Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Σκάνδαλο με το πετρέλαιο θέρμανσης στο ΑΠΘ, ύψους τουλάχιστον 7.000.000 ευρώ

Ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Ιωάννης Αντωνόπουλος, και άλλα 19 άτομα παραπέμπονται να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το οικονομικό σκάνδαλο με το πετρέλαιο θέρμανσης, ύψους τουλάχιστον 7.000.000 ευρώ.

Ο αντιεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, με απευθείας κλήση «στέλνει» στο σκαμνί του δικαστηρίου τον πρώην πρύτανη, οκτώ υπαλλήλους του ΑΠΘ, οδηγούς και ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, οι οποίοι φέρονται ότι το διάστημα από το Οκτώβριο του 1999 έως και τον Απρίλιο του 2004 υπεξαίρεσαν περίπου 11.000.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης. Πάντως ο φερόμενος ως «πρωταγωνιστής» στην υπόθεση, ο επί χρόνια θερμαστής του ΑΠΘ, έχει ήδη πεθάνει και ήδη κινήθηκε η διαδικασία για την οριστική παύση της σε βάρος του ποινικής δίωξης.

Οι κατηγορίες που αποδίδονται στους 20 εμπλεκομένους είναι για υπεξαίρεση στην υπηρεσία από κοινού και κατ' εξακολούθηση, άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση, ψευδή βεβαίωση από κοινού και κατ' εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, ηθική αυτουργία από κοινού και κατ' εξακολούθηση σε κακουργηματική ψευδή βεβαίωση, ψευδή βεβαίωση σε βαθμό πλημμελήματος και ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη.

Το κατηγορητήριο

«Προέβαιναν σε παραγγελίες ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης για τις ανάγκες του λεβητοστασίου του ΑΠΘ (κεντρικού, Πολυτεχνικής Σχολής και Παιδαγωγικών Τμημάτων) οι οποίες υπερέβαιναν κατά πολύ: α) τόσο τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης των κτιρίων που υπάγονταν στο σύστημα θέρμανσης του ΑΠΘ, όσο και β) τη δυνατότητα αποθήκευσης - παρακατάθεσης των ποσοτήτων του πετρελαίου θέρμανσης που παρήγγειλαν στις δεξαμενές των λεβητοστασίων συνολικής χωρητικότητας μόλις 232.000 λίτρων και για την τελευταία περίοδο μόλις 272.000 λίτρων και συνεπώς ήταν τεχνικά, πρακτικά και λογικά αδύνατο να αποθηκεύονται οι ποσότητες αυτές εντός του πανεπιστημίου» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κατηγορητή

ριο που συντάχθηκε για την υπόθεση.

Από το 1997!

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρχικές καταγγελίες, για ενδεχόμενη «κομπίνα» με τις ποσότητες πετρελαίου που προμηθευόταν το ΑΠΘ για τη θέρμανση, έγιναν το 1997, αλλά η Ενορκη Διοικητική Εξέταση που ακολούθησε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δε συμβαίνει τίποτε μεμπτό. Μάλιστα, ο υπάλληλος που είχε κάνει τις καταγγελίες μετατέθηκε από το τμήμα που υπηρετούσε, ενώ δέχτηκε και σφοδρές επιθέσεις από συναδέλφους του. Ο ίδιος τότε, με αναφορά του προς την Πρυτανεία, έκανε λόγο για ενδεχόμενη απώλεια καυσίμων από το κεντρικό λεβητοστάσιο του ΑΠΘ και περιγράφοντας τρεις παραλαβές μιλούσε για πιθανό έλλειμμα περίπου 177.000 λίτρων πετρελαίου! Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ΕΔΕ που είχε γίνει, είχε καταγγείλει ακόμη και δολιοφθορές στο κεντρικό λεβητοστάσιο μετά την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος παραλαβής πετρελαίου και ελέγχου της στάθμης κατανάλωσης.

Η αποκάλυψη

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο έτος, κατά το οποίο το ΑΠΘ θα χρησιμοποιούσε πετρέλαιο, πριν από τη λειτουργία του φυσικού αερίου, οι παραγγελίες εκτοξεύτηκαν. Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, που διενεργήθηκε από την καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Καλλιόπη Μακρίδου, από την περίοδο 1999 έως 2000 άρχισαν να καταναλώνονται διπλάσιες ποσότητες πετρελαίου από τις εκτιμώμενες ως «φυσιολογικές». Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, την περίοδο 1997 - 1998 καταναλώθηκαν 2.562.747 λίτρα πετρελαίου, το 2002 - 2003 οι παραγγελίες έφτασαν τα 4.053.577 λίτρα και την τελευταία χρονιά, πριν από το φυσικό αέριο, η κατάναλωση εμφανίζεται στα 5.618.686 λίτρα πετρελαίου!

Το κύκλωμα εκτιμάται ότι δρούσε μέχρι τον Απρίλιο του 2004 ανενόχλητα. Η δράση του κορυφώθηκε το έτος 2003 - 2004, με αποτέλεσμα οι παραγγελίες και οι δήθεν παραδόσεις πετρελαίου στο λεβητοστάσιο να ξεπερνούν εκείνες της προηγούμενης χρονιάς κατά 1.500.000 λίτρα. «Γνώριζαν ότι αυτή θα ήταν η τελευταία χρονιά δράσης τους, διότι από το Νοέμβριο του 2004 θα εγκαθίστατο το φυσικό αέριο», αναφέρεται στην ΕΔΕ.

Παραδόσεις και τις αργίες!

Οπως προκύπτει από την ΕΔΕ, οι παραδόσεις πετρελαίου εμφανίζονται να γίνονται «Σάββατα, Κυριακές και επανειλημμένα τις εορταστικές ημέρες, κατά προτίμηση παραμονή Πρωτοχρονιάς, παραμονή Χριστουγέννων ή την επομένη των Χριστουγέννων!».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες περιπτώσεις φέρεται να παραλαμβάνονται ποσότητες πετρελαίου που δε... χωρούσαν στις δεξαμενές. «Δε χρειάζεται να σχολιαστεί το πρακτικό παραλαβής της 8/12/2000, υπογεγραμμένο από τριμελή επιτροπή που παρέλαβε συνολικά σε μία ημέρα 240.061 λίτρα, όταν η χωρητικότητα όλων των δεξαμενών του λεβητοστάσιου ήταν 232.000 λίτρα», επισημαίνεται στο πόρισμα της ΕΔΕ.

του Βασίλη Κυριακούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου