Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010

Αυτοοργάνωση: ελπίδα από τα κάτω

Επιτροπές κατοίκων, ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις, τοπικές πρωτοβουλίες, αυτόνομες κινήσεις ή συλλογικότητες, όπως θέλετε πείτε το αλλά έχετε μάτια και αυτιά ανοιχτά γιατί πλέον ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια με κυρίαρχο το σύνθημα «να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας». Πολλές από αυτές δεν είναι καινούριες αλλά αναζωογονούνται και συνεχίζουν με νέα φόρα με καύσιμα την οργή ενάντια στα μέτρα, και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου που δεν «σκύβει το κεφάλι» όταν δια της βίας του επιβάλλεται το άδικο. Ο κόσμος τριγύρω στις γειτονιές αυτο – οργανώνεται, και ανακαλύπτει ξανά το «μαζί», την κοινωνική αλληλεγγύη, την ανταλλαγή.

Απόψε στις 7 οι κάτοικοι Θησείου – Πετραλώνων «πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων και κομματικών προτιμήσεων» καλούν σε λαϊκή συνέλευση στο Πάρκο Κορεατικής Αγοράς, (Περσεφόνης και Πειραιώς απέναντι από το Γκάζι). Όπως γράφουν στο κάλεσμά τους η συμμετοχή όλων μας σε διαδικασίες αυτοοργάνωσης και διεκδίκησης μιας εναλλακτικής, δίκαιης κοινωνικής λύσης αποτελεί την ελάχιστη πολιτική πράξη που μπορεί όντως να μας οδηγήσει μακριά από τα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα που μας φορτώνουν».

Τις προάλλες, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας οργάνωσε έναν πολύ πετυχημένο ακτιβισμό σε σούπερ μάρκετ γερμανικής αλυσίδας προκαλώντας την αμηχανία της υπεύθυνης η οποία μέσα στον πανικό της κάλεσε την αστυνομία! Μια ομάδα περίπου 35 ατόμων γέμισε καρότσια του σούπερ μάρκετ με προϊόντα αλλά στο δρόμο προς το ταμείο τα παράτησε και αποχώρησε μαζικά δηλώνοντας ότι δεν έχει λεφτά να τα πληρώσει. «Άφησέ τα στο ταμείο» μέχρι να πέσουν οι τιμές είναι η πρότασή τους.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών Καισαριανής το περασμένο Σαββατοκύριακο οργάνωσε διήμερο αλληλεγγύης και ανταλλαγής στην πλατεία της Καισαιρανής και στο Σκοπευτήριο με ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι και άλλες δράσεις και συζητήσεις.

Τα παραπάνω ενδεικτικώς αναφέρονται, γιατί υπάρχουν δεκάδες τέτοιες πρωτοβουλίες (και θα’ ρθουν κια άλλες όταν τα πράγματα θα σφίξουν ακόμη περισσότερο) με σύμμαχο το ίντερνετ και τα μπλογκς που συμβάλλουν στην ενημέρωση και προβολή των δράσεων, χωρίς τα ... «έγκριτα» σχόλια του Μεγάλου Καναλιού.

Αν μη τι άλλο το ότι δεν κλεινόμαστε στα σπίτια μας περιμένοντας φοβισμένοι να μας συμβεί το μοιραίο και βγαίνουμε να επανακαταλάβουμε δημόσιο χώρο, λέξεις και έννοιες που είχαν χάσει το νόημά τους ή τις είχαν οικειοποιηθεί άλλοι, όλα αυτά δεν μπορεί παρά να είναι το «ουδέν καλόν αμιγές κακού» της υπόθεσης...

Και αν διαβάζουμε τα μηνύματα σωστά ο κόσμος με αυτό τον τρόπο μοιάζει να αντιδρά προκαταβολικά στον κίνδυνο ηθικής εξαχρείωσης που συνεπάγονται η φτώχεια και ο φόβος. Θα φτωχύνουμε ρε αλλά δεν θα φυγομαχήσουμε...

http://www.topontiki.gr/

1 σχόλιο:

 1. Η Εργατική τάξη έχεί και αυτήν την δυνατότητα.
  Την δυνατότητα της αυτοοργάνωσης.Ισως και έτσι θα ήταν το σωστό,σήμερα να υπήρχε ενα δυναμικό Μαζικό Λαϊκό Κίνημα,τέτοιο που θα μπορούσε να αναπτήξει αγώνες,μαζικούς,αποφασιστικούς,με στόχο την ανατροπή του Οικονομικού αυτού συστήματος, που αν θέλει να υπερασπιστεί την υπαρξή του,πολύ σωστά λειτουργεί και πολύ σωστά μέτρα παίρνει.
  Μόνο που τα αδιέξοδά του,είναι τόσα και τέτοια που δεν θα καταφέρει τίποτ΄άλλο από το να καταστρέψει τα μέσα παραγωγής.Για την τάξη των Καπιταλιστών είναι ο μόνος τρόπος,(προσωρινής σωτηρίας).Για την δική μας τάξη, ο μόνος τρόπος σωτηρίας είναι η ανατροπή τους.
  Και αυτό μόνο με την οργανωμένη πάλη μπορούμε να το πετύχουμε.Και φυσικά συνυπογράφω το κείμενό σου και όχι μόνον.Στις γειτονιές υπάρχουν Σύλλογοι,υπάρχουν σωματεία,στους Δήμους
  όπου μπορεί πρέπει όλος ο κόσμος να δραστηριοποιηθεί,να βγεί από το σπίτι,πριν μας πάρουν σηκωτούς.
  Αντε καλό ξημέρωμα και τα ξαναλέμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή