Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Ένα αμφιλεγόμενο αιολικό πάρκο στη θάλασσα του Μαραθώνα

Κάτοικοι και τοπικοί φορείς, με την υποστήριξη των αρμόδιων αρχαιολόγων, αντιδρούν στη δημιουργία του πρώτου θαλάσσιου αιολικού πάρκου, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή του Μαραθώνα. Ο δήμαρχος Νέας Μάκρης, Ιορδάνης Λουίζος, μίλησε στο tvxs.gr για την υποβάθμιση, σε βιοτικό, περιβαλλοντικό και αρχαιολογικό επίπεδο, της περιοχής.

Ο κ. Ιορδάνης Λουίζος, αναφέρει ότι είναι αμετάκλητη η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην αποδεχθεί το πάρκο με τις ανεμογεννήτριες σε τόσο κοντινή απόσταση από τις ακτές, καθώς είναι η ενεργειακή δομή που σχεδιάζεται είναι η μοναδική, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που αναμένεται να κατασκευαστεί τόσο κοντά στην παραλία.

Ο κ. Λουίζος δηλώνει ότι υπάρχουν αντίστοιχα αιολικά πάρκα, που όμως βρίσκονται σε απόσταση πέραν των 10 χλμ. από τις ακτές και επικαλείται έρευνες βρετανικών πανεπιστημίων που θεωρούν απαγορευτική οποιαδήποτε απόσταση μικρότερη αυτής. Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος αναφέρει ότι σχεδιάζεται πάρκο που θα περιλαμβάνει 90 πυλώνες, 90 μέτρων ο καθένας, με μέση διάμετρο τα πέντε μέτρα ενώ συνολικά ο υποσταθμός θα καλύπτει θαλάσσια έκταση 15 στρεμμάτων, δύο χλμ. από την ακτή.

Τα προβλήματα που επικαλείται η δημοτική αρχή, με τη συμπαράσταση των κατοίκων, σχετίζονται με την ερασιτεχνική ναυσιπλοΐα που λαμβάνει χώρα στην περιοχή, σε συνδυασμό με δραστηριότητες αλιείας. Ο κ. Λουίζος αναφέρει ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ, με αυτή του την απόφαση, δεν σέβεται την ιστορικότητα του χώρου και προχωράει σε ένα έργο «οπτικής ρύπανσης», αλλά πολύ περισσότερο σε ένα έργο ηχορρύπανσης, καθώς ο θόρυβος που κάνουν οι γεννήτριες δεν θα σταματάει καμία δευτερόλεπτο μέσα στο 24ωρο.

Ο δήμαρχος, τέλος, αποδέχεται ότι το έργο είναι μεγάλης σημασίας, αλλά κάνει λόγο για «πέπλο μυστηρίου»» που καλύπτει την υπόθεση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει δώσει καμία πληροφορία σχετικά με τις λεπτομέρειες του έργου, τόσο στο δήμο όσο και στη νομαρχία και το αιολικό πάρκο που σχεδιάζεται είναι από τα έργα που δεν γίνεται να κατασκευαστούν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών φορέων. Ο κ. Λουίζος καταλήγει ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί ένας «δημόσιος διάλογος» σχετικά με το έργο, καθώς οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν είναι σε καμία περίπτωση αμελητέες.

Σημειώνεται ότι οι τρεις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων (Προΐστορικών και Κλασικών, Εναλίων και Βυζαντινών) έδωσαν αρνητική εισήγηση στο ΚΑΣ σχετικά με το πάρκο, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσει έμμεση βλάβη στους αρχαιολογικούς χώρους που περιβάλλουν τον κόλπο του Μαραθώνα αλλά και θα αλλοιώσουν το ιστορικό τοπίο. Ακόμα και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που ελέγχει το κατά πόσο βιώσιμο είναι ένα τέτοιο έργο, παραδέχεται ότι το πάρκο θα αποτελέσει μεγάλη επέμβαση στο περιβάλλον της περιοχής.

Η δημιουργία του αιολικού πάρκου έρχεται να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες, έως το 2020 σε κάθε κράτος-μέλος, το 18% της παραγόμενης ενέργειας πρέπει αν προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου