Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Μεγάλες κομπίνες από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια

Μετά από μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναδείχθηκαν μεγάλες κομπίνες που κάνουν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια με υπερτιμολογήσεις υλικών εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, για ένα συρραπτικό δέρματος, οι κλινικές χρέωναν στο ΙΚΑ έως και 235 ευρώ ενώ στα δημόσια νοσοκομεία το κόστος είναι 8 ευρώ. Επίσης, οι παροχετεύσεις, που κοστίζουν 11 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, στα ιδιωτικά θεραπευτήρια κυμαίνονται από 35 -270 ευρώ.

Το πάρτι των υπερτιμολογήσεων σε ιατρικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή χειρουργική πρακτική απέφεραν σε εταιρείες, γιατρούς, διοικητικούς υπαλλήλους πολλά εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο από την υπερτιμολόγηση του συρραπτικού δέρματος το κέρδος των επιτήδειων είναι πάνω από 2,5 εκ. ευρώ.

Τα ακραία φαινόμενα υπερτιμολογήσεων ή κατασπατάλησης ιατρικού υλικού εντοπίστηκαν από την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου κατόπιν ανάλυσης των στοιχείων που προέκυψαν από ελέγχους της Κεντρικής Ομάδας Ελέγχου του ΙΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου