Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2010

Οι περιοχές που προκρίνονται για την εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών πάρκων


Τη λίστα των καταρχήν κατάλληλων θέσεων για την εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών πάρκων ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.


Πρόκειται για τις εξής περιοχής: Άη Στράτης, Αλεξανδρούπολη, Θάσος, Κάρπαθος, Κέρκυρα, Κρυονέρι, Κύμη, Λευκάδα, Λήμνος, Πεταλιοί, Σαμοθράκη, Φανάρι.


Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα απαιτείται η προκαταρκτική αδειοδότηση των περιοχών ενδιαφέροντος επί των οποίων θα γίνουν στη συνέχεια οι αναλυτικές μελέτες και η διαδικασία εκπόνησης Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα καθοριστεί η ακριβής θέση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, η θαλάσσια έκταση που καταλαμβάνουν και η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι περιοχές που έχουν επιλεγεί αφορούν στην πρώτη φάση της ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, με χρονικό ορίζοντα ανάπτυξης 2012-2017.


Παράλληλα, για να εξασφαλιστεί η ταχύτητα της ανάπτυξης, η αξιοπιστία και η οικονομικότητα των εγκαταστάσεων, επιλέγεται για την πρώτη φάση η τεχνολογία της θεμελίωσης των ανεμογεννητριών στο θαλάσσιο πυθμένα, αποκλείοντας τις πλωτές ανεμογεννήτριες και τα μεγάλα θαλάσσια βάθη.

Τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν στη διαδικασία προκαταρκτικής χωροθέτησης
των θαλάσσιων αιολικών πάρκων αποβλέπουν:


* - Στον αποκλεισμό περιοχών, όπου η ανάπτυξη θαλάσσιων πάρκων είναι ασύμβατη με άλλες χρήσεις και παραμένοντας εντός των έξι ναυτικών μιλίων.
* - Στον αποκλεισμό περιοχών με βάθη μεγαλύτερα από 50 μέτρα.
* - Στην αποφυγή θέσεων με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
* - Στην ελαχιστοποίηση της οπτικής όχλησης από τις εγκαταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου