Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Πώς βρέθηκε βόμβα στον 7ο όροφο του υπουργείου;

Στο ερώτημα πως είναι δυνατόν μια βόμβα να σκάσει στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη χωρίς κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό προσπαθούν να απαντήσουν οι επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας χωρίς όμως μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.


Θύμα της απίστευτης βομβιστικής ενέργειας που σημειώθηκε στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Πέμπτης, είναι ο 52χρονος αστυνομικός υποδιευθυντής Γιώργος Βασιλάκης, πατέρας δύο παιδιών.

Το χτύπημα έγινε με παγιδευμένο δέμα, το οποίο εισήλθε στο υπουργείο μαζί με τη συνήθη αλληλογραφία.

Η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα ασφαλείας στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη είναι κάτι παραπάνω από δρακόντεια.

Θεωρείται αδύνατο κάποιος να καταφέρει να μπει στο προαύλιο του υπουργείου και ακατόρθωτο να περάσει την πύλη που οδηγεί στους ορόφους και στα γραφεία των στρατηγών, των υπουργών και των συνεργατών του.

«Η λέξη αιφνιδιασμός ταιριάζει απόλυτα στο τι συνέβη γύρω στις 8 το βράδυ στον 7ο όροφο του υπουργείου», τονίζει αξιωματικός της αστυνομίας και προσθέτει «όλα τα δέματα περνάνε από ειδικό scanner προκειμένου να διαπιστωθεί τι περιέχουν. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο δεν διαπιστώθηκε τι περιέχει».

Τα δέματα και η αλληλογραφία για τον υπουργό και για τους στρατηγούς της αστυνομίας, πριν φτάσουν στον προορισμό τους ελέγχονται, όμως οι υπεύθυνοι ασφαλείας του υπουργείου θεωρούσαν αδιανόητο ότι κάποιος θα μπορούσε να στείλει βόμβα - δέμα για αυτό και θεωρούσαν ως το πιο απίθανο σενάριο κάποιος να χτυπήσει με αυτό τον τρόπο.

«Ξέραμε ότι για να μπει κάποιος στο υπουργείο έπρεπε να περάσει από δύο έλεγχους όπως επίσης και από μαγνητική πύλη. Όταν έφτασε στον 7ο όροφο όπου είναι και το γραφείο του υπουργού υπήρχε πάλι έλεγχος έτσι ώστε να αποκλείεται η είσοδος σε περίεργα άτομα με ύποπτους σκοπούς», λέει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συνεχίζει «από ό, τι γνωρίζουμε το δέμα είχε προορισμό τον ίδιο τον υπουργό.

Ήθελε να ελέγξει…

Όμως πριν φτάσει στον ίδιο ο υπασπιστής προσπάθησε να το ανοίξει προκείμενου να δει τι περιέχει για αυτό και συνέβη το μοιραίο. Κανονικά θα έπρεπε πριν φτάσει στον υπασπιστή να ελεγχθεί από μηχανήματα και στην συγκεκριμένη περίπτωση να μην περάσει καν την πύλη του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δέμα – βόμβα άνοιξε ο 52χρονος αστυνομικός υποδιευθυντής μέσα στο γραφείο του που απέχει 25 με 30 μέτρα από το γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών λένε πως ο έμπειρος αξιωματικός που βρίσκονταν στο πλευρό του υπουργού για πολλά χρόνια κατάλαβε πως κάτι δεν πάει καλά για αυτό και πριν το δώσει στον προϊστάμενο του θέλησε να το ελέγξει ο ίδιος προσωπικά.

Η πρωτοφανής βομβιστική επίθεση ανατρέπει όλα τα δεδομένα που έχουν να κάνουν με την φύλαξη επίσημων προσώπων καθώς πλέον δεν αρκεί ο στρατός των σωματοφυλάκων που εποπτεύουν και επιτηρούν κάθε κίνηση του επισήμου προσώπου.

Ωστόσο εκείνο που πραγματικά «εντυπωσιάζει» είναι το είδος του εκρηκτικού μηχανισμού που χρησιμοποίησαν οι άγνωστοι για να τινάξουν στον αέρα του γραφείο του υπουργού. Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο κάποιος να κατασκευάσει μια τέτοια βόμβα ενώ είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που σημειώνεται μια τέτοια επίθεση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εξακρίβωση της εκρηκτικής ύλης και η συνδεσμολογία ίσως ρίξουν φως στην περίεργη αυτή υπόθεση που προκάλεσε κλυδωνισμούς στο υπουργείο και στα υψηλά κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας

Ήδη διεξάγεται ΕΔΕ για τον τρόπο λειτουργίας των μηχανισμών ασφαλείας στο υπουργείο ενώ πληροφορίες θέλουν την Αντιτρομοκρατική να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά…

Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα

των Δημήτρη Πώποτα, Αριας Καλύβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου