Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009

Οριστικό «όχι» στην έκδοση Χριστοφοράκου στην Ελλάδα

Χαμόγελα για τον Μ. Χριστοφοράκο,  καθώς το Συνταγματικό  Δικαστήριο της Γερμανίας θεωρεί ότι τα αδικήματα για τα οποία διώκεται έχουν παραγραφεί και η αιτιολόγηση της απόφασης έκδοσής του είναι αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος δεν εκδίδεται στην Ελλάδα ούτε με βάση το δεύτερο και τρίτο ένταλμα σύλληψης που έχουν εκδοθεί εις βάρος του αναφορικά με το πρόγραμμα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4Ι.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκανε δεκτή την προσφυγή του και ακύρωσε την απόφαση του Εφετείου του Μονάχου (7/9/09) που όριζε την παράδοσή του στις ελληνικές αρχές. Σε μια πρωτοφανή μάλιστα κίνηση αφαίρεσε την υπόθεση από την αρμοδιότητα της Γενικής Εισαγγελίας και του Εφετείου του Μονάχου και την παρέδωσε στο Εφετείο του Μπάμπεργκ. Οι συνταγματικοί δικαστές θεωρούν ότι τα αδικήματα για τα οποία διώκεται έχουν παραγραφεί και η αιτιολόγηση της απόφασης έκδοσής του είναι «αυθαίρετη» και ατεκμηρίωτη.

Η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας αποτελεί ταυτόχρονα και ηχηρό κόλαφο για τους συντάκτες των ενταλμάτων σύλληψης, (τον ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό από τον οποίο έχει αφαιρεθεί στο μεταξύ η υπόθεση) για την προχειρότητα με την οποία χειρίστηκαν την υπόθεση. Η Γενική Εισαγγελία του Μονάχου και το Εφετείο του Μονάχου είχαν αποδεχθεί την επιχειρηματολογία των ενταλμάτων σύλληψης.

Λανθασμένη επιλογή

Εμμέσως πλην σαφώς στιγματίζεται ο τρόπος με τον οποίο εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης από την Αθήνα. Είναι ενδεικτικό ότι παραπέμποντας την υπόθεση στο Εφετείο του Μπάμπεργκ, το καλούν να εξετάσει «τη μέχρι τώρα εξέλιξη της διαδικασίας έκδοσης» και κυρίως «τις ιδιαίτερες συνθήκες, ότι σε μια άκρως σύνθετη υπόθεση, λίγες μόνον ημέρες μετά τη σύλληψη (του Μ. Χριστοφοράκου) και τη γνωστοποίηση των προβλημάτων που υπάρχουν σχετικά με την παραγραφή εκδόθηκε ένα εντελώς άλλο ένταλμα σύλληψης, στο οποίο προστέθηκε στη συνέχεια στις 14 Σεπτεμβρίου 2009 ένα νέο- τρίτο- ένταλμα». Η διαπίστωση αυτή δείχνει πόσο λανθασμένη και μοιραία για την παραμονή τελικά του Μ. Χριστοφοράκου στη Γερμανία ήταν η αρχική επιλογή του ανακριτή να μη συμπεριληφθούν στα εντάλματα σύλληψης αδικήματα μετά το 2004 και να περιοριστούν στην περίοδο μέχρι το 2003.

● Ο πρόεδρος της Συσπείρωσης Νομικών Ενάντια στην Αυθαιρεσία κ. Γιάννης Μαντζουράνης δήλωσε: «Για δεύτερη φορά το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας κρίνει ότι στην Ελλάδα δεν κατοχυρώνονται βασικές αρχές του κράτους δικαίου με τις δεδομένες πράξεις και παραλείψεις των ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών και θεωρεί και το δεύτερο κατηγορητήριο του κ. Ζαγοριανού ένα απλό κουρελόχαρτο, που εκθέτει διεθνώς την Ελληνική Δημοκρατία»

Γιώργος Παππάς (Μόναχο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου