Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

"ΟΒΟΛΟΣ" ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ


Ο "οβολός" κοινωνικό νόμισμα έρχεται ως η Ελληνική απάντηση στην χρηματοοικονομική κρίση!

Με αυτό οι πολίτες δημιουργούν και στην Ελλάδα το πρώτο εναλλακτικό σύστημα συναλλαγών με χρήση κοινωνικού νομίσματος. Με το ανταλλάξιμο κοινωνικό νόμισμα "οβολός" κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση θα μπορεί να συναλλάσεται, να παρέχει υπηρεσίες, να εμπορεύεται, να πουλά και να αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς την ανάγκη χρήσης του ευρώ. Το "τοπικό σύστημα συναλλαγών" "οβολός" θα λειτουργεί με τη μορφή συμμετοχικών συνεταιρισμών ανά πόλη. Κάθε πολίτης θα μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες και τα προιόντα του και να πληρώνεται σε "οβολούς". Κάθε επιχείρηση να διαθέτει στην πελατεία της τμήμα των προϊόντων και υπηρεσιών της αποδεχόμενη την χρήση "οβολών".

Για να ξεκινήσει να κυκλοφορεί ο "οβολός" αρκεί η συμμε
τοχή 30-40 εταιριών και ιδιωτών και ήδη η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Έχουν εκφράσει ενδιαφέρον ιδιώτες και επιχειρηματίες απ'όλη την Ελλάδα, αλλά και διαφημιστές που θέλουν να προωθήσουν το σύστημα στην ελληνική αγορά.
Οι επιχειρήσεις που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον καλύπτουν μεγάλο φάσμα της αγοράς. Σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, αλλά και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως καθηγητές μουσικής και ξένων γλωσσών, μεταφραστές
, δικηγόροι, λογιστές.

Οι "οβολοί" θα ξοδεύονται εντός του συνεταιρισμού και καθένας που θα προσφέρει τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα του θα πληρώνεται σε "οβολούς" και όχι σε ευρώ. Στη συνέχεια θα μπορεί να τους εξαργυρώνει σε αντίστοιχα καταστήματα που θα ανήκουν στον συνεταιρισμό.

Στο σύστημα έχουν ζητήσει ακόμη να συμμετέχουν και αρκετοί Δήμοι, οι οποίοι έχουν δεχθεί να πληρώνονται με "οβολούς" για δημοτικά τέλη και κοινωνικά παντοπωλεία, κάτι που ήδη συμβαίνει στη Γερμανία.


Εναλλακτικά συστήματα συναλλαγών λειτουργούν στις περισότερες χώρες του κόσμου με επιτυχία, όπως στη Γερμανία, τη Σουηδία, την Αγγλία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Ενώ σιγά σιγά αναπτύσεται και στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Κίνα και στον Καναδά. Και ο "οβολός" κοινωνικό νόμισμα είναι η Ελληνική συμμετοχή.

Το σύστημα θα λειτουργεί με κάρτες χρέωσης-πίστωσης "οβολών" , με "οβολούς" σε έντυπη μορφή και με χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ενας "οβολός" θα αντιστοιχεί σε ένα Ευρώ.


Όταν χρησιμοποιούμε ένα ευρώ στην αγορά,κυκλοφορεί τ
οπικά σε διάστημα ενός έτους 1,2 με 1,3 φορές, ενώ ένα κοινωνικό νόμισμα όπως ο "οβολός" 2 ως 4 φορές και έτσι συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη στατιστικά αποδεδειγμένα.

Το σύστημα οργανώνεται αρχικά σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα και έχει στόχο να καλύψει το σύνολο της χώρας. Η ομάδα πρωτοβουλίας δέχεται προτάσεις ανάπτυξης του συστήματος σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Εντός των επομένων μηνών θα οργανωθούν οι πρώτες συναντήσεις μελών και προβλέπεται πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του "οβολού" η 1η Ιουνίου 2009.

Ήρθε η στιγμή οι Έλληνες πολίτες να δώσουμε την απάντησή μας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την κρίση του με τη χρήση του Ελληνικού Κοινωνικού Νομίσματος "οβολός"!

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.ovolos.gr/

1 σχόλιο: