Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Με τον λήγοντα του... λαχείου θα κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή???


Με ινδικά φορολογικά κίνητρα φλερτάρει τώρα το οικονομικό επιτελείο, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής της αξίας των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα έχουν τον ίδιο λήγοντα αριθμό με το Λαϊκό Λαχείο, ως μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής!

Σχεδόν δύο χρόνια μετά (υλοποιήθηκε Αύγουστο 2007) την εφαρμογή του μέτρου της έκπτωσης των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών (ωδεία, χοροδιδασκαλεία, ταβέρνες, κομμωτήρια κ.λπ.), που δεν φαίνεται να αποδίδει ουσιαστικά στον τομέα του ΦΠΑ, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εισηγείται μετά «πάθους» στον Γιάννη Παπαθανασίου την εφαρμογή του «ινδικού συστήματος» ως προς τις εκπιπτόμενες δαπάνες. Μετά το ιρλανδικό θαύμα που «αποκαθηλώθηκε» -και του οποίου οπαδοί ήταν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης- το νέο οικονομικό επιτελείο «φλερτάρει» με το ινδικό οικονομικό μοντέλο...

Σύμφωνα με την πρόταση-εισήγηση, που έχει υποβληθεί στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, οι φορολογούμενοι που θα έχουν στην κατοχή τους αποδείξεις των οποίων τα δύο τελευταία ψηφία του κωδικού αριθμού θα είναι ίδια με τα δύο τελευταία ψηφία του Λαϊκού Λαχείου (κληρώνει κάθε εβδομάδα) προσκομίζοντάς τες στην Εφορία θα παίρνουν πίσω τα χρήματα που ψώνισαν! Για παράδειγμα, αν ο κωδικός της απόδειξης αξίας 500 ευρώ λήγει σε 27 και τα δύο τελευταία ψηφία του Λαϊκού Λαχείου που θα κληρωθεί την εβδομάδα αυτή, λήγουν επίσης σε 27, τότε ο φορολογούμενος θα πάει με την απόδειξη στην Εφορία, όπου θα την επιδείξει και θα εισπράξει την αξία αυτής, 500 ευρώ. Με λίγα λόγια, οι φορολογούμενοι θα την κάνουν λαχείο!

Αλλάζει τη λίστα των αποδείξεων

Το ίδιο στέλεχος συστήνει η επιστροφή χρημάτων να ισχύσει μόνο για αποδείξεις που θα μπουν στη νέα λίστα και όχι για τις ισχύουσες. Δηλαδή, προτείνει και διεύρυνση του συστήματος των αποδείξεων, με αναγνώριση προς έκπτωση όσων παίρνουν οι φορολογούμενοι από συνεργεία αυτοκινήτων, ξενοδοχεία, καταστήματα ένδυσης, υπόδησης κ.λπ. και άλλες παροχής υπηρεσιών ή και λιανικής πώλησης.

Στόχος είναι να δώσουν κίνητρα στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις κατά τις συναλλαγές τους, προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Και μία ερώτηση από politiki analisi: Αν η πινακίδα του ΙΧ μου λήγει όπως το πρωτοχρονιάτικο, γλιτώνω τα τέλη κυκλοφορίας?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου