Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΑΝ ΔΥΟΜΙΣΙ ΧΡΟΝΙΑ !

Με φαρσοκωμωδία μπορεί να παραλληλιστεί η χθεσινή «επιδρομή» των δικαστικών αρχών στη Siemens, αλλά και η προ μηνός ανακριτική διάταξη για τη δέσμευση των λογαριασμών συνολικά 38 υπόπτων.

Και οι δύο ανακριτικές ενέργειες έγιναν με καθυστέρηση σχεδόν δυόμισι ετών, ενώ οι βασικοί -τουλάχιστον- εμπλεκόμενοι της υπόθεσης Siemens είχαν άπειρο χρόνο για τις δυνατές «τακτοποιήσεις» αλλά και για τη συγκρότηση «επιχειρημάτων».

Οι «πρωταγωνιστές» ήξεραν ότι:

* Από τον Μάιο του 2006 οι ελβετικές δικαστικές Αρχές είχαν αρχίσει να ξηλώνουν τα μαύρα ταμεία της Siemens. Από τον Αύγουστο του 2005 μέχρι και τον Μάιο του 2006 η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και η Αρχή κατά του Ξεπλύματος μαύρου χρήματος είχαν κάνει επιδρομές σε σπίτια και τραπεζικές θυρίδες, είχαν βρει τις μαύρες εταιρείες, είχαν κατασχέσει έγγραφα και τραπεζικά παραστατικά, είχαν συγκροτήσει δικογραφίες, ενώ από τότε πάγωσαν και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ανθρώπων της Siemens.

* Τον Νοέμβριο του 2006 η Εισαγγελία του Μονάχου εισέβαλε στα κεντρικά της Siemens, αλλά και σε «κρησφύγετα» που χρησιμοποιούνταν ως παραλογιστήρια. Ταυτόχρονα οι κεφαλές των «ωφέλιμων πληρωμών» συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν σχεδόν με τις πιτζάμες, μέχρι που άρχισαν να μιλούν και να παραδίδουν φακέλους.

Καθυστέρησαν δυόμισι χρόνια!

* Τον περασμένο Μάιο ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου μετέβη στη Siemens, όταν στον Τύπο γράφτηκε για τις χορηγίες της εταιρείας σε πολιτικά τζάκια. Αναζήτησε ό,τι είχε απομείνει -και να παραπέμπει σε απαξία τους πολιτικούς που έπαιρναν τσάμπα και ηλεκτρικές συσκευές- από το αρχείο των ρουσφετιών. Η κ. Τσακάλου -τότε- υποστήριξε ότι ο προϊστάμενός της της είχε δώσει εντολή -τον Αύγουστο του 2007- να καταστρέψει το μυστικό αρχείο μέχρι και το τέλος του 2005. Παρά ταύτα βρέθηκαν αρκετές «δωρεές» προς VIP, ενώ γιγαντώθηκε το ερώτημα γιατί δεν βρέθηκε ακόμα όλο το πολιτικό χρήμα (δηλαδή το 2% του ετήσιου τζίρου) που κατευθυνόταν και στα δύο κόμματα εξουσίας.

Ως εκ τούτου η μόνη δικαιολογία του χθεσινού ανακριτικού «ταξιδιού» στο Μαρούσι που απομένει, είναι ίσως η αμφισβήτηση ότι πράγματι παραδόθηκε ατόφιο το υλικό του εσωτερικού ελέγχου αλλά και τα αποδεικτικά όλων των δωρεών. Γιατί λείπουν χρόνια, λείπει χρήμα και τα πιο κραυγαλέα διαφεύγουν ή συγκαλύπτονται, θαρρείς και την ιστορία του σκανδάλου της Siemens πασχίζουν να τη γράψουν οι νικητές (εν προκειμένω οι κυβερνώντες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου