδιο με μολότοφ δίπλα στον κρατούμενο για να τον ενοχοποιήσει», επισήμανε ο δικηγόρος του 23χρονου, Θανάσης Τάρτης.

Αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, μαζί με άλλους πολίτες, είναι και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παρασκευάς, ο οποίος επισημαίνει ότι «κάποιος άγνωστος που φορούσε κουκούλα και επέβαινε σε μηχανή χτυπάει το χέρι της γυναίκας μου που κατέγραφε το περιστατικό με το κινητό της τηλέφωνο και ρίχνει τη συσκευή στο έδαφος».

Η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης είναι η...

Άλλη μια ευρωπαϊκή «πρωτιά» κατέκτησε η χώρα μας, ανακηρυσσόμενη πρωταθλήτρια της διαφθοράς – με δεύτερη τη Βουλγαρία – ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρούν ότι οι πολιτικοί είναι η βασική «εστία» διαφθοράς στη χώρα μας. Παράλληλα, πρωταθλητές στη διαφθορά είναι και οι αστυνομικοί, καθώς από 5.184 υποθέσεις που έχουν εξεταστεί από το σώμα των «αδιάφθορων», μόνο... 76 αστυνομικοί καταδικάσθηκαν.

Το «ευρωβαρόμετρο» της διαφθοράς αποκαλύπτει στοιχεία διόλου ενθαρρυντικά για την Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το δίμηνο Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2009, σχεδόν όλοι οι Έλληνες πολίτες (98%) πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι μείζον πρόβλημα στη χώρα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., με δεύτερη να έρχεται η Βουλγαρία (97%) και τρίτη η Ουγγαρία (96%). Αντιθέτως, οι Δανοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η χώρα τους είναι η λιγότερο διεφθαρμένη, καθώς μόλις το 22% αυτών κρίνει ότι η διαφθορά αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη χώρα τους.


Ποια είναι η ρίζα της διαφθορά; Σύμφωνα με το 74% των Ελλήνων είναι οι πολιτικοί, ενώ δεύτεροι έρχονται, με ποσοστό 72%, οι αστυνομικοί. Στους πολιτικούς αποδίδουν τη διαφθορά, άλλωστε, και οι Βούλγαροι, με ποσοστό 76%, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι Δανοί, με ποσοστό 25%. Σε ό,τι αφορά δε τους αστυνομικούς, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στην Ε.Ε. μετά την... Κύπρο (89%) και τη Βουλγαρία (80%). Τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους αστυνομικούς της χώρας τους έχουν οι Δανοί (9%).

Ειδικότερα, με τη διαφθορά στο αστυνομικό σώμα «πολεμούν» καθημερινά τα στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων – οι γνωστοί «αδιάφθοροι» – χωρίς, ωστόσο να επιδεικνύουν θεαματικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, από τις 5.184 υποθέσεις με τις οποίες έχουν ασχοληθεί από το πρώτο έτος λειτουργίας της υπηρεσίας, το 1999, έως και το τέλος του 2008, η υπηρεσία κατάφερε μόνο 309 καταδίκες σε πρώτο βαθμό. Από αυτές, οι πλειοψηφία ανατράπηκαν σε δεύτερο βαθμό, και εν τέλει, μόνο 76 καταδίκες απέμειναν!

Επόμενη θέση στο «βάθρο» της διαφθοράς κατέχουν οι Έλληνες γιατροί, καθώς τα διαβόητα «φακελάκια» έχουν σημαδέψει βαθύτατα τη σχέση των Ελλήνων πολιτών με τους γιατρούς της χώρας. Το 82% των ερωτηθέντων (υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., στην οποία ο μέσος όρος είναι μόνο 32%) πιστεύουν ότι η διαφθορά κυριαρχεί στο ιατρικό επάγγελμα, ενώ ακολουθούν οι Βούλγαροι (65%) και οι Κύπριοι (66%).

Τέλος, στη διαφθορά πρωτοστατούν και όσοι ασχολούνται με τις δημόσιες προμήθειες (οι αποκαλούμενοι «εργολάβοι») για το 72% των Ελλήνων. Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μετά την Κύπρο (76%) και την Τσεχία (74%), ενώ το χαμηλότερο βρίσκεται στη Δανία (27%).

ΑΣΤΥ-ΝΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Διώκονται 10 με τον νόμο για τις κουκούλες

Με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου για τις κουκούλες παραπέμπονται σήμερα για να απολογηθούν στον ανακριτή 10 από τα συνολικά 21 άτομα που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, σε βάρος 10 κατηγορουμένων (που παραμένουν κρατούμενοι) ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα διατάραξης από δράστη που προέβη σε βιαιοπραγίες με καλυμμένο πρόσωπο. Παράλληλα οι 10 βαρύνονται και με τα πλημμελήματα της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικών, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Από τους υπόλοιπους 11 (που κατηγορούνται για πλημμελήματα):
  • Οι 4 παραπέμφθηκαν σε εισαγγελέα ανηλίκων.
  • Οι 7 πήραν προθεσμία και θα δικαστούν σε ρητή δικάσιμο από το Αυτόφωρο. Αφέθηκαν ελεύθεροι, πλην ενός αλλοδαπού επειδή ήταν σεσημασμένος.
  • Ενας από τους κατηγορουμένους (που νοσηλεύεται) υποστηρίζει ότι δεν έλαβε μέρος στην πορεία και ότι ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς, ενώ είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο του.

Στο μεταξύ για τις 16 του μηνός αναβλήθηκε χθες από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η δίκη 10 ατόμων που είχαν συλληφθεί το βράδυ του περασμένου Σαββάτου για επεισόδια στα Εξάρχεια. Μετά την αναβολή που έλαβαν αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι.

Στη Θεσσαλονίκη προφυλακίστηκαν 3 νεαροί που είχαν συλληφθεί τα ξημερώματα της Κυριακής. Επίσης, 3 ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ άλλοι δύο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο.

Επίσης, από τους 7 συλληφθέντες του συλλαλητηρίου της Κυριακής, 3 αντιμετωπίζουν κακουργήματα, ενώ 4 βαρύνονται με πλημμελήματα.

Τέλος, 6 ανήλικοι που είχαν συλληφθεί στη Ν. Μηχανιώνα αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ερευνάται το ενδεχόμενο καταλογισμού ευθυνών στους γονείς τους για παραμέληση ανηλίκου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Κοινή εμφάνιση ΜΑΤ-Κουκουλοφόρων



Αποκαλυπτικό βίντεο από τα Χανιά. Κουκουλοφόροι και αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωποι με διαδηλωτές.



Ο αστυνομικός διευθυντής Χανίων Βασίλειος Στεφανουδάκης μιλώντας με συντάκτη του tvxs παραδέχτηκε πως οι κουκουλοφόροι που εμφανίζονται στο επίμαχο βίντεο από τη διαδήλωση στα Χανιά στις 7 Δεκεμβρίου είναι άνδρες της Ασφάλειας, ενώ σημείωσε πως έχει ήδη διαταχθεί ΕΔΕ για το θέμα.

«Εκτιμώ ότι δεν είναι οι κουκουλοφόροι εκτός υπηρεσίας… Ίσως είναι της Ασφάλειας, φοράγανε κάποιο σκουφάκι και το κατέβασαν μετά. Πάντως θα αποδοθούν ευθύνες…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στεφανουδάκης πήρε σαφείς αποστάσεις από την τακτική που ακολουθήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση: «Η θέση η δική μου είναι αντίθετη. Το πρόσωπο θα να είναι καθαρό και θα απευθυνόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο. Δεν έχουμε ούτε να κρύψουμε τίποτα ούτε να φοβηθούμε τίποτα ούτε να κάνουμε τίποτα περισσότερο από αυτό που η νομοθεσία προβλέπει. Από τη στιγμή που κάνουμε τη δουλειά μας δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα οπότε δεν συντρέχει λόγος να κρύψουμε τα πρόσωπά μας».

Ερωτώμενος για τους λόγους που οι αστυνομικοί αυτοί φορούσαν κουκούλες ο αστυνομικός διευθυντής Χανίων απάντησε: «Κάτω από ένα κλίμα φόρτισης και πίεσης και βλέποντας να φωτογραφίζονται κάποιοι αστυνομικοί ίσως να φοβήθηκαν και να κατέβασαν το σκουφάκι και να το έκαναν κουκούλα. Κακώς όμως γιατί όταν ο αστυνομικός κάνει τη δουλειά του δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».

Εν τω μεταξύ σήμερα έγινε και επικοινωνία με τον αστυνομικό που εμφανίζεται στο επίμαχο βίντεο να δίνει εντολές στους κουκουλοφόρους. Πρόκειται για τον αναπληρωτή αστυνομικό διευθυντή Χανίων Στέφανο Καψωμενάκη, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση χωρίς όμως να διαψέυσει την παρουσία του στο περιστατικό.

Οι συνομιλίες με τους δύο αξιωματικούς έγιναν το πρωί της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ 6/12/09

(κλικ στη φωτό)












Ένα χρόνο μετά, οι ίδιες κοινωνικές συνθήκες που επωάζουν την ανασφάλεια και την έλλειψη οράματος στην κοινωνία και ειδικότερα στους νέους, είναι ακόμα εδώ, ίσως ακόμα πιο έντονες. Η γενιά των 700 ευρώ, όρος του περασμένου Δεκέμβρη, που συμμετείχε ενεργά στις εξεγέρσεις, και είναι η πρώτη γενιά που απειλείται να ζει χειρότερα από την προηγούμενη, αντί να συρρικνώνεται, διογκώνεται. Κι η οργή έναντι της καθημερινής βίας που απειλεί την αξιοπρέπεια του πολίτη σε κάθε του δραστηριότητα εξακολουθεί να φουσκώνει.

“Καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται…” δηλώνανε οι αρχηγοί των κομμάτων, παραβλέποντας τη βία της αστυνομίας, τη βία κάθε λαϊκής εξέγερσης, τη βία των εθνικών επαναστάσεων που τιμάμε κάθε χρόνο, τη βία της καθημερινότητας. “Καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται…” δήλωναν και θα δηλώνουν οι θιασάρχες στα κανάλια, κι ας στήνουν τους δημοσιογράφους των 700 ευρώ ελεύθερους σκοπευτές στις ταράτσες για να μη χάσουν ούτε μία μολότωφ. Στο κάτω κάτω, η βία που μετριέται με το σπάσιμο μιας τζαμαρίας είναι αμελητέα μπροστά στη βία που υφίσταται ο περίοικος του Αγ. Παντελεήμονα από τους ακροδεξιούς αυτόκλητους δρομομπάτσους και τη βία που αντιμετωπίζει ο μέσος έλληνας στην καθημερινή του επαφή με κάθε έκφανση του δημόσιου τομέα. Κι η ντροπή κι απαξίωση του μέσου πολίτη είναι αυτή που μεταμορφώνεται δυνητικά σε εντροπία της εξέγερσης.

Διαβάστε περισσότερα σχόλια στο antiparos-blog

Η 6η Δεκεμβρίου 2009 σε όλη την Ελλάδα(κλικ)


(Στα Τρίκαλα ήταν αλλιώς)
Μπορεί τόσο ο πιτσιρικάς όσο και οι αστυνομικοί να κρατήσουν αυτή τη φωτογραφία σαν... συλλεκτική, αν σκεφτεί κανείς ότι τραβήχτηκε χθες στο μαθητικό συλλαλητήριο στα Τρίκαλα, την ίδια ώρα που έκαναν τον γύρο της χώρας οι εικόνες με τα βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και ομάδων νεαρών στην Αθήνα.















Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ

Μετά από επίμονο αίτημα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., όλα τα συνεργεία, που στήνονται από σήμερα, θα διαθέτουν υπερκατευθυντικά μικρόφωνα, τα οποία μπορούν να καταγράψουν και να μεταδώσουν ήχους από μακριά. Τα μικρόφωνα αυτά είναι πάρα πολύ ευαίσθητα και μπορούν να απομονώσουν τους ήχους ανάλογα με το που στοχεύει ο χειριστής τους.

Για παράδειγμα, με ένα τέτοιο μικρόφωνο μπορεί κάποιος από πολλά μέτρα μακριά να ακούσει πεντακάθαρα χαμηλόφωνες συνομιλίες μέσα στο Πολυτεχνείο, αρκεί να έχει κάποια στοιχειώδη οπτική επαφή με τους συνομιλητές και να μην παρεμβάλλεται κάποιο τζάμι ή κουρτίνα.

Επίσης, αυτή την ώρα οι διάφοροι σαλτιμπάγκοι της τηλεθέασης διαπραγματεύονται με την αστυνομία το αν θα υπάρχει χρονοκαθυστέρηση στη μετάδοση και αν ναι, πόσος θα είναι αυτός ο χρόνος. Το ζητούμενο με λίγα λόγια είναι, να μπορούν να κόβονται επιτόπου σκηνές αστυνομικής βίας παρόλο που η σύνδεση θα είναι ζωντανή. Αν υπάρχει χρονοκαθυστέρηση, κανένας δε θα δει ποτέ τις επίμαχες εικόνες, όπως καταλαβαίνετε.



Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας Γρηγορόπουλου μιλά για πρώτη φορά


Το Κενό Δίκτυο παρουσιάζει την Δημόσια Κατάθεση μιας Αυτόπτου Μάρτυρος της Δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η κοπέλα που μιλά σε αυτή την δημοσίευση έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο μέσα απο το βίντεο της δολοφονίας το οποίο κινηματογράφησε από το μπαλκόνι του σπιτιού της που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σημείο της δολοφονίας και πρόκειται να είναι μια από της βασικές μάρτυρες κατηγορίας του δολοφόνου αστυνομικού Επ.Κορκoνέα.

Η μαρτυρία είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο "We Are An Image From The Future" (Είμαστε Μια Εικόνα Από το Μέλλον) που θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο του 2010 στις Η.Π.Α. από τον Αναρχικό εκδοτικό οίκο ΑΚPrees με την επιμέλεια των A.G.Scwartz, Τάσος Σαγρής, Κενό Δίκτυο.


Διαβάστε τη συγκλονιστική μαρτυρία:

«Είμαι μια κάτοικος των Εξαρχείων και το μπαλκόνι του σπιτιού μου βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος.

Δεν συμμετέχω σε καμία πολιτική δραστηριότητα. Δεν είμαι μια ακτιβίστρια. Μπορώ να μιλήσω μόνο για τη δολοφονία. Δεν μπορώ να πάρω κάποια θέση σχετικά με όλα τα άλλα πράγματα που συνέβησαν επειδή όλα αυτά τα υπόλοιπα πράγματα είναι πολύ περίπλοκα και δεν έχω σαφείς σκέψεις σχετικά με αυτά.

Τα Εξάρχεια ήταν πάντοτε μια εναλλακτική γειτονιά, μια περιοχή αντι-κουλτούρας. Για πολλά χρόνια ήταν πολύ συχνό φαινόμενο ότι κάτι θα συμβεί σε μια γωνιά του δρόμου στα Εξάρχεια και ξαφνικά όλοι από τις καφετέριες και τα μπαρ και τα πεζοδρόμια θα χυθούν έξω στους δρόμους και θα τρέξουν να δουν τι συμβαίνει. Συνήθως ήταν επεισόδια μεταξύ των ανθρώπων και της αστυνομίας, μάχες ή αντιπαραθέσεις, ύβρεις, συνθήματα. Τα παλιά χρόνια αυτό συνέβαινε πολύ συχνά. Στη συνέχεια, υπήρξε μια περίοδος που αυτό δεν συνέβαινε τόσο πολύ, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται και πάλι. Ο λόγος που βρέθηκα με μια φωτογραφική μηχανή στο μπαλκόνι εκείνη τη νύχτα ήταν επειδή πάντα ήθελα να κινηματογραφήσω μια από αυτές τις αντιπαραθέσεις που λαμβάνουν χώρα κάτω από το παράθυρό μου. Αλλά κάθε φορά που έβγαινα στο μπαλκόνι μου να δω τι συμβαίνει, είχα καθυστερήσει. Μέχρι να πάω πίσω στο εσωτερικό του σπιτιού για να πάρω τη φωτογραφική μηχανή μου ήταν πολύ αργά, είχαν ήδη όλα τελειώσει. Αυτό μου συνέβη πολλές φορές. Και η τελευταία φορά που συνέβη αυτό, είπα στον εαυτό μου, την επόμενη φορά, πρώτα θα αρπάξω την κάμερα και μετά θα βγω στο μπαλκόνι. Τελικά, δυστυχώς η «επόμενη φορά» αποδείχθηκε ότι ήταν ένα περιστατικό που ποτέ δεν περίμενα να συμβεί.

Δύο χρόνια νωρίτερα, ένας φίλος μου με επισκέφθηκε από τη Γερμανία και μου ανέφερε την εντύπωση του ότι η αστυνομία εδώ φαίνεται πολύ προκλητική και πολύ επικίνδυνη. Ακόμα κι αν αυτός ήταν τουρίστας, ο τρόπος που συμπεριφέρονταν οι αστυνομικοί τον έκανε να αισθάνεται λιγότερο ασφαλής, τον έκανε να αισθάνεται ότι απειλείται, ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Και όταν αυτός ο φίλος άκουσε αυτό που συνέβη στις 6 Δεκεμβρίου, έγραψε κάπου ότι για αυτόν δεν ήταν καθόλου έκπληξη....


Για εμένα όμως ήταν... Όλες τις προηγούμενες φορές, ποτέ δεν ένιωσα φόβο παρατηρώντας αυτές τις συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων και της αστυνομίας. Ήταν μέρος της καθημερινής ζωής μου στο Εξάρχεια. Ήταν κάτι το σύνηθες. Επειδή πολλοί κάτοικοι και θαμώνες των Εξαρχείων έχουν μια ρητή άρνηση των αρχών, και την εκφράζουν σταθερά και πιστεύουν σε αυτή, κάθε φορά που συνέβαινε κάτι δεν χρειαζόταν να πάρω κάποια συγκεκριμένη θέση, διότι όλα αυτά ήταν ακριβώς ένα μέρος της ζωής μου σε αυτήν την περιοχή. Φυσικά, στα δέκα χρόνια που έχω ζήσει σε αυτό το διαμέρισμα, έχω παρατηρήσει κάθε χρόνο τη σταδιακή αύξηση της παρουσίας της αστυνομίας, την εντατικοποίηση της καταστολής. Οι αστυνομικοί άρχισαν να εμφανίζονται σε κάθε γωνιά της γειτονιάς, σε ομάδες, και επίσης ήταν πάνοπλοι. Η αίσθηση του να παρατηρείς πάνοπλους αστυνομικούς σε πλήρη εξάρτηση να μεταφέρουν πιστόλια, όπλα,γκλόμπς, ασπίδες, δακρυγόνα αέρια, και πολυβόλα- γινόταν όλο και πιο έντονη. Σε αυτή την περίοδο άρχισε να εμφανίζεται στους τοίχους το σύνθημα: «σε κάθε γωνία υπάρχει αστυνομία, η χούντα δεν τελείωσε το '73».

Στις 6 Δεκεμβρίου ήμουν εδώ, στο διαμέρισμα με το Γερμανό φίλο μου. Αυτός μαγείρευε στην κουζίνα και εγώ ήμουν στο σαλόνι. Ξαφνικά άκουσα ένα δυνατό «Μπάνγκ»!... Δεν είχα ακούσει κανένα θόρυβο πριν από αυτό. Δεν συνέβαινε τίποτα στους δρόμους, δεν φώναζε κανένας, δεν γινόταν τίποτα. Προειδοποίηση δεν υπήρχε, μόνο ένα «Μπάνγκ»!... Μου φάνηκε ότι ήρθε από κάτω από την οδό, στην αριστερή πλευρά. Παρά την έκπληξη, αυτή τη φορά θυμήθηκα να αρπάξω την κάμερα μου πρώτα. Δεν ήμουν σε πανικό, δεν αισθανόμουν κάτι ασυνήθιστο, πήρα απλά ήρεμα τη φωτογραφική μηχανή και πήγα προς το μπαλκόνι. Εγώ, δεν πίστεψα ότι κάτι εκπληκτικά ασυνήθιστο είχε συμβεί. Κοίταξα έξω, αλλά δεν ενεργοποίησα την κάμερα στην αρχή, διότι τίποτα δεν συνέβαινε. Είδα μερικούς νεαρούς κάτω προς τα αριστερά από το μπαλκόνι μου, καθόντουσαν εκεί όπως κάνουν πάντα. Οι νεαροί αναρχικοί πάντα συχνάζουν σε εκείνη την γωνία αν και αυτό το βράδυ υπήρχαν λιγότεροι από το κανονικό. Και από τη δεξιά πλευρά, στον πάνω δρόμο, είδα ένα περιπολικό να παρκάρει στη γωνία. Μια στιγμή μετά από τότε που κοίταξα το αυτοκίνητο της αστυνομίας, είδα δύο μπάτσους να γυρνάνε πίσω, προς τα κάτω, με τα πόδια, και αυτό ήταν πολύ περίεργο για μένα.

Αναρωτήθηκα,....μα, τι πρόκειται να κάνουν; Έφθασαν στο σημείο όπου το περιπολικό ήταν στην αρχή πριν στρίψουν για να το παρκάρουν, και άρχισαν να προκαλούν τα παιδιά, φωνάζοντας «ελάτε ρε μουνιά, ελάτε ρε μουνιά»! Όταν άκουσα αυτό το φώναξα στον φίλο μου τον Γερμανό, «έλα να δεις! Η αστυνομία ήρθε για να ξεκινήσει καβγά!». Θα είχε μια ευκαιρία να δει αυτό το συχνό φαινόμενο, τους Έλληνες μπάτσους να προκαλούν μια μάχη προσβάλλοντας ανθρώπους. Είναι πολύ συνηθισμένο ότι η αστυνομία βρίζει τους ανθρώπους, αλλά αυτό ήταν πάρα πολύ. Ήταν προκλητικοί γιατί παρκάρισαν το αυτοκίνητο της αστυνομίας και ήρθαν με τα πόδια πίσω φωνάζοντας βρισιές. Αυτός είναι ο τρόπος που οι άνθρωποι ξεκινούν καβγά. Έμοιαζε λες και είναι ένας προσωπικός καβγάς, όχι όπως οι συνήθεις προκλήσεις και βρισιές της αστυνομίας.

Αμέσως μετά και οι δύο έβγαλαν τα όπλα τους, και οι δύο μπάτσοι τράβηξαν τα όπλα τους!... Αυτό ποτέ δεν αναφέρθηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Και μου ήρθε η μία έκπληξη μετά την άλλη. Πρώτα ήρθαν πίσω με τα πόδια, μετά άρχισαν ένα τσακωμό προσβάλλοντας τα παιδιά, μετά έβγαλαν τα όπλα τους, και στη συνέχεια στόχευσαν, σε μια στιγμή που δεν υπήρχε καμία πρόκληση και δεν υπήρχε τίποτα που να αποτελεί απειλή για αυτούς, δεν υπήρχε κάποια σύγκρουση και ούτε καν συνέβαινε κάποια αντιπαράθεση. Και τότε πυροβόλησαν. Άκουσα δύο πυροβολισμούς, αλλά δεν μπορώ να πω αν και οι δύο από τους αστυνομικούς πυροβόλησαν ή ο ένας από αυτούς πυροβόλησε δύο φορές. Είναι πιθανό ότι ένας από αυτούς πυροβόλησε δύο φορές. Και μετά γύρισαν την πλάτη τους και απλά έφυγαν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

Εμένα, μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν μου είχε χρειαστεί να κοιτάξω αριστερά, στην ομάδα των παιδιών, γιατί ήταν απίστευτα περίεργη η συμπεριφορά αυτών των δύο αστυνομικών. Δεν ήταν ανάγκη να δω από την άλλη πλευρά, από την πλευρά των παιδιών διότι τίποτα δεν συνέβαινε από εκεί. Και τότε άκουσα τον κόσμο στον δρόμο να φωνάζει ότι ένα παιδί είχε πυροβοληθεί. Και τότε ένιωσα πανικό. Έτρεξα στο εσωτερικό του σπιτιού, άρπαξα το τηλέφωνο, κάλεσα ένα ασθενοφόρο, και πήγα αμέσως κάτω στο δρόμο. Είδα μόνο ένα παιδί να βρίσκεται εκεί, και σοκαρίστηκα. Όλος ο κόσμος φώναζε και πολλοί λιποθυμούσαν. Το παιδί δεν ήταν νεκρό ακόμη και ένας γιατρός είχε εμφανιστεί και προσπαθούσε να του δώσει τις πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια, το ασθενοφόρο έφτασε και το παιδί πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο, νομίζω.

Έμαθα από άλλους ανθρώπους που ήταν εκεί ότι η πρώτη έκρηξη που άκουσα ήταν χειροβομβίδα κρότου-λάμψης. Προφανώς κάποιος είχε ρίξει ένα πλαστικό μπουκάλι στο αυτοκίνητο της αστυνομίας και ίσως τους φώναξε κάτι καθώς περνούσαν και οι αστυνομικοί απάντησαν με τη ρίψη της χειροβομβίδας από το περιπολικό. Αυτά δεν είναι τόσο ασυνήθιστα εδώ. Είναι φυσιολογικό κάποιος να φωνάξει, όλοι στην Ελλάδα φωνάζουν ο ένας στον άλλο. Έτσι, είμαι βέβαιη ότι οι αστυνομικοί δεν είχαν απειληθεί, δεν ήταν σε άμυνα, ούτε σε κατάσταση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Αλήθεια, αν ένας αστυνομικός νιώθει μια σοβαρή απειλή, δεν παρκάρει χαλαρός στην επόμενη γωνία και γυρνάει με τα πόδια να ζητήσει το λόγο για ξεκαθάρισμα. Συνήθως, όταν οι αστυνομικοί σε περιπολικό
αισθάνονται απειλή ή αισθάνονται σαν να είναι υπό επίθεση φεύγουν, απομακρύνονται. Η αστυνομία δεν ήταν σε θέση άμυνας εκείνη τη στιγμή.

Πήγα πίσω και προσπάθησα να δω το βίντεο στον υπολογιστή μου, αλλά δεν μπορούσα γιατί μου έλειπε κάποιο πρόγραμμα. Γι'αυτό και χτύπησα την πόρτα του γείτονά μου και του είπα ότι «έχω γράψει κάτι αλλά δεν ξέρω τι είναι. Μπορούμε να δούμε στον υπολογιστή σου τι είναι; » Και είδαμε το βίντεο, και αυτό που αισθάνθηκα, δεν ένιωσα το είχα ξανανιώσει ποτέ στην ζωή μου.

Καλέσαμε όλους τους ανθρώπους από όλη τη γειτονιά να κατέβουν κάτω, όλοι, όλοι κατέβηκαν στους δρόμους, και η ενέργεια, η ατμόσφαιρα, ήταν οργή, Οργή!... Η Οργή ξεχείλιζε στους δρόμους, παντού οι άνθρωποι ξεχείλιζαν από τα σπίτια τους στους δρόμους. Όλοι....

Η αστυνομία είχε το θράσος να έρθει εδώ, πάλι σε αυτή τη γωνιά όπου το πρώτο περιπολικό με τους μπάτσους είχε σταματήσει, στο ίδιο σημείο από όπου πυροβόλησαν. Και φυσικά όλοι άρχισαν να τους φωνάζουν, οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, κανονικοί άνθρωποι, όλοι τους φωνάζαν «να πάνε στο διάολο». Περίπου δύο ώρες μετά την δολοφονία, είναι αδύνατο να πω ακριβώς σε πόση ώρα, αλλά ήταν περίπου δύο ώρες ήρθε η μυστική αστυνομία. Ήμουν πίσω στο σπίτι μου και άκουγα το ραδιόφωνο και την τηλεόραση και έλεγαν ότι γίνονται επεισόδια στα Εξάρχεια, ότι η αστυνομία έχει δεχθεί επίθεση και πυροβόλησε σε αυτοάμυνα, αλλά αυτό
δεν ήταν αλήθεια. Και οι ταραχές δεν είχαν καν ξεκινήσει ακόμη!... Και από το παράθυρό μου είδα άνδρες χωρίς στολές να εξετάζουν τους τοίχους των κτιρίων γύρω από τη δολοφονία. Η μυστική αστυνομία είχε έρθει για να αναζητήσετε τους κάλυκες από τις σφαίρες και να ερευνήσει την περιοχή.

Ήμουν με το γείτονα μου, και του είπα ότι θα κατέβω κάτω. Ήθελα να αντιδράσω με κάποιο τρόπο σε όλα αυτά που έλεγαν στις ειδήσεις. Έτσι πήγα κάτω και είπα ότι «όλα αυτά που λένε στην τηλεόραση είναι ψέματα». Ένας ψηλός γέρος με ένα γλοιώδες χαμόγελο με πλησίασε, και είπε, «ναι εε..., και ποια είσαι εσύ;» Και εκείνη την στιγμή αισθάνθηκα έναν απόλυτο τρόμο. Επειδή είμαι πολύ αφελής, ένιωσα απλά την υποχρέωση να κατέβω από το σπίτι μου και να πω την αλήθεια. Αλλά αυτός ο τύπος, με έκανε να νιώσω πραγματικό τρόμο μόλις με πλησίασε. Για αυτό και αποτραβήχθηκα και είπα.... «όχι,....εσείς ποιος είστε;» Και μου είπε το όνομά του και τη θέση του. Ήταν ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας της αστυνομίας, ο διευθυντής ασφάλειας Αθηνών και ήταν υπεύθυνος για την αυτοψία και την έρευνα της δολοφονίας. Πήρε το όνομα μου και το τηλέφωνο μου, και με ρώτησε αν ήμουν έτοιμη να έρθω στην Γ.Α.Δ.Α. για να καταθέσω, και είπα ναι.

Με ρώτησε τι συνέβη. Τον έφερα στο ακριβές σημείο όπου οι αστυνομικοί στέκονταν όταν άνοιξαν πυρ!.... Και ακριβώς σε εκείνο το σημείο που στάθηκα ήταν που βρήκαν τους κάλυκες από τις σφαίρες. Και με ρώτησε αν είχα ένα όχημα, αν θα μπορούσα να πάω μόνη μου στο τμήμα. Και είπα «δεν έχω» και μου είπαν ότι θα έρθω μαζί τους. Είπα τότε, ότι «ελπίζω δεν θα μας κάψουν ζωντανούς μες στο αυτοκίνητο μέχρι να φτάσουμε στην Γ.Α.Δ.Α.» και ο επικεφαλής γέλασε και είπε ότι δεν υπάρχει φόβος. Με κατευθύνω προς μια μεγάλη ομάδα από συγκεντρωμένα Μ.Α.Τ., και βρέθηκα στη μέση μια διμοιρίας Μ.Α.Τ. Ήταν ακριβώς εκείνη τη στιγμή που οι άνθρωποι επιτέθηκαν.

Ο επικεφαλής εξαφανίστηκε αμέσως, έτρεξε μακριά και με άφησε εκεί ενώ οι άνθρωποι έκαναν επίθεση, και είδα όλα τα όπλα που η αστυνομία είχε πάνω της και φρικάρισα!. Δεν μπορούσα να επικεντρωθώ σε τίποτα άλλο...Και ένιωσα όμως και πόσο ισχυροί είναι οι άνθρωποι...Οι άνθρωποι ήταν γεμάτοι με οργή. Δεν μπορώ να θυμηθώ αν είχαν επιτεθεί με πέτρες ή μολότοφ ή με παλούκια, μόνο ότι ήταν ακατανίκητοι...Θυμάμαι και ότι εγώ έπρεπε να βγω από εκεί ανάμεσα απ’τα Μ.Α.Τ. Έτρεξα μακριά μόνη μου και επέστρεψα στο σπίτι μου. Φυσικά περίμενα ότι θα μου τηλεφωνούσαν να με καλέσουν να καταθέσω ως μάρτυρας. Αλλά αυτό δεν το έκαναν ποτέ.

Μίλησα με μια δικηγόρο του κινήματος, την κ.Γιάννα Κούρτοβικ. Και αυτή με συνόδευσε στον ανακριτή. Έπρεπε να πάω εγώ να βρω τον δικαστή, διότι η αστυνομία ποτέ δεν μου τηλεφώνησε για να καταθέσω. Και μετά τη κατάθεση μου, μερικές ημέρες αργότερα, η αστυνομία έκλεισε πάλι όλη την περιοχή για να κάνουν την πραγματογνωμοσύνη που να αποδεικνύουν αν η σφαίρα χτύπησε κατευθείαν το παιδί ή αν εξοστρακίστηκε στο έδαφος. Αυτή ήταν η επίσημη ιστορία, ότι μόνο ο ένας μπάτσος είχε πυροβολήσει και ότι η σφαίρα αναπήδησε στο έδαφος και χτύπησε τον Αλέξη... Ο εισαγγελέας, ο φωτογράφος, και ο γραμματέας ήρθαν στο μπαλκόνι μου για να πάρουν φωτογραφίες.

Και όπως ήμουν πάνω στο μπαλκόνι, μπροστά σε όλο τον κόσμο που παρακολουθούσε την διαδικασία φώναξα τον γενικό διευθυντή και του είπα : « Ω!...γεια σας, με παρατήσατε στην μέση της σύγκρουσης και φύγατε την άλλη φορά»...και αυτός είπε : «Δεν σε παράτησα εγώ...Εσύ φοβόσουνα ότι θα μας κάψουν ζωντανούς». Και εγώ τότε του απάντησα: «Μην λέτε ψέματα μπροστά σε όλους τους ανθρώπους...»

Θυμάμαι πριν από μερικά χρόνια, που έλεγα στον εαυτό μου πως ζω σε ένα στρατόπεδο, με όλη αυτή την αστυνομία τριγύρω εδώ στα Εξάρχεια. Τώρα μπορώ να πω ότι ζω σε μια εμπόλεμη ζώνη. Αυτό που συνέβη τον Δεκέμβριο, δεν πίστευα ποτέ πως θα μπορούσε να συμβεί. Παρ 'όλο το συναίσθημα της στρατιωτικής κατοχής που προκαλούσε και προκαλεί η αστυνομία. Για μένα, πάντα υπήρχε ένα όριο, μια τελική γραμμή, και όταν η αστυνομία διέσχισε τη γραμμή αυτή, συνέβη μια ποιοτική αλλαγή. Όλα άλλαξαν. Καθένας κατάλαβε ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος ορίζοντας στα γεγονότα και πέρα από αυτόν όλα είναι
διαφορετικά. Έχουμε περάσει αυτό το ορίζοντα. Και τώρα μπορώ να πω ότι δεν είναι πλέον μια σύγκρουση, τώρα είναι πόλεμος.

Σε σύγκριση με πριν από τον Δεκέμβριο, τα πάντα είναι πιο δυνατά. Η δολοφονία του Αλέξη ήταν η τελευταία σταγόνα. Τώρα δεν υπάρχει ανοχή για την αστυνομία. Η δολοφονία ήταν κάτι τόσο εξωφρενικό που οι άνθρωποι αντέδρασαν και ακόμη συνεχίζουν να αντιδρούν. Παίρνουν δύναμη από την οργή που εκφράστηκε κατά τη στιγμή της δολοφονίας. Υπήρχαν πάρα πολλά άλλα προβλήματα εκτός από την αστυνομική βία, και αυτά τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν. Αλλά οι άνθρωποι δεν ανέχονται πλέον ούτε τα υπόλοιπα προβλήματα....
Έτσι, θα είμαι μάρτυρας στη δίκη του αστυνομικού που σκότωσε τον Αλέξη. Ανησυχώ για το πώς θα αισθάνομαι προς το δικηγόρο που τον υπερασπίζεται, γιατί υπερασπίζεται ένα πολύ κακό άτομο. Μετά, άρχισα να ανησυχώ επίσης για την έκβαση της δίκης, διότι εάν αυτός ο αστυνομικός καταλήξει με μόνο δύο ή τρία χρόνια ή κάποια λίγα χρόνια στη φυλακή, δεν ξέρω πώς θα αντιδράσω. Πώς αντιδράς στην απόφαση μιας τέτοιας δίκης; Πολλά φρικτά πράγματα συμβαίνουν, και ακούμε για αυτά ή τα βλέπουμε στις ειδήσεις, αλλά είναι πολύ διαφορετικό όταν δεις κάτι με τα μάτια σου. Η δολοφονία του Αλέξη δεν είναι απλώς λόγια, είναι μια σαφής αλήθεια για εμάς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό, δεν υπάρχει καμία απόσταση από αυτό. Η δολοφονία είναι η απόλυτη αλήθεια, είναι σαν να μου κλέψετε κάτι μπροστά στα μάτια μου και στη συνέχεια να μου πείτε ότι δεν υπήρξε ποτέ. Η δολοφονία αυτή δεν είναι κάτι που
ακούσαμε από κάπου αλλού. Και φοβάμαι πάρα πολύ ότι αν δεν καταδικαστεί αυτός ο μπάτσος, ίσως η αντίδρασή μου θα με ρίξει στην φυλακή. Το σκέφτομαι αυτό όλη την ώρα, καθώς ετοιμάζομαι να καταθέσω στην δίκη για την δολοφονία του Αλέξη».

Καταλήψεις και πορείες ενόψει της 6ης Δεκεμβρίου

Όλοι και όλες την Κυριακή 6/12, 13.00 στα Προπύλαια
και τη Δευτέρα 7/12, 12.00 στα Προπύλαια


Περισσότερα από 400 σχολεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τελούν υπό κατάληψη, καθώς την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, στα Εξάρχεια. Την ίδια στιγμή υπό κατάληψη βρίσκονται τουλάχιστον 50 πανεπιστημιακές σχολές, ενώ αναμένεται να κλείσουν ακόμη περισσότερες.

Οι καταλήψεις αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και τη Δευτέρα, οπότε και θα υπάρξουν νέες συνελεύσεις για τη συνέχιση τους ή όχι. Με σύνθημα «Εμείς δεν ξεχνάμε τον Δεκέμβρη», η μαθητική και φοιτητική κοινότητα πρόκειται να δώσει το παρών στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή και τη Δευτέρα. Το πρώτο θα πραγματοποιηθεί στη 13:30 το μεσημέρι της Κυριακής, με αφετηρία τα Προπύλαια και κατεύθυνση τη Βουλή. Νωρίτερα, το πρωί θα τελεστεί το μνημόσυνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στο νεκροταφείο του παλαιού Φαλήρου. Το δεύτερο που θα έχει πανεκπαιδευτικό χαρακτήρα έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Επίσης, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προκήρυξε 3ωρη στάση εργασίας, προκειμένου και οι καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Στο μεταξύ, κανονικά θα λειτουργεί σήμερα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Πρυτανείας. Παράλληλα, οι φοιτητές του Ιδρύματος θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση σήμερα προκειμένου να αποφασίσουν για κινητοποιήσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του μαθητή Γρηγορόπουλου.

Ανακοίνωση του Συντονιστικού Μαθητών Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος:

Τα όνειρά μας είναι αλεξίσφαιρα

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος…

Από τη στιγμή που ένας αστυνομικός αφαίρεσε τη ζωή από ένα 15χρονο παιδί,

Από τότε που βγήκαμε στο δρόμο και είπαμε ότι η κατάσταση έφθασε ως εδώ,
Από τότε που αποφασίσαμε ότι για να αλλάξει ο κόσμος πρέπει να τον πάρουμε στα χέρια μας,
Από τότε που νικήσαμε το φόβο και αμφισβητήσαμε ένα προσχεδιασμένο μέλλον,
Από τότε που μάθαμε να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί συλλογικά και με αλληλεγγύη,
Από τότε που δραπετεύσαμε από ένα σχολείο που μας πνίγει και είπαμε ΩΣ ΕΔΩ.
Εμείς δεν ξεχνάμε το Δεκέμβρη,
Γιατί πριν ένα χρόνο, ένα βράδυ Σαββάτου

Εκτός απ΄ τον Αλέξη, δολοφόνησαν την παιδικότητα και την εφηβεία μας
Και εμείς αυτά δεν τα ξεχνάμε.
Πλέον ξέρουμε ότι:

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ…

Με τις κινητοποιήσεις και τις πορείες μας δείξαμε ότι θέλουμε ένα άλλο κόσμο, μακρυά από βαθμολογικούς ανταγωνισμούς και αυταρχικές ποινές, που να σέβεται την παιδικότητα και τη ζωή μας.

• Καλούμε Συνελεύσεις σε κάθε σχολείο, συζητάμε για τα δικαιώματά μας και τις διεκδικήσεις μας

• Όλοι και όλες την Κυριακή 6/12, 13.00 στα Προπύλαια
• και τη Δευτέρα 7/12, 12.00 στα Προπύλαια


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ