Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Αισιόδοξο το 52% για την εξάλειψη του φαινομένου,
ενώ το 43% θεωρεί την εξέλιξη μη αναστρέψιμη

ΑΚΡΩΣ διχασμένη εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία ως προς το αν είναι αναστρέψιμη η πορεία εξέλιξης της διαφθοράς τελικά στη χώρα.Έρευνα εθνικής εμβέλειας που διεξήγαγε η εταιρεία Ρublic Ιssue για λογαριασμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς αποκαλύπτει ότι οι πολίτες είναι πραγματικά χωρισμένοι σε στρατόπεδα, σε σκεπτικιστές και σε αισιόδοξους, με τους δεύτερους με οριακή πλειοψηφία να πιστεύουν ότι το μέλλον επιφυλάσσει και το τέλος της διαφθοράς.

Tα επί μέρους αποτελέσματα της έρευνας κρούουν τον κώδωνα ουσιαστικά για τέσσερα κυβερνητικά στελέχη: πρωτίστως για τον υπουργό Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλο και δευτερευόντως για τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι.Παπαθανασίου, Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλο και Μεταφορών κ. Ευ.Στυλιανίδη. Και αυτό διότι οι πολίτες δείχνουν με το δάχτυλο τα σημεία - της αρμοδιότητας των παραπάνω- στα οποία τους ζητήθηκαν χρήματα, εκτός φυσικά από τα νόμιμα και προβλεπόμενα.

«Η διαφθορά, όπως καταγράφεται από τους πολίτες με βάση τα πραγματικά γεγονότα, παρακολουθεί την επικαιρότητα και συμβαδίζει με την αντίληψη της κοινωνίας ως προς την ύπαρξη του φαινομένου» τονίζει ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας- Ελλάς κ. Κ. Μπακούρης χαρακτηρίζοντας «προσβολή για τον πολιτισμό μας» το γεγονός ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης.

Σύμφωνος με το 53% που πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια «μη διεφθαρμένη» χώρα, ο κ. Μπακούρης υπογραμμίζει ότι πρέπει να διευκολυνθεί η καταγγελία κρουσμάτων διαφθοράς. «Θα πρέπει ο πολίτης να έχει την αίσθηση ότι ο υπεύθυνος δεν θα γλιτώσει από το χέρι του νόμου. Η παραδειγματική και αυστηρή τιμωρία όσων παίρνουν “φακελάκι”, π.χ.,είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εμπέδωση της διαφάνειας. Περιμένουμε λύση τώρα.Αύριο θα είναι αργά».

Περισσότερα στις 17 φεβρουαρίου όταν θα δημοσιευτεί η πλήρης έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου