Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ισχυρό δίκαιο ή δίκαιο του ισχυρού;


Του Αϊκούτ Καδήρ
Φοιτητή Νομικής ΔΠΘ

Αφορμή για την συγγραφή αυτού του άρθρου
αποτελούν τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών.

Παραβιάσεις της Σύμβασης γενοκτονίας, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, παραβίαση χιλιάδων διεθνών συνθηκών και σήμερα παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και του γενικού διεθνούς δικαίου.

Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας σε όλα τα κράτη του κόσμου δίνει την δυνατότητα να έχουν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα στην θάλασσα. Μέχρι τα 12 (24 σε περίπτωση συνορεύουσας ζώνης) ναυτικά μίλια το Ισραήλ έχει σήμερα κυριαρχία, έχει την αιγιαλίτιδα ζώνη της και την συνορεύουσα ζώνη που εκεί δικαιούται να ασκήσει ορισμένες ενέργειες.

Αυτό που έγινε όμως με την επίθεση σε πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια 200 ναυτικά μίλια μακριά από το Ισραήλ και στην ανοιχτή θάλασσα αποτελεί ξεκάθαρα παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Στην ανοιχτή θάλασσα όλοι έχουν ελευθερίες και ένα πολεμικό κράτος εκτός από κάποιες περιπτώσεις (π.χ. επέμβαση σε άλλο πειρατικό πλοίο) δεν μπορεί να επεμβένει και επιτίθεται απέναντι σε άλλα πλοία. Οι Εβραίοι μιλάνε σήμερα για κυριαρχικά δικαιώματα στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά εκεί δεν έχουν τίποτα εκτός από κάποιες ελευθερίες (ναυσιπλοία, αλιεία, τοποθέτηση καλωδίων κτλπ). Η ανοιχτή θάλασσα ανήκει σε όλα τα κράτη του κόσμου με την έννοια ότι εφόσον δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα των άλλων κρατών και είναι καλόπιστα μπορούν να ασκήσουν κάποια δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν...

Διαδηλώνουμε σήμερα στις 7.00 μμ έξω από την Πρεσβεία του Ισραήλ


-ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ


-ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΑΠΠΑΡΤΧΑΙΝΤ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ


-ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΣΙΩΝΙΣΤΩΝ


-ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ


-ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ


Η διεθνής αποστολή βοήθειας στην αποκλεισμένη Γάζα αντιμετωπίστηκε με τη δολοφονική βία των κομμάντο του ισραηλινού στρατού που σκόρπισαν το θάνατο και συνέλαβαν όλη τη αποστολή. Η δολοφονική επίθεση των ισραηλινών είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα που δείχνει το αληθινό πρόσωπο του σιωνιστικού απαρτχάιντ. Για να επιβάλει τον αποκλεισμό της Γάζας δεν διστάζει να δολοφονεί μπροστά στα μάτια όλου του πλανήτη.


Συνένοχη σε αυτό το έγκλημα είναι η ελληνική κυβέρνηση που τις ίδιες μέρες παραχώρησε ακόμη και τον ελληνικό εναέριο χώρο για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την ισραηλινή αεροπορία.


Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των ακτιβιστών και των καραβιών του στόλου της Ελευθερίας. Απαιτούμε την άμεση διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ και το κλείσιμο της Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα. Θα συνεχίσουμε μέχρι να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας, μέχρι να ελευθερωθεί η Παλαιστίνη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ:

ΑΘΗΝΑ: 7.00μμ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 6.00μμ ΚΑΜΑΡΑ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ:
7.00μμ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΛΑΡΙΣΑ: 8.00μμ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

ΚΑΒΑΛΑ: 7.30μμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΗ

ΒΟΛΟΣ: 7:00μμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΧΑΝΙΑ: 7:30μμ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ:
στις 6.00μμ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
(το πρώτο κάλεσμα για τις 7.00μμ στα ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ)

ΚΕΡΚΥΡΑ: στις 6.00μμ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ


Βίντεο απο τα επεισόδια έξω απο την Ισραηλινή πρεσβεία



Δολοφονική επίθεση ισραηλινών κατά του στόλου που μετέφερε εφόδια στη Γάζα

Ισραηλινοί κομάντος επιτέθηκαν σε τουλάχιστον ένα από τα πλοιάρια του «στολίσκου της ελευθερίας» που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 16 και να τραυματιστούν τουλάχιστον τριάντα από τους επιβαίνοντες, μεταδίδει η ισραηλινή τηλεόραση. Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή Μέσα, και τα έξι πλοιάρια έχουν καταληφθεί και οδηγούνται σε λιμάνι του Ισραήλ.

"Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση από την Ισραηλινή πλευρά, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών" δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας. Ο κ. Δελαβέκουρας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ ανέφερε ότι έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων, ενώ όπως είπε οι πολίτες των οποίων οι οικείοι συμμετέχουν στην αποστολή μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο +30 210 368 1730.

Ακόμη ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών επικοινώνησε με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα και του ζήτησε να έχει άμεση ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που επέβαιναν στα σκάφη, ενώ, όπως και σε προηγούμενες επικοινωνίες, υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ασφάλειάς τους.

Επίσης είπε ότι δόθηκαν οδηγίες προς την ελληνική Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ να έρθει σε επαφή και να ζητήσει επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με την επιχείρηση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

"Αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πρέπει να ασκείται ελεύθερα, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι σύννομη" αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Όσον αφορά στις σημερινές εξελίξεις το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε δήλωση της Μαίρη Τόμσον, εκπροσώπου του κινήματος "Ελευθερώστε τη Γάζα", η οποία δεν βρίσκεται στα πλοιάρια και η οποία έκανε λόγο για δύο νεκρούς και τριάντα τραυματίες.

"Ισραηλινοί κομάντος κατέβηκαν από ελικόπτερα και κατέλαβαν το τουρκικό πλοίο" δήλωσε η ίδια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Αλ Τζαζίρα, ισραηλινοί κομάντος άνοιξαν πυρ και κατέλαβαν ένα τουρκικό πλοιάριο που βρισκόταν επικεφαλής του στολίσκου των έξι σκαφών.

Επίσης σύμφωνα με το ισραηλινό ιδιωτικό δίκτυο τηλεόρασης 10, άνδρες των ομάδων καταδρομών του ισραηλινού ναυτικού άνοιξαν πυρ μετά την επίθεση που δέχθηκαν με μαχαίρια και τσεκούρια από ορισμένα μέλη των αποστολών του διεθνούς στολίσκου.

Όπως τονίζει το Κανάλι 10, ο τελικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, καθώς οι καταδρομείς που βρίσκονται επί των πλοίων εξακολουθούν να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και συναντούν σθεναρή αντίσταση από τους φιλο-Παλαιστίνιους ακτιβιστές.

Το ίδιο δίκτυο δεν προσδιορίζει εάν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών περιλαμβάνονται και ισραηλινοί στρατιώτες.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο της ισλαμιστικής Χαμάς είχε κάνει λόγο για δύο νεκρούς. Τον ίδιο αριθμό νεκρών επιβεβαιώνει και η τουρκική ΜΚΟ που προώθησε την πρωτοβουλία.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε την επίθεση, επανέλαβε, όμως την απόφασή του να μην επιτρέψει την προσέγγιση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας εξέφρασε τη λύπη του για τις απώλειες από την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα εναντίον των πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

"Οι εικόνες σίγουρα δεν είναι ευχάριστες. Μπορώ μόνο να εκφράσω τη λύπη μου για τις απώλειες", τόνισε ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ.

Τουρκικό site μετέδωσε βίντεο από ένα πλοιάριο, στο οποίο επικρατούσε πανδαιμόνιο, με τους ακτιβιστές να φορούν πορτοκαλί σωσίβια και να προσπαθούν να βοηθήσουν συνάδελφό τους που είχε χάσει τις αισθήσεις του. Επίσης διακρίνονται ένα ελικόπτερο που πετά πάνω από το πλοιάριο και ορισμένα ισραηλινά σκάφη γύρω του.


Νωρίτερα το Αλ Τζαζίρα είχε μεταδώσει ότι ο «στολίσκος της ελευθερίας», που μεταφέρει περίπου 700 ακτιβιστές και 10.000 τόννους ανθρωπιστικής βοήθειας σε μία προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας άλλαξε γραμμή πλεύσης προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα νυκτερινή εμπλοκή με το ισραηλινό ναυτικό, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Τα σκάφη, που κατευθύνονταν στη Γάζα, εντοπίσθηκαν από τα ισραηλινά πολεμικά σκάφη νωρίς τα ξημερώματα σήμερα, σε απόσταση 124 χλμ από τις ισραηλινές ακτές.

Το ισραηλινό ναυτικό επικοινώνησε με τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας με τον ασύρματο, ζητώντας τους είτε να ακολουθήσει ο στολίσκος τα πολεμικά στον ισραηλινό λιμένα Ασντόντ, είτε να επιστρέψουν στην αφετηρία τους.

Ο στολίσκος αναμενόταν να φθάσει σήμερα το απόγευμα στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Τουρκία

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι δύο Τούρκοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους και πως άλλοι 30 έχουν τραυματισθεί. Χαρακτήρισε δε απαράδεκτη την αντίδραση του Ισραήλ και ανέφερε ότι θα ζητηθούν επείγουσες εξηγήσεις και πως το Ισραήλ παραβίασε διεθνείς νομοθεσίες και θα υποστεί τις συνέπειες.

Ήδη η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον ισραηλινό πρεσβευτή για να του επιδώσει διαμαρτυρία έπειτα από την αιματηρή επίθεση ισραηλινών καταδρομέων σε σκάφη της διεθνούς νηοπομπής με εφόδια για τη Λωρίδα της Γάζας, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

"Ο πρεσβευτής Γκάμπι Λέβι εκλήθη στο ΥΠΕΞ. Πρόκειται να του διαβιβάσουμε την εντονότατη αντίδρασή μας με τους πλέον σκληρούς τόνους", δήλωσε Τούρκος διπλωμάτης, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

Οι πληροφορίες τουρκικής ΜΚΟ, που συνδέεται με την πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν δύο νεκροί και 30 τραυματίες πάνω στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, "φαίνεται να είναι ακριβείς", πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, πετώντας πέτρες.


Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Oδηγός συμπεριφοράς της Ελληνικής Αστυνομίας προς τους μετανάστες

«Oδηγός συμπεριφοράς της Ελληνικής Αστυνομίας προς θρησκευτικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες». Αυτός είναι ο τίτλος του 36σέλιδου φυλλαδίου το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται στο τυπογραφείο και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πάρουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε όλη την Ελλάδα αλλά και οι δόκιμοι που ακόμα σπουδάζουν στις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ.

Πρόκειται για τον οδηγό συμπεριφοράς του προσωπικού της Αστυνομίας και αναφέρεται στο τι πρέπει να κάνει ο αστυνομικός κατά τον έλεγχο, την προσαγωγή, τη σύλληψη και την κράτηση ατόμων που ανήκουν στις συγκεκριμένες ομάδες. Ειδικότερα αφορά άτομα που είναι παιδιά μεταναστών, άλλων φυλών, Ρομά, μουσουλμάνοι, εβραίοι, ινδουιστές και σιχ, βουδιστές, ανήλικοι, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία και με διαφορετικό «γενετήσιο προσανατολισμό», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο οδηγός συντάχθηκε από συνεργάτες του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρου Βούγια σε συνεργασία με διάφορους φορείς όπως τον Συνήγορο του Παιδιού, τη Μουσουλμανική Ενωση Ελλάδας, τις κοινότητες θρησκευτικών δογμάτων και άλλων θρησκειών αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στο φυλλάδιο σημειώνονται οι ιδιαίτερες συνήθειες κάθε θρησκείας, όπως για παράδειγμα τι φαγητό τρώνε.

Επίσης σε ό,τι αφορά τους ανηλίκους τονίζεται χαρακτηριστικά ότι οι αστυνομικοί δεν πρέπει να τους φορούν χειροπέδε ς «εκτός και αν συντρέχει διαπιστωμένος κίνδυνος φυγής ή βίαιης συμπεριφοράς». Τους ηλικιωμένους ο αστυνομικός πρέπει να τους προσφωνεί πάντα με το επώνυμό τους συνοδευόμενο από «κύριε/κυρία» και όχι με εκφράσεις όπως «παππού/γιαγιά». Επιπροσθέτως να μεριμνά ώστε να έχουν επαρκή ποσότητα νερού. Παράλληλα δίνονται ειδικές συμβουλές για το πώς πρέπει να αντιδράσει το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. εάν το ηλικιωμένο πρόσωπο πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη συναφή διαταραχή.

Επιπλέον ζητείται από τους αστυνομικούς να δείχνουν «ιδιαίτερη προσοχή στις περιπτώσεις των τραβεστί (ανδρών που έχουν προχωρήσει σε εξωτερικές αισθητικές επεμβάσεις και ντύνονται γυναικεία ή το αντίθετο) και των τρανσέξουαλς (ατόμων που έχουν προχωρήσει σε επέμβαση αλλαγής φύλου) και να αποφεύγουν προσβολές που αφορούν την εμφάνισή τους».

Αναφερόμενος στο θέμα της έκδοσης του φυλλαδίου ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας μιλώντας στο «Βήμα» επεσήμανε:
«Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη διαταραγμένη σχέση ανάμεσα στον έλληνα πολίτη και στον αστυνομικό, και θα το καταφέρουμε. Εχουμε όραμα για τη νέα Αστυνομία και τη βούληση να το πραγματοποιήσουμε». Ο κ. Βούγιας συμπλήρωσε ακόμη: «Η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη και όχι απέναντί του. Να είναι σοβαρή και αποτελεσματική χωρίς να είναι επιθετική. Και κυρίως να σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη διαφορετικότητα και τα ατομικά δικαιώματα με σωστή επαγγελματική συμπεριφορά. Μόνον έτσι ο πολίτης θα σέβεται με τη σειρά του τον αστυνομικό και θα εκτιμά την πολύτιμη παρουσία του».

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Δείτε βίντεο από τη NASA που δείχνει την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας στον κόλπο του Μεξικού



Δείτε στο βίντεο από τη NASA πως μέρα με τη μέρα μεγάλωνε το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας καθώς εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου διέρρεαν στον κόλπο του Μεξικού.

Απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα στον πρώην υπουργό Τ. Μαντέλη

Με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο εισαγγελέας Εφετών απαγόρεψε την έξοδο από τη χώρα στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη. Προς όλες τις αστυνομικές αρχές στάλθηκε η σχετική εντολή αλλά το ερώτημα τώρα είναι εάν ο πρώην υπουργός βρίσκεται στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση που τον βρουν εντός συνόρων και τον ξανακαλέσουν στην εξεταστική επιτροπή μπορεί να αλλαξουν πολλά στην υπόθεση, της Siemens . Γιατί, από χτες μετά την κυνική κατάθεσή του, πολλοί βουλευτές υποστήριζαν ότι τα πράγματα μπορεί να ήταν διαφορετικά αν δεν υπήρχε το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων του.Η ενέργεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ανοίγει νέα σελίδα στο βιβλίο που ερευνά ποια αδικήματα παραγράφονται και πως. Αν ξεπεραστεί το θέμα παραγραφής για κάποιες ενέργειες πρώην πολιτικών, τότε πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους.

Με επιχειρηματολογία που χαρακτηρίστηκε προκλητική και ανερυθρίαστη από τους βουλευτές, ο Τ. Μαντέλης ισχυρίστηκε ότι δεν επρόκειτο για δωροδοκία, αλλά για «συνηθισμένη πρακτική», γνωστή ευρύτερα στον πολιτικό κόσμο της χώρας.

«Απτόητος, αμετανόητος και με μια αδικαιολόγητη άνεση που πολλές φορές υπερέβη τα όρια του θράσους και του κυνισμού», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, ο κ. Μαντέλης εμφάνισε τον εαυτό του ως θύμα σκευωρίας και στο αποκορύφωμα της κατάθεσής του έφτασε στο σημείο να προτείνει θεσμικές διεξόδους, προκειμένου να εξυγιανθεί το πολιτικό σύστημα.

«Ο νόμος δεν απαγορεύει τις χορηγίες εκτός προεκλογικής περιόδου», είπε και πρόσθεσε αφήνοντας ενεούς τους βουλευτές: «Το ζήτημα είναι υπαρκτό και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που έρχονται στην κυβέρνηση το αντιμετωπίζουν. Είναι ζήτημα για τα μεγάλα κόμματα και πρέπει να το δούμε με ειλικρίνεια».

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΝΤΕΛΗ: "Δεν θα φύγω απo την Ελλάδα!"

ΜΙΛΗΣΑ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ
ΝΑ ΔΩΣΩ ΟΠΟΙΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Πρόσκληση σε αντιπυρηνική διαμαρτυρία


Με αφορμή τη συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου ενέργειας, στο Ακούγιου της Τουρκίας, το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο πήρε την πρωτοβουλία μιας διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα 31/5, στις 6 μ.μ., έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας.


Καλούμε όσους ενδιαφέρονται να αντιδράσουν σε αυτή τη δυσμενή εξέλιξη να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στα e-mails: info@manw.org και attiki.energy@gmail.com, με την παράκληση αυτό να γίνει, αν είναι δυνατόν, μέχρι την Τετάρτη 26/5.

Μέχρι αυτήν τη στιγμή, έχουν δηλωθεί σαν συνδιοργανωτές οι παρακάτω οργανώσεις και κινήσεις πολιτών:

· Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά των πυρηνικών


· Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης

(μέλη του διεθνούς δικτύου Mediterranean No Nuclear Neighborhood - MN3)


· ΒΙΟΖΩ


· Πανελλήνια Κίνηση Ενεργών Πολιτών για την υγεία και το περιβάλλον


· Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού


· Οικολογική κίνηση Πάτρας


· Περιβαλλοντική πρωτοβουλία Μαγνησίας (εφημερίδα ΟΙΚΟ-ενημέρωση)


· Ομάδα έρευνας εναλλακτικών τεχνολογιών


· Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια


Στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας της κινητοποίησης θα γίνει, την Πέμπτη 27/5, στις 7 μ.μ., μια "οργανωτική" συνάντηση, στο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66, πλατεία Εξαρχείων, Αθήνα).

Την εξέλιξη της προετοιμασίας μπορείτε να παρακολουθείτε:


· στο energy forum http://groups.google.com/group/energy-forum


· στο forum της αντιπυρηνικής δράσης http://groups.google.com/group/antinuclearactiongr


Ελεύθεροι σε λίγες μέρες οι Κορκονέας και Σαραλιώτης;


Εξαιρετικά πιθανό κρίνεται πλέον το να εκδωθεί βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας, με το οποίο οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6/12/2008, θα αφήνονται ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους, αφού στις 6/6 λήγει το 18μηνο της προσωρινής κράτησης που προβλέπει ο νόμος.

Την επόμενη εβδομάδα λήγει το 18μηνο, που είναι το ανώτατο όριο για την προσωρινή κράτηση των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, και ως εκ τούτου οι Κορκονέας και Σαραλιώτης θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, αφού η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Άμφισσας, που εκδικάζει την υπόθεση της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, δεν αναμένεται να έχει εκδοθεί ως τότε.

Το δικαστικό συμβούλιο θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι ειδικοί φρουροί θα αφεθούν ελεύθεροι χωρίς να έχει τεθεί κάποιος περιοριστικός όρος που θα διασφαλίζει την παρουσία τους ενώπιον του δικαστηρίου. Στην υπόθεση συνεκτιμάται και η αντίδραση που θα υπάρξει σε περίπτωση που αποφυλακιστούν λόγω παρέλευσης του 18μήνου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, εξετάζεται να τεθεί ο όρος απαγόρευσης απομάκρυνσής τους από την πόλη όπου διεξάγεται η δίκη, την Αμφισσα, όχι μόνο για να διασφαλιστεί η παρουσία τους στο δικαστήριο αλλά και για λόγους της δικής τους προσωπικής ασφάλειας.

Χθες, στο δικαστήριο της Άμφισσας προβλήθηκε το βίντεο με τους πυροβολισμούς που είχε τραβήξει αυτόπτης μάρτυρας από το μπαλκόνι της, το οποίο εμφανίζει τους δύο ειδικούς φρουρούς την ώρα που πυροβολούσαν προς την πλευρά της οδού Μεσολογγίου.

Προηγήθηκε αντιπαράθεση μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, με τον συνήγορο των κατηγορουμένων Α. Κούγια να υποστηρίζει ότι είναι «παραποιημένο», ισχυριζόμενος ότι ο θόρυβος έχει προστεθεί και πως κάποιοι «θέλουν να δημιουργήσουν έναν ήρωα που εκτελέστηκε από την αστυνομία». «Ενάμιση χρόνο και δεν το προσέβαλε ποτέ» αντέτεινε ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής.

Επιπλέον, προβλήθηκαν σκηνές που είχαν καταγράψει τα τηλεοπτικά κανάλια κατά τη διάρκεια της διενέργειας αυτοψίας, προκειμένου να «απεικονιστεί» στα πλάνα η μαρτυρία του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του θύματος Γιώργου Ραφτογιάννη, ο οποίος υποστήριξε ότι δράστης και θύμα βρίσκονταν απέναντι ο ένας στον άλλον όταν ο πρώτος πυροβόλησε. Υπενθυμίζεται ότι ο συνήγορος του Επ. Κορκονέα, Αλ. Κούγιας, έχει αμφισβητήσει ότι στο χώρο της αυτοψίας έγιναν οι απαραίτητες μετρήσεις που θα έπρεπε.

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Άρχισαν να "πέφτουν" κεφάλια για παρατυπίες και καθυστερήσεις στις ΔΟΥ

Στην αποπομπή 20 προϊσταμένων εφοριών, στις οποίες παρατηρούνταν μεγάλη στέρηση εσόδων, προχώρησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της απόδοσης των δημοσίων οικονομικών υπηρεσιών στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων και στην αποκατάσταση της διαφάνειας.

Όπως προέκυψε, οι 20 αυτοί προϊστάμενοι δεν κατάφεραν φτάσουν τις αποδόσεις και τα αποτελέσματα στους στόχους εισπράξεων που έχουν τεθεί για κάθε Δ.Ο.Υ. Οι Δ.Ο.Υ. αυτές είναι: ΙΕ' Αθηνών, ΚΑ' Αθηνών, ΙΣΤ' Αθηνών, ΚΒ' Αθηνών, Κορωπίου, Ν. Φιλαδέλφειας, Ιλίου, Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Α' Θεσσαλονίκης, Δ' Θεσσαλονίκης, ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, Αγρινίου, Α' Καλλιθέας, Α' Πατρών, Ρεθύμνου, ΦΑΒΕ Αθηνών, Μοσχάτου, Αλεξανδρούπολης, Χαλκίδας και Α' Περιστερίου. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά άμεσα στην προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων ευθύνης σε όλες τις Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το υπουργείο διέταξε επίσης Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση για εμπλοκή σε χρηματισμό, παράνομη οικονομική δραστηριότητα, παράνομο πλουτισμό και καταγγελίες για μεγάλο ύψος καταθέσεων, παραλείψεις ελέγχου παραστατικών επιχειρήσεων, ευνοϊκότερο υπολογισμό φόρων φυσικών ή νομικών προσώπων, παράνομη έκδοση φορολογικής ενημερότητας, πλαστά στοιχεία, πλημμελή παραστατικά τελωνειακών ελέγχων, παράνομους εκτελωνισμούς, ενδεχομένως λαθρεμπόριο, διαφυγόντα έσοδα από δασμούς, χρηματισμό από διερχόμενα τα σύνορα φορτηγά, χρηματισμό κατά τον εφοδιασμό πλοίων, σε βάρος 70 υπαλλήλων σε 31 Δ.Ο.Υ., 10 Τελωνεία, Σ.Δ.Ο.Ε., Π.Ε.Κ. και Κτηματικές Υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.

Ακόμα το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τη μετακίνηση 42 υπαλλήλων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες προς τις ΔΟΥ και άλλων 28 από τις ΔΟΥ προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες με στόχο την καλύτερη λειτουργία.

tvxs

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Θα καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή ο Κ. Καραμανλής;

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Βατοπεδίου, μετά και από την αποκαλυπτική κατάθεση της Σταματίνας Μαντέλη για τις "ιερές" ανταλλαγές γης μεταξύ Μονής Βατοπεδίου και του ελληνικού Δημοσίου. Ο πρώην υπουργός Αλ. Κοντός, τον οποίο εμπλέκει στην υπόθεση η κα Μαντέλη, εμφανίστηκε σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή όπου, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι από τις ανταλλαγές ωφελήθηκαν οι αγρότες και οι αλιείς της Θράκης, ενώ η Μονή ωφελήθηκε από την κατοχύρωση των εκτάσεων της Θράκης. Χαρακτηριστικό των ραδγαίων εξελίξεων: για πρώτη φορά γίνεται λόγος για κλήτευση στην Εξεταστική του πρώην πρωθυπουργού κ. Καραμανλή.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Βατοπέδι θα συνεδριάσει το απόγευμα της Τρίτης με θέμα το πόρισμα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να γίνει δεκτή μικρή παράταση στις εργασίες της Επιτροπής, εφόσον ζητηθεί από κάποιο κόμμα. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να ζητηθεί η επανεξέταση στοιχείων ή νέες καταθέσεις από εμπλεκόμενους, υπό το φως της απολογίας της Σταματίνας Μαντέλη. Ο δε ΛΑΟΣ σκοπεύει να ζητήσει να κληθεί να καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της καταγγέλλει κυβερνητικό σχέδιο ενοχοποίησής της, μέσω της ανακοίνωσης του τομέρχη Δικαιοσύνης Τάσου Νεράντζη: «Ο καθένας κατανοεί τον λόγο για τον οποίο η κα Μαντέλη, ξαφνικά, άλλαξε τα, μέχρι χθες, λεγόμενά της. Ο κατηγορούμενος δικαιούται ακόμη και να ψεύδεται. Πολύ περισσότερο, αφού πριν από δύο ημέρες -και για προφανείς λόγους- ψηφίστηκε ειδική ρύθμιση, με την οποία ακόμα και κατηγορούμενος μπορεί, καταγγέλλοντας υπουργό, να απαλλαγεί από την ποινή.

Αυτή ακριβώς η ρύθμιση αποδεικνύει τις υπόνοιες για ύπαρξη σχεδίου της Κυβέρνησης προς ενοχοποίηση των πολιτικών της αντιπάλων. Είχαμε καταγγείλει τον υπουργό κ. Καστανίδη για τη ρύθμιση αυτή και δυστυχώς επαληθευθήκαμε σύντομα».

Στην απολογία της η Σταματίνα Μαντέλη, πρώην διευθύντρια πολιτικής γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε επιβαρυντικά στοιχεία για εμπλοκή δύο πρώην υπουργών στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, του κ. Μπασιάκου και του κ. Κοντού, ενώ ρόλο συντονισμού αποδίδει στους Θεόδωρο Ρουσόπουλο και Γιάννη Αγγέλου . Στο πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα προς την ανακρίτρια η κυρία Μαντέλη υποστηρίζει ότι η ανταλλαγή των εκτάσεων ήταν κεντρική πολιτική απόφαση, για την εφαρμογή της οποίας γίνονταν συνεχείς παρεμβάσεις υπουργών.

Παράλληλα, νέα διάσταση στην υπόθεση δίνει ιδιόχειρο σημείωμα που αποκάλυψε εκπομπή στη ΝΕΤ, το οποίο έγραψε η κ. Μαντέλη «καθ' υπαγόρευση», όπως ισχυρίστηκε στην απολογία της στην ανακρίτρια, στην οποία το προσκόμισε. Η πρώην Διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι έγραψε καθ' υπαγόρευση το σημείωμα στο οποίο υποχρεώθηκε από τον πρώην υπουργό Αλέξανδρο Κοντό -μέσω του διευθυντή του γραφείου του Δημήτριου Ιατρίδη- να διαψεύσει δημοσίευμα που ανέφερε ότι δεχόταν πολιτικές πιέσεις για να προχωρήσει την υπόθεση των ανταλλαγών με τη Μονή Βατοπεδίου. Όπως δήλωσε, τότε της ήρθε η ιδέα και κράτησε το αρχικό κείμενο και του ζήτησε να συμπληρώσει στο τέλος του κειμένου τη φράση «το κείμενο αυτό παραλήφθηκε από εμένα» και να υπογράψει.

Ο κ. Κοντός, μέσα από σημερινή τηλεοπτική εκπομπή του Σκάι, είπε ότι στην πρώτη εξεταστική η κ. Μαντέλη είχε πει άλλα από αυτά που ισχυρίζεται τώρα αναφέροντας ότι στην κατάθεσή της στην εισαγγελέα Σπυροπούλου δεν είχε κάνει καμία αναφορά για πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα, κατηγορώντας το ΠαΣοΚ για άσκηση πιέσεων στη μάρτυρα. Ο κ. Κοντός χαρακτήρισε αναξιόπιστη μάρτυρα την πρώην διευθύντρια πολιτικής γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματίνα Μαντέλη ενώ ζήτησε εάν προκύψουν πολιτικές ευθύνες για τον ίδιο αυτές να καταγραφούν. Ο κ. Κοντός εκτίμησε ότι από τις ανταλλαγές ωφελήθηκαν οι αγρότες και οι αλιείς της Θράκης, ενώ η Μονή ωφελήθηκε από την κατοχύρωση των εκτάσεων της Θράκης. Σε ερώτηση για το εάν πρέπει να κληθεί στην εξεταστική ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Α. Κοντός είπε ότι «φυσικά δεν πρέπει να κληθεί στην επιτροπή».

tvxs

Απόδοση ποινικών ευθυνών σε όσους εμπλέκονται στην δημιουργία ελλείμματος 33.000.000 ευρώ στο δήμο Θεσσαλονίκης

Η αντίστροφη μέτρηση για την απόδοση ποινικών ευθυνών σε βάρος όσων εμπλέκονται στην υπεξαίρεση - μαμούθ στο δήμο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε με την απολογία και την προφυλάκιση του πρώην υπαλλήλου Παναγιώτη Σαξώνη. Τις επόμενες ημέρες ο γ' ειδικός ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση αναμένεται να συντάξει κατηγορητήρια για τουλάχιστον άλλα 15 άτομα, τα οποία αναμένεται να κληθούν σε απολογία.

Ο πρώην υπάλληλος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τόνιζε ότι «θα αναλάβει μόνο την ευθύνη που του αναλογεί», για περισσότερες από πέντε ώρες απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις του ανακριτή και περιέγραψε πώς δημιουργήθηκε το έλλειμμα των 33.000.000 ευρώ στα ταμεία του δήμου.

«Προκαλεί τη λογική του μέσου εχέφρονος ανθρώπου και δεν μπορεί να γίνει κατανοητός και πιστευτός ο ισχυρισμός ότι δήθεν εγώ και μόνον εγώ κατάφερα να κινήσω τους μηχανισμούς του δήμου και από το έτος 1998 έως το έτος 2008 υπεξαίρεσα το σύνολο του ποσού αυτού», ανέφερε στο υπόμνημά του ο πρώην υπάλληλος, κατονομάζοντας ως βασικό πρωταγωνιστή της υπόθεσης υψηλόβαθμο παράγοντα του δήμου και αφήνοντας σαφείς αιχμές για αντιδημάρχους και υψηλόβαθμους υπαλλήλους. Στο υπόμνημά του ο Παναγιώτης Σαξώνης «καρφώνει» και τον ίδιο το δήμαχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, επικαλούμενος μάλιστα και τις καταθέσεις άλλων υπαλλήλων που έχουν εξεταστεί από την επιθεωρήτρια στο πλαίσιο της διερεύνησης του οικονομικού σκανδάλου.

Με αποφάσεις δημάρχου

«Η τοποθέτηση του Π. Σαξώνη στη συγκεκριμένη θέση του διαχειριστή πληρωμών ανάγεται στο έτος 1991 και εντεύθεν, και εξακολουθεί να παραμένει στην αυτή θέση με ετήσιες αποφάσεις δημάρχου μέχρι και το 2007», αναφέρει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Γκαϊδατζής. «Ως προκύπτει από τις σχετικές πράξεις του δημάρχου, ο ορισμός του κυρίου Σαξώνη γινόταν απευθείας απ' αυτόν», επισημαίνει και ο τέως διευθυντής της Ταμειακής Υπηρεσίας, Θωμάς Γκόλας. Τα αποσπάσματα των δύο αυτών καταθέσεων περιλαμβάνει στο υπόμνημα του ο Παναγιώτης Σαξώνης για να «απαντήσει» στο δήμαρχο, ο οποίος, όταν κλήθηκε από την οικονομική επιθεωρήτρια να καταθέσει ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων, υποστήριξε ότι «η στελέχωση και η κατανομή των αρμοδιοτήτων στην Ταμειακή Υπηρεσία είναι της απολύτου επιλογής του προϊσταμένου...».

«Να σου... θυμίσω»

Επίσης, ο Παναγιώτης Σαξώνης, για να ξυπνήσει... μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν, στο υπόμνημά του αναφέρει ότι ως αντιπρόεδρος της ομάδας μπάσκετ «Πανόραμα ΑΜΣ» είχε υπογράψει συμφωνία με τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση διαφημιστικού χρόνου και τη μετάδοση αγώνων. Σημειώνει ακόμη ότι στη μουσική ταβέρνα της συζύγου του είχαν διοργανωθεί χοροί του Συλλόγου Πτυχιούχων του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ ισχυρίζεται ότι ο ίδιος ο δήμαρχος του είχε ζητήσει να του κρατήσει... τραπέζι στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο οποίο ήταν υπεύθυνος.

«Ποιοι γνώριζαν»

Στο υπόμνημά του ο πρώην υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρει σε ποιους παρέδιδε το ημερήσιο κλείσμο του ταμείου. «Επί 17 συναπτά έτη εκτελούσα καθήκοντα του διαχειριστή κρατήσεων που μου είχαν ανατεθεί από το δήμο Θεσσαλονίκης και κάθε μεσημέρι παρέδιδα ημερήσιο κλείσιμο του ταμείου μου: α) στο διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας β) στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών δ) στο γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης ε) στο γραφείο δημάρχου Θεσσαλονίκης στ) στο διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου. Στις παραπάνω παραδιδόμενες προς ένα έκαστο των ως άνω παραληπτών καταστάσεις ημερήσιου κλεισίματος υπήρχε λεπτομερής κατάλογος των αναλήψεων χρημάτων και αντίστοιχων πληρωμών και συνεπώς όλοι οι παραπάνω αποδέκτες ήταν απολύτως ενήμεροι του ημερήσιου κλεισίματος του ταμείου μου», επισημαίνει στο υπόμνημά του ο Παναγιώτης Σαξώνης.

«Λογιστικά τεχνάσματα»

Ο Παναγιώτης Σαξώνης, αφού περιέγραψε «λογιστικά τεχνάσματα» και παρατυπίες, «κάρφωσε» και τα στελέχη της εταιρίας «Ορθολογισμός», που συνέργαζονταν με το δήμο για την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος, το οποίο όμως δεν τηρούνταν! «Η παραπάνω ελεγκτική εταιρία, που είχε εκ του νόμου αλλά και της ειδικής σύμβασης που είχε συνάψει με το δήμο την υποχρέωση συντάξεως και ελέγχου του ισολογισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, με ειδική υποχρέωση τον έλεγχο των παραστατικών που συνόδευαν τα χρηματικά εντάλματα επί 10 περίπου έτη, δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό και ποια άραγε ευθύνη τη βαρύνει;», σημειώνεται στο υπόμνημα. Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται, ο πρόεδρος της συγκεκριμένης εταιρίας επικαλούνταν ότι ήταν «ο άνθρωπος της διοίκησης του δήμου».

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ από τον Αγγελιοφόρο

Θεσσαλονίκη: Και άλλος κατηγορούμενος για το έλλειμμα - μαμούθ στο δήμο
(2/7/10)

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Ελεύθερη είσοδος στις πλαζ της Αττικής!

Κατάργηση του εισιτηρίου στις οργανωμένες πλαζ και γκρέμισμα όλων των εμποδίων και των εξωτερικών περιφράξεων προκειμένου να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις παραλίες είναι το νέο δόγμα του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (ΟΡΣΑ).

Η πρόταση για την κατάργηση του εισιτηρίου στις εκμισθωμένες-οργανωμένες πλαζ θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες μέρες στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από την ομάδα εργασίας του ΟΡΣΑ. Οι μελετητές θεωρούν ότι σε όλες τις εκμισθωμένες παραλίες η είσοδος πρέπει να είναι ελεύθερη για τους λουομένους, οι οποίοι θα πληρώνουν για τις ξαπλώστρες, τις ομπρέλες και για ό,τι άλλο αγοράζουν...

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η κατάργηση του εισιτηρίου θα επιτευχθεί με την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων- που ισχύουν για τις εκμισθωμένες πλαζ- ή εάν θα ισχύσει μετά τη λήξη των συμβάσεων.

Η ομάδα εργασίας του ΟΡΣΑ (που αποτελείται από τους αρχιτέκτονες Μάρω Ευαγγελίου, Τζίνα Σταυράκη, Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου και Πασχάλη Σαμαρίνη) έχει αναλάβει τον συντονισμό των μελετών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από φορείς του Δημοσίου (όπως είναι η Κτηματική Υπηρεσία) και τους δήμους για το θαλάσσιο μέτωπο από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως και την Αγία Μαρίνα στο Κορωπί.

Για εφέτος τα σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία μόνο 3 ελεύθερων παραλιών- συνολικού μήκους 2 χιλιομέτρων- γύρω από το πρώην νυχτερινό κέντρο «Φαντασία» που κατεδαφίστηκε.

Τα προτεινόμενα για την περιοχή σχέδια, που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ», αφορούν, εκτός από την αφαίρεση όλων των εμποδίων που φράζουν την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα (όπως είναι τα κάγκελα, τα συρματοπλέγματα και οι τσιμεντένιοι όγκοι), την ενίσχυση της τοπικής βλάστησης (κυρίως με αλμυρίκια) και τη δημιουργία ποδηλατόδρομου, πεζόδρομου και ξύλινου deck περιπάτου.

Από το 2011, όπως επισημαίνουν από τον ΟΡΣΑ, θα αρχίσουν οι παρεμβάσεις για την ανάπλαση του κόλπου της Ελευσίνας, της Δραπετσώνας (με την αναβάθμιση των βιομηχανικών κτιρίων και τη δημιουργία Κέντρου Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων), των δυτικών συνοικιών του Πειραιά (κυρίως με τη σύνδεση του κέντρου της πόλης με το λιμάνι), του Φαληρικού Ορμου, του μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού και το άνοιγμα στο κοινό των νοτίων ακτών του Σαρωνικού.

Και στο... βάθος θάλασσα.
Εξι χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στο παραλιακό μέτωπο από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως τη Γλυφάδα βλέπει κανείς μπάζα, περιφράξεις, κατασκευές νυχτερινών κέντρων και στο... βάθος θάλασσα. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΡΣΑ κ. Γιάννος Πολύζος, «η Αθήνα ποτέ δεν ήταν παραθαλάσσια πόλη, αν και η θάλασσα υπήρξε πάντα ένας από τους σημαντικούς παράγοντες της ιστορίας της. Ακόμη και η σύγχρονη ανάπτυξη της πόλης φαίνεται να γυρίζει την πλάτη στη θάλασσα, ενώ η έμφαση δίνεται στις ζώνες γύρω από την Αττική Οδό και τα Μεσόγεια. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, αγνοείται ένα από τα κυριότερα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, που είναι μια μεσογειακή παραθαλάσσια μητρόπολη...».

Το «εργαλείο» για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Πολύζο, το Προεδρικό Διάταγμα του 2004- που υπεγράφη από την πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου- το οποίο προέβλεπε μέσα σε διάστημα 5 χρόνων την απομάκρυνση όλων των κέντρων από την παραλία. Το Π.Δ. ωστόσο παραμένει ανενεργό εδώ και 6 χρόνια...

Τριάντα χρόνια σχεδιάζουμε...

Πριν από τους Ολυμπιακούς του 2004 όλες οι μελέτες που συντάχθηκαν για την αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου είχαν ως πρότυπο το μεταολυμπιακό θαύμα της Βαρκελώνης και το άνοιγμα της πόλης στο θαλάσσιο μέτωπο ήταν... σχεδόν βέβαιο. Σήμερα έξι χρόνια μετά συζητάμε και πάλι ότι πρέπει να ανοίξει το θαλάσσιο μέτωπο...


Η ιδέα της ελεύθερης πρόσβασης στο παραλιακό μέτωπο συντηρείται-σύμφωνα με ειδικούς- τα τελευταία 30 χρόνια και δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. «Κάθε μητρόπολη που σέβεται τον εαυτό της έχει μέτωπο στο νερό είτε πρόκειται για ποτάμι είτε για λίμνη είτε για θάλασσα», λέει ο αρχιτέκτονας -δρ πολεοδόμος κ. Σπύρος Τσαγκαράτος. «Εμείς είμαστε ακόμη στον σχεδιασμό... Χρειάζεται τόλμη κα γκρέμισμα όλων των εμποδίων-ακόμη και των κέντρων που φράζουν την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα. Φθάσαμε στο σημείο σήμερα να μην υπάρχει ένας μεγάλος κάθετος δρόμος που να καταλήγει στη θάλασσα. Ακόμη και η Συγγρού πηγαίνει παράλληλα προς το παραλιακό μέτωπο».

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Ξεκινά ο καθαρισμός του Ασωπού

Μέσα στο 2011 ξεκινά η πρώτη φάση καθαρισμού του Ασωπού ποταμού με την υποχρεωτική εφαρμογή από τις ρυπαίνουσες βιομηχανίες νέων τεχνολογιών για την απορρύπανση του πολύπαθου ποταμού.

Απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (την οποία συνυπογράφουν τέσσερα ακόμα συναρμόδια υπουργεία) καθορίζει τα περιβαλλοντικά πρότυπα και τα όρια εκπομπών υγρών αποβλήτων για κάθε βιομηχανική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στον Ασωπό, με βάση τη σύγχρονη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα επικίνδυνα απόβλητα.

Κάθε νέα επιχείρηση ή άλλη δραστηριότητα που εγκαθίσταται στην περιοχή οφείλει με την έναρξη της λειτουργίας της να τηρήσει τις προβλέψεις της υπουργικής απόφασης, ενώ για τις υφιστάμενες μονάδες ορίζεται πως:

- Μέσα στο 2010 υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση για αναθεώρηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ώστε να λάβουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες τους νέους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας τους το αργότερο μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2011. Στόχος είναι να επιτευχθούν οι στόχοι απορρύπανσης μέχρι το τέλος της ερχόμενης χρονιάς.

Απόφαση
Με τη νέα υπουργική απόφαση καταργούνται το θεσμικό πλαίσιο του 1969 που καθιστούσε τον Ασωπό αγωγό διάθεσης βιομηχανικών λυμάτων και αποβλήτων όπως και οι υγειονομικές διατάξεις του 1965. Επίσης, απαγορεύεται ρητά η διάθεση υγρών βιομηχανικών αποβλήτων σε απορροφητικούς βόθρους και στο υπέδαφος. Οσες άδειες υπεδάφιας διάθεσης έχουν εκδοθεί ανακαλούνται.

Το κόστος της εγκατάστασης των νέων τεχνολογιών βαρύνει τις βιομηχανίες.

Η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ Μ. Καραβασίλη δήλωσε πως θα γίνουν έργα καθαρισμού της κοίτης και του πυθμένα του Ασωπού, ενώ παράλληλα θα διεξαχθούν μελέτες προκειμένου να εντοπιστεί η έκταση της υπεδάφιας ρύπανσης.

Μ. Νικολοπούλου

Οι αναρχικοί «δείχνουν» τους φονιάδες της Marfin

Τα «πρακτικά» συνάντησης αναρχικών στο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου, λίγα 24ωρα μετά τον τραγικό θάνατο των τριών υπαλλήλων της Μarfin, στις 5 Μαΐου του 2010, αποτελούν τον οδηγό της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της υπόθεσης!

Μέσα στη «συνέλευση» ομάδα αντιεξουσιαστών κατονόμασε ως δράστες της φονικής επίθεσης αναρχικούς που συχνάζουν σε γνωστό στέκι των Εξαρχείων.
Η αναφορά αυτή που καταγράφηκε από πληροφοριοδότες της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε ρήξη και αποχώρηση των κατονομαζομένων. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί εκτιμούν ότι αυτή η αποκάλυψη στη συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού υπάρχει σχετικός έμμεσος επικριτικός σχολιασμός και στην τελευταία προκήρυξη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», η οποία αναφέρεται σε «ρουφιάνους των αμφιθέατρων και των καφενείων».

Παράλληλα συνεχίζεται η έρευνα από τις αναλύσεις καταγραφών των καμερών, από τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και έχει ήδη προσδιοριστεί ο κύκλος των βασικών υπόπτων για τους οποίους όμως δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Υψηλόβαθμα στελέχη επισημαίνουν ότι
«έχουμε σειρά ενδείξεων ότι καθοδηγητικό ρόλο στην ομάδα που επιτέθηκε στη Μarfin είχαν άτομα που έχουν συσχετιστεί με τη δράση του “Επαναστατικού Αγώνα” και άλλων ενόπλων οργανώσεων».


Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες αξιωματικών της Κρατικής Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μετά την επίθεση κουκουλοφόρων στη Μarfin και τον θάνατο των τριών υπαλλήλων υπήρξε αναστάτωση στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Πολλοί εκπρόσωποι «αντιεξουσιαστικών στεκιών» επέρριπταν ευθύνες σε άλλους αναρχικούς για
«βία δίχως νόημα». Το μεγαλύτερο τμήμα από τις περίπου 30 καταγεγραμμένες ομάδες αντιεξουσιαστών στην Αττική σε ανακοινώσεις τους επέκριναν την εμπρηστική επίθεση στη Μarfin, θεωρώντας ότι στρέφεται κατά του αναρχικού κινήματος.

Είναι ενδεικτικό το κείμενο ομάδας αντιεξουσιαστών που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και το οποίο αναφέρει ότι «πρέπει να προστατεύσουμε το ευρύτερο κίνημα από βαλτούς, ηλίθιους, ασυνειδήτους, μισάνθρωπους, θρασύδειλους, κολλημένους, αυτοχρισμένες “πρωτοπορίες”, περιφρονητές συλλογικών αποφάσεων».

Ετσι λοιπόν υπήρξε πρόταση που υιοθετήθηκε απ΄ όλες τις τάσεις να γίνει συγκέντρωση στο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου για να συζητηθούν η υπόθεση του εμπρησμού και ο τρόπος αντίδρασης των αντιεξουσιαστικών οργανώσεων. Σε αυτή τη συγκέντρωση, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ρήγμα μεταξύ ορισμένων ομάδων. Κάποιοι εκ των παρισταμένων αναφέρθηκαν στα μέλη ενός στεκιού στα Εξάρχεια, τονίζοντας ότι ήταν αυτοί που προχώρησαν στις επιθέσεις στο βιβλιοπωλείο Ιανός και στο υποκατάστημα της Μarfin.

Αναφέρθηκε μάλιστα ότι ομάδα αντιεξουσιαστών βρέθηκε με 12 δικογραφίες για την κατάληψη της οδού Ζαΐμη στα Εξάρχεια, στην οποία έκανε έφοδο η Αστυνομία εξαιτίας της δράσης ορισμένων για τη Μarfin. Αυτές οι καταγγελίες προκάλεσαν την οργή παρευρισκομένων οι οποίοι αποχώρησαν από τη συνάντηση. Πρώτο δείγμα της αντίδρασης αυτής ήταν ένα κείμενο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο την Παρασκευή 14 Μαΐου από μια «ομάδα συντρόφων που συνέβαλε στην καταστροφική δραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της πορείας της 5ης Μάη», όπως αυτοσυστήθηκαν.

Εκεί αναφέρεται ότι «κάποιοι δεν διστάζουν να κατηγορήσουν συγκεκριμένους συντρόφους με ψευδείς βεβαιότητες της μορφής “εγώ ξέρω ότι ήθελαν να σκοτώσουν και επειδή δεν τα κατάφεραν στον Ιανό πήγαν απέναντι” μέσα σε συνελεύσεις, σε πηγαδάκια και σε καφενεία που όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι αποτελούν πηγές πληροφοριών της αστυνομίας. Οι ευθύνες λοιπόν όλων αυτών που σήμερα στοχοποιούν τους συντρόφους μας αυθαίρετα σαν μπάτσοι και δικαστές είναι βαρύτατες για ό,τι ακολουθήσει αύριο. Και επειδή δεν μας αρέσει να μας επικαλούνται μετά τον θάνατό μας, πολιτικό ή πραγματικό, διαχωρίζουμε εμείς πρώτοι τη θέση μας».

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πληροφορήθηκαν αυτά που διαμείφθηκαν στη συνάντηση των εκπροσώπων αντιεξουσιαστικών οργανώσεων και τα συνδύασαν με δικά τους στοιχεία και πληροφορίες.

«Ψηφιακό Καράβι για τη Γάζα»

Η πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» σε συνεργασία με εθελοντές σχεδίασαν και κατασκεύασαν τον δικτυακό τόπο «Ψηφιακό Καράβι».

Πρόκειται για ένα ψηφιακό ημερολόγιο της ελληνικής αποστολής που μεταφέρει φαρμακευτικό - ιατρικό εξοπλισμό και οικοδομικά υλικά σε μία προσπάθεια ανοικοδόμησης της Γάζας.

Το Ισραήλ απαγορεύει την ανοικοδόμηση σπιτιών και δημόσιων κτιρίων. Η ελληνική αποστολή επιχειρεί να σπάσει την απαγόρευση.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχει και η ΜΚΟ «Μηχανικοί Γης» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το ψηφιακό ημερόλογιο παρέχει Live Streaming, σύνδεση με την σελίδα ειδήσεων στο Facebook, στο Twitter και chat. Μάλιστα, η πλατφόρμα Blogger που είναι σχεδιασμένος ο δικτυακός τόπος παρέχει την δυνατότητα σχολιασμού από τους χρήστες που την επισκέπτονται.

Παράλληλα, οι χρήστες θα μπορούν να παρακολουθήσουν το στίγμα του καραβιού μέσω Google Maps καθώς θα παρέχονται περισσότερες πληροφορίες κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Συμπεριλαμβάνονται βίντεο και φωτογραφίες από τις ετοιμασίες, από τις εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας και τις εξελίξεις του ταξιδιού.

Αλλα 8 πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια και οικοδομικά υλικά θα αποπλεύσουν αυτή την εβδομάδα για την αποκλεισμένη Γάζα.

http://digitalship.shiptogaza.gr/ και http://www.shiptogaza.gr/

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» ανέλαβε την ευθύνη για «Κορυδαλλό» και «Θεσσαλονίκη»

Την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού και το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης ανέλαβε η οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς-Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών» με προκήρυξή της που αναρτήθηκε στο athens.indymedia.org.

Στην πολυσέλιδη προκήρυξή της, η οργάνωση εξηγεί τους λόγους επιλογής των 2 παραπάνω στόχων. Σχετικά με την επίθεση στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, κάνει λόγο για «δικαστική μαφία», για «ελευθερία που πουλιέται και αγοράζεται μέσα στις δικαστικές αίθουσες» και για «νόμους που δεν “μεταφράζονται” ίσα απέναντι σε όλους». Οι φυλακές, από την άλλη, αποτελούν «αποθήκες ανθρώπων και θολό αποτύπωμα της κοινωνίας», που εκφράζουν «την καθαρή εκδικητική συμπεριφορά του κράτους απέναντι σε όσους δε σεβάστηκαν, δεν πίστεψαν ή απλώς αδιαφόρησαν και παραβίασαν τους νόμους».


Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της προκήρυξης: