Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Στις 15/12 η δίκη για τη δολοφονία Α. Γρηγορόπουλου

Στις 15 Δεκεμβρίου, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, παραπέμπονται να δικαστούν ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου οι δύο ειδικοί φρουροί που κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για το θάνατο του. Η δίκη προσδιορίστηκε να διεξαχθεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χαλκίδας για λόγους ασφαλείας.

Ο ειδικός φρουρός Επ. Κορκονέας, η σφαίρα του οποίου στοίχισε τη ζωή του Αλέξανδρου, κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ενώ ο συνάδελφός του, παρών στο τραγικό περιστατικό, Βασ. Σαραλιώτης για απλή συνέργεια.

Το Συμβούλιο Εφετών που επικύρωσε το βούλευμα του πρωτοβάθμιου Συμβουλίου για την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη, κάνει λόγο για "ενσυνείδητη αδιαφορία" που επέδειξε ο Επ. Κορκονέας ο οποίος «ενώ προέβλεψε ως ενδεχόμενη συνέπεια των πυροβολισμών του τη θανάτωση κάποιων από τα άτομα, δεν απώθησε από τη συνείδησή του την εξεικόνιση του συγκεκριμένου εγκληματικού αποτελέσματος, αλλά επιδοκίμασε τη θανάτωση προσώπου».

Ευθύνες όμως αποδίδει το δικαστικό συμβούλιο και στο Βασ. Σαραλιώτη επισημαίνοντας ότι η συμπεριφορά του «δεν υπολείπεται σε ποινική απαξία, καθώς και αυτός αγνόησε την εντολή του Κέντρου Άμεσης Δράσης και χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος έκανε αρχικά χρήση χειροβομβίδας κρότου-λάμψης», ενώ χαρακτηρίζει «ενεργητική» την παρουσία του «και με εμφανή τα στοιχεία που υποδηλώνουν αυτονομία σκέψης και διακριτή πρωτοβουλία στη λήψη των αποφάσεων, όπως η συμμετοχή του στις αντεγκλήσεις και στην ανταλλαγή ύβρεων».

Τονίζει επίσης το Συμβούλιο ότι «όχι μόνο δεν απέτρεψε το συνάδελφό του από την επίμεμπτη ενέργεια, αλλά διατήρησε τη θέση του παραπλεύρως αυτού, έχοντας μάλιστα θέσει το χέρι του στη θήκη του όπλου που έφερε, ενώ είχε χαρακτηριστική στάση ετοιμότητας και επίδειξης ισχύος».

Οι συνήγοροι των δύο κατηγορουμένων έχουν ζητήσει να μεταφερθεί η δίκη σε άλλη περιφέρεια που να απέχει περισσότερο από την Αθήνα.

2 σχόλια:

  1. Mήπως μπορούμε να μάθουμε αν όντως η γιατρός που κουράρει τη μητέρα του άτυχου μαθητή είναι η σύζυγος του κ. Λαλιώτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή