Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Κρατούμενος των διαδηλώσεων για τον Γρηγορόπουλο καταγγέλλει ψευδές κατηγορητήριο

Στο έσχατο μέσο πίεσης προχώρησε, ο Χρυσοβαλάντης Πουζιαρίτης, ο οποίος κρατείται εδώ και 6,5 μήνες στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών εδώ, μετά τη σύλληψη τους κατά τις διαδηλώσεις για την επέτειο θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Όπως επιβεβαίωσε στο tvxs η δικηγόρος του κ. Πουζιαρίτη, ο κρατούμενος έχει προβεί σε αποχή συσσιτίου επ’ αόριστο, καταγγέλοντας ως ψευδές το κατηγορητήριο εις βάρος του, ενώ σε τριήμερη αποχή συμπαράστασης προβαίνουν και 35 συγκρατούμενοι του.

Η απόφαση του Χρυσοβαλάντη Πουζιαρίτη έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη απόρριψη από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αίτησης για άρση της προφυλάκισης του.

«Σήμερα, στις 17 Ιουνίου 2010, μετά από 6μιση μήνες προφυλάκισης, για αδικήματα που δεν διέπραξα, πληροφορήθηκα την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης που απέρριψε για 2η φορά την αίτηση μου για άρση της προφυλάκισης» αναφέρει ο ίδιος σε επιστολή του.

Ο Χρυσοβαλάντης Πουζιαρίτης κρατείται από το Δεκέμβριο του 2009, κατηγορούμενος για συμμετοχή σε επεισόδια στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης σύμφωνα με μαρτυρίες αστυνομικών. Συγκεκριμένα κατηγορήθηκε ως επικεφαλής ομάδας κουκουλοφόρων και για χρήση μολότοφ παρά το γεγονός ότι όπως ισχυρίζεται ο ίδιος δεν φορούσε κουκούλα, ούτε στοιχειοθετείται η ρίψη μολότοφ από μέρους του. Ο ίδιος αναφέρει στην επιστολή του ότι σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών ο επικεφαλής της ομάδας αναγνωρίστηκε από το χαρακτηριστικό του κούρεμα (μοϊκάνα) πράγμα που δημιουργεί ερωτηματικά όσον αφορά την σύλληψη του με τον κουκουλονόμο.

Όπως υποστηρίζει ο απεργός πείνας, η σύλληψή του έγινε όταν απομακρυνόταν από το χώρο του Πολυτεχνείου και αρκετή ώρα μετά τις συγκρούσεις που είχαν προηγηθεί κατά τις εκδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου. Οι αστυνομικοί τον ξυλοκόπησαν προκαλώντας του σοβαρό τραυματισμό στη γνάθο, κάτι που επιβεβαιώνει και ιατροδικαστική εξέταση η οποία στοιχειοθετεί τη μήνυση την οποία κατέθεσε ο ίδιος σε βάρος των αστυνομικών. Η μήνυση αφορά σε ξυλοδαρμό και ψευδές κατηγορητήριο.

Η συνήγορος του κατέθεσε άμεσα μετά τη σύλληψη προσφυγή κατά του εντάλματος η οποία απορρίφθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ ένα μήνα μετά προσέφυγε κατά της απόφασης προφυλάκισης ζητώντας άρση των περιοριστικών όρων. Παρά το γεγονός ότι η προσφυγή έγινε το Φεβρουάριο η εκδίκαση καθυστέρησε χαρακτηριστικά και η απόφαση βγήκε στις 17 Ιουνίου. Το Συμβούλιο των πλημμελειοδικών απέρριψε και τη δεύτερη προσφυγή μη λαμβάνοντας υπόψη την ανεπάρκεια των αποδεικτικών στοιχείων, αλλά, και τις καταθέσεις δύο αυτόπτων μαρτύρων που βρίσκονταν μαζί με τον κ. Πουζιαρίτη κατά τη σύλληψη. Σύμφωνα με την απόφαση το Συμβούλιο των Πλημμελειοδικών έκρινε τον κρατούμενο ικανό για τη διάπραξη εκ νέου παρόμοιων αδικημάτων.

«Το κλίμα μετά τις επανειλημμένες αστοχίες της Ελληνικής Αστυνομίας (“τα σαμπουάν που έγιναν μολότοφ”, “Φοιτητής με τις πιτζάμες”, “πράσινα παπούτσια”, “Ζαρντινιέρα” κ.α.) θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα - ιδίως μετά την κατάθεση μήνυσης για τον άγριο ξυλοδαρμό που δέχθηκα κατά τη σύλληψή μου - τη συστηματική προσπάθεια από το μέρος των αστυνομικών και δικαστικών αρχών κατασυκοφάντησής μου, ώστε να αποδείξουν ότι η αστυνομία και η δικαιοσύνη δεν έκανε άλλη μία φορά “λάθος”» τονίζει στην επιστολή του. Αγνόησαν ακόμα και το σοβαρό γεγονός ότι ως πρώην τοξικοεξαρτημένος παρακολουθούσα πρόγραμμα απεξάρτησης, το οποίο μετά τη φυλάκισή μου μοιραία διακόπηκε, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος υποτροπιασμού, καθώς στις φυλακές δεν υπάρχει καμία υποστήριξη ή πρόγραμμα. Ενόψει όσων εκτέθηκαν, δεν έχω άλλο μέσο να παλέψω παρά μόνο το ίδιο μου το σώμα» σημειώνει ο κ.Πουζιαρίτης στην επιστολή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου