Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Hackers υπερασπίζονται το Wikileaks

Μία ομάδα «χακτιβιστών» (από το χάκερ και ακτιβιστής) αποφάσισε να αναλάβει δράση απέναντι στις συντονισμένες επιθέσεις που δέχεται το Wikileaks, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις διπλωματικών τηλεγραφημάτων. Οι «Anonymous» της Operation Payback (Επιχείρηση Ανταπόδοσης) έθεσαν χθες εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες τους ιστοτόπους της MasterCard, της σουηδικής εισαγγελίας, του PayPal αλλά και της ελβετικής τράπεζας PostFinance.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία on line μεταφοράς χρημάτων PayPal έχει μπλοκάρει από την προηγούμενη εβδομάδα τις οικονομικές συναλλαγές του WikiLeaks, η MasterCard έχει διακόψει τα εμβάσματα που προορίζονταν για τη WikiLeaks και η ελβετική τράπεζα PostFinance έχει «παγώσει» τραπεζικούς λογαριασμούς του συλληφθέντα ιδρυτή της WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο αντιπρόεδρος της PayPal Οσάμα Μπεντιέ παραδέχτηκε μάλιστα ότι ύστερα από «παραινέσεις» της κυβέρνησης των ΗΠΑ πάγωσε το λογαριασμό του Ασάνζ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι, το διέψευσε με μήνυμα στο Twitter, επιμένοντας ότι η «αμερικανική κυβέρνηση δεν έγραψε στο PayPal ζητώντας οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με το WikiLeaks».

«Παρόλο που δεν έχουμε σχέση με το WikiLeaks, αγωνιζόμαστε για τους ίδιους στόχους», αναφέρουν οι «Anonymous» στην ιστοσελίδα τους. «Θέλουμε τη διαφάνεια και αντιμαχόμαστε τη λογοκρισία. Αυτός είναι ο λόγος που σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε για να αφυπνίσουμε, να επιτεθούμε εναντίον και να στηρίξουμε αυτούς που βοηθούν να οδηγηθεί ο κόσμος μας στην ελευθερία και τη δημοκρατία», επισημαίνουν.

Και η ιστοσελίδα της σουηδικής κυβέρνησης δέχθηκε επίσης επίθεση σήμερα από χάκερς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Aftonbladet. Η διεύθυνση δεν ήταν προσβάσιμη επί αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της νύκτας, ενώ εκπρόσωπος της σουηδικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση επιβεβαιώσει ότι η ιστοσελίδα έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης. Η ιστοσελίδα της Σάρα Πέιλιν έγινε επίσης στόχος επίθεσης χάκερς.

Ακόμα, οι χακτιβιστές έχουν βοηθήσει στην αναπαραγωγή του περιεχομένου του WikiLeaks από εκατοντάδες mirror sites διεθνώς - ξεπερνούν ήδη τα 600. Παράλληλα, η ελβετική εταιρεία Datacell, που διαχειρίζεται τις δωρεές υποστηρικτών του WikiLeaks, απείλησε με μηνύσεις τις Visa και Mastercard αν δεν ξεπαγώσουν άμεσα τους λογαριασμούς. Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών για την υποστήριξη του WikiLeaks.

Στο μεταξύ, όπως κυκλοφόρησε σήμερα στο Twitter, το Amazon.com, αφού μπλόκαρε το Wikileaks από τους σέρβερ του, πλέον πουλάει (!) τα τηλεγραφήματα που έδωσε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα των whistleblowers.

Και η Βολιβία στον «ψηφιακό πόλεμο»

Οι προσπάθειες φίμωσης του WikiLeaks φαίνεται πως εξελίσσονται σε ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα με το αποκαλυπτικό περιεχόμενο των διπλωματικών εγγράφων. Στο πλευρό των χάκτιβιστών βρίσκεται έτσι και η Βολιβία, μετά την αναπαραγωγή του υλικού του WikiLeaks από τον αντιπρόεδρο της βολιβιανής κυβέρνησης, Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα, στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Όπως δήλωσε ο ίδιος εχθές, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τις «βαρβαρότητες και τις προσβολές των επεμβατικών διεισδύσεων» της Ουάσινγκτον. Επίσης, στον ιστότοπο του Λινέρα αναρτήθηκε το απόφθεγμα «η αλήθεια θα σας απελευθερώσει» από την Καινή Διαθήκη, καθώς και μια φράση του Τζούλιαν Ασάνζ: «Κάθε οργάνωση πατάει σε ένα βουνό από μυστικά».

Υπενθυμίζεται πως το 2008, η Βολιβία απέλασε τον αμερικανό πρέσβη στη Λα Παζ, με την κατηγορία της κατασκοπείας εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων, κάτι που δε φαντάζει και τόσο απίθανο μετά από τις αποκαλύψεις των εγγράφων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου