Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010

Πυρασφάλεια των δασών με συνταγή Πολυτεχνείου


Αισθητήρες στα δένδρα που καταγράφουν κάθε αλλαγή της θερμοκρασίας και στέλνουν μήνυμα στο κέντρο επιχειρήσεων, φράκτες που σταματούν τη φωτιά, αυτόνομα ηλεκτρονικά συστήματα διάγνωσης και επιβραδυντικά υλικά περιλαμβάνονται στο οπλοστάσιο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Τα... όπλα παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα: «Πυρκαγιές: Εγκαιρη Ειδοποίηση- Σχεδιασμός- Αντιμετώπιση». Οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων άναψαν φωτιά στο γήπεδο ποδοσφαίρου του ΕΜΠ προκειμένου να δείξουν πώς λειτουργούν τα συστήματα.

«Το 2007 και το 2009 η απώλεια 150.000 στρεμμάτων υψηλού περιαστικού πράσινου στην Πάρνηθα και την Ανατολική Αττική μάς αφορά όλους. Αναγκάζει την επιστημονική κοινότητα, ιδιαίτερα το ΕΜΠ, να πάρει θέση και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Να προβάλει τη συσσωρευμένη ερευνητική εμπειρία του σε θέματα έγκαιρης ειδοποίησης κινδύνου πυρκαγιών, τρόπου αντιμετώπισής τους και κατάλληλου σχεδιασμού», τόνισε μεταξύ άλλων χθες ο απερχόμενος πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Πολύζος.

Πώς λειτουργούν
Οι σένσορες που τοποθετούνται στα δένδρα ανιχνεύουν τις μεταβολές της θερμοκρασίας σαρώνοντας την ατμόσφαιρα με τη χρήση ακτινοβολίας laser και «ενημερώνουν» το κέντρο επιχειρήσεων. Από εκεί, υπάρχει η δυνατότητα μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας να σταλεί ακόμη και μήνυμα στα κινητά όσων εμπλέκονται στην προστασία των δασών. Οπως αναφέρθηκε, η εμβέλεια με σύστημα σάρωσης είναι της τάξεως των 8-10 χλμ.

Οι φράκτες μπορεί να λειτουργήσουν είτε αυτόνομα είτε μαζί με το σύστημα σάρωσης. Ενδείκνυνται κυρίως για περιοχές με χαμηλή βλάστηση, αλλά και για εγκαταστάσεις και οικισμούς. «Οι πυράντοχοι φράκτες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «αποτελούνται από αντιπυρικά υλικά που απορροφούν τη θερμότητα της φλόγας χάρη στην υψηλή θερμοχωρητικότητα που έχουν, ελαττώνοντας έτσι τη διαθέσιμη θερμότητα που είναι απαραίτητη για την καύση και διάδοση της φλόγας». Κάθε αντιπυρικός φράκτης έχει μήκος 2μ. και ύψος 3μ., ενώ υπάρχει δυνατότητα να ενώνονται μεταξύ τους δίνοντας έτσι οποιοδήποτε επιθυμητό μήκος. Το αυτόνομο σύστημα διάγνωσης, εκτός από την «ενημέρωση» για την έναρξη της πυρκαγιάς, παρέχει τη δυνατότητα εκτίμησης των επιπτώσεων. Παράλληλα παρέχει κατάλογο με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε κάθε περίπτωση.

Οι επιβραδυντές μακράς διάρκειας είναι χημικές ουσίες που όταν πέσουν στα δάση μπορούν να δράσουν και μετά την εξάτμιση του νερού. Κυρίως είναι άλατα του αμμωνίου, του φωσφορικού ή του θειικού οξέος. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, «εκτός από το υψηλό κόστος, έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν και περιβαλλοντικά προβλήματα όπως είναι η οξίνιση του εδάφους και η έκπλυση βαρέων μετάλλων στον υδροφόρο ορίζοντα».


Η Google στο πλευρό της Πυροσβεστικής

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ «μάτι» στην καταπολέμηση των πυρκαγιών απέκτησε η Πυροσβεστική. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα υπογράψει σύμβαση με την Google Εarth για τη χρήση ειδικής εφαρμογής της, μάλιστα για την αξιοποίηση της εφαρμογής έχουν ήδη εκπαιδευτεί οι πρώτοι 320 πυροσβέστες.

Το συγκεκριμένο σύστημα προσφέρει τη δυνατότητα στην Πυροσβεστική να παρατηρεί μέσω δορυφόρου την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς σε πραγματικό χρόνο. Επίσης στους χάρτες καταγράφονται τοπωνύμια, υδατοδεξαμενές, παρατηρητήρια, πυροφυλάκια, δίκτυα ΔΕΚΟ, αστυνομικά τμήματα, πυροσβεστικοί σταθμοί, αλλά και ευπαθείς χώροι (σχολεία, νοσοκομεία και μοναστήρια) στους οποίους θα δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα κατά την κατάσβεση. Με τη χρήση της ειδικής υπηρεσίας εκτιμάται πως θα επιτευχθεί κυρίως καλύτερος συντονισμός των επίγειων δυνάμεων σε πυρκαγιές στις οποίες δεν είναι δυνατή η παρουσία των δύο εναέριων «στρατηγείων» της Πυροσβεστικής.

Στο επίπεδο της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των φετινών δασικών πυρκαγιών έχουν γίνειόπως διαβεβαιώνουν αρμόδιοιπρομήθειες για τον εξοπλισμό σε οχήματα, λεωφορεία και ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών. Επιπλέον, από το Πυροσβεστικό Σώμα τοποθετούνται σε όλη τη χώρα 25 υδατοδεξαμενές και έχουν γίνει έλεγχοι και επισκευές στις υπάρχουσες. Επίσης έχουν δοθεί οδηγίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να τοποθετηθούν νέες υδατοδεξαμενές ανοιχτού τύπου, που είναι απαραίτητες για τον εφοδιασμό με νερό όταν εκδηλωθεί πυρκαγιά. Ως προς το ανθρώπινο δυναμικό που θα αναλάβει το έργο της κατάσβεσης, έχουν συγκροτηθεί και εκπαιδευθεί 16 ειδικά αερομεταφερόμενα τμήματα για την αντιμετώπιση ιδιαίτερα σοβαρών περιστατικών.

Προβληματισμός ωστόσο υπάρχει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου λόγω του μεγάλου αριθμού πυροσβεστών που αποχωρούν από το Σώμα εξαιτίας των ρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό. Μόνο από τη δύναμη της Θεσσαλονίκης χθες 30 πυροσβέστες δήλωσαν παραίτηση!

Η αριθμητική δύναμη των εναέριων μέσων παραμένει στα περσινά επίπεδα και αποτελείται από 21 Καναντέρ και 18 Πετζετέλ. Αξιοποιούνται ακόμα τα ιδιόκτητα μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος: δυο Super Ρuma για μεταφορά προσωπικού και τρία ΒΚ-117 για επιτήρηση. Από τις Ενοπλες Δυνάμεις διατίθενται τρία ελικόπτερα και αεροσκάφη C-130.

1 σχόλιο:

 1. Σκιές στην επένδυση του Αστακού
  Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

  Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ υποσχόταν πράσινες επενδύσεις στην οικονομία και διαφάνεια στην πολιτική ζωή. Στη μοναδική επένδυση όμως, που έχει να επιδείξει, στον Αστακό της Αιτολωακαρνανίας, υπάρχουν πολλά ερωτήματα και για το πόσο «πράσινη» είναι, αλλά και για τη διαφάνεια στις αποφάσεις.

  Την ώρα που ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπ. Κουβέλης, χαρακτηρίζει την επένδυση του Αστακού «απάντηση στο φάντασμα της ύφεσης», αρκετά στελέχη της κυβέρνησης κρατούν αποστάσεις στο παρασκήνιο, όπως η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, της οποίας οι συνεργάτες επισημαίνουν ότι η ίδια έχει υπογράψει μόνο για το ένα από τα δύο σχέδια (τη μονάδα που αφορά το φυσικό αέριο) και ότι το άλλο υπέγραψε ο Σπ. Κουβέλης (τη μονάδα υγροποιημένου αερίου πετρελαιοειδών).

  Ποιοι θα υλοποιήσουν, όμως, την πολυδιαφημισμένη επένδυση; Βασικός επενδυτής είναι η QPI (Qatar Petroleum International) που συμμετέχει, ωστόσο, μόνο με 33%, ενώ με το ίδιο ποσοστό (33%) συμμετέχει και η Shabbagh & Khoury SAL, του κατασκευαστικού κολοσσού της CCC - δύο εταιρείες με διεθνή φήμη.

  Ο τρίτος εταίρος (με το άλλο 33%) αποτελεί μάλλον έκπληξη, καθώς πρόκειται για μία άγνωστη εταιρεία, με την επωνυμία Rosebud Energie Deutschland GmbH και εκπρόσωπό της τον, επίσης όχι γνωστό επιχειρηματία, Ιωάννη Αντωνιάδη Σπορίδη. Πρόκειται για μία εταιρεία που δεν διαθέτει ιστοσελίδα και τη μόνη πληροφορία που μπορεί να βρει κανείς για το επενδυτικό παρελθόν της είναι ένα πρότζεκτ για καύσιμα από φύκια στο Ισραήλ.


  Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη αποτελεί η εμφάνιση του πρώην επικοινωνιακού συμβούλου του Γ. Παπανδρέου και φίλου του αδελφού του Νίκου, Γιώργου Σεφερτζή, ως εκπροσώπου της κοινοπραξίας.


  Ο Γ. Σεφερτζής μιλώντας στην «Κ.Ε.» δήλωσε ότι τον επέλεξαν οι άραβες επενδυτές και όχι η ελληνική κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για ιδιωτικό έργο. «Οι άνθρωποι του Κατάρ ήθελαν κάποιον που να γνωρίζει το ελληνικό πολιτικό τοπίο για να τους βοηθήσει και για να μην υπάρξουν αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία». Αντιδράσεις όμως, αν και όχι ιδιαίτερα έντονες, υπάρχουν. Η Κίνηση Πολιτών Αστακού αμφισβητεί έντονα την «οικολογική» πλευρά της επένδυσης και όχι μόνο. Οπως παραδέχονται οι Σεφερτζής και Αντωνιάδης, η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής δεν αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αλλά το υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο, LPG, που «περισσεύει» από την επεξεργασία πετρελαίου στο Κατάρ. Σήμερα αναγκάζονται να το καίνε, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα ρύπων (το οποίο από το 2013 θα επιφέρει και πρόστιμα).

  Οι αντιρρήσεις των οικολόγων

  Με την επένδυση του Αστακού θα μεταφέρουν το LPG στην Ελλάδα, για να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια και να εξαχθεί (κυρίως) στην Ιταλία, γλιτώνοντας ρύπους και πρόστιμα. Οσοι εγείρουν περιβαλλοντικές ενστάσεις για το LPG, αναφέρουν ότι «πρόκειται για μείγμα βουτανίου με προπάνιο και άλλα αέρια, που αποφεύγονται στην ηλεκτροπαραγωγή μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη, γιατί απαιτούνται πολύ αυστηρές προφυλάξεις με ιδιαίτερα υψηλό κόστος επένδυσης». Ο Ι. Αντωνιάδης Σπορίδης επιμένει ότι η επένδυση είναι ασφαλής και «πράσινη». Αναφέρει, μάλιστα, ότι μελλοντικά θα φτιάξουν και μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων (με τα οποία θα μπορούν να πετούν αεροπλάνα), από άλγη (φύκια) στα χωράφια πέριξ του Αστακού απορροφώντας έτσι και τους ρύπους του CO2.

  Ο Ηλίας Γεωργαλής, από την Κίνηση Πολιτών, εκφράζει τις αντιρρήσεις του: «Στη μελέτη αναφέρεται η μονάδα βιοκαυσίμων, σε δέκα γραμμές, που θα δεσμεύει υποτίθεται το διοξείδιο του άνθρακα. Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση σχετικά με το πώς γίνεται και αυτό είναι λογικό αφού δεν υπάρχει πουθενά ασφαλής και οικονομικά συμφέρουσα μέθοδος δέσμευσης του CO2. Αλλά αν η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αυτή την τεχνογνωσία, γιατί την περιορίζει στον Αστακό και δεν τη διαθέτει σε παγκόσμια κλίμακα;». Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Αστακού αναφέρονται, μεταξύ πολλών άλλων, στους «επικίνδυνους αέριους ρύπους (καρκινογόνους) που παράγει το LPG και τα μεγάλα ατυχήματα από εκρήξεις τέτοιων μονάδων που έχουν καταγραφεί διεθνώς».

  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=174951

  ΑπάντησηΔιαγραφή