Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΝΙΚΗ ΤΟΥ Ν.ΙΝΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Του Δημήτρη Καραμήτσα

Αισθανόμαστε βαθειά ικανοποίηση για την κατάληξη του αγώνα της προηγούμενης εβδομάδας, του αγώνα για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Αισθανόμαστε βαθειά ικανοποίηση γιατί η ένωσή μας κατάφερε να σας υπηρετήσει και να σας προστατεύσει άμεσα και αποτελεσματικά.

Ικανοποίηση και χαρά, γιατί με την ενεργό συμμετοχή σας καταφέραμε να υπηρετήσουμε το δημόσιο κοινωνικό συμφέρον απέναντι στις προθέσεις κερδοσκοπίας.

Σκεφτείτε, ποια θα ήταν η κατάληξη για όλους, εάν η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης ακολουθούσε όσα υποστήριζε ο κ. Κοντοπυράκης της Ε.Σ.Υ.Ε. (0,65), η ένωση βενζινοπωλών (0,62) ή ο όσα είπαν οι παράγοντες της αγοράς μετά την συνάντησή τους με τον αρμόδιο υφυπουργό (0,55 ή 0,58); Όλα αυτά μάλιστα ειπώθηκαν ή δηλώθηκαν, ενώ η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από τα διυλιστήρια ήταν πολύ χαμηλότερη από την τιμή της 15/10/2009 (1η ημέρα κυκλοφορίας του πετρελαίου θέρμανσης) και από την σημερινή.

Αυτό που επικράτησε τελικά ήταν η δική μας θέση, η δική μας αντίληψη, η δική μας γνώση και αποφασιστικότητα: το πετρέλαιο θέρμανσης κυκλοφόρησε την 15/10/2009, σε τιμή απόλυτα αντίστοιχη με όσα ζητούσαμε την 13/10/2009 στα 0,52 λεπτά, (μεσολάβησε η αύξηση της τιμής διυλιστηρίου κατά 2,5 λεπτά λόγω διεθνούς ανόδου της τιμής).

Μαζί με την τιμή εκκίνησης διορθώθηκαν και κάποιες επιμέρους στρεβλώσεις που επισημάναμε.

Ηταν μια νίκη των δυνάμεων της κοινωνίας.

Κάποιοι, νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα ή την δυνατότητα να θέτουν τις δυνάμεις της κοινωνίας στο περιθώριο ή στα μέτρα τους και να αποφασίζουν χωρίς εμάς.

Και η παραπάνω διαπίστωση δεν αφορά μόνο το Ν. ΙΝΚΑ, την μεγαλύτερη ένωση καταναλωτών της χώρας, αλλά όλους τους ανθρώπους αυτής της κοινωνίας, ιδίως όσους μπορούν να εκφράζουν την ελεύθερη γνώμη τους σε κάθε κοινωνική τους παρουσία. Θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι, αλλά και εμείς οι ίδιοι, ότι αυτή η κοινωνία έχει τεράστιες δυνάμεις, ανθρώπους γίγαντες, που δεν μπορούν να εξακολουθήσουν να μένουν στο περιθώριο.

Η προηγούμενη κυβέρνηση νόμισε ότι μπορεί να μας φιμώσει ή να μας μετατρέψει σε όργανά της, όπως πολλούς άλλους. Δεν τα κατάφερε γιατί βρήκε απέναντί της αποφασισμένους ανθρώπους, ανθρώπους που σέβονται την κοινωνία τους και τον εαυτό τους. Ευχόμαστε η νέα κυβέρνηση να μην υποπέσει σε αντίστοιχα σφάλματα, γιατί θα έχει την ίδια μοίρα με την προηγούμενη.

Αυτό που μπορούμε να σας εγγυηθούμε είναι η ανεξαρτησία μας, ο αδέσμευτος λόγος και αγώνας.

Αυτό που θέλουμε από εσάς είναι η περαιτέρω ενεργός συμμετοχή σας.

Σκεφτείτε: ποιο θα ήταν το καταναλωτικό κίνημα σήμερα, εάν δεν υπήρχε το Ν.ΙΝΚΑ.;

Η απάντηση στο ερώτημα δίνει το μέτρο της χρησιμότητας της παρουσίας και ύπαρξής του. Κάποιοι θα σκεφτείτε ότι ίσως να μην υπήρχε καταναλωτικό κίνημα χωρίς το Νέο ΙΝΚΑ, εμείς λέμε ότι θα υπήρχε, αλλά ίσως δεν θα ήταν τόσο πραγματικό.

Ισως για τον λόγο αυτό κάποιοι προσπάθησαν να μας φιμώσουν και να μας διαλύσουν. Απέτυχαν και θα αποτυγχάνουν, όσο είσαστε μαζί μας και όσο είμαστε μαζί σας, δεμένοι και ισχυροί.

Μαζί με όλους εσάς που δώσατε αυτό τον αγώνα, θα πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στο ΙΝΚΑ Μακεδονίας, στο ΙΝΚΑ Ιωαννίνων και στην ΒΙΟΖΩ. Τρείς ενώσεις με τις οποίες υπάρχει συναντίληψη και κοινός αγώνας. Στηρίξτε τις, έχουν πολλά να δώσουν.

Και όσοι θέλουν στον τόπο τους να ξεκινήσουν κάτι, κάτι ουσιαστικό, ελεύθερο, αδέσμευτο και πραγματικό, ας επικοινωνήσουν μαζί μας. Θα τους δώσουμε και θα τους δίνουμε τα πάντα, όλα όσα χρειάζονται ή θα χρειαστούν στην πορεία τους. Θα είμαστε μαζί τους.

Ευχαριστούμε όσους ανθρώπους από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο μας στήριξαν και μας στηρίζουν. Εσείς αποτελείτε τις δυνάμεις της κοινωνίας.

Σας θεωρούμε εν δυνάμει μέλη μας και σας συντροφεύουμε στις αγωνίες και στις σκέψεις σας.

Μια μάχη τελείωσε νικηφόρα.

Δεν εφησυχάζουμε, δεν αναπαυόμαστε στις δάφνες της νίκης, δεν θεωρούμε ότι λύθηκαν τα προβλήματα.

Ο αγώνας συνεχίζεται με συγκεκριμένους στόχους και στοχευμένες δράσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με τον αντιπρόεδρο και νομικό μας σύμβουλο Δημήτρη Καραμήτσα 6936000836.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου