Εφτά μήνες μετα την έκδοση της πρωτόδικης ετυμηγορίας της Δικαιοσύνης για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δημοσιεύτηκε το σκεπτικό της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας, που έπειτα από 84 συνεδριάσεις κήρυξε ένοχο ανθρωποκτονίας από πρόθεση, και μάλιστα -κατά πλειοψηφία- με άμεσο δόλο, τον δράστη του εγκλήματος Επαμεινώνδα Κορκονέα, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, επιβάλλοντάς του την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Οπως προκύπτει από τις 1.274 σελίδες του σκεπτικού, η κρίση της πλειοψηφίας, που σηκώνει το ηθικό και νομικό βάρος μιας απόφασης η οποία στηρίζει τη δίκαιη δίκη αλλά και τις αξίες της κοινωνίας, εξήχθη με βάση οκτώ πεδία δεδομένων, από τα οποία «γίνεται φανερό ότι πρέπει να κηρυχθεί ένοχος με την επισήμανση ότι είχε ευθύ και όχι ενδεχόμενο δόλο».
Κατά την πλειοψηφία των τριών ενόρκων και ενός τακτικού δικαστή, ο Επαμ. Κορκονέας, ο οποίος μαζί με τον συγκατηγορούμενο του Βασ. Σαραλιώτη καθ' όλη τη διάρκεια του περιστατικού, που είχε ως τραγική κατάληξη τη δολοφονία του 15χρονου, «είχαν προκλητική συμπεριφορά ενεργώντας κυρίως από λόγους εγωισμού και υπεροψίας», η απόφαση επί της ενοχής στηρίζεται:
α) Στους ωθούντες την ενέργειά του λόγους και συγκεκριμένα στην ακατάσχετη επιθυμία του να προκαλέσει με κάθε τρόπο τα άοπλα νεαρά άτομα και να κάνει επίδειξη ισχύος, εμφορούμενος από την ασφάλεια που του παρείχε η κατοχή του ατομικού του οπλισμού και χωρίς προηγουμένως να έχει προκληθεί.
β) Στις προηγηθείσες απειλές με τις οποίες εξέφρασε ρητώς ότι είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση, καθόσον τους απηύθυνε τις φράσεις «ελάτε τώρα, ρε μουνιά», «ελάτε να σας δείξουμε ποιος είναι ο μάγκας»,«ελάτε, αν σας τολμάει».
γ) Στο μέσο (όπλο) που χρησιμοποίησε, το οποίο ήταν επικίνδυνο, δραστικό και πρόσφορο, κατά την κοινή πείρα που και ο ίδιος διέθετε, να προκαλέσει το θάνατο από την κοντινή απόσταση από την οποία πυροβόλησε και χωρίς προηγουμένως να προειδοποιήσει για τη χρήση του.
δ) Στην εγγύτητα της απόστασης μεταξύ δράστη και θύματος, η οποία, κατά προσέγγιση, ανερχόταν, με κάθε πιθανή απόκλιση,σε 25 με 30 μέτρα.
ε) Στην κατεύθυνση των βολίδων καθ' όσον σκόπευσε ευθεία και πυροβόλησε όχι μία, αλλά δύο επαναληπτικές, γεγονός που φανερώνει την άκαμπτη βούλησή του να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή.
στ) Στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η πράξη, ήτοι χωρίς να υπάρξει σε βάρος τους σφοδρή επίθεση ενωμένη με επικείμενο κίνδυνο θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης, όπως αβάσιμα διατείνονται, ή οποιαδήποτε πρόκληση εναντίον τους, γεγονός που καταδεικνύει, επιπλέον ότι (ο πρώτος κατηγορούμενος) είχε σταθμίσει τη σημασία και τις συνέπειες της πράξης του.
ζ) Στο γεγονός ότι ο ίδιος μαζί με τον δεύτερο κατηγορούμενο επεδίωξαν να έλθουν εκ νέου σε αντιπαράθεση με τα νεαρά άτομα που ευρίσκονταν στην οδό Τζαβέλλα, χωρίς προηγουμένως να ειδοποιήσουν το Κέντρο Αμέσης Δράσης και χωρίς να αναμένουν τη συνδρομή της διμοιρίας.
η) Στη φυγή του μετά την πράξη, ήτοι ότι μαζί με τον δεύτερο κατηγορούμενο αποχώρησαν με προκλητικά απαθή και ψύχραιμο τρόπο, καθόσον ο βηματισμός τους ήταν σταθερός και συνεχόμενος, αλλά όχι έντονος. Το γεγονός δε ότι η βολίδα εποστρακίσθηκε στην τρίτη κατά σειρά πακτωμένη μπάλα,με άμεση συνέπεια ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος να πληγεί δευτερογενώς και όχι πρωτογενώς, δεν μπορεί να μεταβάλει τη μορφή του ανθρωποκτόνου δόλου του πρώτου κατηγορουμένου (από άμεσο σε ενδεχόμενο), καθ' όσον πυροβόλησε από απόσταση 25 με 30 μέτρα με ανθρωποκτόνο σκοπό, αλλά απέτυχε αυτού αρχικά, καθ' όσον τα άτομα στη θέα του όπλου εκινούντο ασύντακτα στο χώρο προκειμένου να λάβουν μέτρα προφύλαξης.
Αν πράγματι πυροβολούσε στον αέρα για εκφοβισμό και όχι με ανθρωποκτόνο πρόθεση, δεν θα στόχευε ευθεία με προτετάμενο το δεξί χέρι, αντιθέτως θα έστρεφε την κάννη σχεδόν κάθετα προς τον ουρανό και εκεί θα πυροβολούσε πράγμα το οποίο ουδόλως αποδείχθηκε, δεδομένου ότι εάν η βολίδα προσέκρουε σε τοίχο ψηλά (κτίριο ή μπαλκόνι) και εφόσον δεν είχε εισχωρήσει σε αυτόν λόγω σαθρότητας, η παραμόρφωσή της θα ήταν διαφορετική και η πύλη εισόδου της στο σώμα του θύματος θα είχε διαφορετικές διαστάσεις και επιπροσθέτως διότι ένας πυροβολισμός θα ήταν αρκετός προς εκφοβισμό και όχι δύο.
Στο μεταξύ το Πενταμελές Εφετείο Λαμίας απέρριψε προχθές την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής των δέκα ετών που έχει επιβληθεί στον Βασ. Σαραλιώτη, συγκατηγορούμενο του Κορκονέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου