Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ (UPDATED)

Αρχίζει αύριο το πρωί στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας η δίκη για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Στο εδώλιο θα βρίσκονται οι δύο ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης, οι οποίοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και συνέργεια στην εγκληματική πράξη αντίστοιχα.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται λεπτομερώς στο παραπεμπτικό βούλευμα, ο Επαμ. Κορκονέας «στόχευσε προς το μέρος των ανηλίκων και των υπόλοιπων ατόμων που βρίσκονταν πίσω τους, στήριξε με το αριστερό του χέρι το δεξί που κρατούσε το όπλο και πυροβόλησε δύο φορές απανωτά από απόσταση 28 μέτρων, με αποτέλεσμα η βολίδα που εποστρακίστηκε να προκαλέσει τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου».


Στον δεύτερο κατηγορούμενο Βασ. Σαραλιώτη, οι δικαστές... χρεώνουν ότι «με την παρουσία του τον συνέδραμε ψυχικά, αφού όχι μόνο δεν προσπάθησε να αποτρέψει τον Επαμ. Κορκονέα από την πράξη του, αλλά σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου βρισκόταν σε απόλυτη σύμπνοια με αυτόν αγνοώντας τις εντολές του Κέντρου». Ο συνήγορος υπεράσπισης του Επ. Κορκονέα, κ. Αλέξης Κούγιας, δηλώνει την πρόθεσή του να ζητήσει διακοπή και όχι αναβολή της διαδικασίας αμέσως μόλις η πρόεδρος κ. Αντζελίτα Παπαβασιλείου κηρύξει την έναρξη της πολύκροτης δίκης, λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Ωστόσο και οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος κ.κ. Αλέξανδρος Κατσαντώνης και Χρίστος Μυλωνόπουλος αναμένεται να υποβάλουν σειρά αιτημάτων αντιτείνοντας στη μεταφορά της δίκης εκτός Αθηνών. Η μητέρα του Αλέξη, Τζ. Τσαλικιάν, επιθυμεί μια ολιγοήμερη διακοπή, καθώς αυτές τις ημέρες χειρουργείται η μητέρα της, γιαγιά του Αλέξη, μετά από κάποιο ατύχημα. *Στην Αμφισσα προγραμματίζουν να εκδράμουν την Τετάρτη το πρωί, για να διαδηλώσουν ενάντια στην κρατική καταστολή, εκατοντάδες πολίτες από οργανώσεις της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η επιλογή του τόπου διεξαγωγής της δίκης έγινε από τον Άρειο Πάγο (υπό την έμμεση παρότρυνση της ΕΛ.ΑΣ. και του αρμόδιου υπουργείου), δήθεν για λόγους «δημόσιας τάξης». Οι συνθήκες διεξαγωγής ωστόσο μιας τόσο σημαντικής δίκης στη μικρή, δυσπρόσιτη, επαρχιακή αυτή πόλη (ιδίως μέσα σ' ένα προαναγγελλόμενο κλίμα ασφυκτικής αστυνομοκρατίας) γίνονται αντίξοοες και προβληματικές.

*Η οικογένεια του θύματος έχει ήδη προσφύγει με τη διαδικασία του επείγοντος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας σοβαρές παραβιάσεις της νομιμότητας και των προϋποθέσεων μιας δίκαιης δίκης. Η ελληνική Δικαιοσύνη εγκαλείται ότι δεν δίνει τη δυνατότητα στην πολιτική αγωγή να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά της, ευνοώντας έτσι υπέρμετρα τους κατηγορούμενους.

*Η πλευρά της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου εκτιμά ότι δεν εκλήθησαν ουσιώδεις αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας και δεν ασκήθηκε η αρμόζουσα ποινική δίωξη (ανθρωποκτονία διά παραλείψεως κατά συναυτουργίαν), αφού και οι δύο κατηγορούμενοι (Ε. Κορκονέας ως δράστης της ανθρωποκτονίας και Βασ. Σαραλιώτης ως συνεργός) έφυγαν μετά τους πυροβολισμούς, χωρίς να συνδράμουν το θύμα, ως ώφειλαν.

*Η οικογένεια του θύματος, εξηγεί ο δικηγόρος καθηγητής Χρ. Μυλωνόπουλος, θεωρεί ότι η ανάκριση παρουσίασε σοβαρά κενά και παραλείψεις, οι οποίες συμπτωματικά ευνόησαν τους κατηγορούμενους. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η επιλογή της Αμφισσας ήταν αδιαφανής και αναιτιολόγητη. Οπως αναφέρει, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετακινηθούν και να παραμείνουν σ' αυτήν την πόλη, οι μαθητές μάρτυρες που έχουν κληθεί να καταθέσουν. Ως εναλλακτική λύση προτείνει την αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

*Το πιθανότερο ωστόσο είναι η δίκη ν' αρχίσει τυπικά και στη συνέχεια να διακοπεί για λίγες μέρες ή ακόμη και να αναβληθεί, αν γίνουν δεκτά τα αιτήματα που ετοιμάζονται να υποβάλουν υπεράσπιση και πολιτική αγωγή.

UPDATE 20/1/10: Αναβολή της δίκης Γρηγορόπουλου

Διεκόπη για την Παρασκευή η δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος έπεσε νεκρός στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια, από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Τη διακοπή της δίκης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ως την Παρασκευή, ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας προκειμένου να παραστεί στη διαδικασία η μητέρα του θύματος. Αίτημα διακοπής έχουν υποβάλει τόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης όσο και η πολιτική αγωγή.

Ο Κορκονέας αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ενώ για συνέργια βαρύνεται ο συνάδελφός του, που ήταν παρών στο περιστατικό, Βασίλης Σαραλιώτης.

Εκπρόσωπος του Αλέξη Κούγια, ο οποίος εκπροσωπεί τον Κορκονέα, δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν μπορεί να παραστεί, καθώς παρίσταται στη δίκη για τη δολοφονία του νεαρού Αυστραλού που έχασε τη ζωή του μετά από ξυλοδαρμό στη Μύκονο.

Από την πλευρά της οικογένειας του άτυχου μαθητή, που εκπροσωπείται από τους κκ Αλέξανδρο Κατσαντώνη και Χρήστο Μυλωνόπουλο υπεβλήθη αίτημα διακοπής καθώς η γιαγιά του μαθητή, Χαϊτή Τσαλικιάν, νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παραστούν στο δικαστήριο η μητέρα και η αδελφή του Αλέξανδρου.

Οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μετά την απόφαση για τη διακοπή της δίκης, υπέβαλαν στο δικαστήριο αίτημα να κληθεί να καταθέσει ο ιατροδικαστής Μανώλης Μιχαλοδημητράκης, ο οποίος διενήργησε πραγματογνωμοσύνη ως διορισμένος από την υπεράσπιση τεχνικός σύμβουλος. Το δικαστήριο, ωστόσο, επεσήμανε ότι δικονομικά δεν είναι σε θέση σε αυτή τη φάση να προχωρήσει στη κλήτευση μάρτυρα και με δεδομένου ότι απουσιάζει ο συνήγορος του ενός εκ των κατηγορουμένων.

Να γίνει στην Αθήνα η δίκη ζητά η οικογένεια του Αλέξανδρου

Η μητέρα του άτυχου μαθητή, Τζίνα Τσαλικιάν, έχει ζητήσει δύο φορές να μην γίνει η δίκη στην Αμφισσα αλλά στην Αθήνα, αίτημα το οποίο έχει απορριφθεί. Η κ. Τσαλικιάν έχει στείλει επίσης επιστολές στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, επισημαίνοντας παραλείψεις κατά την ανάκριση, αλλά και στα παραπεμπτικά βουλεύματα των 2 ειδικών φρουρών.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή που η κ. Τσαλικιάν έστειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, αναφέρει:

«Υπό την ιδιότητα της πολιτικώς ενάγουσας στην υπόθεση της δολοφονίας του υιού μου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου θέτω υπό την κρίση σας τα ακόλουθα σφάλματα και παραλείψεις της μέχρι τούδε διαδικασίας, τα οποία χωρίς να θέλω να αποδώσω σε κανέναν πρόθεση συγκάλυψης, αντικειμενικά παρεμποδίζουν την ανακάλυψη της αλήθειας και την ορθή απονομή της δικαιοσύνης, δημιουργούν δε προϋποθέσεις προνομιακής μεταχείρισης των κατηγορουμένων.

Ειδικότερα:

1. Τα παραπεμπτικά βουλεύματα χαρακτήρισαν εσφαλμένα τον δόλο του πρώτου κατηγορουμένου Επ. Κορκονέα ως ενδεχόμενο, καίτοι ήταν άμεσος δόλος πρώτου βαθμού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση ότι επιθυμούν να προϊδεάσουν το δικαστήριο.

2. Τόσο η ανάκριση όσο και τα βουλεύματα δεν ασχολήθηκαν με το ενδεχόμενο να έχει τελεστεί επιπροσθέτως και απόπειρα ανθρωποκτονίας τουλάχιστον κατά ενός ακόμη προσώπου του μαθητή Ν. Ρ., ο οποίος κατέθεσε ότι ο Επ. Κορκονέας «πυροβόλησε προς το μέρος του» (ας μην ξεχνάμε ότι ρίχτηκαν δύο πυροβολισμοί).

3. Ουδόλως αναζητήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές η δεύτερη βολίδα που έριξε ο Επ. Κορκονέας.

4. Η δίκη μεταφέρθηκε στην Άμφισσα χωρίς μάλιστα να αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στο οποίο προσέφυγα με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Η επιλογή της Άμφισσας δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά, αφού:

5. Δεν κλητεύτηκαν από τον Εισαγγελέα ουσιώδεις μάρτυρες.

6. Δεν αναζητήθηκε ο υπηρεσιακός φάκελος των κατηγορουμένων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν πειθαρχικές καταδίκες και να εκτιμηθεί η προσωπικότητα αυτών».

Στην επιστολή που η μητέρα του Αλέξανδρου έστειλε προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, στις 12 Ιανουαρίου, ζητάει την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού για να μεταφερθεί η δίκη στην Αθήνα. Στην επιστολή της, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι «επιτακτική ανάγκη και ελάχιστο χρέος στη μνήμη του νεκρού παιδιού μου με αναγκάζει να σας γράψω την παρούσα επιστολή, σε μια ύστατη προσπάθεια να διασφαλιστεί μια δίκαιη δίκη για τη δολοφονία του, αφού προηγούμενες αιτήσεις μου και παραστάσεις των δικηγόρων μου προσέκρουσαν, εντελώς αδικαιολόγητα κατά την άποψή μου, στον κυματοθραύστη κρατικών και Πολιτειακών Οργάνων».

Στη συγκεκριμένη επιστολή, η κ Τσαλικιάν αναφέρει και μια σειρά επιχειρημάτων που καταστούν δύσκολη τη διεξαγωγή της δίκης στην Άμφισσα υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και την εισαγωγή της μητέρας της στο Λαϊκό νοσοκομείο μετά από πτώση, λόγος που την κράτησε και σήμερα μακριά από την Άμφισσα. Όπως τονίζει καταληκτικά στην επιστολή της η κ. Τσαλικιάν της «είναι αδιανόητο ότι η συντεταγμένη πολιτεία φέρεται ότι αδυνατεί να εγγυηθεί τη διεξαγωγή μιας εκ προοιμίου δίκαιης δίκης, επιλέγοντας τόπο διεξαγωγής της την Άμφισσα».

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας ενόψει των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας

O πατέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μετέβη χθες στην Άμφισσα και κατέλυσε σε ξενοδοχείο της πόλης, το οποίο βρίσκεται κοντά στο δικαστήριο. Σήμερα το πρωί, λίγο πριν τις 9:00 μεταφέρθηκαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Μικτό Ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας, οι δύο ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης.

Φοιτητές, αντιεξουσιαστές, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και μέλη κομμάτων, έφθασαν με 8 πούλμαν από την Αθήνα και άλλες περιοχές προκειμένου να συμμετάσχουν στις 2 πορείες διαμαρτυριας, που είχαν προγραμματιστεί με αφορμή την έναρξη της δίκης του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, στην περιοχή όπου έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 600 αστυνομικοί. Η αστυνομία προέβη σε «προληπτικούς» ελέγχους πούλμαν που μεταφέρουν διαδηλωτές στην Άμφισσα, τα οποία σταμάτησε στο Δίστομο και τον Ορχομενό. Έκανε μάλιστα και σωματικό έλεγχο στους επιβάτες.

Τις προηγούμενες μέρες, οι ομάδες που κάλεσαν τις διαδηλώσεις είχαν διανείμει φυλλάδια στους κάτοικους και τους καταστηματάρχες της περιοχής, με τα οποία τους ενημέρωναν ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τη διαμαρτυρία τους. Ωστόσο, λόγω του κλίματος τρομολαγνείας που είχε δημιουργηθεί από τα ΜΜΕ, πολλοί καταστηματάρχες έλαβαν έκτακτα μέτρα, υπό το φόβο τυχόν επεισοδίων.

Οι δύο πορείες που είχαν προγραμματιστεί έγιναν χωρίς προβλήματα. Μικρής έκτασης περιστατικά σημειώθηκαν μόνο όταν η πορεία που κατευθυνόταν προς της φυλακές της Άμφισσας, επιχείρησε να επιστρέψει στην πόλη από διαφορετικό δρόμο, από αυτόν που είχε υποδείξει η αστυνομία. Κύριο σύνθημα των διαδηλωτών: "εμείς θα πούμε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη".

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Φωτογραφίες: Indymedia, amfissapress, tvxs
Video: amfissapress

(κλικ στις φωτό για μεγέθυνση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου