Κυριακή 31 Μαΐου 2009

«Στημένη» η δημοσκόπηση της Kapa Research

,
Αντιδράσεις και ερωτήματα προκάλεσε στη μπλογκόσφαιρα η δημοσκόπηση της Kapa Research για τις επιδόσεις των αρχηγών των κομμάτων στο debate, που αποφάνθηκε ότι η πολιτική παρουσία του Κ. Καραμανλή κρίθηκε από τους τηλεθεατές ως η καλύτερη. Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για «στημένη» δημοσκόπηση, καθώς δημοσιεύθηκε... οχτώ λεπτά μετά την έναρξη του debate.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ το debate ξεκίνησε στις 20:10, στην ηλεκτρονική ανάρτηση του Βήματος η ώρα που δημοσιεύτηκε η δημοσκόπηση ήταν στις 20:18, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και τα εύλογα ερωτήματα των πολιτών που είδαν έκπληκτοι τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, όχι μόνο πριν ολοκληρωθεί το debate, αλλά οχτώ μόλις λεπτά μετά την έναρξή του. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε γίνει μόνο η πρώτη ερώτηση σε πολιτικό αρχηγό.

Σύμφωνα με τα εν λόγω αποτελέσματα, στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένος/η είστε από τις απαντήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής στις ερωτήσεις που δέχτηκε στο σημερινό debate», στο σύνολο των ερωτηθέντων τηλεθεατών το 18,1% φαίνεται να είναι πολύ ικανοποιημένο, έναντι του 8% που δήλωσε πολύ ικανοποιημένο από τις απαντήσεις του Γ. Παπανδρέου, ενώ ακολουθούν η Αλέκα Παπαρήγα με ποσοστό 7%, ο Γ. Καρατζαφέρης με 6,5% και ο Αλέκος Αλαβάνος με 5,3%.

Πώς απαντά, λοιπόν, ο υπεύθυνος της εταιρίας κ. Γεωργιάδης στις κατηγορίες περί «στημένης» δημοσκόπησης με στόχο την ενίσχυση του «κουρασμένου» πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης και των πολιτικών εξελίξεων; Ο κ. Γεωργιάδης, απολογούμενος στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή και του Γιώργου Χουδαλάκη για τη «βιαστική» δημοσκόπηση, είπε ότι «η έρευνα έγινε από τις 21:30 μέχρι τις 23:30 το βράδυ».

Όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος της εταιρίας, η δημοσκόπηση αναρτήθηκε στις 23:45, υπονοώντας ότι η ανάρτηση των 20:18 ήταν παλιά και πως προστέθηκαν τα στοιχεία αργότερα. Το pressmme.blogspot, ωστόσο, κράτησε το αρχείο όπου φαίνεται η ώρα της χθεσινοβραδινής ανάρτησης, επισημαίνοντας ότι στην ιστοσελίδα του Βήματος, από το πρωί και μετά, η ώρα έχει κατεβεί και έχει μείνει μόνο η ημερομηνία.

Σε ερώτηση του κ. Χουδαλάκη σχετικά με το κατά πόσο η έρευνα μπορεί να γνωρίζει αν αυτός που ρωτήθηκε στις 21:30 είχε την ίδια γνώμη και στις 22:30, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «το 80% των ερωτήσεων έγινε μετά το τέλος του debate».

Εύλογα, ωστόσο, αναρωτιέται κανείς πότε πρόλαβαν να επεξεργαστούν τα δεδομένα μέσα σε δέκα λεπτά, όπως επίσης και με ποιό τρόπο η ηλεκτρονική έκδοση της ιστοσελίδας του Βήματος είχε τα αποτελέσματα πριν από τις 23:30...

[Πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου