Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Για γέλια και για κλάματα..

Της Gold Finger
Το πρόβλημα στην Κερατέα είναι απλό και γι αυτό το λόγο δυσεπίλυτο. Πρόκειται για διαφορά φιλοσοφίας και στάσης ζωής. Γιατί οι κάτοικοι διακρίνονται – συν τοις άλλοις- για το χιούμορ τους, τη στιγμή που η κυβέρνηση αν και αθεράπευτα ξενέρωτη θέλει να κάνει τον χιουμορίστα…

Για παράδειγμα η φωτογραφία που συνοδεύει αυτή την ανάρτηση… Ο Θεόδωρος Πάγκαλος έχει μετατραπεί σε στόχο για να περνάνε την ώρα τους τα παιδιά όταν πηγαίνουν στα μπλόκα. Και η επιλογή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για να εξασκούνται τα παιδιά στο σημάδι δεν είναι τυχαία αφού ως τοπικός βουλευτής, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων, έχει προκαλέσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα με τη στάση του απέναντι στο ζήτημα της κατασκευής ΧΥΤΑ στην περιοχή. Όπως το κοινό περί δικαίου αίσθημα έχει προκαλέσει, όπως λένε οι κάτοικοι, και η σύζυγός του που διεκδίκησε ανεπιτυχώς τα ηνία παρακείμενου δήμου.

Και ενώ, λοιπόν, στην Κερατέα ο Πάγκαλος έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε  στόχο, η κυβέρνηση αποφάσισε μόλις πριν από 3 μέρες να του αναθέσει την προεδρία διυπουργικής επιτροπής για την επίλυση του προβλήματος… Και αυτή η απόφαση θα ήταν η αποθέωση του μπλακ χιούμορ εάν δεν κινδύνευαν ζωές και από τις δυο πλευρές των «αντιμαχόμενων» δυνάμεων.
Γιατί μετά από 2,5 μήνες συγκρούσεων δεν βάζεις ένα πρόσωπο «κόκκινο πανί» να συντονίσει τους υπουργούς και να δώσει λύση στο πρόβλημα. Γιατί μετά από 2,5 μήνες η επιλογή και μόνον του συντονιστή της διυπουργικής δίνει μήνυμα στους κατοίκους ότι ο αγώνας συνεχίζεται…

Και το μήνυμα εστάλη εις διπλούν με την απόφαση της διυπουργικής που έλεγε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και η κατασκευή του έργου θα συνεχιστεί! 
Να είστε καλά, μας κάνατε και γελάσαμε….

Υ.Γ
-Η διυπουργική αποφάσισε ότι θα συνεχιστεί ένα έργο που δεν ξεκίνησε ποτέ!

-Δυσαρεστημένος εμφανίστηκε μόνον ο Χρήστος Παπουτσής που είπε στον Πάγκαλο ότι δεν είναι δυνατόν εδώ και δυο μήνες 400 ΜΑΤατζήδες να φυλάνε δυο μηχανήματα (και να δέρνουν τους κατοίκους συμπληρώνουμε εμείς)…

Έρχεται το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια

Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται πλέον το σχέδιο νόμου για την ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων στη χώρα μας, το οποίο και θα έλθει σύντομα στο υπουργικό συμβούλιο. 

Έπειτα από πολλά χρόνια καθυστέρησης στη διαμόρφωση του κατάλληλου νομικού πλαισίου, που οδήγησε επενδυτές σε απίστευτη ταλαιπωρία και οικονομική εξόντωση, το υπουργείο Υποδομών εκπόνησε το σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια, ενσωματώνοντας απόψεις που συγκεντρώθηκαν από τη δημόσια διαβούλευση. 

Το νομοσχέδιο θα επιτρέπει την ίδρυση υδατοδρομίων από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, αλλά και από μεικτά σχήματα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ θα προβλέπει γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης, με την πλέον κρίσιμη, αυτή της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να περνάει πλέον από την Καλλικρατική περιφέρεια. Κεντρικός φορέας διεκπεραίωσης θα είναι η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υποδομών. 

Μέσα από την δημιουργία υδατοδρομίων, στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι η προώθηση του τουρισμού και η τοπική ανάπτυξη πρωτίστως του «πονεμένου» νησιωτικού χώρου, αλλά και η παροχή εναλλακτικής μεταξύ πλοίου και αεροπλάνου στους επιβάτες. 

Οι χώροι δημιουργίας υδατοδρομίων θα είναι πλησίον ή εντός λιμένων και οι απαιτούμενες επενδύσεις θα είναι μικρού οικονομικού μεγέθους, δηλαδή, δεν θα απαιτείται η συγκέντρωση μεγάλων κεφαλαίων, όπως στις «βαριές» υποδομές.

Πέμπτη 3 Μαρτίου: Ραντεβού έξω από το σπίτι του Σημίτη

Πέμπτη 3 Μαρτίου: Ραντεβού έξω από το σπίτι του ΣημίτηΈπειτα από την ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το «φτωχικό» του Άκη οι περίπου 1500 παριστάμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Πέμπτη 3 Μαρτίου και ώρα 4 το απόγευμα, έξω από το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και πολιτικού προϊστάμενου του Άκη Τσοχατζοπουλου επί σειρά ετών…Και απ’ ό,τι μαθαίνουμε έρχεται και συνέχεια!

GO εξωποrtistas GO!!!

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΛΥΠΗΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΗΜΕΝΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - To βίντεο φωτιά του Νικόλα Βαφειάδη


Αυτό είναι το βίντεο που έγινε αιτία να χάσει τη δουλειά του ο Νικόλας Βαφειάδης, ο οποίος απολύθηκε από την 'Καθημερινή' μετά την προβολή του στο 'Kontra Chanel'.

Περιέχει ιδιαίτερα αποκαλυπτικά στοιχεία για τους μισθούς, τα προνόμια και την συμπεριφορά των βουλευτών και των εργαζομένων στην Βουλή, που εν μέσω κρίσης απολαμβάνουν παχυλούς μισθούς και χαριστικές συμβάσεις.

Διόδια… όταν η μπάρα πέφτει στα κεφάλια μας


Οδηγοί αρνούνται να πληρώσουν και σηκώνουν τις μπάρες των διοδίων. Η αυθόρμητη έκφραση διαμαρτυρίας μετατρέπεται σε κίνημα και το «δεν πληρώνω διόδια», εξαπλώνεται πολύ γρήγορα.
Μπορεί να φταίει η οικονομική κρίση, μπορεί κάποιοι πραγματικά να βρίσκουν την ευκαιρία μέσα από την μαζικοποίηση της άρνησης πληρωμών να μην πληρώνουν. Στη βάση όμως αυτού του κινήματος υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν που διεκδικούν όχι να μην πληρώνουν κάποια ευρώ, αλλά το δικαίωμά τους ως έλληνες πολίτες. 

Υποστηρίζουν πως το 2007 η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε προκλητικές συμβάσεις υπερ ιδιωτικών εταιρειών, με τις οποίες παρέδωσε τους ελληνικούς δρόμους σε ιδιώτες. Υποστηρίζουν πως οι έλληνες επί δεκαετίες πληρώνουν φόρους για δρόμους που δεν έγιναν ποτέ. Που όχι μόνο έχουν λακκούβες, αλλά αποτελούν και μια μεγάλη τρύπα που καλύπτει σκάνδαλα. 

Ένα καλά οργανωμένο κίνημα με πολύ ισχυρή νομική επιχειρηματολογία, βρίσκεται αυτή την εποχή ανάμεσα σε μια σκληρή διαπραγμάτευση που υπάρχει ανάμεσα στο υπουργείο και τις εταιρείες διοδίων για το μέλλον.
Η μπάρα ανεβαίνει και ανοίγει το «Κουτί της Πανδώρας»

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου στις 24:00 στη ΝΕΤ
 «Επειδή τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται»

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Φωτογραφίες απο τις συγκρούσεις στην Αθήνα 23/02/2011

 
 
 
 
Το βίντεο με τη μολότωφ στον αστυνομικό

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Έλληνες τρώνε από τα σκουπίδια

Του ΣΑΚΗ ΛΕΥΤΑΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Έλληνες τρώνε από τα σκουπίδια [φωτο] ΦΩΤΟ: ΑΛΕΚΟΣ ΒΟΥΤΣΑΡΑΣ

Πολλοί συμπολίτες μας, καθημερινά πλησιάζουν τους πάγκους στις λαϊκές αγορές και ζητούν από τους πωλητές τρόφιμα δωρεάν. Πολλοί πωλητές, κατανοώντας την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, προσφέρουν ό,τι μπορούν από το πολύτιμο πλέον, εμπόρευμα τους.
Αυτοί που θα σταθούν «άτυχοι» και δεν θα λάβουν τα τρόφιμα, καταφεύγουν στους κάδους σκουπιδιών της αγοράς και περισυλλέγουν τα υπολείμματα που έχουν πεταχτεί.
Όταν οι τέντες μαζευτούν από το χώρο της λαϊκής και κατά την διάρκεια καθαρισμού των δρόμων και των πεζοδρομίων, τρυπώνουν ανάμεσα στους υπαλλήλους των Δήμων μήπως προλάβουν κάποιο είδος τροφής που έχει πέσει κάτω.
Σάπια φρούτα, μαυρισμένα λαχανικά, χτυπημένες ντομάτες, ό,τι βρίσκουν το περισυλλέγουν, χωρίς να τους νοιάζει η υγεία τους, που πολύ πιθανόν να επιβαρυνθεί από την κατανάλωση αυτών των τροφίμων.
«Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί αρκετά όσοι ψάχνουν τροφή στη λαϊκή από υπολείμματα», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος ενώ πρόσθεσε: «Ψάχνουν στους κάδους, κοιτούν μήπως βρουν κάτω πεταμένα φρούτα ή λαχανικά, ενώ πλέον δεν διστάζουν να μας ζητούν ανοιχτά να τους δώσουμε δωρεάν κάποια προϊόντα».
Ο ίδιος ανέφερε πως οι περισσότεροι παραγωγοί, αναγνωρίζοντας το έντονο κοινωνικό πρόβλημα, ενδίδουν και προσφέρουν στους ανθρώπους αυτούς λίγα τρόφιμα. «Εμείς τους δίνουμε, γιατί φαίνεται πως τα έχουν ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά.
Ένας παραγωγός που διατηρεί πάγκο σε λαϊκή επεσήμανε πως ανάμεσα σε όσους ικετεύουν για λίγη τροφή, έχει δει και άτομα που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνονται σε κακή κατάσταση. «Μου έχουν ζητήσει βοήθεια και άνθρωποι με κομψό ντύσιμο. Εκεί το πράγμα δυσκολεύει γιατί όταν βλέπεις κάποιον που με μια πρώτη ματιά δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη ανάγκη, θεωρείς ότι πρόκειται για κάποιο παθολογικό επαίτη».
Ο φωτορεπόρτερ του http://www.tsantiri.gr/ Αλέκος Βουτσαράς δεν χρειάστηκε να κάνει πολλές βόλτες στις λαϊκές της Αθήνας μιας και το φαινόμενο είναι καθημερινό και συναντάται σε όλες τις περιοχές.

Οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους.







Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Το πρώτο θύμα της Κερατέας;

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης, κι ενώ εκτεταμένα επεισόδια λάμβαναν χώρα στην πόλη Κερατέας με την αστυνομία να προχωρά σε εκτεταμένη χρήση χημικών, μια νεαρή μητέρα, που κυοφορούσε το 3ο της παιδί, αισθάνθηκε δυσφορία και υπέστη ισχυρό σοκ, με αποτέλεσμα να αποβάλει. Οι γονείς του εμβρύου πραγματοποιούν σειρά εξετάσεων για να εξακριβωθεί ότι η αποβολή προκλήθηκε από τα δακρυγόνα και να προχωρήσουν στη συνέχεια σε μηνύσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Τα σοβαρά επεισόδια της προηγούμενης Τρίτης ξεκίνησαν κάτω από το σπίτι της οικογένειας που βρίσκεται δίπλα στο αστυνομικό τμήμα. Το βράδυ, και ενώ οι συγκρούσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη, η νεαρή μητέρα αισθάνθηκε δυσφορία και άρχισε να κάνει εμετούς. Την επόμενη ημέρα, διαπίστωσε ότι είχε αποβάλει.

Ο πατέρας επικοινώνησε με δικηγόρους και γιατρούς για να λάβει οδηγίες και σήμερα, το ζευγάρι μετέβη σε τοξικολογικό κέντρο για να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και να διαπιστωθεί αν όντως η αποβολή οφείλεται σε ασφυξία του εμβρύου λόγω των χημικών ουσιών που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης, αλλά και της νεκροψίας στο έμβρυο, ενδέχεται να βγουν την Τετάρτη. 

Ο πρώην δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού επιβεβαίωσε στο tvxs.gr τις παραπάνω πληροφορίες, τονίζοντας πως εφόσον επιβεβαιωθεί ότι όντως ο θάνατος του εμβρύου προκλήθηκε από τα δακρυγόνα, οι γονείς θα καταθέσουν μήνυση για ανθρωποκτονία κατά των αστυνομικών των ΜΑΤ.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κερατέα, ο κ. Ιατρού κάνει λόγο για μια «περίεργη» ησυχία τις τελευταίες ημέρες. «Το μπλόκο των κατοίκων παραμένει, ο κόσμος κατεβαίνει κάθε βράδυ εκεί. Αλλά υπάρχει ένας θυμός και μια αγανάκτηση. Ο κόσμος δεν κάνει πίσω, περισσότερο βγαίνει από τα σπίτια πλέον. Όλη αυτή η βία έχει λειτουργήσει ανάποδα. Υπάρχει ένας βουβός θυμός», εξηγεί.

Πλέον στην Κερατέα, σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο της περιοχής, υπάρχει μια βεντέτα ανάμεσα στην αστυνομία και την κοινωνία. «Η αστυνομία έχει αρκετό θυμό κι αυτή γιατί έχει πάθει ορισμένες ήττες... έχουν καεί αυτοκίνητα, τα συνθήματα που βγήκαν τις πρώτες μέρες ότι «η Κερατέα νίκησε» κτλ και φυσικά όταν έγιναν κάποια επεισόδια, αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι υπήρξε απάντηση αμέσως. Μπήκαν στην πόλη και έγινε το απίστευτο. Ήταν την επομένη που κάηκε μια καντίνα της αστυνομίας, που τους μετέφερε το φαγητό. Δυστυχώς έχει επικρατήσει βία και από τις δύο πλευρές».

Η λύση που βλέπει ο κ. Ιατρού για την εκτόνωση της επικίνδυνης πλέον κατάστασης στην Κερατέα είναι να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ και ο εργολάβος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει η απόφαση 119 της 28ης Δεκεμβρίου του 2010 του Ειρηνοδικείου, που λέει ότι είναι παράνομο το έργο. Ας δεχτώ ότι είναι μερικώς παράνομο και ότι είναι παράνομο τώρα και ότι σε 5-10 μήνες μπορεί να λυθούν τα προβλήματα. 
Αλλά αυτή τη στιγμή είναι παράνομο. Άρα υπερασπιζόμαστε τη νομιμότητα και τα ΜΑΤ πρέπει να φύγουν. Το αντιλαμβάνομαι ότι είναι η δική μου, μονομερής άποψη, αλλά δεν μπορώ να έχω μία σίγουρη απάντηση από πλευράς υπουργείων και αρμοδίων, δεδομένου ότι δεν λένε αλήθεια. Λένε ότι δεν υπάρχει απόφαση! Θέλουμε διάλογο. Αύριο αν μας καλέσουν, είμαστε ανοιχτοί. Να κουβεντιάσουμε για την εκτόνωση της κατάστασης. Δεν μπορεί να πάει άλλο αυτή η κατάσταση!».

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Εσύ "σύντροφε" υπουργέ, πληρώνεις διόδια;

Παρακολουθούσα στο κανάλι της Βουλής, μια ομιλία του Υπουργού Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, που αναφερόταν στους οδηγούς που δεν πληρώνουν διόδια.
Τι έλεγε ο άνθρωπος. Αν καθόταν να τα ξανακούσει, σίγουρα θα γέλαγε και ο ίδιος, με τα λεγόμενά του. Είχε φορέσει, το βαθυστόχαστο υφάκι, με τον αυστηρό του τόνο ( και καλά, για να μας σπάσει τον τσαμπουκά ) και μεταξύ άλλων, πολλών χαριτωμένων, έλεγε: ¨ Το να μην πληρώνει κάποιος διόδια, σήμερα, είναι σαν να στερεί ένα έσοδο, από τον κουμπαρά, με τον οποίο θα πληρωθεί η κατασκευή αυτών των δρόμων¨
Αυτή η θέση, ανήκει σε πολιτικό, που θέλει να επιβάλλει την σοβαρότητά του; Με το μπλαζέ υφάκι; Ή με το κύρος των λεγομένων του και την ορθότητα των θέσεών του;
Σε ποιο σοσιαλιστικό μανιφέστο Υπουργέ μου, διάβασες, πως ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΡΤΗΡΙΩΝ; Πες μου… ¨σύντροφε¨ Υπουργέ, να το διαβάζω και εγώ, να μορφωθώ. Και τότε ο φόρος που πληρώνει το αυτοκίνητο, στην εφορία κάθε χρόνο, τι ρόλο παίζει; Κοντά δυόμισι δις., εισπράττετε από τα αυτοκίνητα. Τι τα κάνετε; Υποβρύχια που γέρνουν; Νεοκλασικά στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου; Επαύλεις σε Λονδίνο, Ζυρίχη, άντε και Εκάλη; Ή και εξοχικά μέγαρα, σε Μύκονο και Πάρο;
Και κάτι ακόμα Υπουργέ μου, συνάδελφε του Κώστα Λαλιώτη. Όχι, όχι, μην πηγαίνει εκεί ο νους σου… Συνάδελφε στην οδοντιατρική εννοούσα. Αμέσως πια, έχετε τη μύγα και…
Δεν μου λες Υπουργέ μου, ΕΣΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΔΙΟΔΙΑ; Για να μην στερηθεί ο κουμπαράς, από τον οποίο, θα πληρωθούν οι δρόμοι; ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 300 ΠΛΗΡΩΝΕΙ; Γιατί; Τι διαφορετικό έχεις ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΑΡΑ μου, από μένα τον πληβείο;
Έχεις τον πισινό πίσω; Πρίτς. Και εγώ εκεί τον έχω. Γι αυτό ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ.
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ.
Και Χ-Ω-Ν-Ε-Ψ-Ε Τ-Ο.
Λυσίας από MediaSoup

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Ο Γερουλάνος διόρισε αυτόν που είχαν καταγγείλει 17 βουλευτές του ΠαΣοΚ για Χρηματιστηριακή απάτη

Εχουν ξεφύγει στο ΠαΣοΚ. Τον κατηγορούσαν το 2008 για διαπλοκή στο χρηματιστήριο και σήμερα τον διορίζουν .
Οπως αποκαλύπτει η  Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία  την ημέρα που η Τρόικα μας εξευτέλισε και προανήγγειλε την πώληση του ΟΠΑΠ  ο  Γερουλάνος  διόρισε στο Δ.Σ. του  ΟΠΑΠ  τον Π. Βενιέρη. Ενα πρόσωπο το οποίο 17 βουλευτές του ΠαΣοΚ είχαν καταγγείλει για Χρηματιστηριακή απάτη  όταν η Νέα Δημοκρατία τον είχε τοποθετήσει σε ΕΛΠΕ και ΕΚΟ.
Ελεος λεβέντες. Και λίγη τσίπα δεν βλάπτει...


Συνεχίζονται οι πανηγυρισμοί στην Αίγυπτο

Νέα μέρα ξημερώνει στην Αίγυπτο, η πρώτη μετά την μετά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ χιλιάδες Αιγύπτιοι παραμένουν στην πλατεία Ελευθερίας (Ταχρίρ) του Καΐρου πανηγυρίζοντας την παραίτηση του μέχρι χθες ισχυρού άνδρα της χώρας.

Στη γέφυρα που οδηγεί σε μια από τις εισόδους στην πλατεία Ταχρίρ ομάδες νέων χορεύουν υψώνοντας αιγυπτιακές σημαίες και σταματούν τα αυτοκίνητα για να συγχαρούν τους οδηγούς για την απομάκρυνση του Μουμπάρακ.

Άνδρες του Στρατού αφαιρούν τα οδοφράγματα και τα συρματοπλέγματα, αρχής γενομένης από αυτά που είχαν στήσει δίπλα στο Εθνικό Μουσείο, στη βόρεια είσοδο της πλατείας.

Τα τανκς που είχαν παραταχθεί στους δρόμους δίπλα στην πλατεία Ταχρίρ φράζοντας τις εισόδους της, αρχίζουν να ελευθερώνουν την πρόσβαση σε αυτή.

Η ανακοίνωση της παραίτησης του 82χρονου Μουμπάρακ έγινε μετά τη διαδήλωση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Αιγυπτίων που ζητούσαν από τον πρόεδρο να φύγει από την εξουσία.

Ο ισχυρός αιγυπτιακός στρατός, ο οποίος στο εξής είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, διαβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει «τη νομιμότητα στην οποία προσβλέπει ο λαός».

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Σκάνδαλο εκατομμυρίων στη ΔΕΗ

Υπερτιμολογήσεις 3,3 εκατ. ευρώ διαπιστώθηκαν ότι έγιναν την περίοδο 2003 - 2009 στη ∆ΕΗ, που πλήρωσε σε εργολάβους ποσά 4,2 εκατ. ευρώ για υλικά που σε τιµές αγοράς δεν κοστίζουν παρά 900.000 ευρώ!

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, την περίοδο εκείνη η επιχείρηση κατέβαλλε για αγορές συστηµάτων ασφαλείας, όπως συναγερµοί, κλειστά κυκλώµατα παρακολούθησης, ασυρµάτους και µπαταρίες ποσά τουλάχιστον πέντε φορές πάνω από την πραγµατική τους αξία. 

Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει πόρισµα εσωτερικής έρευνας που διεξήγαγε η ∆ΕΗ σχετικά µε 224 µικρές και µεγάλες εργολαβίες που έγιναν την εν λόγω περίοδο σε 21 κτίριά της στην Αττική. 

Το πόρισµα παρουσιάστηκε στο διοικητικό συµβούλιο της επιχείρησης την Τρίτη και βάσει αυτού η διοίκηση στέλνει στον εισαγγελέα έξι στελέχη της και συνολικά εννέα εργολάβους, στους οποίους οι πρώτοι «µοίραζαν» έργα. Τα εν λόγω έργα πραγµατοποιήθηκαν κατά το διάστηµα 18/7/2003 - 29/5/2009. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εγκατάστασης το 2006 κλειστού συστήµατος τηλεόρασης σε κτήριο της ∆ΕΗ, έναντι ποσού 93.048 ευρώ, το οποίο ο πραγµατογνώµονας εκτιµά στο πόρισµα πως δεν κοστίζει παρά 17.175 ευρώ. Πληρώθηκε δηλαδή 5,4 φορές παραπάνω!

Ο Μουμπάρακ γατζωμένος στην καρέκλα του αρνείται να παραιτηθεί

Εκρηκτική ήταν χθες τη νύχτα η ατµόσφαιρα στο Κάιρο, καθώς στο τρίτο κατά σειρά τηλεοπτικό του διάγγελµα από τότε που ξέσπασε η επανάσταση του Νείλου κι ενώ από νωρίς είχαν δηµιουργηθεί προσδοκίες πως επρόκειτο να παραιτηθεί, ο Χόσνι Μουµπάρακ ανακοίνωσε πως µεταβιβάζει µεν κάποιες από τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρό του Οµάρ Σουλεϊµάν, όµως «ικανοποιηµένος από όσα έχει προσφέρει στο έθνος εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, παραµένει στο πόστο του και εξακολουθεί να επωµίζεται τις ευθύνες του». 

«Φύγε, φύγε!», άρχισαν να ουρλιάζουν από τα πρώτα κιόλας λεπτά της οµιλίας του, κραδαίνοντας στον αέρα τα παπούτσια τους – η απόλυτη αραβική προσβολή –, τα εκατοµµύρια των διαδηλωτών που είχαν συρρεύσει στην Πλατεία Ταχρίρ, πιστεύοντας πως επίκειτο οριστική έξοδος του 82χρονου προέδρου. Ηοµιλία τού Μουµπάρακ αιφνιδίασε τους πάντες, άλλωστε νωρίτερα ο στρατηγός Χασάν ακ-Ρουέινι, ο στρατιωτικός διοικητής της περιοχής του Καΐρου, είχε µεταβεί προσωπικά στην Πλατεία Ταχρίρ λέγοντας στους διαδηλωτές: «Ολα τα αιτήµατά σας θα γίνουν σήµερα δεκτά». Από τη στιγµή εκείνη και εξής, οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές.


Ενώ το πλήθος στην Ταχρίρ χόρευε και τραγουδούσε, οι ένοπλες δυνάµεις εξέδιδαν αυτόπου ονόµασαν «πρώτο ανακοινωθέν»,ανακοίνωσαν στην τηλεόραση πως παρεµβαίνουν ώστε να προστατεύσουν το έθνος και τις προσδοκίες του λαού. Στις εικόνες που προβλήθηκαν από τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συµβουλίου Στρατού,παρών από την κυβέρνηση ήταν µόνο ο υπουργός Αµυνας, ούτε ο Μουµπάρακ ούτε ο Σουλεϊµάν. «Ο Στρατός και ο λαός στέκονται ενωµένοι», άρχισαν να φωνάζουν οι διαδηλωτές στην Ταχρίρ. 

Οι φήµες πως ο Μουµπάρακ ήταν ήδη παρελθόν φούντωσαν, το µοναδικό ερώτηµα που απασχολούσε πλέον διαδηλωτές και αναλυτές ήταν αν θα παρέδιδε την εξουσία στον Σουλεϊµάν ή τον Στρατό – και αν ο Στρατός θα επέβαλλε στρατιωτικό νόµο ή θα αναλάµβανε πράγµατι εγγυητής της µετάβασης στη δηµοκρατία. Ο ίδιος ο γενικός γραµµατέας του κυβερνώντος κόµµατος δήλωσε πως θέλει να παραιτηθεί ο πρόεδρος. Στις 10 το βράδυ ο Χόσνι Μουµπάρακ θα απευθυνθεί στον λαό, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση.

Η οµιλία του καθυστέρησε 40λεπτά. Στην Πλατεία Ταχρίρ είχε στηθεί πραγµατικό πάρτι. Ο Μουµπάρακ άρχισε να µιλάει, το πλήθος σιώπησε. Απευθύνθηκε προσωπικά στους διαδηλωτές,τους είπε πως τους καµαρώνει(;),τους διαβεβαίωσε πως το αίµα των µαρτύρων δεν θα χαθεί, πως οι υπεύθυνοι θα τιµωρηθούν, παραδέχτηκε κάποια λάθη. Οι συγκεντρωµένοι άρχισαν να χλευάζουν.

Ο Μουµπάρακ συνέχισε, επανέλαβε πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοςτον Σεπτέµβριο, διακήρυξε όµως πως δεν θα δεχθεί ούτε θα ακούσει ξένες παρεµβάσεις ή υπαγορεύσεις, θύµισε το ηρωικό παρελθόν του, δήλωσε πως έχει ζητήσει την τροποποίηση πέντε άρθρων του Συντάγµατος και την κατάργηση του άρθρου που αποτελεί τη βάση για τον στρατιωτικό νόµο, οι µεταρρυθµίσεις θα εφαρµοστούν από τις ένοπλες δυνάµεις, είπε, βάσει συγκεκριµένου χρονοδιαγράµµατος, «θα δείξουµε αξιοπρέπεια µέχρι το τέλος», κατέληξε, αλλά κανείς στην Πλατεία Ταχρίρ δεν άκουγε πια. 

Το µόνο βέβαιο, συµφωνούσαν BBC και Αλ Τζαζίρα, είναι πως οι διαδηλώσεις σήµερα στην Αίγυπτο θα είναι πρωτοφανείς. Λιγότερο σαφές είναι το παρασκήνιο της χθεσινής ηµέρας – καθεστώς και Στρατός, πάντως, µοιάζουν να βρίσκονται σε διαφορετική γραµµή επικοινωνίας.

Παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ - Αναλαμβάνει ο στρατός


Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΝ ΑΚΟΥΩ, ΔΕΝ ΑΚΟΥΩ…

Ο Δημήτρης Ρέππας, είπε λάθος πράγματα τη σωστή στιγμή. Είπε πως η χώρα δεν μπορεί να κυλήσει στην ανομία και εννοούσε τα κινήματα που αναπτύσσονται κάτω από τη λογική και το σύνθημα «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω». Ναι, είναι ανάγκη του κόσμου να ακούει τώρα τέτοιες δηλώσεις, αλλά όχι να έχουν αυτό το περιεχόμενο.


Πρώτο: Η ανομία δεν δημιουργήθηκε τώρα από τους «τζαμπατζήδες» όπως τους αποκαλούν πολλοί υποτιμητικά. Η ανομία υπάρχει ως τρόπος λειτουργίας του κράτους, με ευθύνη αυτών που δεν θέλουν να εφαρμόσουν τους νόμους. Μπορώ να θυμίσω αυθαίρετα στις παραλίες που δεν γκρεμίζονται, σκάνδαλα υπουργών που παραγράφηκαν με τον νόμο «περί μη ευθύνης», χρωστούμενα σε ΙΚΑ, Εφορίες που δεν εισπράχτηκαν ποτέ από τους συνδαιτυμόνες της εξουσίας (αλήθεια πόσοι υπουργοί και βουλευτές μπαινόβγαιναν στα gala του κυρίου EXPRESS SERVICE;)

Δεύτερο: Το μεγαλύτερο κίνημα των τζαμπατζήδων, ποτίζεται με τα κοκτέιλ στα σαλόνια της εξουσίας. Βιομήχανοι και Τραπεζίτες. Δεν θα πω τα γνωστά, «αν και πόσο έχουν πληρώσει». Δείτε τα κέρδη των τραπεζών. Δεν τους αγγίζετε με το επιχείρημα της αναστάτωσης στην αγορά (γιατί άραγε οι εραστές της «αγοράς» δεν την αφήνουν να αυτορυθμιστεί αλλά κλαίνε;). Τους επιδοτείτε μάλιστα για να διατηρηθεί η ρευστότητα. Αλήθεια όμως, ποιούς δανειοδοτούν οι τράπεζες και με ποιά εχέγγυα; Τους επαγγελματίες που προσπαθούν να σωθούν; Ένα από τα κανάλια της χώρας είναι έτοιμο να κλείσει. Πίσω από τα χρέη του υπάρχουν δάνεια 100 φορές πάνω από την χρηματιστηριακή του αξία. Ποιός τα έδωσε και γιατί; Με τι εγγυήσεις; Αυτό εννοείται ρευστότητα στην αγορά; Ποιοί λοιπόν είναι οι τζαμπατζήδες;

Τρίτο: Οι Νόμοι κάθε φορά είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών. Εκφράζουν με την αλλαγή τους , τις ανάγκες και την ωριμότητα του κοινωνικού συνόλου και της ίδιας της πολιτικής. Κανένας για παράδειγμα δεν μπορεί να διανοηθεί σήμερα ,πως είναι δυνατόν να συμβεί αυτό που συνέβαινε πριν το 1981, να κουβαλάνε μέσα σε σεντόνια στο Αστυνομικό Τμήμα ζευγάρια, που είχαν διαπράξει το ποινικό αδίκημα της μοιχείας. Ευτυχώς (και για αρκετούς πολιτικούς φαντάζομαι) ο νόμος άλλαξε. Αυτό λοιπόν που φαντάζει σήμερα ανομία, μπορεί να είναι η ανάγκη να δείτε διαφορετικά την πολιτική σας και ποιούς αλήθεια εξυπηρετούν οι νόμοι σας.

Δέχομαι και εγώ να αναλάβω με την εγγύηση του κράτους , να πάρω τραπεζικό δάνειο, χωρίς να βάλω μία, και να κατασκευάσω δρόμο σε όποιο μέρος της Ελλάδας θέλετε, εισπράττοντας διόδια. Αυτό λοιπόν που λέτε νόμο, είναι μια σκανδαλώδης σύμβαση που ενοχλεί. Επίσης όταν ακριβαίνεις την βενζίνη, και προσπαθείς να δημιουργήσεις στροφή προς την μαζική πράσινη συγκοινωνία,δεν ακριβαίνεις τα εισιτήρια. Μάλλον τα φτηναίνεις.

Τέταρτο: Όταν αναπτύσσονται μαζικές συμπεριφορές και κινήματα γύρω από ένα θέμα, τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Και ίσως πρέπει να το δείτε. Δεν φταίνε οι τζαμπατζήδες, όπως δεν έφταιγαν κάποτε οι «μακρυμάλληδες», οι «αναρχικοί»,οι «κομμουνιστοσυμμορίται»… Αυτές τις μέρες, το μέλος της Σοσιαλιστική Διεθνούς, Χόσνι Μουμπάρακ, εμπεδώνει μάλλον, αυτή την διάσταση της πολιτικής.

Χρειάζεται εν κατακλείδι πολύ μεγάλη προσοχή, απέναντι στις κοινωνικές αντιδράσεις και τα κινήματα «δεν πληρώνω δεν πληρώνω», να μην αντιτάξετε το καταστροφικό κίνημα «δεν ακούω, δεν ακούω»

ΥΓ: Αλήθεια κύριε Ρέππα, ποιός είναι μεγαλύτερος τζαμπατζής; Ο πιτσιρικάς που δεν χτυπάει το εισιτήριο στο μετρό ή η υφυπουργός κυρία Τζάγκρη που συνέταξε, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, ένα κάρο χαρτιά για να εισπράξει από το υπουργείο 29 ευρώ που έδωσε για να φιλοξενηθεί στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου;

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Το μεγαλείο της ελληνικής δικαιοσύνης έστειλε στη φυλακή 72χρονο ζητιάνο, ασθενή Αλτσχάιμερ!

Η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε να επιδείξει την μέγιστη αυστηρότητά της προφανώς πάνω σε έναν 72χρονο επαίτη, ασθενή Αλτσχάιμερ, τον οποίο καταδίκασε σε 10 ημέρες φυλάκιση, και τον έστειλε να εκτίσει την ποινή του με βαρυποινίτες στις φυλακές Κομοτηνής. Ωστόσο, μέχρι ο γέροντας να μεταφερθεί στην Κομοτηνή είχε ήδη εκτίσει την ποινή του καθώς η «κλούβα» χρειάστηκε μέρες για να διασχίσει την Ελλάδα και να τον μεταφέρει στο σωφρονιστικό ίδρυμα. 

Ο 72χρονος κάτοικος Αθήνας συνελήφθη για επαιτεία στο Χαϊδάρι και το δικαστήριο, τον καταδίκασε σε φυλάκιση 10 ημερών, ποινή εξαγοράσιμη, όμως ο ίδιος δεν είχε χρήματα, ούτε βρέθηκε κάποιος συγγενής του για να τον βοηθήσει. Αντί λοιπόν να κρατηθεί στην κάπου στην Αθήνα, αποφασίστηκε να σταλεί και να εκτίσει την ποινή των 10 ημερών (που στην πραγματικότητα είναι μόνο 5 ημέρες, αφού πρόκειται για άτομο ηλικίας άνω των 65 χρόνων), μαζί με βαρυποινίτες στις φυλακές Κομοτηνής. 

Μέχρι όμως να μεταφερθεί ο 72χρονος κυρ-Γιώργος στην Κομοτηνή, είχε ήδη εκτίσει την ποινή καθ’ οδόν, αφού η «κλούβα» που διέσχιζε την Ελλάδα επί μέρες, συγκεντρώνοντας καταδικασθέντες από διάφορες πόλεις.

Ο διευθυντής των φυλακών, Κωνσταντίνος Καπάνταης, παρέλαβε «σοκαρισμένος» τον γέροντα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Έθνους» και του πλήρωσε το εισιτήριο του ΚΤΕΛ προκειμένου να επιστρέψει πάλι πίσω στο Χαϊδάρι.
«Ηταν ένας άνθρωπος σε άθλια κατάσταση, βρώμικος που δεν είχε στον ήλιο μοίρα. Με τη βοήθεια συγκρατουμένων του, του δώσαμε καθαρά ρούχα, τον φροντίσαμε και μακάρι να μπορούσαμε να τον κρατήσουμε περισσότερο για να έχει ένα πιάτο φαγητό και ένα στρώμα να κοιμηθεί», δήλωσε στο «Εθνος» ο κ. Καπάνταης.

Η απόφαση βγήκε στις 26 Ιανουαρίου και ο 72χρονος έπρεπε να πάρει το αποφυλακιστήριό του στις 31 Ιανουαρίου, πλην όμως έφτασε στην Κομοτηνή την 1η Φεβρουαρίου. Η διοίκηση των φυλακών για ανθρωπιστικούς λόγους τον κράτησε ένα βράδυ, τον φρόντισε και προχθές τον συνόδευσαν στο ΚΤΕΛ για να πάει στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής των φυλακών επικοινώνησε με το αστυνομικό τμήμα Χαϊδαρίου, προκειμένου να βρεθούν συγγενείς του ηλικιωμένου, αλλά κανείς δεν εντοπίστηκε. Ο διευθυντής της φυλακής ζήτησε ωστόσο από τον οδηγό του λεωφορείου να τον έχει υπό την προσοχή του, καθώς λόγω του Αλτσχάιμερ, μπορεί να εξαφανιζόταν σε κάποια από τις στάσεις. 

Από τη στιγμή που έφτασε στην Αθήνα η τύχη του 72χρονου Γιώργου Τσαπανίδη αγνοείται. «Μπορούσαν να τον στείλουν στον Κορυδαλλό και εκεί η κοινωνική υπηρεσία να φρόντιζε να του πλήρωνε την ποινή. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπέβαλαν σε αυτήν την ταλαιπωρία έναν ήδη ταλαιπωρημένο άνθρωπο. Εγώ και όλοι οι εργαζόμενοι τον είδαμε σαν τον πατέρα μας και δεν μπορούσαμε να τον αφήσουμε στην κατάσταση που ήρθε», δήλωσε ο διευθυντής των φυλακών Κομοτηνής κ. Καπάνταης.


ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ...

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

10 στρατηγικές χειραγώγησης από τα ΜΜΕ


  
ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΦΟΡΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΜΕ
 Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ

 1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
Το θεμελιώδες στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου είναι η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής που έγκειται στην εκτροπή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και τις αποφασισμένες από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ αλλαγές μέσω της τεχνικής του κατακλυσμού συνεχόμενων αντιπερισπασμών και ασήμαντων πληροφοριών. Η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής είναι επίσης απαραίτητη για να μην επιτρέψει στο κοινό να ενδιαφερθεί για απαραίτητες γνώσεις στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της ψυχολογίας, της νευροβιολογίας και της κυβερνητικής. «Διατηρήστε την προσοχή του κοινού αποσπασμένη, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμάλωτη θεμάτων που δεν έχουν καμία σημασία. Διατηρήστε το κοινό απασχολημένο, τόσο πολύ ώστε να μην έχει καθόλου χρόνο για να σκεφτεί - πίσω στο αγρόκτημα, όπως τα υπόλοιπα ζώα» (απόσπασμα από το κείμενο: Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους). 

2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΛΥΣΕΩΝ
Αυτή η μέθοδος καλείται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Δημιουργείται ένα πρόβλημα, μια προβλεφθείσα «κατάσταση» για να υπάρξει μια κάποια αντίδραση από τον κόσμο, με σκοπό αυτός ο ίδιος να ορίσει τα μέτρα που η εξουσία θέλει να τον κάνει να δεχτεί. Για παράδειγμα: Αφήνεται να ξεδιπλωθεί και να ενταθεί η αστική βία ή οργανώνονται αιματηρές επιθέσεις που αποσκοπούν στο να απαιτήσει ο κόσμος νόμους ασφαλείας και πολιτικές εις βάρος της ελευθερίας. Ή ακόμα: Δημιουργούν μία οικονομική κρίση ώστε να γίνει αποδεκτή ως αναγκαίο κακό η υποχώρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών. 
 
3. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Για να γίνουν αποδεκτά τα διάφορα απαράδεκτα μέτρα, αρκεί η σταδιακή εφαρμογή τους, λίγο λίγο, επί συναπτά έτη. Κατά αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν τις δεκαετίες του ΄80 και ΄90 οι δραστικά νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός): ανύπαρκτο κράτος, ιδιωτικοποιήσεις, ανασφάλεια, ελαστικότητα, μαζική ανεργία, μισθοί που δεν εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, τόσες αλλαγές που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση αν είχαν εφαρμοστεί μονομιάς. 

4. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ
Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια αντιλαϊκή απόφαση είναι να την παρουσιάσουν ως «επώδυνη και αναγκαία», εξασφαλίζοντας τη συγκατάβαση του λαού τη δεδομένη χρονική στιγμή και εφαρμόζοντάς τη στο μέλλον. Είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτή μια μελλοντική θυσία απ' ό,τι μία άμεση. Κατά πρώτον επειδή η προσπάθεια δεν καταβάλλεται άμεσα και κατά δεύτερον επειδή το κοινό, η μάζα, πάντα έχει την τάση να ελπίζει αφελώς ότι «τα πράγματα θα φτιάξουν στο μέλλον» και ότι οι απαιτούμενες θυσίες θα αποφευχθούν. Αυτό δίνει περισσότερο χρόνο στο κοινό να συνηθίσει στην ιδέα των αλλαγών και να τις αποδεχτεί με παραίτηση όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου. 

5. ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν λόγο, επιχειρήματα, προσωπικότητες και τόνο της φωνής, όλα ιδιαίτερα παιδικά, πολλές φορές στα όρια της αδυναμίας, σαν ο θεατής να ήταν μικρό παιδάκι ή διανοητικά υστερημένος. Όσο περισσότερο θέλουν να εξαπατήσουν το θεατή τόσο πιο πολύ υιοθετούν έναν παιδικό τόνο. Γιατί; «Αν κάποιος απευθύνεται σε ένα άτομο σαν αυτό να ήταν 12 χρονών ή και μικρότερο, αυτό λόγω της υποβολής είναι πολύ πιθανό να τείνει σε μια απάντηση ή αντίδραση απογυμνωμένη από κάθε κριτική σκέψη, όπως αυτή ενός μικρού παιδιού» (βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους). 

6. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ
Η χρήση του συναισθήματος είναι μια κλασική τεχνική προκειμένου να επιτευχθεί βραχυκύκλωμα στη λογική ανάλυση και στην κριτική σκέψη των ατόμων. Από την άλλη, η χρήση των συναισθημάτων ανοίγει την πόρτα για την πρόσβαση στο ασυνείδητο και την εμφύτευση ιδεών, επιθυμιών, φόβων, καταναγκασμών ή την προτροπή για ορισμένες συμπεριφορές. 

7. Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ
Κάντε το κοινό να είναι ανήμπορο να κατανοήσει τις μεθόδους και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και τη σκλαβιά του. «Η ποιότητα της εκπαίδευσης που δίνεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι η φτωχότερη και μετριότερη δυνατή, έτσι ώστε το χάσμα της άγνοιας μεταξύ των κατώτερων και των ανώτερων κοινωνικών τάξεων να είναι και να παραμένει αδύνατον να γεφυρωθεί» (βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους). 

8. ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ
Προωθήστε στο κοινό την ιδέα ότι είναι της μόδας να είσαι ηλίθιος, χυδαίος και αμόρφωτος. 

9. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΝΟΧΗΣ
Κάντε τα άτομα να πιστέψουν ότι αυτά και μόνον αυτά είναι ένοχα για την κακοτυχία τους, εξαιτίας της ανεπάρκειας της νοημοσύνης τους, των ικανοτήτων ή των προσπαθειών τους. Έτσι, τα άτομα, αντί να εξεγείρονται ενάντια στο οικονομικό σύστημα, υποτιμούν τους εαυτούς τους και νιώθουν ενοχές, κάτι που δημιουργεί μια γενικευμένη κατάσταση κατάθλιψης, της οποίας απόρροια είναι η αναστολή της δράσης. Και χωρίς δράση, δεν υπάρχει επανάσταση.

10. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠ' Ο,ΤΙ ΑΥΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ
Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η ταχεία πρόοδος της επιστήμης έχει δημιουργήσει ένα αυξανόμενο κενό μεταξύ των γνώσεων του κοινού και εκείνων που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι κυρίαρχες ελίτ. Χάρη στη βιολογία, στη νευροβιολογία και στην εφαρμοσμένη ψυχολογία, το σύστημα έχει επιτύχει μια εξελιγμένη κατανόηση των ανθρώπων, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Το σύστημα έχει καταφέρει να γνωρίζει καλύτερα τον «μέσο άνθρωπο» απ' ό,τι αυτός γνωρίζει τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το σύστημα ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο και μεγάλη εξουσία πάνω στα άτομα, μεγαλύτερη από αυτήν που τα ίδια ασκούν στους εαυτούς τους.