Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Πλούσιοι λιμενεργάτες, φτωχοί λέκτορες

Την ώρα, που το λιμάνι του Πειραιά είχε παραλύσει από την απεργία των λιμενεργατών, και στα δημόσια ταμεία δεν έμπαιναν περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, από τους φόρους και τους δασμούς των εκτελωνισμών, ίσως λίγοι από εσάς έχετε σκεφτεί ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην ελληνική οικονομία!

Ίσως, ούτε και ο πρώην υπουργός Οικονομίας το είχε υπολογίσει, όταν τον περασμένο Μάρτιο ανακοίνωνε την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, με στόχο οι έχοντες να συμβάλουν στην ενίσχυση των εσόδων.

Με μισθούς, που μαζί με τις υπερωρίες φτάνουν έως και τα 140.000 ευρώ το χρόνο -με βάση τις λίστες που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας-, ανήκουν στους 130.000 φορολογούμενους, οι οποίοι έλαβαν το σχετικό εκκαθαριστικό για τον κεφαλικό φόρο.

Έτσι, μαζί με επιχειρηματίες, μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων και άλλα golden boys, οι λιμενεργάτες –στην πλειονότητά τους, όχι όλοι –συγκαταλέγονται στο περίπου 5% των Ελλήνων φορολογουμένων, οι οποίοι έχουν εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ! Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ο μέσος όρος αποδοχών των συγκεκριμένων ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ εργαζομένων κυμαίνεται –μαζί με τις υπερωρίες πάντα– στα 70.000 με 80.000 ευρώ. Οι ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ φορτοεκφορτωτές βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας, με αποδοχές από 120.000 – 140.000 ευρώ.

Η πρακτική είναι γνωστή και δοκιμασμένη: Εργαζόμαστε με τέτοιους ρυθμούς κατά τη διάρκεια του κανονικού μας ωραρίου, ώστε –για να βγει η δουλειά– να χρειάζεται επιπλέον εργασία, δηλαδή υπερωρίες.

Όσο για το επιχείρημα των απεργών, ότι με την παραχώρηση του προβλήτα 2 στην Cosco θα απαξιωθεί ο προβλήτας 1, ίσως είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την διοίκηση του ΟΛΠ να μειώσει τις χρεώσεις της σε αυτόν τον π
ροβλήτα και να τις κάνει πιο ανταγωνιστικές. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να μειωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων, δηλαδή στην ουσία να περιοριστούν οι υπερωρίες.

Όλα αυτά, την ώρα που ένας λέκτορας πανεπιστημίου αμοίβεται με 1.300 ευρώ το μήνα και ένας καθηγητής πρώτης βαθμίδας λαμβάνει περί τα 3200 ευρώ το μήνα!

Η πληροφορία ότι η κυβέρνηση εξετάζει επιβολή διπλής έκτακτης εισφοράς στους λιμενεργάτες, για να αντισταθμίσει τις απώλειες εσόδων, διαψεύδεται κατηγορηματικά...

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Γεια
    Τις θεσεις εχουν με κομματικα κριτηρια ,να δωσουμε εξετασεις κι ας πανε σπιτι τους οσοι δεν αξιζουν[πως μια δημοσιογραφος ..εγινε Καθηγητρια??ελεος..ολοι ξερουμε
    Αξιοκρατια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή