Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1995 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχουν έρθει με σκοπό να κάνουν φύλλο και φτερό τα οικονομικά της χώρας από το 1995 έως σήμερα.

Βλέπετε η αστάθεια του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης, οι συνεχείς αλλαγές και η αποτυχία για σωστές προβλέψεις, έβαλαν σε σκέψεις τους οικονομολόγους διεθνώς. Την στιγμή που όλοι οι διεθνείς οίκοι και οργανισμοί, μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλες ελληνικές τράπεζες, προβλέπουν δυσμενή στοιχεία για την οικονομία, η Ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι ο στόχος και τα μεγέθη που έθεσαν με τον Προϋπολογισμό Νο.2 είναι εφικτά.


Σήμερα, εκτός από τα στελέχη του ΔΝΤ που μας ελέγχουν, είχαμε και άλλες οικονομικές ειδήσεις από το εξωτερικό αλλά και από την Ελλάδα.


Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης FITCH, αναθεώρησε τις προοπτικές της οικονομίας μας, από σταθερές σε αρνητικές. Στελέχη, έκαναν λόγο για ασθενή δημοσιονομική ευελιξία και υποστήριξαν ότι οι αρχές υπερεκτιμούν συνεχώς τα δημοσιονομικά έσοδα.

Ο ίδιος οίκος, προβλέπει έλλειμμα στο 6% και το δημόσιο χρέος στο 106% του ΑΕΠ. Ο διευθυντής της ομάδας, κ. Πράις, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα κάνοντας λόγω για μία κυβέρνηση που είναι αντιμέτωπη με σκάνδαλα και η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν της παρέχει την δυνατότητα για σωστή διακυβέρνηση.

Εκτός από τον οίκο Fitch, η τράπεζα Eurobank παρουσίασε τα στοιχεία της για την Ελληνική οικονομία. Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις της τράπεζας, η οικονομία της χώρας θα παρουσιάσει έλλειμμα της τάξης του 6% και δημόσιο χρέος στο επίπεδο του 105% του ΑΕΠ (έναντι 97,6% το 2008).


Παρακολουθώντας τα στοιχεία αλλά και τις προβλέψεις όλων των επίσημων οργάνων αλλά και οργανισμών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, θα παρατηρήσουμε ότι η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή έχει δημιουργήσει μία δική της πραγματικότητα. Ο κ. Παπαθανασίου, μιλώντας στον ΣΕΒ την Τρίτη είπε ότι η επίτευξη των στόχων είναι δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη.

Ο κ. Καραμανλής, ως υπεύθυνος για το Διευθυντήριο Οικονομίας,
ακολουθεί λάθος μετρήσεις και προγράμματα, τακτική που τον οδηγεί σε λάθος αποφάσεις. Η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από την πραγματική οικονομία δεν μπορεί να κλείσει.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι οι πολίτες την δύσκολη κατάσταση που μας περιβάλλει. Η οικονομία είναι ένας τομέας απόλυτα συνδεδεμένος με την ζωή μας. Η ανύπαρκτη οικονομική πολιτική της ΝΔ καταδικάζει με υπερχρέωση τις επόμενες γενιές αλλά φέρνει και την δική μας άμεσα αντιμέτωπη με την πτώχευση...

Κουράγιο...

Γιώργος Φακίτσας,
politikianalisi blog

"Η μόνη αξία των οικονομικών προβλέψεων είναι ότι κάνουν την αστρολογία να φαίνεται αξιόπιστη". John Kenneth Galbraith 1908-2006, Καναδός οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου