Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Νέα πρόκληση από το περιοδικό «Economist»

Με εξώφυλλο μια αρχαία προτομή που έχει το στόμα της γεμάτο ευρώ και με άρθρο που φέρει τον τίτλο «τρία χρόνια για να σώσουμε το ευρώ» κυκλοφορεί το περιοδικό «Economist» αναφερόμενο στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Δίπλα στην προτομή υπάρχει και μια επιγραφή που αναφέρει «παρακαλώ δώστε με γενναιοδωρία για να συντηρηθεί αυτό το έκθεμα και η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και οι ευρωπαϊκές τράπεζες».

Το άρθρο αναφέρεται κυρίως στον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας και στα δάνεια των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα. Ο συντάκτης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το πακέτο βοήθειας απλώς ‘’αγόρασε’’ τρία χρόνια, για τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών μιας πιθανής αρνητικής αθέτησης από πλευράς Ελλάδας».

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βοήθεια στην Ελλάδα και σημειώνεται πως «η χρηματική ενίσχυση, που ήταν μεγαλύτερη από ό,τι οι αγορές περίμεναν, έχει εξαλείψει τον κίνδυνο αθέτησης των υποχρεώσεων του έτους. Αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη μεσοπρόθεσμα με κρίση φερεγγυότητας».

Σύμφωνα με τον συντάκτη του κειμένου, αν κανείς κοιτάξει το χρέος της Ελλάδας και τα επιτόκια που πληρώνει, μπορεί μόνο να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εκτός αν η ανάπτυξη είναι απροσδόκητα υψηλή, μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους παραμένει εξαιρετικά υψηλή..

Διαβάστε όλο το άρθρο από το «Economist»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου