Τρίτη 12 Μαΐου 2009

«Όχι» από Μέρκελ και Σαρκοζί στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Εμείς γιατί δεν μπορούμε να πούμε ένα "όχι";
Την αντίθεσή τους στην απεριόριστη διεύρυνση της Ευρωπαϊκή Ένωσης με χώρες-μέλη όπως η Τουρκία εξέφρασαν η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος με αφορμή τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.
Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε οποιονδήποτε στην Ευρώπη ως πλήρες μέλος» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να μιλήσουμε για τα σύνορα της Ευρώπης».
Τόνισε ακόμη ότι «η κοινή μας θέση είναι προνομιακή συνεργασία με την Τουρκία αλλά όχι πλήρες μέλος».
«Δεν υπάρχει νόημα αν θα υπάρχουν όλο και περισσότερες χώρες μέλη [στην ΕΕ] και δεν θα μπορούμε πια να αποφασίσουμε», ανέφερε ακόμη η καγκελάριος.
Επίσημος καλεσμένος στην εκδήλωση ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ο οποίος στην ομιλία του υπογράμμισε, «η Ανγκελα Μέρκελ έχει δίκιο ότι Ευρώπη πρέπει να έχει σύνορα, γιατί μία Ευρώπη χωρίς σύνορα θα είναι Ευρώπη χωρίς θέληση, χωρίς ταυτότητα, χωρίς αξίες».
Επιπλέον, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα την Κυριακή δήλωσε ότι «πρέπει να πάψουμε να κάνουμε μάταιες υποσχέσεις στην Τουρκία» προτείνοντας, αντίθετα, τη δημιουργία «ενός μεγάλου κοινού οικονομικού χώρου».
Στην ίδια συνέντευξη ο Νικολά Σαρκοζί υποστήριξε το αίτημα της Γερμανίας για μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Γαλλία είναι μέλος
Σημειώνεται ότι οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας άρχισαν το 2005, αλλά μέχρι σήμερα έχει ανοίξει ένας μικρός αριθμός από τα συνολικά 35 κεφάλαια, καλύπτοντας δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου