Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Παραγεγραμμένη η δωροδοκία του Άκη για τα υποβρύχια

Με βούλευμα, το περιεχόμενο του οποίου αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα» το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου έκρινε ότι είναι παραγεγραμμένο το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας που φέρεται να έχει γίνει από τον πρώην υπουργό, κ. Άκη Τσοχατζόπουλο, στο σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Αντίθετα το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, σύμφωνα με το βούλευμα, πρέπει να εξετασθεί από τον τακτικό δικαστή και συγκεκριμένα τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, όπου το Συμβούλιο παραπέμπει την όλη δικογραφία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Συμβούλιο έκρινε ότι όταν ασκήθηκε η ποινική δίωξη κατά του πρώην υπουργού «είχε επέλθει η αποσβεστική προθεσμία», υπήρχε δηλαδή παραγραφή του, τουλάχιστον για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας... «Γι αυτό», συνεχίζουν οι δικαστές, «η ποινική δίωξη κατά του πρώην υπουργού είναι απαράδεκτη». Ας δούμε ποιο είναι το σκεπτικό του βουλεύματος:


«Το Συμβούλιο», αναφέρεται στο βούλευμα, «κηρύσσει απαράδεκτη την ποινική δίωξη κατά του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου για την πράξη της παθητικής δωροδοκίας του άρθρου 235 του Π. Κ με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του ν. 1608/1950 και ειδικότερα ότι: Κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/1999 μέχρι 27/9/2007 έλαβε το συνολικό ποσό τουλάχιστον 7.777.373 δολαρίων ή όποιο μεγαλύτερο προκύψει κατά την τακτική ανάκριση με το άνοιγμα και διερεύνηση όλων των λογαριασμών της Torcaso και των λοιπών συνδεομένων φυσικών και νομικών προσώπων... έχοντας κατά την έναρξη τελέσεως του εγκλήματος της παθητικής δωροδοκίας την ιδιότητα του υπουργού-μέλους της κυβέρνησης, την οποία διατήρησε μέχρι τον Οκτώβριο του 2001 ως υπουργός Αμυνας και στη συνέχεια μέχρι τις 7/3/2004 ως υπουργός Ανάπτυξης, η δε τελευταία καταβολή κατά την οποία ολοκληρώθηκε και η τέλεση του εγκλήματος έλαβε χώρα τουλάχιστον την 27.9,2007 και τούτο προς διευκόλυνση της εταιρείας Ferrostaal, προκειμένου να αναλάβει η τελευταία το έργο της παραγγελίας τριών νέων υποβρυχίων, από το ελληνικό Δημόσιο, λαμβάνοντας για τον εαυτόν του παράνομα περιουσιακά ωφελήματα...»

Προσθέτει το Συμβούλιο τα εξής: «Παραπέμπει στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών την υπόθεση και τη σχετική ποινική δικογραφία για την αξιόποινη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από την εγκληματική δραστηριότητα της παθητικής δωροδοκίας που αποδίδεται στον πρώην υπουργό και ειδικότερα της φυσικής αυτουργίας στην πρώτη πράξη και της ηθικής σε όλες τις άλλες επιμέρους και κυρίως την κατ΄ εξακολούθηση παραβίαση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από το 1999-2010...».


Το ίδιο βούλευμα έκρινε ότι η όλη υπόθεση παραπέμπεται και για τους συμμετόχους στην τακτική Δικαιοσύνης και ειδικότερα στον Εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

1 σχόλιο: