Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Αγανακτισμένοι, ο νέος παράγοντας


Οι χωρίς προηγούμενο διαδηλώσεις των «αγανακτισμένων» που επεκτάθηκαν χθες σε όλη την Ελλάδα, αλλάζουν δραματικά το πολιτικό τοπίο περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο το έργο μιας κυβέρνησης που εμφανίζει όλο και συχνότερα σημάδια παραλυσίας. 

Μέχρι τη προηγούμενη εβδομάδα, το βασικό εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεράσει ο κ. Παπανδρέου προκειμένου να πετύχει την ψήφιση των νέων μέτρων ήταν οι αντιρρήσεις των βουλευτών του. Ο πρωθυπουργός είχε την πεποίθηση ότι τελικά, παρά τις όποιες γκρίνιες και ενστάσεις, τα μέτρα θα ψηφίζονταν στην Βουλή καθώς κάνεις κυβερνητικός βουλευτής δεν θέλει να πάρει την ευθύνη για την πτώση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών, στις οποίες θα διακινδυνεύσει μάλιστα και την επανεκλογή του. 

Για το κυβερνητικό επιτελείο, οι ...συνήθεις αντιπολιτευόμενοι δεν αποτελούσαν μεγάλο πρόβλημα. Τα άλλα κόμματα, έτσι κι αλλιώς, κατά κανόνα διαφωνούν σε ότι πει η κυβέρνηση. Τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα μπορούν εύκολα, λόγω και των δικών τους λαθών, να δυσφημιστούν. Μπορεί να γίνονταν κάποιες διαδηλώσεις στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη, αλλά οι αντεξουσιαστές με το λιγότερο εγκέφαλο θα φρόντιζαν να διαλυθούν από τα ΜΑΤ και να μην γίνουν ποτέ μαζικές. 

Ακόμη και οι προπηλακισμοί βουλευτών θα μπορούσαν να αποδοθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατεβάζοντας στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες, οι «αγανακτισμένοι» συγκροτούν μια «ήρεμη δύναμη», την οποία η κυβέρνηση δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσει, αλλά ούτε και να αγνοήσει. Πολύ περισσότερο αφού η γενική συνέλευση της πλατείας Συντάγματος αποφάσισε να περικυκλώσει την Βουλή στις 14 Ιουνίου, όταν πιθανολογείται ότι θα ψηφίζεται η νέα δέσμη μέτρων. 

Τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα συνεχίσει αγνοώντας την εκφρασμένη πλέον παλλαϊκή απαίτηση που λέει όχι στο μνημόνιο; Θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, σε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξει το πολιτικό κλίμα; Η θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές ώστε να αποφασίσει ο λαός τη συνέχεια, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι δεν μπορεί πλέον να κυβερνήσει τη χώρα; Σε κάθε περίπτωση και με καταλυτικό παράγοντα το κίνημα των αγανακτισμένων, μπαίνουμε σε περίοδο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.
του Σ.Κούλογλου