Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Τρίτη παγκοσμίως η Ελλάδα στις εισαγωγές οπλικών συστημάτων!

Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία για να φτάσουν τα 1.53 τρισ. δολάρια το 2009, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του σουηδικού Ινστιτούτου Έρευνας για τη Διεθνή Ειρήνη (SΙΡRΙ), η οποία δημοσιεύεται σήµερα.

Παρά την οικονοµική κρίση που ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των οικονομικά πιο αδύναμων στρωμάτων των λαών, οι στρατιωτικές δαπάνες αντί να μειωθούν προκειμένου να στηριχτούν οι εθνικές οικονομίες για το όφελος των πολιτών, για το 2009 αυξήθηκαν κατά 5,9% σε σχέση µε το 2008 – και 49% σε σχέση με το 2000!

Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς όπλων είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία την τελευταία τετραετία, με ποσοστό 30% και 23% αντίστοιχα επί των παγκοσμίων εξαγωγών. Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς όπως είναι οι: Κίνα, Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ελλάδα και Νότιος Κορέα. Για την σφοδρά επηρεασμένη από την παγκόσμια αλλά και την εγχώρια οικονομική κρίση Ελλάδα που επιβάλλει περικοπές συντάξεων, μισθών και κοινωνικών παροχών στους πολίτες της ενώ κατέχει την «λαμπρή» τρίτη θέση παγκοσμίως στις εισαγωγές οπλικών συστημάτων, κυριότερος προμηθευτής της εμφανίζεται να μην είναι άλλη από την αυστηρή όταν πρόκειται για αρωγή Γερμανία!

Υπενθυμίζουμε ότι, οπως υποστήριξε πρόσφατα το γαλλικό υπουργείο, η Ελλάδα προτίθεται να μειώσει τον προϋπολογισμό της για την Άμυνα κατά 6,6% το 2010 για να συμβάλει στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, αλλά η προσπάθεια αυτή θα αφορά «ουσιαστικά» τις «δαπάνες λειτουργίας», και όχι τις εξοπλιστικές δαπάνες. Η Γαλλία διαβεβαίωσε ότι, παρά την κρίση που ανάγκασε την Ελλάδα να προσφύγει στον «τσουχτερό» μηχανισμό στήριξης, «τα διαβήματα για την απόκτηση φρεγατών τύπου FREMM (φρεγάτες πολλαπλών αποστολών) και ελικοπτέρων SAR (έρευνας και διάσωσης), που προτάθηκαν από τη Γαλλία, εξακολουθούν να ισχύουν».

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι πρόσφατα αποφασίστηκε η αγορά δύο επιπλέον γερμανικών υποβρυχίων ύψους 1 δισ. ευρώ, ανταλλακτικών για τα F-16 από τις ΗΠΑ, ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται η αγορά πυρομαχικών για τα νέα άρματα μάχης (12.000 από τη Γερμανία και 3.000 από τις ΗΠΑ) ύψους 64 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου