Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010

Τράπεζα αποζημιώνει με 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη


Με απόφαση του Αρείου Πάγου (347/2010), τράπεζα υποχρεώθηκε να καταβάλει σε πελάτη της αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που τού προκάλεσαν υπάλληλοί της από διάφορες παραλείψεις.

Σύμφωνα με την απόφαση, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας είχε τραπεζικό λογαριασμό καταθέσεων και υπολόγισε ότι η τράπεζα σε συγκεκριμένη ημερομηνία θα έβαζε στον λογαριασμό του, όπως όφειλε, τους νόμιμους τόκους.

Ο αξιωματικός προσθέτοντας τους τόκους που θα έβαζε η τράπεζα στο λογαριασμό του στα χρήματα που υπήρχαν ήδη μέσα στον λογαριασμό εξέδωσε επιταγή προς τρίτον. Όταν ο κάτοχος της επιταγής πήγε στην τράπεζα να την εισπράξει, στο λογαριασμό του αξιωματικού δεν υπήρχε όλο το ποσό που αναγραφόταν στην επιταγή, καθώς η τραπεζοϋπάλληλος από αμέλεια δεν πέρασε στο λογαριασμό του τους τόκους.

Αμέσως, η επιταγή σφραγίστηκε ως ακάλυπτη και η τράπεζα ενημέρωσε το τραπεζικό σύστημα πληροφοριών «Τειρεσίας» ότι η επιταγή σφραγίστηκε ως μερικώς ακάλυπτη και το όνομα του αξιωματικού γράφτηκε στους δυσμενείς καταλόγους αφερέγγυων οφειλετών. Παράλληλα, η τράπεζα διαβίβασε την υπόθεση και στον αρμόδιο εισαγγελέα, αναγράφοντας λανθασμένη διεύθυνση διαμονής του αξιωματικού.

Η κλήση για να παραστεί στο δικαστήριο κοινοποιήθηκε στην λανθασμένη διεύθυνση και ο αξιωματικός καταδικάστηκε για την ακάλυπτη επιταγή ως αγνώστου διαμονής. Για την επιταγή αυτή απαλλάχθηκε στη συνέχεια κατόπιν δικαστικού αγώνα.

Ακόμη, ο αξιωματικός πέτυχε να διαγραφεί από τον «Τειρεσία», αφού προηγουμένως κατ' επανάληψη παρακαλούσε τους υπαλλήλους της τράπεζας να μεριμνήσουν για τη διαγραφή του ονόματός του από τις λίστες του.

Σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, η αντισυμβατική συμπεριφορά της τράπεζας είχε συνέπεια ο αξιωματικός να υποστεί υλική ζημιά, καθώς πλήρωσε δικηγόρο για να χειριστεί την υπόθεσή του, και ειδικά αυτήν με την ακάλυπτη επιταγή.

Επίσης, υπέστη πλήγμα η προσωπικότητα, η τιμή και η υπόληψή του, ειδικά από την καταδίκη του για την ακάλυπτη επιταγή.
Εξ άλλου, η Δικαιοσύνη δέχθηκε ότι ο αξιωματικός υπέστη μεγάλη ταλαιπωρία και εξ αυτού του λόγου ηθική βλάβη για την αποκατάσταση της οποία δικαιούται χρηματική ικανοποίηση.

Αφού δικαιώθηκε από τον Άρειο Πάγο, η υπόθεση του αξιωματικού παραπέμφθηκε και πάλι στο Εφετείο Αθηνών, καθώς προέκυψε ζήτημα παραγραφής τμήματος της αξίωσης του από την τράπεζα.

[Πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου