Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

ΔΙΑΚΟΠΕΣ...


Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Δικαστική απόφαση δικαιώνει τους συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες


Με απόφαση που κρίνει ότι οι διαδοχικές συμβάσεις εργαζόμενου με νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου υποκρύπτουν σύμβαση αορίστου χρόνου, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας διατάσσει τον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Διαχείρισης να επαναπροσλάβει μια συμβασιούχο.

Στην έκδοση απόφασης του δικαστηρίου δεν ακολουθήθηκε η συνήθης πρακτική των δικαστηρίων τον τελευταίο καιρό να αναβάλλουν δηλαδή την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων των συμβασιούχων, έως ότου αποφανθεί η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 23 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, στο γραφείο του εργατολόγου Χρ. Νικολουτσόπουλου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εκατοντάδων εργαζομένων με προγράμματα stage και με συμβάσεις έργου στο δημόσιο για να συσταθεί για πρώτη φορά κοινό σωματείο διεκδίκησης της παραμονής τους στους χώρους εργασίας τους.

Όσον αφορά την συμβασιούχο του ΟΤΕΚ (Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Διαχείρισης) η οποία προσέφυγε στα δικαστήρια, προκειμένου να μην απολυθεί, με το αιτιολογικό ότι επί χρόνια κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον ΟΤΕΚ από τη θέση της θυρωρού, η απόφαση υποχρεώνει τον οργανισμό να την πληρώνει κανονικά μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση. Μάλιστα το δικαστήριο κρίνει ότι οι εν λόγω διαδοχικές συμβάσεις που συνάπτει η προσφεύγουσα με τον ΟΤΕΚ υποκρύπτουν μία ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου ενώ πιθανολογεί ότι θα γίνει δεκτή κι η κύρια αγωγή της.

Το μείζον ζήτημα των συμβασιούχων πάντως, θα κριθεί για μία ακόμη φορά από τον Άρειο Πάγο, μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Απρίλιο του 2009, το οποίο έκρινε ότι οι δικαστές μπορούν να αξιολογούν κατά περίπτωση τη φύση και το είδος της εργασίας του απασχολούμενου.

Οι περιοχές που προκρίνονται για την εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών πάρκων


Τη λίστα των καταρχήν κατάλληλων θέσεων για την εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών πάρκων ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.


Πρόκειται για τις εξής περιοχής: Άη Στράτης, Αλεξανδρούπολη, Θάσος, Κάρπαθος, Κέρκυρα, Κρυονέρι, Κύμη, Λευκάδα, Λήμνος, Πεταλιοί, Σαμοθράκη, Φανάρι.


Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα απαιτείται η προκαταρκτική αδειοδότηση των περιοχών ενδιαφέροντος επί των οποίων θα γίνουν στη συνέχεια οι αναλυτικές μελέτες και η διαδικασία εκπόνησης Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα καθοριστεί η ακριβής θέση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, η θαλάσσια έκταση που καταλαμβάνουν και η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι περιοχές που έχουν επιλεγεί αφορούν στην πρώτη φάση της ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, με χρονικό ορίζοντα ανάπτυξης 2012-2017.


Παράλληλα, για να εξασφαλιστεί η ταχύτητα της ανάπτυξης, η αξιοπιστία και η οικονομικότητα των εγκαταστάσεων, επιλέγεται για την πρώτη φάση η τεχνολογία της θεμελίωσης των ανεμογεννητριών στο θαλάσσιο πυθμένα, αποκλείοντας τις πλωτές ανεμογεννήτριες και τα μεγάλα θαλάσσια βάθη.

Τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν στη διαδικασία προκαταρκτικής χωροθέτησης
των θαλάσσιων αιολικών πάρκων αποβλέπουν:


* - Στον αποκλεισμό περιοχών, όπου η ανάπτυξη θαλάσσιων πάρκων είναι ασύμβατη με άλλες χρήσεις και παραμένοντας εντός των έξι ναυτικών μιλίων.
* - Στον αποκλεισμό περιοχών με βάθη μεγαλύτερα από 50 μέτρα.
* - Στην αποφυγή θέσεων με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
* - Στην ελαχιστοποίηση της οπτικής όχλησης από τις εγκαταστάσεις.

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Χωρίς συγκοινωνίες την Πέμπτη 8/7/10 η Αθήνα

Χωρίς Μετρό, λεωφορεία της ΕΘΕΛ, Ηλεκτρικό, Τρόλεϊ και Τραμ θα μείνει την Πέμπτη και για 24 ώρες η πρωτεύουσα λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στις συγκοινωνίες στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν και οι συρμοί του Προαστιακού μετά από την απόφαση των εργαζομένων στον ΟΣΕ να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός θα κινηθούν κανονικά την Τετάρτη, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να αναστείλει τον προγραμματισμένη για αύριο 4ωρη στάση εργασίας.

Για τη διευκόλυνση όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο της Αθήνας, το μετρό ενδέχεται να λειτουργήσει από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

Χολαργός: χωρίς δέντρα, αλλά με θέσεις στάθμευσης!

Στην υλοποίηση της απόφασης για το κόψιμο 70 δέντρων κατά μήκος της οδού Φανερωμένης προχώρησε την προηγούμενη Πέμπτη 24 Ιουνίου, ο δήμαρχος Χολαργού, Δημήτρης Νικολάου, με σκοπό την δημιουργία θέσεων στάθμευσης. Η απόφαση είχε υπερψηφιστεί τον Απρίλιο στο Δημοτικό Συμβούλιο, με 11 ψήφους υπέρ και 8 κατά, προκαλώντας την αντίδραση πολιτών και αντιπολίτευσης.

Με δηλώσεις του στο tvxs.gr, ο δήμαρχος Χολαργού υποστήριξε ότι τα 70 δέντρα κόπηκαν υποχρεωτικά, γιατί εμπόδιζαν τους πεζούς και τα άτομα με αναπηρία. Η κοπή των δέντρων, σύμφωνα με το δήμαρχο, έγινε στη βάση μελέτης που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Πράσινη ζωή στην Πόλη», σε μια συνεργασία της ΕΕ με την περιφέρεια Αττικής. Ο κος Νικολάου δεσμεύτηκε ότι στη θέση των κομμένων δέντρων θα φυτευθούν 190 νέα δέντρα, σε πιο λειτουργικά σημεία, ενώ παράλληλα ο δρόμος θα διακοσμηθεί με 2.500 δενδρύλλια που θα τοποθετηθούν σε παρτέρια, αυξάνοντας το πράσινο στο Χολαργό κατά 400%. Επίσης, όπως δήλωσε, η ανάπλαση των πεζοδρομίων συμπεριλαμβάνει τη κατασκευή ραμπών για τα άτομα με αναπηρία και ειδικών εσοχών για τους κάδους απορριμμάτων ώστε να περιβάλλονται από δέντρα και να συμβάλλουν στον καλλωπισμό της οδού.

Την έντονη αντίθεσή του στις κινήσεις αυτές εκφράζει, ωστόσο, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Χάρης Κογιουμτζόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Κογιουμτζόπουλο, το κόψιμο των δέντρων προκαλεί τόσο περιβαλλοντικό όσο και αισθητικό πρόβλημα. «Τα δέντρα που κόπηκαν ήταν 80 ετών και ύψους 15 μέτρων σ' έναν δρόμο που είναι από τους σημαντικότερους της Αττικής και έχει πεζοδρόμια πλάτους 4.5 μέτρων εκατέρωθεν». Ο κος Κογιουμτζόπουλος καταγγέλλει στο tvxs.gr ότι τα δέντρα κόπηκαν για την υλοποίηση θέσεων στάθμευσης, πράγμα που αναφέρεται ρητά μέσα στη μελέτη, αφού το εύρος των πεζοδρομίων δεν δικαιολογεί τη δυσκολία στη διέλευση των πεζών. Η δημιουργία θέσεων στάθμευσης σημαίνει την κατάργηση μεγάλου μέρους του πεζοδρομίου (θα μειωθεί στο 1,40 μ.), μετατρέποντας έτσι το χρηματοδοτούμενο έργο από «πρόγραμμα αναβάθμισης της ζωής των ανθρώπων σε πρόγραμμα ανάπτυξης του ΙΧ και μείωσης των πεζοδρομίων».

«Τα 190 δέντρα που ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι θα αντικαταστήσουν τα κομμένα είναι μια ευχή», σημειώνει ο κ. Κογιουμτζόπουλος, προσθέτοντας ότι: «κάτι τέτοιο δεν αναγράφεται στη μελέτη, δεν έχει ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο αλλά ούτε υπάρχει αντίστοιχο κονδύλι για τη νέα δενδροφύτευση παρά μόνο για το κατασκευαστικό κομμάτι [...] Ακόμα και αν τα νέα δέντρα αυτά φυτευθούν, δεν θα είναι συγκρίσιμα με αυτά που θυσιάστηκαν, αφού θα είναι ύψους 1,5 μ. και θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να μεγαλώσουν».

Αναφορικά με τη στάση των κατοίκων της περιοχής, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης παρουσιάζεται απογοητευμένος καθώς οι δημότες του Χολαργού εμφανίζονται παθητικοί και αποθαρρυμένοι. Η μόνη δραστηριοποίηση καταγράφεται από 9 κατοίκους που κατέθεσαν στο Συμβούλιο Επικρατείας αίτηση αναίρεσης του έργου ενώ έχουν γίνει και ασφαλιστικά μέτρα. Ωστόσο, ο κος Κουγιουμτζόπουλος δηλώνει ότι θα προχωρήσει στη σύνταξη επιστολής προς τη διαχειριστική αρχή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας όμως τον κίνδυνο που ενέχει κάτι τέτοιο: Καθώς τέτοιες διαδικασίες είναι χρονοβόρες, ο δήμος μπορεί να απενταχθεί από το πρόγραμμα και «οι διακόσιες οικογένειες της οδού Φανερωμένης να μείνουν μέσα στα χώματα».

της Ξένιας Σακελλάρη

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΕΦΤΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ...


Η «ΩΡΑ των κατηγορουμένων» για την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου πλησιάζει. Πέντε μήνες μετά την έναρξη της δίκης στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας οι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης απολογούνται εντός της εβδομάδας, δίνοντας τη δική τους εκδοχή για όσα συνέβησαν το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου στην τελευταία συνεδρίαση παρέδωσαν στο δικαστήριο έγγραφα που συνδέονται με το θύμα. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται η τελευταία έκθεση που είχε γράψει στο σχολείο του με θέμα «Μιλάμε διαφορετικά ανάλογα με την ηλικία, το επάγγελμα και τις κοινωνικές περιστάσεις».


Σε ανύποπτο χρόνο ο Αλέξης Γρηγορόπουλος έγραφε: «Η ηλικία μας περνά από διάφορα στάδια. Τα κυριότερα είναι η παιδική ηλικία, η εφηβεία, η ενηλικίωση και μετά έπονται καριέρα, παιδιά κ.λπ. και στο τέλος γίνεσαι ηλικιωμένος. Τα παραπάνω στάδια δεν μπορεί να τα αποφύγει κανείς...».

Η «αυλαία» της πολύκροτης δίκης πάντως πέφτει χωρίς την παρουσία του βασικότερου αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον φίλο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, για τον οποίο το δικαστήριο διέταξε τη βίαια προσαγωγή του αλλά εκείνος επέλεξε να μην εμφανιστεί στο ακροατήριο.



Ο βασικός κατηγορούμενος Επαμεινώνδας Κορκονέας δικάζεται- όπως είναι γνωστό- για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, αν και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι την ώρα που πυροβόλησε στον αέρα δεν είχε πρόθεση να αφαιρέσει τη ζωή του 15χρονου παιδιού. Το εδώλιο του κατηγορουμένου μοιράζεται με τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη, ο οποίος έχει παραπεμφθεί να λογοδοτήσει ως απλός συνεργός στην εγκληματική πράξη του Επαμεινώνδα Κορκονέα, αν και ο ίδιος από την πρώτη στιγμή υπερασπίζεται την αθωότητά του.

Οι κατηγορούμενοι θα προσέλθουν ελεύθεροι στο δικαστήριο, όπως άλλωστε συμβαίνει από την ημέρα της αποφυλάκισής τους μετά τη συμπλήρωση του 18μήνου (σ.σ.: ανώτερο όριο προσωρινής κράτησης), αν και τα μέτρα ασφαλείας εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένα για την προστασία των δύο ειδικών φρουρών.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΚΟΝΕΑ,Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΙΣΟΒΙΑ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ.ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟ ΤΟ POST. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ...ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΜΑΣ,ΕΝΩ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ...ΟΠΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΠΟΤΕ...ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ...ΕΝΩ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ... ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ....

ΠΡΕΖΑ TV

Μεγάλες κομπίνες από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια

Μετά από μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναδείχθηκαν μεγάλες κομπίνες που κάνουν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια με υπερτιμολογήσεις υλικών εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, για ένα συρραπτικό δέρματος, οι κλινικές χρέωναν στο ΙΚΑ έως και 235 ευρώ ενώ στα δημόσια νοσοκομεία το κόστος είναι 8 ευρώ. Επίσης, οι παροχετεύσεις, που κοστίζουν 11 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, στα ιδιωτικά θεραπευτήρια κυμαίνονται από 35 -270 ευρώ.

Το πάρτι των υπερτιμολογήσεων σε ιατρικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή χειρουργική πρακτική απέφεραν σε εταιρείες, γιατρούς, διοικητικούς υπαλλήλους πολλά εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο από την υπερτιμολόγηση του συρραπτικού δέρματος το κέρδος των επιτήδειων είναι πάνω από 2,5 εκ. ευρώ.

Τα ακραία φαινόμενα υπερτιμολογήσεων ή κατασπατάλησης ιατρικού υλικού εντοπίστηκαν από την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου κατόπιν ανάλυσης των στοιχείων που προέκυψαν από ελέγχους της Κεντρικής Ομάδας Ελέγχου του ΙΚΑ.

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

1.000.000 στρέμματα ανύπαρκτων αγροτεμαχίων έπαιρναν επιδοτήσεις

24.000 αγρότες έπαιρναν επιδοτήσεις δηλώνοντας δρόμους και νεκροταφεία!

Ανήκουστο αλλά όχι πρωτόγνωρο για την κουτοπονηριά του νεοέλληνα… Χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι δήλωναν έως και πέρυσι μέσω του ΟΣΔΕ ανύπαρκτες εκτάσεις τις οποίες «καλλιεργούσαν» σε δημόσιους δρόμους, όπως η Εγνατία οδός, σε νεκροταφεία, σχολεία, ακόμη και γήπεδα, εισπράττοντας με τον τρόπο αυτό επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών Κοινοτικών Επιδοτήσεων) καθώς οι «εκτάσεις» είχαν κριθεί επιλέξιμες (δηλαδή για την καταβολή επιδοτήσεων)…

Τα πράγματα όμως άλλαξαν και, χάρις στη χρησιμοποίηση του δορυφόρου για την ψηφιοποίηση και χαρτογράφηση των αγροτεμαχίων, χιλιάδες αγρότες πιάστηκαν στο δόκανο του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης…

Εκτιμάται, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, ότι στο κόλπο της παράνομης εμφάνισης ανύπαρκτων αγροτεμαχίων έχει εμπλακεί περίπου το 2%-3% των 800.000 αγροτών, δηλαδή 16.000–24.000 αγρότες…

Οι τελευταίοι για να γεμίσουν ανέξοδα τις τσέπες τους με κοινοτικό χρήμα δήλωναν πολύ περισσότερα στρέμματα απ’ ό,τι πραγματικά διάθεταν… Και πού τα δήλωναν! Οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ που έχει αναλάβει, μετά την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή να επιδοτούνται μόνο τα υπαρκτά στρέμματα και οι καλλιέργειες έβγαλαν πραγματικά λαβράκια…

Στο δόκανο… της ψηφιοποίησης!

Η χώρα μας σε καλλιεργήσιμη έκταση ξεπερνά κατά πολύ τα 32–35 εκατ. στρέμματα, και έτσι εμφανίζεται να διαθέτει μια σχεδόν ακόμη Κρήτη… Δηλαδή επιπλέον ένα εκατομμύριο καλλιεργήσιμη έκταση με σιτηρά, καλαμπόκι, βαμβάκι, οπωροκηπευτικά και ελαιόδενδρα…

Μόνο στη Σκούρτα Βοιωτίας δεκάδες βαμβακοπαραγωγοί εμφανίζονταν να καλλιεργούν εκτάσεις με βαμβάκι σε ένα ολόκληρο βουνό με δένδρα και θάμνους εισπράττοντας επί χρόνια δεκάδες χιλιάδες ευρώ…

Διαβάστε τη συνέχεια >>>>>


Το φαγοπότι στον ΟΣΕ

Βουνό σχηματίζουν οι φάκελοι για σκανδαλώδεις υποθέσεις κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος στον ΟΣΕ, που οδηγούνται στον εισαγγελέα. Πρωτοφανές όργιο κακοδιοίκησης σε βάρος του πλέον προβληματικού Οργανισμού του Δημοσίου, ο οποίος βουλιάζει σε συσσωρευμένα χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στο 3,6% του ΑΕΠ της χώρας.

Την ίδια ώρα που ο ΟΣΕ αντιμετωπίζει ταμειακό αδιέξοδο, με τις τράπεζες να αρνούνται να χρηματοδοτήσουν τον υπερχρεωμένο οργανισμό, ένα παζλ «αμαρτωλών» συμβάσεων με πολλούς πρωταγωνιστές τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να σχηματίζεται αποτυπώνοντας μια πρωτοφανή εικόνα ασυδοσίας.

Σκανδαλώδεις εκπτώσεις έως και 86% επί του κομίστρου σε ημέτερες πολυεθνικές και εγχώριες μεταφορικές εταιρείες, μαύρα βαγόνια που χάνονταν ή δεν τιμολογούνταν, κυκλώματα υπαλλήλων που λυμαίνονταν τον οργανισμό «φουσκώνοντας» τις μισθοδοσίες, οι οποίες θυμίζουν αμοιβές «golden boys», αποτυπώνουν την εικόνα διοικητικού χάους και ασυδοσίας που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια στον ΟΣΕ.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως καταγγέλλουν στο «Εθνος της Κυριακής» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια για να εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα πολυεθνικών μεταφορικών εταιρειών και ντόπιων επιτήδειων μεσαζόντων, οι οποίοι με τη «βοήθεια» διαπλεκόμενων διευθύνσεων κέρδιζαν εις βάρος του ΟΣΕ.

Χαρακτηριστική περίπτωση, η υπόθεση της εταιρείας «ΤΑΒΛΟΤΖΙΚΣ», όπου με το πρόσχημα πιλοτικής ανάθεσης μεταφοράς μικροδεμάτων καλύφθηκε ένα σκάνδαλο απευθείας ανάθεσης μεταφορικού έργου πολλών εκατομμυρίων ευρώ στη συγκεκριμένη εταιρεία και με τεράστια ζημία του ΟΣΕ, ο οποίος εισέπραττε ελάχιστο κόμιστρο έναντι δυσανάλογου για αυτόν κόστους.

Διαβάστε τη συνέχεια >>>>>

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Σύνταξη με 28,5 χρόνια ασφάλισης μόνο για τους υπαλλήλους της Βουλής

Προκλητικές ανισότητες, παρά τις μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που επιχειρεί η κυβέρνηση, κρύβει το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς από τις επώδυνες αλλαγές εξαιρέθηκαν για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι στη Βουλή και οι ίδιοι οι βουλευτές.

Χθες έγινε γνωστό ότι και οι ένστολοι πλέον θα συνταξιοδοτούνται με βάση τις γενικές διατάξεις, δηλαδή θα πρέπει να συμπληρώνουν 35 χρόνια απασχόλησης. Ομως θα τους δίνεται το δικαίωμα, όπως και στους άλλους δημοσίους υπαλλήλους, να αναγνωρίζουν και πλασματικό χρόνο ασφάλισης.


Μετά τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και να ενταχθούν οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι της Βουλής στο ΙΚΑ από 1-1-2011, καθώς αυτό απαιτεί αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω και διατήρησε σε ισχύ όλα τα προνόμια.

Οι 1.500 και πλέον εργαζόμενοι του Κοινοβουλίου συνταξιοδοτούνται αυτομάτως με τη συμπλήρωση 28,5 ετών εργασίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Δηλαδή συνταξιοδοτούνται σχεδόν επτά χρόνια νωρίτερα από τους ασφαλισμένους οι οποίοι ίσα ίσα προλαβαίνουν εφέτος να συμπληρώσουν την 35ετία και 12 έτη νωρίτερα από τους μελλοντικούς συνταξιούχους, οι οποίοι θα πρέπει να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης.

Επιπροσθέτως η σύνταξή τους δεν επηρεάζεται ούτε μειώνεται από τις γενικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (βασική, ανα λογική και επικουρική σύνταξη, οι οποίες στο εξής θα ισχύουν για όλους, κατόπιν των υποδείξεων του ΔΝΤ), αφού το ποσοστό αναπλήρωσης- μόνο γι΄ αυτούς- παραμένει στο 100% των αποδοχών τους. Μάλιστα κατά την αποχώρησή τους πριμοδοτούνται ανεβαίνοντας ένα ακόμη μισθολογικό κλιμάκιο.

Οι «300» θα εξακολουθήσουν να συνταξιοδοτούνται με τις ισχύουσες διατάξεις, δηλαδή με τη συμπλήρωση οκτώ ετών θητείας, χωρίς μάλιστα να θίγεται η δεύτερη σύνταξη που θα πάρουν από την κύρια απασχόλησή τους. Οι παλαιότεροι βουλευτές μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη με τέσσερα χρόνια βουλευτικής θητείας (συνεχούς ή διακεκομμένης), απολαμβάνοντας μηνιαίες αποδοχές κοντά στις 5.000 ευρώ.


Είναι προφανές ότι την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσηςκαι όταν όλοι καλούνται να κάνουν θυσίες και να αποδεχθούν μεγάλες μειώσεις στα εισοδήματά τους- οι κραυγαλέες αυτές ανισότητες εξοργίζουν. Πολύ περισσότερο όμως εξοργίζει η μεθοδικότητα την οποία έχουν επιδείξει ως σήμερα οι πολιτικοί για να μην αποκαλυφθεί η εύνοια με την οποία αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους και το προσωπικό της Βουλής στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα ψηφίσουν.

http://www.tovima.gr/

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών σημερινά δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι για τους υπαλλήλους της Βουλής ισχύουν οι ίδιοι όροι συνταξιοδότησης με αυτούς των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων. Στο ίδιο μήκος, ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος τόνισε πως «Και για τους υπαλλήλους της Βουλής ισχύει το νέο Ασφαλιστικό». Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών απαντά ότι «δεν έχει τεθεί κανένα ζήτημα νέων μέτρων» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Απαντώντας σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», σύμφωνα με το οποίο «για τους υπαλλήλους της Βουλής θα ισχύσει η "σύνταξη με 28,5 χρόνια εργασίας και χωρίς όριο ηλικίας», ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ πως «από τις επώδυνες αλλαγές δεν εξαιρέθηκαν οι εργαζόμενοι στη Βουλή και οι ίδιοι οι βουλευτές».


Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ


από "ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ"