Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Ο δήμος Λιτοχωρίου Πιερίας και η μονή Αγ. Διονυσίου διεκδικούν 50.000 στρέμματα στον Όλυμπο

Στην εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης βρίσκεται, μετά από παραγγελία του Γ. Σανιδά, ο φάκελος ακόμη μίας υπόθεσης που η Εκκλησία διεκδικεί «φιλέτο γης».

Σύμφωνα με καταγγελίες , πρόκειται για έκταση που ξεπερνά τα 50.000 στρέμματα, στην περιοχή του ανατολικού Ολύμπου και την οποία εδώ και χρόνια διεκδικούν από τη μία ο δήμος Λιτοχωρίου Πιερίας και από την άλλη η μονή Αγ. Διονυσίου.

Η μονή υποστηρίζει ότι διαθέτει τίτλους κυριότητας από την εποχή του 19ου αιώνα, ενώ η ενασχόληση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς κρύβει "αμαρτωλό παρελθόν", αφού με βάση τις καταγγελίες είχε εμπλακεί ο γνωστός από τη συμμετοχή του στο παραδικαστικό κύκλωμα, πρώην πρωτοδίκης Λεωνίδας Στάθης. Ο κ. Στάθης ασφαλώς με αποφάσεις του έδινε την ιδιοκτησία των εκτάσεων στη μονή. Τις αποφάσεις αμφισβήτησε ο δήμος Λιτοχωρίου και από τότε μαίνεται ο πόλεμος, ανάμεσα στα δύο μέρη.

Σύμφωνα με την έγγραφη παραγγελία του προϊσταμένου της εισαγγελίας εφετών θα διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών σε σχέση με τις απαιτήσεις της μονής, καθώς και η ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Την εισαγγελική έρευνα ανέλαβε ο αντιεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, Άγγελος Καμηλάρης.

Κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά , ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Γιώργος Μπόμπολης ανέθεσε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στον αντεισαγγελέα Εφετών Άγγελο Καμηλάρη για να διαπιστωθεί η τέλεση ή όχι αξιόποινων πράξεων σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Ο κ. Μπόμπολης ζητά διερευνηθεί το αληθές των σχετικών καταγγελιών και να σχηματιστεί δικογραφία όπου θα αναφέρονται τα αποτελέσματα της έρευνας, σε εκτέλεση της 1413/2-4-2009 παραγγελίας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Στην έγγραφη αναφορά που υποβλήθηκε στις εισαγγελικές αρχές επισημαίνεται ότι η Μονή Διονύσου εμφανίζεται να διεκδικεί 53 χιλιάδες στρέμματα από το Δίον έως την κορυφή Μύτηκας του Ολύμπου. "Η έκταση περιλαμβάνει δάση από έλατα , δάση με χαμηλότερη βλάστηση , πλαγιές με πανέμορφη θέα στη θάλασσα, μέρη με στρατηγική σημασία και όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην εθνική ταυτότητας" περιγράφεται στην αναφορά και ως πρωταγωνιστής της υπόθεσης φωτογραφίζεται μοναχός ο οποίος πριν 26 χρόνια είχε απασχολήσει τον Τύπο για σεξουαλικά και οικονομικά σκάνδαλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου