Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

ΠΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΑΧΕΠΑ" ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΑΠΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΙ 21 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ότι σε ένα μόνο νοσοκομείο και χωρίς θεαματικές ενέργειες μπορούν να εξοικονομηθούν μόνο σ' ένα χρόνο 21.000.000 ευρώ από φάρμακα;

Η επιτυχής προσπάθεια του νοσοκομείου "ΑΧΕΠΑ" κατάφερε να περιορίσει τις φαρμακευτικές δαπάνες όχι σε βάρος των ασθενών, αλλά των φαρμακευτικών εταιριών.

Πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας, που ξεκίνησε στο μεγάλο αυτό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, είναι ο διοικητής του"ΑΧΕΠΑ" Δ. Γάκης και η διευθύντρια του φαρμακείου του νοσοκομείου Αλίκη Τσακάλου.

Δυο άνθρωποι που -κόντρα στο ρεύμα- αποδεικνύουν ότι μπορούν ν'αντισταθούν στις δοσοληψίες με τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Στο έγγραφο που έστειλε στο υπουργείο Υγείας το νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ" παρατίθενται πέντε "μυστικά" , όπως τα αποκαλεί η διοίκηση του νοσοκομείου που οδήγησαν στην εξοικονόμηση των 21.000.000 ευρώ.
Παράλληλα στο έγγραφο αυτό αποκαλύπτεται και η πίεση που ασκούν κάποιες φαρμακευτικές εταιρίες και οι οποίες καταγγέλουν, δια του συνδικαλιστικού τους οργάνου, την πολιτική εξοικονόμησης του νοσοκομείου, επικαλούμενες μάλιστα συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις και υπουργικές αποφάσεις(;;;)


ΤΑ ΠΕΝΤΕ "ΜΥΣΤΙΚΑ" όπως ακριβώς αναφέρονται στο σχετικό έγγραφο:
  1. Ατομική δόση φαρμάκου (δίνουμε χάπι χάπι τα φάρμακα για τον συγκεκριμένο ασθενή).
  2. Δεν χορηγούμε μεγαλύτερη δόση από τη μέγιστη εγκεκριμένη από τον Ε.Ο.Φ. και την Ε.Ε.
  3. Δεν χορηγούμε φάρμακα εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων από τον Ε.Ο.Φ. και την Ε.Ε. (αυτό είναι το κύριο σημείο τριβής με τους γιατρούς).
  4. Χορηγούμε γενόσημα (αντίγραφα ελληνικά) που είναι 20% φθηνότερα από το πρωτότυπο φάρμακο.
  5. Κάνουμε διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες για την χορήγηση εκπτώσεων ή δωρεών στο νοσοκομείο.
Επίσης αναφέρεται ότι.." όλα τα παραπάνω έγιναν σιγά σιγά με μέτριες αντιδράσεις.." και στη συνέχεια κατονομάζονται δύο εταιρίες που αντενεργούν .."με τρόπο έντονο και αντιδραστικό."

Αυτά τα πολύ απλά "μυστικά" έχουν φέρει τις φαρμακευτικές δαπάνες του νοσοκομείου "ΑΧΕΠΑ" στα επίπεδα του 2003, παρά την κατά 15%-20% αύξηση των τιμών.

Από το 2003, που το νοσοκομείο αυτό άλλαξε τακτική απέναντι στον τρόπο χορήγησης των φαρμάκων, εξοικονόμησε 52 εκατ. ευρώ, ποσό που φτάνει για να φτιάξει το υπουργείο ένα ακόμα νοσοκομείο!!!

Η πρώτη αντίδραση του υπουργείου Υγείας (εν αγνοία υπουργού, όπως λέγεται) ήταν μια εγκύκλιος με ημερομηνία 26/11/08 που στάλθηκε σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία και ούτε λίγο ούτε πολύ, ακύρωνε την πολιτική του νοσοκομείου "ΑΧΕΠΑ".

Επικαλούμενη κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις (τις οποίες το νοσοκομείο αντέκρουσε) η Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου εφιστούσε την προσοχή στην πιστή τήρηση της νομοθεσίας, ορίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η συνταγογράφηση των φαρμάκων επιτρέπεται μόνο με την εμπορική τους ονομασία, σε συγκεκριμένη μορφή, περιεκτικότητα, ποσότητα και δοσολογία, πως η συνταγογράφηση αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του γιατρού, πως απαγορεύεται η αντικατάσταση των φαρμάκων που γράφουν οι γιατροί με άλλα σκευάσματα όμοιας δραστικής ουσίας, χωρίς την έγκριση του γιατρού κλπ.

Τέσσερις μέρες αργότερα μετά το χαμό που προκάλεσε, η εγκύκλιος αποσύρθηκε.

Η διοίκηση του νοσοκομείου "ΑΧΕΠΑ" θα προχωρήσει και σε νέες προτάσεις, που θα αποσκοπούν στην ορθολογιστική χορήγηση φαρμάκων από όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

33 σχόλια:

  1. Χαχαχαχα Απίστευτο και όμως ελληνικό...Δημόσια Υπηρεσία "βρίσκει" τρόπους να μειωθούν οι δαπάνες και τα έξοδα λειτουργίας (και βάζω ".." γιατί όλοι μπορούν αν εξοικονομήσουν χρήματα αν ΘΕΛΟΥΝ) και το αρμόδιο Υπουργείο προσπαθεί να βρει τρόπους ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΩΘΟΥΝ τα έξοδα αυτά, εις βάρος του Δημοσίου και του έλληνα φορολογούμενου!
    Μπράβο κε Αβραμόπουλε, αυτό σημαίνει συνετή διαχείριση, πάντα σε σύμπνοια των μεγάλων συμφερόντων των φαρμακευτικών! ΕΥΓΕ!! Και περιμένεις να γίνεις και αρχηγός της ΝΔ και να κυβερνήσεις?? ΟΥΟΥΟΥΟΥΣΤ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύγε στους ανθρώπους! Είχα και από άλλες πηγές αυτή την πληροφόρηση. Γιατί όμως δεν μας λέτε και ποιές είναι αυτές οι εταιρείες που που αντενεργούν .."με τρόπο έντονο και αντιδραστικό."; Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να γίνονται γνωστά στο κοινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρκεί η εξοικονόμηση να μη γίνεται σε βάρος των ασθενών. Πχ. κάποια φάρμακα όπως τα αντιεπιληπτικά (κατά της επιληψίας) έχει βρεθεί ότι λειτουργούν κατά του πόνου σε πολύ βαριές καταστάσεις όπως στους καρκινοπαθείς. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορείς να του αρνηθείς το φάρμακο που θα ανακουφίσει τον άνθρωπο με τη δικαιολογία ότι επισήμως το συγκεκριμένο δεν χαρακτηρίζεται ως παυσίπονο...
    Οικονομία αλλά με ανθρωπιά πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΑΒΑΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ...
    ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΥΣ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ''ΦΑΝΕ'' ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ..
    ΕΥΓΕ ΠΑΝΤΩΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χίλιες φορές μπράβο!
    Να κάνουν το ίδιο και με τους προμηθευτές ορθοπεδικών υλικών, αμαξιδίων κ.λπ., που επίσης λυμαίνονται τους χώρους των νοσοκομείων, ειδικά μετά από ορθοπεδικές επεμβάσεις!
    Να καταπολεμηθεί επιτέλους το ΄΄τέρας΄΄ της δημόσιας σπατάλης και ασυδοσίας, που τελικά το πληρώνουμε όλοι μας! Όποιος ΄΄δημόσιος λειτουργός, όποιας δημόσιας υπΕρεσίας΄΄ διαφωνεί, να πάει σπίτι του. Είτε είναι απλός κλητήρας είτε υπουργός είτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ότι χρώμα και να έχουν!
    Φτάνει πια!!!

    Νίκος Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. άμα θέλει κάποιος να ενεργήσει υπέρ του φορολογούμενου πολίτη...

    μπράβο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια στους συντελεστές της προσπάθειας αυτής. Όταν θέλουμε, μπορούμε σαν λαός να καταφέρουμε το ακατόρθωτο. Αρκεί, όπως ανέφερε και ο προηγούμενος αναγνωστης, η εξοικονόμηση να μην γίνεται εις βάρος της θεραπείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ!!!!
    ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΗ.

    ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ:
    Η πρώτη αντίδραση του υπουργείου Υγείας (εν αγνοία υπουργού, όπως λέγεται) ήταν μια εγκύκλιος με ημερομηνία 26/11/08 που στάλθηκε σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία και ούτε λίγο ούτε πολύ, ακύρωνε την πολιτική του νοσοκομείου "ΑΧΕΠΑ".

    ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΟΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ, ΓΙΑΤΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΞΗΛΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ, ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΑΞΗ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΣΚΕΠΤΩΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
    ΑΝΤΙ Η ΚΥΡΙΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΡΕΞΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΕΝΗΜΑΡΩΣΟΥΝ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΝΑ ΑΛΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΙ ΙΣΩΣ ΕΝΥΣΗΧΙΣΑΝ, ΓΙΑΤΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ!!!!!!κ,ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ γιατι δεν εχεται φοναξει ακομα αυτους τους ανθρωπους να τους συνχαρειτε ,να τους ανταμοιψετε για να εχουν κ αλλοι κινητρο,κ να τους ζητησετε να ηγηθουν σε αναλογες ενεργειες?????δεν θελει πολυ μυαλο αρκει να διαλεγεις σωστους συνεργατες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χίλια Μπραβο.Σημαντικό είναι ότι δούλεψαν έφεραν αποτέλεσμα και μετά μίλησαν.Τώρα είναι η σειρά της πολιτείας και του υπουργείου υγείας να μιλήσει.Αν θελει πραγματικά την μείωση των φαρμακευτικών δαπανών που έχουν γονατίσει οικονομικά τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία ας εφαρμόσει τα μέτρα και τις προτάσεις των ανωτέρω αξιόλογων στελεχων.Νομίζω ότι το θεμα εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για να δουμε πως θα αντιδρασει ο κ. Αβραμόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εδώ στην Ολλανδία οι γιατροί συνταγογραφούν με βάση την δραστική ουσία και την περιεκτικότητα. Και οι φαρμακοποιοί είναι αναγκασμένοι να σου προτείνουν το φθηνότερο σκεύασμα... α ναι και εδώ οι αξονικοί λειτουργούν (όχι όπως π.χ. στο Νίκαιας οπότε αναγκάζεσαι να πας σε ιδιωτικό κέντρο με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οχι μονο στην Ολλανδία αλλά και στην Αγγλία και άλλες χώρες.Διότι η συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία αποτρέπει την συναλλαγή με τις φαρμακευτικές εταιρείες.Εμπρος λοιπόν τι περιμένει το Υπουργείο υγείας΄.Ας κάνει την επιλογή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επιτέλους και μια φορά που αναδεικνύονται Δημόσιο Λειτουργοί που προσπαθούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους μέσα από τις αντίξοες συνθήκες του Ελληνικού Δημοσίου. Ένα βασικό θέμα όμως, όπως η πραγματική αντιμέτωπιση της υπερχρέωσης των νοσοκομείων και της άκριτης συνταγογράφησης, δεν βρίσκει θέση στα πρώτα θέματα των μέσων μαζικής αποχαύνωσης αφού μάλλον δεν τους συμφέρει να ξεφύγουμε από τη μιζέρια της μετριότητας.
    Μπράβο Greekblock. Υπάρχει φως στο τούνελ που μας έχουν ρίξει. Άξιοι (έτσι λέμε σήμερα αυτούς που κάνουν απλά σωστά τη δουλειά τους) πρέπει να αναδεικνύονται γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ φίλε, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

    Καταρχήν, έχε υπόψην σου, ότι όταν οι γιατροί επιλέγουν να προμηθεύουν τους ασθενείς με γενόσημα, δηλαδή με φάρμακα αντίγραφα, εν προκειμένω Ελληνικά, παίρνουν αντίστοιχες παχυλές προμήθειες από τις Ελληνικές Φαρμακευτικές Εταιρείες.

    Θα μου πεις, είναι 20% φθηνότερα, επομένως τελικά το Δημόσιο γλυτώνει λεφτά. Ναι αλλά τα φάρμακα που παρασκευάζονται σε Ελληνικές Φαρμακευτικές Εταιρείες, παρόλο που περιέχουν ίδια ουσία φαρμακευτική με αυτά που παρασκευάζονται στο εξωτερικό, εν τούτοις οι συνθήκες κάτω από τις οποίες παρασκευάζονται δεν είναι αυστηρά ελεγχόμενες όπως στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να έχει παρατηρηθεί σε φάρμακα Ελληνικής παραγωγής να υπάρχει δόση μιας συγκεκριμένης φαρμακευτικής ουσίας που αντιστοιχεί σε ..ελέφαντα και όχι σε άνθρωπο.

    Υπήρξε στο παρελθόν περίπτωση φαρμακοποιού δημόσιου νοσοκομείου, η οποία ενώ έκανε αγώνα στο νοσοκομείο όπου δούλευε για να προμηθεύονται φάρμακα γενόσημα Ελληνικής προέλευσης, όταν το παιδί της αρρώστησε έψαχνε απεγνωσμένα το αυθεντικό φάρμακο του εξωτερικού για να το δώσει!

    Δεν είναι πρέπον επομένως, να εξοικονομούνται χρήματα εις βάρος της ιατροφαρμακευτικης περίθαλψης των ασθενών. Διότι όταν χορηγείς στους ασθενείς γενόσημα, τους παρέχεις ελλειπή φαρμακευτική κάλυψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ Da Vinci, δεν ξέρω αν έχεις καταλάβει τη σοβαρότητα αυτού που καταγγέλεις..
    Αυτά που λες σημαίνουν ότι υπάρχει ένα ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ πρόβλημα, εφόσον οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δεν τηρούν τις προυποθέσεις των πιστοποιητικών ποιότητας για την παραγωγή. Σημαίνει ότι ΠΑΡΑΝΟΜΑ έχουν αδειοδοτηθεί οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για την παραγωγή γενοσήμων και πρωτοτύπων φαρμάκων και αυτό το ΣΚΑΝΔΑΛΟ το συγκαλύπτει ο ΕΟΦ προς όφελος των φαρμακοβιομηχανιών που αδυνατούν να εκπληρώσουν τους λόγους λειτουργίας τους. Εάν έχεις συγκεκριμένα στοιχεία για τα πολύ σοβαρά που καταγγέλεις, θα σου προτείνω να τα δώσεις στη Δικαοσύνη!
    Στην αντίθετη περίπτωση, αν απλώς τα πιστεύεις αυτά που λες, έχεις πέσει κι εσύ θύμα στην πειθώ των μεγαλογιατρών, που βλέπουν τα συμφέροντά τους να θίγονται, αν ΚΑΙ στην Ελλάδα εφαρμοστεί, οι γιατροί να είναι υποχρεωμένοι να συνταγογραφούν τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητέ Da Vinci για να μην υπάρχουν μίζες μικρές ή μεγάλες που έχουν ως αποτέλεσμα την πολυφαρμακεία, την υπερσυνταγογράφηση και ολα τα ύπέρ που βλάπτουν την υγεία και τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων,η λυση είναι η συνταγογράφηση των φαρμάκων να γινεται με την επιστημονική τους ονομασια.Δυστυχώς όμως στην χώρα μας τα μεγαλοσυμφέροντα φρόντισαν να κυριαρχήσουν ΔΥΟ ΜΥΘΟΙ.Πρώτος μύθος είναι ότι το φάρμακο ταυτιζεται με την εμπορική του ονομασια.Αντιθετα το καθε φαρμακο εχει μια επιστημονικη ονομασια και πολλες εμπορικές.Οιεπιστήμονες πρεπει να γράφουν την επιστημονική ονομασία. Δευτερος μυθος ειναι οτι υπαρχουν φασόν.Λες και τα φαρμακα ειναι μπλουζάκια.Τα αντίγραφα φαρμακα για να παρουν εγκριση και αδεια κυκλοφοριας για την Ευρωπαική ένωση πρεπει να αποδειξουν με μελέτες ότι είναι ουσιωδως ομοια και ενεργούν στον άνθρωπο με τον ίδιο ακριβώς τροπο όπως το πρωτότυπο.Μετα την κυκλοφορία τους μεσω του συστήματος φαρμακοεπαγρύπνησης υπαρχει οπως και για τα πρωτοτυπα αυστηρος έλεγχος.Ειναι το οπλο που χρησιμοποιούν ολες οι ανεπτυγμένες χωρες της Ευρωπης για να συγκρατησουν τις δαπανες εκτος βεβαια απο την πλουσια Ελλαδα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μπράβο στα στελέχη του ΑΧΕΠΑ που αγωνίζονται για την συγκράτηση των φαρμακευτικων δαπανών.Φτάσαμε σε σημείο να λέμε μπράβο επειδή εφαρμόζουν την κοινή λογική.Δηλαδή να χορηγούν το φάρμακο που έχει ανάγκη ο ασθενής επιλέγοντας μεταξύ των αποδεδειγμένα όμοιων το φθηνότερό.Μπράβο τους διοτι ζήτησαν εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες,ώστε οι παροχές τους να κατευθύνονται στα ταμεία των νοσοκομείων και όχι προς προσωπικό όφελος....Εάν και στα υπόλοιπα νοσοκομεία οι φαρμακευτικές δαπάνες το 2007 ήταν στα επίπεδα του 2003 τοτε η εξοικονόμηση θα ανερχόταν στο αστρονομικό ποσο των 750 εκατομυρίων ευρώ.Ο Πρωθυπουργός ζήτησε ΣΩΣΤΑ απο όλους υπευθυνότητα για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.Το παράδειγμα πρέπει να το δώσουν οι Υπουργοί παίρνοντας μέτρα για τον περιορισμό της ΣΠΑΤΑΛΗΣ. Διότι όταν μεταξύ των αποδεδειγμένα όμοιων φαρμάκων χορηγουνται τα ακριβότερα είναι ΣΠΑΤΑΛΗ και το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν χρήματα να πληρωθουν οι προμηθευτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητό GreekBlock,

    αναφέρθηκα εξαιρετικά σαφώς στο ένα (1) από τα πέντε (5) μυστικά. Για τα υπόλοιπα τέσσερα (4) δεν γνωρίζω, αν είναι τα πράγματα όπως τα λες, καλώς.

    Για αυτό όμως που γράφω ΠΑΝΤΑ είμαι απολύτος βέβαιος από προσωπική και όχι μόνο πείρα και δεν ειμαι θύμα καμμιάς πειθώ. Ο τρόπος άλλωστε που τα γράφω δεικνύει ότι είμαι γνώστης του θέματος.

    Διακρίνω όμως εμπάθεια εκ μέρους σου προς εμένα (γιατί άραγε;;;) και τερματίζω τη συζήτηση εδώ.

    Όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

    Υ.Γ. Αυτά που υπονοώ τα γνωρίζω πολύ καλύτερα από σένα. μη στενοχωριέσαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αφού παραδέχεσαι ότι υπονοείς κάτι που γνωρίζεις πολύ καλά, γιατί δεν τα δημοσιεύεις να τα γνωρίσουν όλοι;
    Άμα έχεις στοιχεία θα πρέπει να τα παρουσιάσεις.. και όχι με υπόνοιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μπράβο Μεγάλε Διοικοιτά. Κρίμα που δεν θα προλάβεις να ολοκληρώσεις το έργο σου (να διαλύσεις τελείως το νοσοκομείο)αφου ερχετε το ΠΑΣΟΚ.Αντε πάλι στο Ιπποκράτειο να εξασκήσεις την Ιατρική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πικροχολο σχολιο προσωπικου χαρακτηρα.Το θεμα που συζητουσαμε ηταν για τις φαρμακευτικες δαπανες.Εαν λοιπον κατηγορεις φιλε μου αυτους που πηραν μετρα για τον περιορισμο της σπαταλης τοτε τινος συμφεροντα εξυπηρετεις;
    Δεν εχεις καταλαβει οτι η αγελαδα στερεψε;
    Οτι η χωρα μας κινδυνευει οικονομικα;Οτι το παρτι με τις φαρμακευτικες δαπανες και τις προμηθειες πρεπει να τελειωσει;Και γιατι επικαλεισε κομματικα θεματα;Δεν εχεις ακομη αντιληφθει οτι υπευθηνες ειναι ολες οι κυβερνησεις τα τελευταια 10 τουλαχιστον χρονια,για την σπαταλη, την διαφθορα,και το κομματικο κρατικο μηχανισμο που εχτισαν οι μεν και οι επομενοι διατηρησαν;Με αποτελεσμα τα νοσοκομεια να μην εχουν χρηματα να πληρωσουν ουτε τους προμηθευτες γαζας.
    Προβληματισου ομως γιατι νομιζω οτι εισαι θυμα του ανωτερω συστηματος, διοτι αντι να κατακρινεις αυτους που ειναι υπευθυνοι για την κατα 500 εκατομυρια ευρω αυξηση των νοσοκομειακων φαρμακευτικων δαπανων το 2007,κατηγορεις αυτους που εκαναν οικονομια!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τα στελεχη του Δημοσιου πρεπει επιτελους να κρινονται απο τα αποτελεσματα και οχι απο την κομματικη τους προτιμηση.Μπραβο στα στελεχη του ΑΧΕΠΑ που απεδειξαν στην πραξη οτι ειναι δυνατον να αντιμετωπιστει η σπαταλη,αρκει να παρθουν μερικα απλα μετρα.Και απο οτι φαινεται στην Ελλαδα ειναι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η εκπομπη του κ. ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ στον ΣΚΑΙ για τα φαρμακα ηταν αποκαλυπτικη.Η τελαυταια απαντηση του προεδρου του ΣΦΕΕ πρεπει να προβληματισει ολους τους υπευθυνους σε αυτην τη χωρα. Ειπε" οταν ημουν στην Αγγλια πηγα σε ενα φαρμακειο με μια συνταγη που εγραφε το φαρμακο οχι με την εμπορικη αλλα με την ονομασια της δραστικης ουσιας.Ο φαρμακοποιος εβαλε σε ενα μπουκαλακι 12 χαπια και μου τα εδωσε.Εγω αρνηθηκα να τα παρω και ζητησα το φαρμακο με μια επωνυμη ονομασια. Ο φαρμακοποιος με ενημερωσε οτι στοιχιζει 40% ακριβοτερα πληρωσα και το πηρα"
    Την ιδια εικονα ο προεδρος των φαρμακοβιομηχανων θα ειχε οπως εγραψαν οι προηγουμενοι συνομιλητες και στην Ολλανδια και στην Γαλλια κ.τ.λ,. Αντιθετα στην Ελλαδα προς ευχαριστηση του κ. προεδρου ο γιατρος θα συνταγογραφουσε το φαρμακο με την εμπορικη του ονομασια κατα 40% ακριβοτερα,δεν θα εγραφε 12 χαπια αλλα ενα κουτι που περιεχει 28 χαπια και ετσι με τα λεφτα των ταμειων θα υπηρχε η ανεση για μεγαλες παροχες και για εξωτικα ταξιδια,στα πλαισια της ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ των γιατρων ου εχουν αναλαβει οι φαρμακευτικες εταιριες. ΜΟΝΟ στην Ελλαδα υπαρχει αυτο το μεγεθος της σπαταλης.ΣΗΜΕΡΑ οι ειδησεις ανεφεραν οτι το ταμειο του ΔΗΜΟΣΙΟΥ δεν μπορει να πληρωσει το ΕΦΑΠΑΞ.
    ΕΛΕΟΣ εχετε σκοπο ΚΥΡΙΟΙ της κυβερνησης να παρετε κανενα μετρο και να προσφερετε κατι σε αυτην την χωρα;;;
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ GREEKBLOCK ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ωραία τα λέει ο Ανώνυμος η κατα κόσμο κ. Γάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος φίλε.Σημασία όμως έχει ότι συμφωνούμε επί της ουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μπράβο τον Ιατρό....Μεταμοσχεύσεων κ. Γάκη
    Θα ήθελα να μου πει τα εξής.



    1.Μια και είναι γιατρός θα έπρεπε να γνωρίζει ότι σε περιπτώσεις που απειλείται η ζωή του ασθενούς ο γιατρός με προσωπική ευθύνη ανεβάζει τη δοσολογία των φαρμάκων με αποτέλεσμα τη σωτηρία του -βλ. Μονάδες Εντατικής Θεραπείας..(μάλλον ο κ. Γάκης δεν έμαθε ιατρική αλλά οικονομικά).

    2. Φυσικά το ίδιο συμβαίνει και με τα φάρμακα τα οποία μπορεί να μην έχουν την ένδειξη αλλά να του σώσουν τη ζωή. ( και πιστέψτε με είναι αρκετές περιπτώσεις)
    3Ποιες εταιρείες έχουν δώσει εκπτώσεις τις ΟΠΟΙΕΣ χρησιμοποιήσατε και δεν μείνατε μόνο στην προσφορά? Καλέστηκαν όλες οι εταιρείες? Αν όχι γιατί?
    4Ποιά είναι τα κριτήρια σας για την χρήση 1-2 γενοσήμων (Φασόν) από τα 15-20 ομοειδή που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.....
    5 Στην συνταγή του θεράποντος ιατρού αναγράφεται κάποιο φάρμακο, το οποίο αν έχει αντίγραφο το στέλνετε στην ασθενή.Σε περίπτωση κάποιας ανεπιθύμητης αντίδρασης του φαρμάκου το οποίο μπορεί να καταλήξει ακόμα και στον ΘΑΝΑΤΟ ποιός είναι υπεύθυνος για την αλλαγή?Μήπως εσείς και η κα Τσακάλου?
    6Γιατί συνεχώς υπάρχει έλλειψη φαρμάκων για άπορους με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι άρρωστοι με το να πηγαίνουν σε άλλα νοσοκομεία?Νομίζω ότι σας έγινε και σύσταση αλλά......πέρα βρέχει
    7Αφού είστε ΤΟΣΟ άξιος γιατί ο κ. Καραμανλής δεν σας τοποθέτησε σε ανώτερη θέση.
    8Αλήθεια χρειαζόταν να μεταθέσετε Φαρμακοποιό από άλλο Νοσοκομείο τη στιγμή που υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη στο άλλο?η.......
    9Γιατί πριν μία βδομάδα υπήρχε ρεπορτάζ για το Ιπποκράτειο και μιλήσατε εσείς?Τι να κάνουμε δεν μπορούσε να μιλήσει ο Διοικητής του Ιπποκράτειου αλλα ούτε και ο προϊστάμενος σας. Αλήθεια εσείς δεν έχετε πρόβλημα με το φονικό μικρόβιο? η...
    10 Φτάνει πια αυτή α ανακοίνωση που την στείλατε σε όλες τις εφημερίδες.Το ότι έχετε καλή σχέση όχι μόνο με πολιτικά πρόσωπα αλλά και με τα ΜΜΕ είναι γνωστά.
    11Αφού το Ελληνικό κράτος σας σπούδασε και σας έστειλε στο εξωτερικό να εξειδικευτείτε στις μεταμοσχεύσεις, αφήσατε την πρώτη γραμμή για να διοικήσετε ανθρώπους.Ποιά είναι τα προσόντα σας πάνω σε αυτό?Δε νομίζω να είναι κομματικά τα κριτήρια.

    12. Κα Τσακάλου γιατί δεν ακολουθούν τη παράδειγμα σας και τα άλλα νοσοκομεία? Α και αλήθεια θα ήθελα να πάω στη Αγία Πετρούπολη, μήπως μπορείτε να μου πείτε με ποιο πρακτορείο πήγατε? και στη Λατινική Αμερική.

    13.Γιατί στην αρχή της διακυβέρνησης της Ν.Δ. σας τοποθέτησαν ΠΕΣΥΑΡΧΗ και μετά σας υποβάθμισαν?

    14 Ποια η γνώμη του προσωπικού του νοσοκομείου για τις ενέργειές σας? - αν μπορείτε κάντε ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο.

    15 Ποια η γνώμη για το ατομό σας των άμεσων προϊσταμένων σας στις ΔΥΠΕ( μάλιστα ο πρώην είναι και στο νοσοκομείο σας) αλλά και στις μεταμοσχεύσεις. Αλήθεια ήσασταν σε Πανεπιστημιακή κλινική γιατί δεν σας έκαναν Πανεπιστημιακό Δασκαλο?

    16 Τι έγινε με τους ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΥΣ βηματοδότες που χρησιμοποιήσατε?

    17 Υφισταμένη σας η Επαρχος Λαγκαδά, πόσα χειρουργεία έχει κάνει και πόσες μέρες το μήνα είναι στο νοσοκομείο? Γιατί την καλύπτετε?


    Πρώτη φορά βλέπω γιατρό...... να διοικεί γιατρούς και να είναι εναντίον τους.
    Ας βάλει ο Θεός το χέρι του και μυαλό στους διοικούντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Σας αποστέλλω ολη την αλληλογραφία που είχα με τον Υπουργό. Δυστοιχώς δεν έχω λάβει καμία απάντηση απο το τελευταίο e mail και να σας πώ δεν περίμενα να απαντήσει.τηλ..Δυστοιχώς τα χρήματα των ομογενών για τη δημιουργία τριτου επιπέδου Νοσοκομείου κατέληξαν να δημιουργήσουν ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟ Νοσοκομείο για την εξυπηρέτηση πολιτικών φιλοδοξιών ενός ανθρώπου.







    Αγαπητέ Κύριε
    παίρνω την απόφαση να επικοινωνήσω μαζί σας με την επιστολή αυτή όχι μόνο με την ιδιότητα του εργαζομένου στο Γ.Ν ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης αλλά και ως ασφαλισμένος που κάποια στιγμή μπορεί να νοσηλευτεί στο εν λόγω ίδρυμα.
    Εδώ και λίγο καιρό συμβαίνουν «πράγματα» στο νοσοκομείο που δημιουργούν προβληματισμό, όχι μόνον σε μένα, αλλά και σε αρκετούς εργαζόμενους, ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
    Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός που ενώ είναι κατοχυρωμένο από τον νόμο το αποκλειστικό δικαίωμα του ιατρού να ορίζει την θεραπεία στον ασθενή του, να έχουμε την καταστρατήγηση του δικαιώματος αυτού από το φαρμακείο του νοσοκομείου. Τι εννοώ, ενώ ο ιατρός επιλέγει την καταλληλότερη θεραπεία για τον ασθενή του (μιας και αυτός και μόνον είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος αλλά και υπόλογος εν τέλει) έρχεται το φαρμακείο, κάτω από τις ευλογίες της διοίκησης και αντικαθιστά την προτιμητέα φαρμακευτική επιλογή του ιατρού με δικής του επιλογής αγωγή η οποία γίνεται (προσχηματικά;) με οικονομικά κριτήρια γεγονός που θέτει άμεσα εν αμφιβόλω αν αυτή είναι συγχρόνως και η καλύτερη. Επίσης, το γεγονός του ότι οι επιλογές αυτές γίνονται αφενός με αντιεπιστημονικό τρόπο αφετέρου δε με αδιαφανείς μηχανισμούς δημιουργούνται συνειρμοί οι οποίοι οδηγούν σε ερωτηματικά για το τι συμφέροντα μπορεί να εξυπηρετούνται κάτω από το εύπεπτο πρόσχημα της οικονομίας.
    Επίσης ανησυχία προκαλεί η προσπάθεια να τεθούν σε τριτοκοσμικό περιβάλλον οι φαρμακευτικές επιλογές που μπορεί να έχει ο ιατρός στα χέρια του καθώς με διάφορους , κυρίως γραφειοκρατικούς, τρόπους παρεμποδίζεται η είσοδος και κατ επέκταση η χρήση νέων καινοτόμων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά και τα οποία πλεονεκτούν τόσο σε αποτελεσματικότητα όσο και σε ασφάλεια με τις παλαιότερες (και εννοείται φθηνότερες.) επιλογές. Όπως καταλαβαίνετε προκύπτει ευθέως το ερώτημα, εάν ο Έλλην ασφαλισμένος ασθενής δικαιούται την φθηνότερη (όπως κρίνει το φαρμακείο-διοίκηση του νοσοκομείου) ή την καταλληλότερη όπως κρίνει ο θεράπων ιατρός.
    Εν κατακλείδι, πως μπορεί το νοσοκομείο να αρνείται την φαρμακευτική τροφοδοσία σε άπορους ασθενείς με το πρόσχημα της φαρμακευτικής έλλειψης και συγχρόνως οι ασθενείς αυτοί να προσανατολίζονται για παραλαβή των φαρμάκων τους από άλλα νοσοκομεία έτσι ώστε στους ισολογισμούς του νοσοκομείου να φαίνεται η οικονομικότερη λειτουργία του με αποτέλεσμα να δημιουργείται η πλαστή εικόνα της οικονομικής λειτουργίας του νοσοκομείου την οποία εύκολα καρπούνται ενδιαφερόμενοι για την πολιτική τους αναρρίχηση.
    Ένιωσα την υποχρέωση να σας κοινοποιήσω τα γεγονότα αυτά τα οποία μπορείτε να διασταυρώσετε και να εμπλουτίσετε τις πληροφορίες σας και να βοηθήσετε από την θέση σας για την παροχή υπηρεσιών υγείας που αρμόζουν στον Έλληνα Ευρωπαίο πολίτη.




    Σε απάντηση της ανώνυμης καταγγελίας που σας διαβιβάστηκε μέσω της ηλεκτρονικής διευθύνσεως - στις 29.05.2008 και προς αποκατάσταση της εσκεμμένης στρέβλωσης της πραγματικότητας με τα όσα αναφέρονται σε αυτήν, πρέπει να τονίσουμε τα εξής:
    Α. Το Φαρμακείο του Νοσοκομείου μας δεν αλλάζει ποτέ την φαρμακευτική αγωγή ?που συνταγογραφεί ο θεράπων ιατρός (=δραστική ουσία). Σημειώνεται ότι η δραστική ουσία σύμφωνα με την 92/27/ΕΟΚ οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 31.03.1992, οι Φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να αναγράφουν στις εξωτερικές συσκευασίες των φαρμάκων τους εκτός από την εμπορική ονομασία των τελευταίων και την επιστημονική που ορίζεται για κάθε δραστική ουσία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
    Β. Σε συνέχεια των παραπάνω επισημαίνουμε ότι ο καταγγέλλων εσκεμμένα συγχέει την εμπορική ονομασία με την δραστική ουσία, παρά το γεγονός ότι φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία φέρουν την ίδια δραστική ουσία (επιστημονική ονομασία) και διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας εγκεκριμένη από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ή από τον αντίστοιχο οργανισμό της Ε.Ε., ΕΜΕΑ ? European Evaluation Medicine Agency, θεωρούνται και είναι όμοια φάρμακα. Αυτό συμβαίνει ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι μπορεί να εμφανίζονται στην ευρωπαϊκή αγορά με ποικίλες εμπορικές ονομασίες, όταν λήξει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που προστατεύει το πρωτότυπο (πατέντα).
    Γ. Η ανεξέλεγκτη αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών προβληματίζει και δυσκολεύει ακόμα και τις πλέον ισχυρές οικονομίες και τα πιο ισχυρά συστήματα υγείας του ανεπτυγμένου κόσμου. Σε αυτά τα πλαίσια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με οδηγία της συνιστά στα δημόσια συστήματα υγείας των κρατών μελών της ΕΕ συγκράτηση των φαρμακευτικών δαπανών για την εξοικονόμηση πόρων για νέα ? καινοτόμα φάρμακα, καθώς και τη χρήση των αντιγράφων (=γενόσημων ή generic) φαρμάκων, το κόστος των οποίων φτάνει έως το 50% της αρχικής τιμής των πρωτοτύπων φαρμάκων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα η ανώτατη τιμή των γενόσημων φαρμάκων ανέρχεται στο 80% της τιμής του πρωτοτύπου. Η χρήση των generics στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις ΗΠΑ κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, καλύπτοντας το 30 ? 50% της γενικής κυκλοφορίας φαρμάκων. Στην Ελλάδα η χρήση των generics βρίσκεται σε χαμηλά ποσοστά.
    Σε συνεργασία με το Φαρμακείο του Νοσοκομείου εφαρμόστηκε πολιτική σταδιακής προώθησης των generics ως ένα σημαντικό μέσο για να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών που έως το 2003 κυμαινόταν μεταξύ 15 ? 25% ετησίως. Έχουμε συστήσει τριμελή επιτροπή «προμήθειας φαρμάκων» από διακεκριμένους επιστήμονες υψηλού κύρους και ηθικής που επιλέγει το γενόσημο (generic) φάρμακο ύστερα από διαπραγμάτευση με τη φαρμακευτική εταιρεία. Το αποτέλεσμα είναι ότι το Νοσοκομείο κερδίζει όχι μόνο το 20%, αλλά και επιπλέον αυτού, βάσει της αγορανομικής διάταξης 12/05 , η οποία με την ευεργετική παράγραφο περί εκπτώσεων δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους εμπλεκομένους ?παραγωγούς και εισαγωγείς φαρμάκων- να χορηγούν εκπτώσεις στα Νοσοκομεία επί της νοσοκομειακής τιμής (τιμή αγοράς φαρμάκων).
    Όλα τα γενόσημα σκευάσματα ανά φαρμακευτική ουσία που διατίθενται από το Φαρμακείο στις κλινικές του Νοσοκομείου είναι εγκεκριμένα με επιστημονικά κριτήρια από το Διοικητικό Συμβούλιο, ύστερα από θετική εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Φαρμάκων. Η ανωτέρω διαδικασία εξασφαλίζει περαιτέρω την αξιοπιστία των χορηγούμενων φαρμάκων. Επιπλέον, όπως προβλέπει και το άρθρο 8 §4 του ν. 3457/2006 χορηγούμε τα φάρμακα βάσει των εγκεκριμένων ενδείξεών και δοσολογίας τους, όπως έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους οργανισμούς (ΕΜΕΑ) και περιλαμβάνονται στην περίληψη χαρακτηριστικών κάθε φαρμάκου.
    Η υπερδοσολογία και η συνταγογράφηση εκτός ενδείξεων ήταν συχνό φαινόμενο στο παρελθόν και εκτίνασσε κάθε χρόνο τις φαρμακευτικές δαπάνες ενώ συγχρόνως έθετε σε κίνδυνο την ασφαλή φαρμακοθεραπεία. Αντιθέτως, χάρη στις προαναφερθείσες μεθόδους μας, οι φαρμακευτικές δαπάνες των ετών 2004, 2005 και 2006, σημείωσαν απόλυτες μειώσεις σε σχέση με αυτές του 2003, ενώ οι δαπάνες του 2007 κυμάνθηκαν μόλις στο επίπεδο των δαπανών του 2003, αντί να έχουν επιβαρυνθεί με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των 4 τελευταίων ετών.
    Δ. Η εισαγωγή νέων σκευασμάτων δεν εμποδίζεται στο Νοσοκομείο μας, αντίθετα με τα όσα ισχυρίζεται ο ανώνυμος επικριτής μας. Αντιθέτως, ενθαρρύνεται και αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα στις κατηγορίες που κυριαρχούν τα καινοτόμα φάρμακα, όπως τα ογκολογικά, τα φάρμακα κατά του AIDS, όπου σημειώνονται ετήσιες αυξήσεις 20 και 15% ετησίως αντίστοιχα. Απαιτείται απλώς έγκριση του Επιστημονικού Συμβουλίου, το οποίο ερευνά κατά πόσον το εκάστοτε συγκεκριμένο «νέο» φάρμακο είναι καινοτόμο και αν θα βελτιώσει την περίθαλψη του ασθενούς, ή είναι απλώς ένα τέχνασμα για να αυξηθεί η τιμή του σκευάσματος με υποσχέσεις για νέες «θαυματουργές ιδιότητες». Για το σκοπό αυτό ερευνάται τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και αν πληρούνται οι κανόνες της «Ορθής Ιατρικής Πρακτικής ? Good Medical Practice» και της τεκμηριωμένης Ιατρικής, στην εφαρμογή της οποίας ως χώρα υστερούμε.
    Ε. Ουδέποτε το Νοσοκομείο αρνήθηκε χορήγηση φαρμάκων σε απόρους ασθενείς. Εξυπηρετούμε άλλωστε 90 ? 100 ανασφάλιστους ημερησίως. Εκείνο που ζητείται όμως, είναι ο ανασφάλιστος να προέρχεται από την περιοχή της ζώνης ευθύνης του Νοσοκομείου, διότι σε διαφορετική περίπτωση οφείλει να προμηθευτεί τα φάρμακά του από το Φαρμακείο του Νοσοκομείου της περιοχής του. Η πολιτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα αφ? ενός να αποφεύγεται η ταλαιπωρία του ασθενούς με άσκοπες μετακινήσεις προς το ΑΧΕΠΑ από απομακρυσμένες περιοχές και αφ? ετέρου να μειώνεται η προκλητή συνταγογράφηση συγκεκριμένων ιατρών οι οποίοι ανταμείβονται με βάση την κατανάλωση.
    Καθίσταται σαφές, ότι καταγγελίες σαν την εν λόγω, είναι επιβλαβείς και όχι εποικοδομητικές για τη δημοτικότητα της Διοίκησης. Είναι επιπλέον κακοήθεια η κατηγορία της μη εξυπηρέτησης ασθενών, τη στιγμή που το Φαρμακείο είναι ήδη επιβαρυμένο λόγω των υψηλών απαιτήσεων εργασίας που έχουμε θέσει ως Διοίκηση, με τον έλεγχο των συνταγών και το ατομικό συνταγολόγιο ώστε να ελέγχεται η κίνηση του φαρμάκου ως τον ασθενή. Πέραν αυτού, επιπλέον σημαντική επιβάρυνση αποτελεί η υποχρέωση κάλυψης από το φαρμακείο των ασθενών με AIDS, διότι διαθέτουμε ουσιαστικά τη μοναδική μονάδα στη Β. Ελλάδα. Επίσης το νοσοκομειακό φαρμακείο έχει αναλάβει τη διακίνηση των ναρκωτικών σε όλα τα Νοσοκομεία και τα ιδιωτικά Φαρμακεία της Β. Ελλάδος. Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχει ενεργοποιηθεί σχετική διάταξη ίδρυσης αντίστοιχων κέντρων στην περιφέρεια.
    Κύριε Υπουργέ, το περιεχόμενο της καταγγελίας εκφράζει το «παλιό» για το Νοσοκομείο μας, το οποίο αλλάζουμε σταδιακά, διότι εάν συνεχίζαμε χωρίς αλλαγές θα κατέρρεε η αξιοπιστία μας και δεν θα είχαμε χρήματα για να πληρώσουμε τους προμηθευτές μας. Από την προτελευταία παράγραφο της καταγγελίας καθίσταται φανερό ότι ο συντάκτης της καταγγελίας δυσαρεστείται από τη μείωση των δαπανών την οποία πετύχαμε. Λαμβάνουμε μέτρα που θίγουν συμφέροντα και ιδίως άνομα συμφέροντα και εφαρμόζουμε την εντολή του Πρωθυπουργού «Μηδενική ανοχή στη διαπλοκή και τη διαφθορά».
    Είναι λοιπόν αναμενόμενες οι αντιδράσεις, είναι όμως προφανές ότι οι αντιδρώντες δεν έχουν το ηθικό ανάστημα να αντιπαρατεθούν με συγκεκριμένα στοιχεία και επωνύμως στη νέα φαρμακευτική πολιτική που εφαρμόζουμε. Σύντομα θα μας κατηγορήσουν ότι ζητούμε εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αντί να κατηγορήσουν εκείνους τους λειτουργούς που ενώ έχουν τη δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων ζητώντας εκπτώσεις για το Δημόσιο Ταμείο, αποκομίζουν μόνο προσωπικά οφέλη.
    Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε με στοιχεία του 2007 η οργάνωση «Διεθνούς Διαφθοράς- Ελλάς», ο χώρος της υγείας προηγείται στη διαφθορά ακόμα και από τις πολεοδομίες και τις εφορίες. Ο ιδιωτικός τομέας υγείας κερδίζει συνεχώς έδαφος σε σχέση με τον δημόσιο και η μεγάλη κερδοφορία που παρουσιάζει προσελκύει κεφάλαια από το εξωτερικό (βλ. MARFIN κλπ).
    Έχω την πεποίθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα και τα δημόσια νοσοκομεία μπορούν να αυξήσουν την αξιοπιστία τους στην κοινωνία. Αυτό θα γίνει λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα που θα απομονώσουν τα «τρωκτικά» στον χώρο μας, όπως για παράδειγμα επιχειρεί ο νόμος για τις προμήθειες.
    Σχετικά με το θέμα που έδωσε την ευκαιρία για την επικοινωνία μας αυτή, προτείνω για να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της διεφθαρμένης σχέσης μεταξύ των ιατρών και των φαρμακευτικών εταιρειών η συνταγογράφηση μόνο στα νοσοκομεία να γίνεται με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία. Αυτό διότι στα νοσοκομεία η χορήγηση φαρμάκων γίνεται από περιορισμένο αριθμό σκευασμάτων που εγκρίνονται από επιτροπές υψηλού επιστημονικού κύρους και ήθους και είναι τα πλέον αξιόπιστα. Λόγω δε του ότι είναι μικρός ο αριθμός των εν λόγω σκευασμάτων που έχουμε σε απόθεμα, σε σχέση με τα κυκλοφορούντα στην ελεύθερη αγορά, περίπου 2 generics ανά δραστική ουσία, δεν υπάρχει πιθανότητα λάθους.
    Η χρήση από τα νοσοκομεία της εμπορικής ονομασίας των φαρμάκων κατά τη συνταγογράφηση, δίνει τη δυνατότητα στις φαρμακευτικές εταιρείες να την ελέγχουν και να την κατευθύνουν, όπως επίσης και να ελέγχουν τους ιατρούς και όσους εμπλέκονται στη διακίνηση των φαρμάκων, προσφέροντας ανταλλάγματα κατά παράβαση όλων των κανόνων δεοντολογίας. Μετατρέπουν έτσι τους αξιόλογους επιστήμονες των νοσοκομείων σε «υπαλλήλους» τους. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το παραπάνω πρόβλημα έχει αντιμετωπισθεί με αποτέλεσμα τα κονδύλια από τα «προωθητικά πακέτα» των φαρμακευτικών εταιρειών να κατευθύνονται μέσω εκπτώσεων στα ταμεία των νοσοκομείων και όχι στα χέρια ορισμένων λειτουργών της Δημόσιας Υγείας ως προσωπικό όφελος.
    Στην διάθεσή σας για περισσότερες διευκρινίσεις
    Δημήτριος Μιχ. Γάκης
    Πρόεδρος ? Διοικητής
    Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης






    Κύριε υπουργέ,

    μετά την κοινοποίηση της επιστολής της διοίκησης του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ , πιστέψτε με, δεν ένοιωσα καμία έκπληξη. Αυτά τα χρόνια γνωρίζουμε πολύ καλά όχι μόνον τις πρακτικές της αλλά και τις επικοινωνιακές τακτικές της. Με λίγα λόγια θέλω να πω, πως η εν λόγω επιστολή ήταν απελπιστικά προβλέψιμη.
    Φυσικά και δεν θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα που ετέθησαν, αντί απαντήσεων είχαμε έναν παραληρηματικό λόγο ο οποίος περιαυτολογούσε προσπαθώντας να πείσει για το «έργο» το οποίο έχει επιτύχει η διοίκηση με λεκτικές ακροβασίες και πρακτικές οι οποίες είτε βασίζονται στον αυτοσχεδιασμό είτε στην ανοχή με συνέπεια πολύ συχνά αυτές να έχουν οριακή σχέση με τον νόμο. Έτσι λοιπόν η επιστολή όχι μόνο δεν απήντησε στα ζητήματα που ετέθησαν αλλά δημιούργησαν εκ νέου άλλα , πολύ φοβούμαι, αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία επιτρέψτε μου να σας τα θέσω.

    1. Με ευκολία διαπιστώνετε πως η επιστολή δεν είναι καταγγελία. Επρόκειτο περί επιστολής η οποία είχε σκοπό την κοινοποίηση της υπάρχουσας πραγματικότητας και σε καμία περίπτωση « εσκεμμένης στρέβλωσης» και αυτό αποδεικνείται καθώς στην ουσία σε κανένα σημείο της απάντησης της διοίκησης δεν διαψεύδεται η προηγηθείσα επιστολή μου.

    2. Η επιστολή είχε ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας άρα ο χαρακτηρισμός της επιστολής ως «ανώνυμης» είναι χαρακτηριστικά ατυχής. (και αφού θεωρήθηκε ανώνυμη γιατί απαντήθηκε;)

    3. Αναφέρεται πως ο θεράπων ιατρός συνταγογραφεί με την «δραστική ουσία». Το γεγονός αυτό έχει κοινοποιηθεί στην ιατρική κοινότητα του νοσοκομείου μας; Έχει ληφθεί απόφαση από τα αρμόδια όργανα; Είναι απόφαση του νοσοκομείου ή αφορά και την επικράτεια; Έχει γνωστοποιηθεί στον ιατρικό μας σύλλογο; Το φαρμακείο γιατί επικαλείται έλλειψη προϊόντος; Έχετε υπ όψιν σας το προεδρικό διάταγμα αριθμό 108 και άρθρο 13, παράγραφο ιβ, που αναφέρει πως « Σε εξαιρετικές περιπτώσεις προς διευκόλυνση της νοσηλείας, μπορεί ο φαρμακοποιός να συνεννοείται με τον γιατρό, όταν το φάρμακο που έχει αναγραφεί στη συνταγή δεν υπάρχει στο φαρμακείο και κατόπιν προφορικής εξουσιοδοτήσεως του ιατρού να το αντικαθιστά και να χορηγεί αντίστοιχο που υπάρχει.». Όλα αυτά αποκρύπτονται εντέχνως και ως τεκμηρίωση χρησιμοποιείται η γελοία δικαιολογία πως «οι Φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να αναγράφουν στις εξωτερικές συσκευασίες των φαρμάκων τους εκτός από την εμπορική ονομασία των τελευταίων !
    και την
    επιστημονική που ορίζεται για κάθε δραστική ουσία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας»

    4. Η τιμή των generics ορίζεται από το υπουργείο εμπορίου όπως επίσης και η νοσοκομειακή τιμή, τιμή που είναι η φθηνότερη της αγοράς. Το γεγονός αυτό όμως δεν αποτελεί τροχοπέδη για την διακίνηση των προϊόντων με αποτέλεσμα να διαφυλάττεται ο υγιής ανταγωνισμός. Αυτές είναι βασικές γνώσεις που θα έπρεπε να έχει η διοίκηση.

    5. Ως προς την σύσταση της τριμελούς επιτροπής «προμήθειας φαρμάκων». Είναι επιτροπή η οποία έχει προβλεφθεί από το υπουργείο υγείας; Βάση ποιου νόμου έγινε η σύστασή της; Τα μέλη της, που διακρίνονται για το ήθος τους όπως αναφέρεται, έχουν εκλεγεί ή έχουν «τοποθετηθεί» από άλλους οι οποίοι και αυτοί διακρίνονται για το υψηλό κύρος τους και την ηθική; Πως διαπραγματεύονται με τις φαρμακευτικές εταιρίες; Υπάρχουν εταιρίες οι οποίες δεν έχουν ακόμη διαπραγματευθεί, γιατί; Πως τις επιλέγουν; Διασφαλίζονται οι ίσοι όροι διαγωνισμού; Κοινοποιούνται τα αποτελέσματα και τα δεδομένα;

    6. Διακρίνεται η ειρωνική προσέγγιση του θέματος των νέων φαρμάκων καθώς χρησιμοποιούνται εκφράσεις όπως «τέχνασμα για να αυξηθεί η τιμή του» , ή υποσχέσεις για «θαυματουργές ιδιότητες». Γνωρίζει άριστα πως το θέμα της τιμής αφορά το υπουργείο εμπορείου. Γιατί δεν υπάρχουν παράπονα προς την κατεύθυνση αυτή; Για το θέμα της αποτελεσματικότητας αρμόδιο τμήμα είναι ο ΕΟΦ ο οποίος και δίνει την έγκριση της κυκλοφορίας. Επομένως αμφισβητείται ευθέως και ο αρμόδιος οργανισμός!!!

    7. Αναφέρεται πως η επιστημονική επιτροπή έδωσε την θετική της άποψη για την εισαγωγή των generics. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι συγχρόνως έδωσε και την συγκατάθεση της συνταγογράφισης με την δραστική ουσία. Ενώ η διοίκηση γνωρίζει πολύ καλά τις αντιρρήσεις που έχουν εκφρασθεί για τον συγκεκριμένο τρόπο συνταγογράφισης από την εν λόγω επιτροπή.

    8. Ως προς την ταλαιπωρία των άπορων ασθενών ή των ασθενών από την επαρχία. Εδώ έχουμε άλλη μία περίπτωση αυτοσχεδιασμού. Εδώ ο αυτοσχεδιασμός ονομάζεται «ζώνη ευθύνης νοσοκομείου». Εφυές κατά τα άλλα μόνο που πρέπει να θυμίσουμε πως ο Έλλην ασθενής μπορεί να επιλέγει όποιο νοσοκομείο θέλει όπως επίσης και το ιατρό της αρεσκείας του ανά την επικράτεια σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια είτε είναι αυτά ποιότητας παροχής υπηρεσιών η ακόμη και αυτού του ιατρικού απόρρητου και όχι με τα οικονομικά κριτήρια της κάθε διοίκησης η οποία θέλει να πετύχει τις πολιτικές της φιλοδοξίες. Εδώ θα είχε ενδιαφέρον να επικοινωνήσετε με τα φαρμακεία άλλων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης για να εισπράξετε το πραγματικό «κλήμα».

    9. Η συγκεκριμένη επικοινωνία που είχα μαζί σας χαρακτηρίσθηκε ως «επιβλαβής και όχι εποικοδομητική για δημοτικότητα της Διοίκησης». Είναι φανερές οι προθέσεις κύριε Υπουργέ, και ως έξυπνος άνθρωπος καταλαβαίνετε, επιτέλους, η διοίκηση θα πρέπει να λειτουργεί με γνώμονα την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στον έλληνα ασθενή και συγχρόνως να διασφαλίζεται το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στο επιστημονικό προσωπικό έτσι ώστε να επιτυγχάνεται αποτέλεσμα υψηλού κύρους και επιπέδου και όχι με γνώμονα την δημοτικότητα της διοίκησης η οποία να αφήνει υπονοούμενα για την πολιτική εξαργύρωση της, αυτό είναι κάτι που όχι μόνον μας υποτιμά αλλά μας προσβάλλει. Νομίζω πως θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο στους εργαζόμενους του νοσοκομείου μας μέσα από το οποίο θα εισπράξετε την πραγματική «δημοτικότητα» της διοίκησης.

    10. Επίσης στην απάντηση αναφέρεται «Από την προτελευταία παράγραφο της καταγγελίας καθίσταται φανερό ότι ο συντάκτης της καταγγελίας δυσαρεστείται από τη μείωση των δαπανών την οποία πετύχαμε». Θα επαναλάβω άλλη μία φορά, και τεκμηριώνω και με τα παραπάνω όπως και με τα παρακάτω ότι ο σκοπός της διοίκησης είναι να κάνει περιστολή των δαπανών της λειτουργίας του νοσοκομείου. Μέχρι εδώ συμφωνούμε, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε πως αυτό πρέπει να γίνει σύγχρονα με την διαφύλαξη της καλύτερης ποιότητας παροχής υπηρεσιών στον έλληνα ασθενή, την διαφύλαξη της καλύτερης επιστημονικής πρακτικής μακριά από εμπάθειες ως προς την ακαδημαϊκή κοινότητα και καιροσκοπική πολιτική αναρρίχηση.

    11. Παραδέχεται πως ο ιδιωτικός τομέας υγείας κερδίζει συνεχώς έδαφος, διερωτήθηκε γιατί; Τι θέση παίρνει; Αισθάνεται μερίδιο ευθύνης;

    12. Για τον ομφάλιο λώρο της διεφθαρμένης σχέσης μεταξύ των ιατρών και των φαρμακευτικών εταιριών και την μηδενική ανοχή στη διαπλοκή και τη διαφθορά. Εάν γνωρίζει κάτι γιατί δεν το δίνει στην δικαιοσύνη; Ή μήπως και εδώ κάνει πως δεν γνωρίζει πως νόμιμα η φαρμακευτικές εταιρίες μπορούν να υποστηρίζουν την επιστημονική μας επιμόρφωση; Αλήθεια γνωρίζει τον κώδικα δεοντολογίας του ΣΦΕΕ; Επίσης θα είχε ενδιαφέρον η άποψη της διοίκησης για την επιστημονική μας επιμόρφωση, προτίθεται να την αναλάβει αυτή;

    13. Εφ όσον μετά την εκπτωτική διαπραγμάτευση έχουμε νέες τιμές στα φάρμακα, η μείωση της τιμής θα μετακυλά και στα ταμεία ή το όφελος της έκπτωσης θα το καρπούνται με επιδέξιο τρόπο «τρωκτικά» που ο ίδιος αναφέρει;



    Επειδή δεν περιμένω καμία απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, όπως άλλωστε δεν πήρα και στα προηγούμενα,
    Οι ερωτήσεις αυτές ετέθησαν έτσι ώστε να έχετε μια αντικειμενική εικόνα της πραγματικότητας και όχι αυτήν που με επιτήδειο και αποπροσανατολιστικό τρόπο σας παρουσιάζουν. Τώρα εάν θα πρέπει όλα αυτά να γίνονται κάτω από την ανοχή σας αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να κρίνετε εσείς ο ίδιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλώς τους δυσαρεστημένους από
    την μείωση των φαρμακευτικών δαπανών στο ΑΧΕΠΑ !!! Περιμέναμε ενάμιση μήνα για να εμφανιστητε. Και η εμφάνισή σας ήταν αποκαλυπτική. Ως μικροί θεοί σώσατε την ζωή ασθενών χορηγώντας φάρμακα εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων, έχοντας ξεπεράσει όλα τα επιστημονικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγκρίνουν τις ενδείξεις και έχοντας αποδείξει και στην εταιρία που τα παράγει ότι δεν ξέρει το συμφέρον της. Άγιο είχαν οι άνθρωποι. Ευτυχώς για να προστατεύονται οι ασθενείς από τέτοιου είδους αυτοσχεδιασμούς, υπάρχει και ένας νόμος, που βέβαια δεν αφορά εσάς, διότι Εσείς είστε υπεράνω του νόμου. Για τους κοινούς θνητούς αναφέρω ότι απαγορεύει την συνταγογράφιση φαρμάκων εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων. Χορήγηση φαρμάκων εκτός ενδείξεων συνιστά κλινική μελέτη, απαιτείται έγκριση από τον ΕΟΦ, και το κυριότερο ενημέρωση και συναίνεση από τον ασθενή.
    Αγαπητέ φίλε ,ευτυχώς όπως ανέφερες έχεις αφήσει το όνομα σου στο υπουργείο το οποίο πρέπει να σου εξηγήσει ότι εάν συνταγογραφείς φάρμακα εκτός ενδείξεων είναι παράνομο και να δώσει το όνομά σου σ΄αυτούς που συκοφαντείς. Οι ασθενείς σου δεν κινδυνεύουν εάν αντί για το πρωτότυπο τους χορηγηθεί το εγκεκριμένο γενόσημο. Διότι τότε οι ΗΠΑ, η ΑΓΓΛΙΑ, η ΓΑΛΛΙΑ, η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, η ΟΛΛΑΝΔΙΑ, η ΣΟΥΗΔΙΑ, κ.τ.λ., θα είχαν τον μισό πληθυσμό. Κινδυνεύουν όταν τους χορηγείτε φάρμακα μη εγκεκριμένα για την ασθένειά τους. Επίσης ως επιστήμονας καλό είναι να αναφέρεσαι συγκεκριμένα και να χρησιμοποιείς την κίτρινη κάρτα της φαρμακοεπαγρύπνισης όταν διαπιστώνεις κάποιο πρόβλημα.
    Οι δυο δυσαρεστημένοι φίλοι μας, δηλαδή ο ένας, καλό είναι να ξεκαθαρίσει ότι φάρμακο σημαίνει δραστική ουσία ή συνδυασμός.....,ότι κύριε δυσαρεστημένε άλλο το γενόσημο και άλλο το φασον. Το γενοσημο ή αντίγραφο είναι αποδεδειγμένα όμοιο με το πρωτοτυπο. Το φασόν είναι άλλο πράγμα, σημαίνει ότι παράγεται σε μία παραγωγική μονάδα για λογαριασμό τρίτου. Όταν όμως η ενημέρωση περιορίζεται στους φαρμακευτικούς αντιπροσώπους γίνονται αυτά τα λάθη. Φαίνεται ότι στα εκπαιδευτικά συνέδρια δεν είστε αρκετά προσεχτικός…..
    Απορώ γιατί ενοχληθήκατε τόσο πολύ επειδή το ΑΧΕΠΑ ζητάει εκπτώσεις από τις εταιρίες αφού το προβλέπει η νομοθεσία. Υπάρχει πρόβλημα εάν ένα μέρος από τα προωθητικά πακέτα κατευθυνθεί στα ταμεία των νοσοκομείων; Όλα τα άλλα είναι προσχηματικά διότι γνωρίζεται ότι εκπτώσεις μπορούν να ζητιούνται μόνο για τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που ήδη υπάρχουν στο νοσοκομείο, επιλεγμένα με επιστημονικά κριτήρια , στα πλαίσια του αμοιβαίου οφέλους. Έχετε από τον εγωισμό σας μετατραπεί σε φερέφωνο του κάθε πικραμένου – ης, αναπαράγοντας κάθε ανευθυνότητα . Γιατί τόσο μεγάλη εμμονή με την διοίκηση; Μήπως έχετε τόσο υψηλούς στόχους; Ποτέ δεν είναι αργά!!
    Από τον παρορμητισμό σας αυτοφωτογραφηθήκατε, και νομίζετε ότι μπορείτε να συκοφαντείτε στο διαδίκτυο κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία. Κάνετε μεγάλο λάθος. Κρίμα –Κρίμα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Gakh
    1. Otan grafeis na vayeis tonous
    2. Giati den apantas stis parapano kataggeleies
    3. Ti ta kaneis tora pou erxete to PASOK
    4 Giati den exeis ta a..... na miliseis eponima
    5 Arxonta Gaki erxete h ora sou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κύριε Γάκη
    Γιατί αποφευγετε να απαντήσετε στην ουσία των καταγγελειών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. E re komatikopoihseis pou peftoun... "Erxetai to PASOK-Hr8e h wra sou klp"
    1on h kinhsh tou Axepa einai kataplhktikh. Eseis pou legate gia thn olympiakh kai ton ote pou stoixizei ston ellhna forologoumeno tosa xrhmata kathgoreite to Ahepa pou katafere na meiwsei ta e3oda tou-e3oda tou ellhna forologoumenou, me aples kinhseis pou 8a eprepe na kanoun oloi oi giatroi. Einai kairos na ginoun autes oi kinhseis nomos kai na isxuoun gia ola ta nosokomeia. Isws na ekanan kai merika la8h alla dn mporeis na tous kathgorhseis otan prospa8oun me ka8e tropo na diwr8wsoun ta adiwr8wta prohgoumenwn dioikountwn, giatrwn ALLA KAI KYVERNHSEWN...
    2on Eiste va8eia gelasmenoi an pistevete oti to PASOK (eidika) kai gnk opoios vgei kyvernhsh 8a ta kataferei kalutera kai 8a einai to megalutero la8os an kathgorh8oun gia kati ta stelexh tou ahepa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. οπως λέει και ο ανώνυμος γιατι δεν απαντάει ο Γάκης στην ουσία?
    Καλύτερα να μας πεί πως πέρασε στη Κροατία και πόσο του στοίχοισε το ταξείδι?αν ξέρει.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή