Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Το περιβάλλον κινδυνεύει;;; Ποιος μας κοροϊδεύει;;;

Το περιβάλλον κινδυνεύει;;; Ποιος μας κοροϊδεύει;;; Το μεγαλύτερο ψέμα που έχει ειπωθεί ποτέ… Η μεγαλύτερη ανακρίβεια που μπαίνει τεχνηέντως στο τραπέζι των συζητήσεων και της έξυπνης ψυχολογικής τρομοκρατίας.

Το περιβάλλον σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει και ποτέ στο παρελθόν δεν έχει κινδυνεύσει.
Το περιβάλλον προσαρμόζεται και διαχειρίζεται τους φυ
σικούς του πόρους ανάλογα με τα νέα δεδομένα κάθε φορά.
Το περιβάλλον και η φύση προσαρμόζονται κάθε φορά δημιουργώντας εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που του επι
βάλλουν να συνεχίζει να παραμένει ζωντανό και λειτουργικό.
Το περιβάλλον ζει εκατομμύρια χρόνια χωρίς ποτέ να κινδύνευσε από τίποτα και από κανέναν.
Όταν χρειάστηκε απλά προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα.
Τα ζώα εξελίχθηκαν, ή άλλαξαν μορφή, τα φυτά προχώρησαν σε νέες ποικιλίες.


Ενώ με μια εκπληκτική συνέχεια, μέσα από σεισμούς, πλημμύρες και φωτιές, δημιουργούνται κάθε φορά νέα δεδομένα που φτιάχνουν ένα καινούργιο κλίμα, νέους ωκεανούς και βουνά, καινούργιες μορφές φυτών και ζώων και οποιασδήποτε άλλης μορφής ζωή.
Ας τελειώνουμε λοιπόν με α
υτή την υποτιθέμενη καταστροφή του περιβάλλοντος, είτε μεγαλώσει η τρύπα του όζοντος είτε όχι, το περιβάλλον θα προσαρμοστεί και όλες οι μορφές ζωής θα ανταπεξέλθουν
Είτε λιώσουν οι πάγοι και ανέβει η στάθμη των θαλασσών, είτε όχι, το μόνο που θα αλλάξει θα μικρύνει το τμήμα της στεριάς πάνω στη γη, ζώα, ψάρια και φυτά, άλλα θα εξαφανιστούν, άλλα θα εξελιχθούν, άλλα θα γιγαντωθούν και άλλα θα παραμείνουν ως έχουν.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ποτέ το περιβάλλον δεν πρόκειται να καταστραφεί και δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Θα εξελιχθεί, θα τροποποιήσεις τις λειτουργίες του, θα αλλάξει, θα προσαρμοστεί.

Η πραγματικότητα είναι ότι το περιβάλλον δεν κινδυνεύει.

Οι άνθρωποι κινδυνεύουν από την βίαιη μετεξέλιξη που θα υπάρξει στο περιβάλλον, και σε ότι αυτή η μετεξέλιξη περιλαμβάνει.
Με μόνη υπεύθυνη την απληστία των ανθρώπων, που ξεπερνούν καθημερινά τα όρια, και στύβουν σα λεμόνι όλες τις πηγές ενέργειας, που εκμεταλλεύονται αλόγιστα και σπαταλούν το πόσιμο νερό, που γονατίζουν την φύση, με την εντατική καλλιέργεια, που καταστρέφουν την ατμόσφαιρα με την χρήση επικίνδυνων ρύπων, που βγάζουν και από τη μύγα ξύγκι, που καταστρέφουν εκατομμύρια στρέμματα γης και εκατομμύρια κυβικά νερό, που εναποθέτουν αλόγιστα και οπουδήποτε τα σκουπίδια αλλά και τα τοξικά απόβλητα, που προσπαθούν να
φτάσουν στον Θεό όπως στον πύργο της Βαβέλ, που υλοτομούν αλλά και καίνε εκατομμύρια στρέμματα δάσους, για να πουλήσουν ή να οικοδομήσουν ή να εξορύξουν ορυκτά.
Και όμως αντί να συζητάμε για την επικείμενη δική μας καταστροφή, για τον επικείμενο κίνδυνο να αφανιστούμε με τις προκλητικές πολιτικές και την αλόγιστη σπατάλη των ενεργειακών αποθεμάτων έχουμε φτιάξει ένα ωραίο παραμύθι ότι τάχα το περιβάλλον κινδυνεύει και πρέπει να το σώσουμε, το περιβάλλον καταστρέφεται και πρέπει κάτι να κάνουμε, το περιβάλλον πεθαίνει… το περιβάλλον εκείνο, το περιβάλλον το άλλο…


Το περιβάλλον δεν παθαίνει τίποτα, οι άνθρωποι, κινδυνεύουν, οι άνθρωποι, καταστρέφονται οι άνθρωποι πεθαίνουν, εξαιτίας των δραστηριοτήτων τους που έχει αλλάξει τα περιβαλλοντικά δεδομένα, προς το χειρότερο για τον άνθρωπο.
Με αυτή τη λογική, δηλαδή με την πραγματικότητα, θα πρέπει να δούμε το τόσο σοβαρό πρόβλημα μας. Εάν αυτό το πρόβλημα δεν επηρέαζε τη ζωή των ανθρώπων ποιος θα ασχολιόταν… ας τελειώνουμε λοιπόν μια δια παντός με αυτό το ακραίο και συγκαλυμμένο ψε
υδεπίγραφο πρόβλημα που έχει το περιβάλλον, και ας πούμε μια φορά την αλήθεια, ότι εμείς κινδυνεύουμε, όχι από κανέναν άλλον αλλά από εμάς τους ίδιους.
Και αλήθεια ποια είναι η
λύση και πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί;
Για να δούμε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί θα πρέπει πρώτα να δούμε πως έχει συμβεί.

Ουσιαστικά όλα έχουν γίνει εξαιτίας της προσπάθειας επιβίωσης παλαιότερα και του κέρδους τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει την κατάσταση στο απροχώρητο.
Όμως είναι απρόσωπος ο φταίχτης, είναι άγνωστος ο επικίνδυνος καταστροφέας; Δυστυχώς δεν είναι ούτε άγνωστος ούτε απρόσωπος ούτε πολύ περισσότερο κάπ
οιος έξω από κάθε γήινη δραστηριότητα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κοιτάξουμε στον καθρέφτη και θα δούμε ποιος φταίει και ποιος είναι ο επικίνδυνος.
Ναι δυστυχώς, εγώ είμαι, εσύ είσαι, αυτός είναι, εμείς είμαστε, εσείς είσαστε, αυτοί είναι… οι επικίνδυνοι καταστροφείς, όλοι εμείς που κοπτόμεθα για την προστασία του περιβάλλοντος…

Για αυτό λοιπόν ας βάλουμε μια τάξη στις σκέψεις μας, και ας κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα.

Ναι βεβαίως φταίνε οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα καρτέλ του πετρελαίου, οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις, οι ανίκανες υπηρεσίες, οι «βαρόνοι» της κάθε λογής παράνομης δραστηριότητας και κάθε λογής πολεμοκάπηλοι, έμποροι όπλων, πολεμικές κρατικές μηχανές που διψάνε για αίμα και κάθε λογής καταστροφή.
Ναι βεβαίως φταίνε όλοι όσοι υλοτομούν τον Αμαζόνιο, όσοι κάνουν τους εμπρησμούς, όλοι εκείνοι οι μεγαλόσχημοι που χτίζουν παράνομα στα δάση, ή εκείνοι που διεκδικούν ακόμη και με χρυσόβουλα, δάση, λίμνες, βουνά και λαγκάδια … ελέω Θεού.
Ναι βεβαίως φταίει το καπιταλιστικό σύστημα, η ελεύθερη αγορά, ο νεοφιλελευθερισμός, το οικονομικό κατεστημένο, οι κάθε λογής πολιτικάντηδες.
Ναι βεβαίως και φταίει ο Ήλιος, η Σελήνη, ο Κρόνος, ο Δίας, η Αφροδίτη και όλοι οι άλλοι πλανήτες και οι διάφοροι κομήτες που γυρίζουν ανεξέλεγκτοι στο σύμπαν και επηρεάζουν τη Γη.
Αλλά εσύ κατεργάρη ανθρωπάκο δε φταις σε τίποτα;;; Είσαι σίγουρος;;;

Μην κρύβεσαι κατεργάρη ανθρωπάκο, γιατί και τις μεγαλύτερες ευθύνες έχεις και
το ξέρεις και σε βλέπουν και όλοι.
Για αυτό κατεργάρη ανθρωπάκο μην κρύβεσαι…
Εσύ δεν είσαι εκείνος που ψηφίζεις τα κάθε λογής πολιτικά κατακάθια, για να έχεις τη δυνατότητα να κάνεις τα μικρά ή τα μεγάλα ρουσφέτια σου;
Εσύ κατεργάρη ανθρωπάκο δεν είσαι εκείνος που παρακαλάει να νομιμοποιήσει ένα δασικό χώρο, εσύ δεν είσαι που δίνεις μίζες για να μπει ρεύμα νερό και τηλέφωνο στο αυθαίρετο που χτίζεις;
Εσύ κατεργάρη ανθρωπάκο, δεν είσαι εκείνος που δουλεύεις στις εταιρείες που κάνουν τα περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως στον Ασωπό; Εσύ δεν είσαι εκείνος που δουλεύεις στις πολεοδομίες, στα δασαρχεία, στους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς περιβάλλοντος; Εσύ δεν κάνεις τα στραβά μάτια, γιατί είτε τα παίρνεις, είτε εκβιάζεσαι, είτε είναι φίλος γνωστός ή συγγενής σου αυτός που παρανομεί;


Εσύ κατεργάρη ανθρωπάκο, δεν είσαι εκείνος που δεν καταγγέλλεις όσα παράνομα πέφτουν στην αντίληψή σου; Εσύ δεν είσαι εκείνος που λες «έλα τώρα μωρέ δεν πειράζει… ή ωχ αδερφέ μου τώρα, ποιος ασχολείται, που να μπλέξεις;»

Εσύ κατεργάρη ανθρωπάκο, δεν είσαι εκείνος που κάθε φορά ψάχνεις να παρανομήσεις, καίγοντας δάση, αφήνοντας σκουπίδια στις παραλίες, κόβοντας δέντρα για να κάνεις παρκινγκ, καταστρέφοντας τους πιο όμορφους περιβαλλοντικούς προορισμούς, δημιουργώντας ανεξέλεγκτες τουριστικές υποδομές εις βάρος του περιβάλλοντος;
Εσύ κατεργάρη ανθρωπάκο δεν κάνεις όλα αυτά και άλλα περισσότερα ακόμη; Ναι ναι, δεν βρέχει εγώ σε φτύνω ή πιο σωστά…εγώ ΜΑΣ φτύνω… όλους μας, και πρώτα από όλους εμένα…
Άκου λοιπόν κατεργάρη ανθρωπάκο με προσοχή και σύνεση.
Έχουμε φτάσει στο παρά πέντε… η περιβαλλοντική καταστροφή για όλους εμάς είναι προ των θυρών.
Μην νομίζεις ότι αλλάζοντας τις λάμπες πυρακτώσεως με οικονομικές έκανε
ς το χρέος σου.
Το χρέος σου είναι να έχεις περιβαλλοντική συνείδηση, και εσύ και τα παιδιά σου.
Να δημιουργήσεις συνειδήσεις ευαισθητοποιημένων νεαρών μέσα στα σχολεία,
να φτιάξεις περιβαλλοντική εκπαίδευση και περιβαλλοντική συνείδηση, πρώτα από όλα στα σχολεία.
Να είσαι αλληλέγγυος στους υπόλοιπους συνανθρώπους σου, και πάνω από όλα να είσαι περήφανος, και εγωιστής, να είσαι άνθρωπος.
Εσύ κατεργάρη ανθρωπάκο πρέπει να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου, να αφήσεις τον ανθρωπάκο και να βγάλεις από μέσα σου τον άνθρωπο, και βέβαια… να βάλεις των κατεργάρη στον πάγκο του!!!

Είναι στα χέρια σου κατεργαράκο το μέλλον του πλανήτη, εσύ είσαι εκείνος που θα που θα αποφασίσει, που θα απαντήσει, που θα επιλέξει: ζωή ή καταστροφή, ποιότητα ή ποσότητα, πράσινο ή μαύρο, στάχτη ή δέντρα, σκουπιδότοπους ή ανακύκλωση, εργοστάσια ή φάρμες.
Τελικά κατεργαράκο είσαι εσύ εκείνο που θα επιλέξει:

ΜΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ή ΤΗΝ ΚΟΝΟΜΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ!!!

Εσύ διαλέγεις, εσύ επιλέγεις, εσύ είσαι το «αφεντικό» και ο «δούλος», απλά επέλεξε ποιο ρόλο θέλεις να έχεις…
Εσύ διαλέγεις αν θα δολοφονήσεις τα παιδιάς σου ή θα τους κληρονομήσεις ένα περιβάλλον αντάξιο των προσδοκιών τους.
Στο χέρι σου είναι κατεργαράκο, εσύ αποφασίζεις…

Και να σου πω και κάτι τελευταίο; Μην προσπαθείς να κρυφτείς, μην προσπαθείς να δικαιολογηθείς, μην προσπαθείς να κλείσεις τα μάτια, μην εθελοτυφλείς.
Μην έχεις ούτε ενοχές, ούτε ανασφάλειες, απλά ξύπνα και ξεκίνα από σήμερα κιόλας σαν να είναι μια νέα μέρα, μια νέα αρχή, γίνε ένας άλλος άνθρωπος, θετικός, ανεκτικός, ενεργός, σοβαρός…
Γίνε η αρχή που θα ξεκινήσει η αλλαγή της νοοτροπίας, γίνε η αρχή της ζωής, γίνε η αρχή της χαράς, γίνε ότι δεν κατάφερες να γίνεις μέχρι τώρα, γίνε το πετραδάκι που θα δημιουργήσει την κατολίσθηση, γίνε η μπάλα του χιονιού που θα δημιουργήσει χιονοστιβάδα, γίνε η αρχή και το τέλος της ζωής.
Δώσε στα παιδιά σου το περιβάλλον που τους αξίζει για να ζήσουν.
Άκου κατεργαράκο καλά: δεν έχεις πολλές ευκαιρίες ακόμη.
Η φύση τιμωρεί και ήδη έχει αρχίσει και το κάνει, για αυτό λοιπόν εσύ αποφασίζεις ή περιβάλλον ανθρώπινο ή περιβάλλον ανθρωποφάγο…


Περιβάλλον ανθρώπινο σημαίνει: ότι δεν καταστρέφουμε τα δάση, δεν τα καίμε δεν τα υλοτομούμε ανεξέλεγκτα, δεν χτίζουμε όπου βλέπουμε δάσος κόβοντας τα δέντρα.
Περιβάλλον σημαίνει να μην ρυπαίνουμε τις θάλασσες και τις ακτές, με σκουπίδια, λύματα σκαφών, καραβιών, δήμων και κοινοτήτων, όχι σακούλες και πλαστικά έλεγε πριν αρκετά χρόνια ο πελαργός της διαφήμισης.

Περιβάλλον ανθρώπινο σημαίνει να διεκδικούμε καλύτερη ποιότητα ζωής να απαιτούμε καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.
Περιβάλλον ανθρώπινο σημαίνει να μην σπαταλάμε τους υδάτινους πόρους αλόγιστα, ατομικά και συλλογικά, αλλά και να απαιτούμε το ίδιο από τους αρμόδιους φορείς. Και ακόμη να μην ρυπαίνουμε το πόσιμο νερό με τις δραστηριότητές μας, ατομικές ή εμπορικές.
Περιβάλλον ανθρώπινο σημαίνει εργοστάσια και εγκαταστάσεις που να έχουν αυστηρές προδιαγραφές αλλά και αυστηρούς περιβαλλοντικούς ελέγχους.
Περιβάλλον ανθρώπινο σημαίνει πολιτική για τον άνθρωπο, σημαίνει παιδεία, σημαίνει βασικός μοχλός των οικονομιών και όχημα την πράσινη ανάπτυξη, και όχι την ασύδοτη ανάπτυξη.

Περιβάλλον ανθρώπινο σημαίνει, ανακύκλωση, ορθολογιστική διαχείριση των σκουπιδιών,
Περιβάλλον ανθρώπινο σημαίνει να μην καταναλώνουμε αλόγιστα, κατανάλωση ειδικά άχρηστων προϊόντων αλλά και αλόγιστη αγοραστική μανία, μειώνει όλους τους φυσικούς πόρους. Και βέβαια να σταματήσουμε αυτή τη μεγαλομανία που μας έχει πιάσει.
Περιβάλλον ανθρώπινο σημαίνει ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας και όχι λιθάνθρακα, και πυρηνική ενέργεια για το καλό μας. Η φύση έχει ανεξάντλητες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας και είναι απαίτηση να τις χρησιμοποιήσουμε.
Περιβάλλον ανθρώπινο σημαίνει να είσαι άνθρωπος, σημαίνει να είσαι πολίτης ενεργός, σημαίνει να σέβεσαι το μέλλον των παιδιών σου.

Για αυτό λοιπόν εσύ αποφασίζεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις.
Εσύ κατεργάρη ανθρωπάκο, είναι στο χέρι σου αλλά, μην ξεχνάς, δεν έχεις πολύ χρόνο, είσαι λίγο πριν την απόλυτη καταστροφή για αυτό πάρε την κατάσταση στα χέρια σου.
Εσύ αποφασίζεις για το ποιος θα ζήσει, εσύ επιλέγεις για το πώς θα ζήσουν τα παιδιά σου, εσύ επιλέγεις αν θα ζήσουν τα παιδιά σου.
Εσύ αποφασίζεις αν θα παραμείνεις και κατεργαράκος και ανθρωπάκος ή θα γίνεις Άνθρωπος με Α κεφαλαίο, υπερήφανος και άξιος γονιός.
Είναι στο χέρι σου, είναι στη σκέψη σου, είναι στις πράξεις σου, είναι στα χέρια σου.
Εσύ αποφασίζεις, ανθρωπάκος και κατεργαράκος ή γονιός που αγαπά τα παιδιά του.

Κανείς άλλος δεν φταίει για όλα όσα κινδυνεύεις να πάθεις, εσύ επιλέγεις, εσύ αποφασίζεις, εσύ είσαι η αρχή ή το τέλος μιας νέας ζωής, πράσινης και ποιοτικής.
Εσύ αποφασίζεις κατεργάρη ανθρωπάκος…
Απλά πρέπει να σκεφτείς… και να αποφασίσεις…
ΕΣΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου