Σύμφωνα με όσα περιγράφονται λεπτομερώς στο παραπεμπτικό βούλευμα, ο Επαμ. Κορκονέας «στόχευσε προς το μέρος των ανηλίκων και των υπόλοιπων ατόμων που βρίσκονταν πίσω τους, στήριξε με το αριστερό του χέρι το δεξί που κρατούσε το όπλο και πυροβόλησε δύο φορές απανωτά από απόσταση 28 μέτρων, με αποτέλεσμα η βολίδα που εποστρακίστηκε να προκαλέσει τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου».
Στον δεύτερο κατηγορούμενο Βασ. Σαραλιώτη, οι δικαστές... χρεώνουν ότι «με την παρουσία του τον συνέδραμε ψυχικά, αφού όχι μόνο δεν προσπάθησε να αποτρέψει τον Επαμ. Κορκονέα από την πράξη του, αλλά σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου βρισκόταν σε απόλυτη σύμπνοια με αυτόν αγνοώντας τις εντολές του Κέντρου». Ο συνήγορος υπεράσπισης του Επ. Κορκονέα, κ. Αλέξης Κούγιας, δηλώνει την πρόθεσή του να ζητήσει διακοπή και όχι αναβολή της διαδικασίας αμέσως μόλις η πρόεδρος κ. Αντζελίτα Παπαβασιλείου κηρύξει την έναρξη της πολύκροτης δίκης, λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Ωστόσο και οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος κ.κ. Αλέξανδρος Κατσαντώνης και Χρίστος Μυλωνόπουλος αναμένεται να υποβάλουν σειρά αιτημάτων αντιτείνοντας στη μεταφορά της δίκης εκτός Αθηνών. Η μητέρα του Αλέξη, Τζ. Τσαλικιάν, επιθυμεί μια ολιγοήμερη διακοπή, καθώς αυτές τις ημέρες χειρουργείται η μητέρα της, γιαγιά του Αλέξη, μετά από κάποιο ατύχημα. *Στην Αμφισσα προγραμματίζουν να εκδράμουν την Τετάρτη το πρωί, για να διαδηλώσουν ενάντια στην κρατική καταστολή, εκατοντάδες πολίτες από οργανώσεις της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η επιλογή του τόπου διεξαγωγής της δίκης έγινε από τον Άρειο Πάγο (υπό την έμμεση παρότρυνση της ΕΛ.ΑΣ. και του αρμόδιου υπουργείου), δήθεν για λόγους «δημόσιας τάξης». Οι συνθήκες διεξαγωγής ωστόσο μιας τόσο σημαντικής δίκης στη μικρή, δυσπρόσιτη, επαρχιακή αυτή πόλη (ιδίως μέσα σ' ένα προαναγγελλόμενο κλίμα ασφυκτικής αστυνομοκρατίας) γίνονται αντίξοοες και προβληματικές.
*Η οικογένεια του θύματος έχει ήδη προσφύγει με τη διαδικασία του επείγοντος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας σοβαρές παραβιάσεις της νομιμότητας και των προϋποθέσεων μιας δίκαιης δίκης. Η ελληνική Δικαιοσύνη εγκαλείται ότι δεν δίνει τη δυνατότητα στην πολιτική αγωγή να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά της, ευνοώντας έτσι υπέρμετρα τους κατηγορούμενους.
*Η πλευρά της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου εκτιμά ότι δεν εκλήθησαν ουσιώδεις αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας και δεν ασκήθηκε η αρμόζουσα ποινική δίωξη (ανθρωποκτονία διά παραλείψεως κατά συναυτουργίαν), αφού και οι δύο κατηγορούμενοι (Ε. Κορκονέας ως δράστης της ανθρωποκτονίας και Βασ. Σαραλιώτης ως συνεργός) έφυγαν μετά τους πυροβολισμούς, χωρίς να συνδράμουν το θύμα, ως ώφειλαν.
*Η οικογένεια του θύματος, εξηγεί ο δικηγόρος καθηγητής Χρ. Μυλωνόπουλος, θεωρεί ότι η ανάκριση παρουσίασε σοβαρά κενά και παραλείψεις, οι οποίες συμπτωματικά ευνόησαν τους κατηγορούμενους. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η επιλογή της Αμφισσας ήταν αδιαφανής και αναιτιολόγητη. Οπως αναφέρει, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετακινηθούν και να παραμείνουν σ' αυτήν την πόλη, οι μαθητές μάρτυρες που έχουν κληθεί να καταθέσουν. Ως εναλλακτική λύση προτείνει την αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.
*Το πιθανότερο ωστόσο είναι η δίκη ν' αρχίσει τυπικά και στη συνέχεια να διακοπεί για λίγες μέρες ή ακόμη και να αναβληθεί, αν γίνουν δεκτά τα αιτήματα που ετοιμάζονται να υποβάλουν υπεράσπιση και πολιτική αγωγή.
Διεκόπη για την Παρασκευή η δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος έπεσε νεκρός στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια, από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Τη διακοπή της δίκης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ως την Παρασκευή, ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας προκειμένου να παραστεί στη διαδικασία η μητέρα του θύματος. Αίτημα διακοπής έχουν υποβάλει τόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης όσο και η πολιτική αγωγή.
Ο Κορκονέας αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ενώ για συνέργια βαρύνεται ο συνάδελφός του, που ήταν παρών στο περιστατικό, Βασίλης Σαραλιώτης.
Εκπρόσωπος του Αλέξη Κούγια, ο οποίος εκπροσωπεί τον Κορκονέα, δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν μπορεί να παραστεί, καθώς παρίσταται στη δίκη για τη δολοφονία του νεαρού Αυστραλού που έχασε τη ζωή του μετά από ξυλοδαρμό στη Μύκονο.
Από την πλευρά της οικογένειας του άτυχου μαθητή, που εκπροσωπείται από τους κκ Αλέξανδρο Κατσαντώνη και Χρήστο Μυλωνόπουλο υπεβλήθη αίτημα διακοπής καθώς η γιαγιά του μαθητή, Χαϊτή Τσαλικιάν, νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παραστούν στο δικαστήριο η μητέρα και η αδελφή του Αλέξανδρου.
Οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μετά την απόφαση για τη διακοπή της δίκης, υπέβαλαν στο δικαστήριο αίτημα να κληθεί να καταθέσει ο ιατροδικαστής Μανώλης Μιχαλοδημητράκης, ο οποίος διενήργησε πραγματογνωμοσύνη ως διορισμένος από την υπεράσπιση τεχνικός σύμβουλος. Το δικαστήριο, ωστόσο, επεσήμανε ότι δικονομικά δεν είναι σε θέση σε αυτή τη φάση να προχωρήσει στη κλήτευση μάρτυρα και με δεδομένου ότι απουσιάζει ο συνήγορος του ενός εκ των κατηγορουμένων.
Να γίνει στην Αθήνα η δίκη ζητά η οικογένεια του Αλέξανδρου
Η μητέρα του άτυχου μαθητή, Τζίνα Τσαλικιάν, έχει ζητήσει δύο φορές να μην γίνει η δίκη στην Αμφισσα αλλά στην Αθήνα, αίτημα το οποίο έχει απορριφθεί. Η κ. Τσαλικιάν έχει στείλει επίσης επιστολές στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, επισημαίνοντας παραλείψεις κατά την ανάκριση, αλλά και στα παραπεμπτικά βουλεύματα των 2 ειδικών φρουρών.
Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή που η κ. Τσαλικιάν έστειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, αναφέρει:
«Υπό την ιδιότητα της πολιτικώς ενάγουσας στην υπόθεση της δολοφονίας του υιού μου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου θέτω υπό την κρίση σας τα ακόλουθα σφάλματα και παραλείψεις της μέχρι τούδε διαδικασίας, τα οποία χωρίς να θέλω να αποδώσω σε κανέναν πρόθεση συγκάλυψης, αντικειμενικά παρεμποδίζουν την ανακάλυψη της αλήθειας και την ορθή απονομή της δικαιοσύνης, δημιουργούν δε προϋποθέσεις προνομιακής μεταχείρισης των κατηγορουμένων.
Ειδικότερα:
1. Τα παραπεμπτικά βουλεύματα χαρακτήρισαν εσφαλμένα τον δόλο του πρώτου κατηγορουμένου Επ. Κορκονέα ως ενδεχόμενο, καίτοι ήταν άμεσος δόλος πρώτου βαθμού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση ότι επιθυμούν να προϊδεάσουν το δικαστήριο.
2. Τόσο η ανάκριση όσο και τα βουλεύματα δεν ασχολήθηκαν με το ενδεχόμενο να έχει τελεστεί επιπροσθέτως και απόπειρα ανθρωποκτονίας τουλάχιστον κατά ενός ακόμη προσώπου του μαθητή Ν. Ρ., ο οποίος κατέθεσε ότι ο Επ. Κορκονέας «πυροβόλησε προς το μέρος του» (ας μην ξεχνάμε ότι ρίχτηκαν δύο πυροβολισμοί).
3. Ουδόλως αναζητήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές η δεύτερη βολίδα που έριξε ο Επ. Κορκονέας.
4. Η δίκη μεταφέρθηκε στην Άμφισσα χωρίς μάλιστα να αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στο οποίο προσέφυγα με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Η επιλογή της Άμφισσας δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά, αφού:
5. Δεν κλητεύτηκαν από τον Εισαγγελέα ουσιώδεις μάρτυρες.
6. Δεν αναζητήθηκε ο υπηρεσιακός φάκελος των κατηγορουμένων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν πειθαρχικές καταδίκες και να εκτιμηθεί η προσωπικότητα αυτών».
Στην επιστολή που η μητέρα του Αλέξανδρου έστειλε προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, στις 12 Ιανουαρίου, ζητάει την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού για να μεταφερθεί η δίκη στην Αθήνα. Στην επιστολή της, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι «επιτακτική ανάγκη και ελάχιστο χρέος στη μνήμη του νεκρού παιδιού μου με αναγκάζει να σας γράψω την παρούσα επιστολή, σε μια ύστατη προσπάθεια να διασφαλιστεί μια δίκαιη δίκη για τη δολοφονία του, αφού προηγούμενες αιτήσεις μου και παραστάσεις των δικηγόρων μου προσέκρουσαν, εντελώς αδικαιολόγητα κατά την άποψή μου, στον κυματοθραύστη κρατικών και Πολιτειακών Οργάνων».
Στη συγκεκριμένη επιστολή, η κ Τσαλικιάν αναφέρει και μια σειρά επιχειρημάτων που καταστούν δύσκολη τη διεξαγωγή της δίκης στην Άμφισσα υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και την εισαγωγή της μητέρας της στο Λαϊκό νοσοκομείο μετά από πτώση, λόγος που την κράτησε και σήμερα μακριά από την Άμφισσα. Όπως τονίζει καταληκτικά στην επιστολή της η κ. Τσαλικιάν της «είναι αδιανόητο ότι η συντεταγμένη πολιτεία φέρεται ότι αδυνατεί να εγγυηθεί τη διεξαγωγή μιας εκ προοιμίου δίκαιης δίκης, επιλέγοντας τόπο διεξαγωγής της την Άμφισσα».
Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας ενόψει των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας
O πατέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μετέβη χθες στην Άμφισσα και κατέλυσε σε ξενοδοχείο της πόλης, το οποίο βρίσκεται κοντά στο δικαστήριο. Σήμερα το πρωί, λίγο πριν τις 9:00 μεταφέρθηκαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Μικτό Ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας, οι δύο ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης.
Φοιτητές, αντιεξουσιαστές, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και μέλη κομμάτων, έφθασαν με 8 πούλμαν από την Αθήνα και άλλες περιοχές προκειμένου να συμμετάσχουν στις 2 πορείες διαμαρτυριας, που είχαν προγραμματιστεί με αφορμή την έναρξη της δίκης του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, στην περιοχή όπου έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 600 αστυνομικοί. Η αστυνομία προέβη σε «προληπτικούς» ελέγχους πούλμαν που μεταφέρουν διαδηλωτές στην Άμφισσα, τα οποία σταμάτησε στο Δίστομο και τον Ορχομενό. Έκανε μάλιστα και σωματικό έλεγχο στους επιβάτες.
Τις προηγούμενες μέρες, οι ομάδες που κάλεσαν τις διαδηλώσεις είχαν διανείμει φυλλάδια στους κάτοικους και τους καταστηματάρχες της περιοχής, με τα οποία τους ενημέρωναν ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τη διαμαρτυρία τους. Ωστόσο, λόγω του κλίματος τρομολαγνείας που είχε δημιουργηθεί από τα ΜΜΕ, πολλοί καταστηματάρχες έλαβαν έκτακτα μέτρα, υπό το φόβο τυχόν επεισοδίων.
Οι δύο πορείες που είχαν προγραμματιστεί έγιναν χωρίς προβλήματα. Μικρής έκτασης περιστατικά σημειώθηκαν μόνο όταν η πορεία που κατευθυνόταν προς της φυλακές της Άμφισσας, επιχείρησε να επιστρέψει στην πόλη από διαφορετικό δρόμο, από αυτόν που είχε υποδείξει η αστυνομία. Κύριο σύνθημα των διαδηλωτών: "εμείς θα πούμε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη".
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Φωτογραφίες: Indymedia, amfissapress, tvxs
Video: amfissapress
(κλικ στις φωτό για μεγέθυνση)
«Η αξία του παιδιού μου για αυτούς ήταν όσο μία κατσαρίδα. Σαν να είχαν πατήσει ένα ποντικάκι στο δρόμο», ξέσπασε η μητέρα του Αλέξη Γρηγορόπουλου στην μαραθώνια κατάθεσή της στο μεικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας.
Μαυροντυμένη, κρατιόταν γερά από το εδώλιο που ήταν το μόνο στήριγμά της όσο περιέγραφε τον θάνατο του παιδιού της.
«Θέλω να ελπίζω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και δεν θα βρεθεί καμία άλλη μάνα στη θέση που βρίσκομαι εγώ τώρα» δήλωσε η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν, μετά την κατάθεσή της στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας. Η δίκη των δύο ειδικών φρουρών, Επ.Κορκονέα και Β.Σαραλιώτη διακόπηκε για την ερχόμενη Παρασκευή 29 Ιανουαρίου.Τα μάτια κλαμμένα, στους κατηγορούμενους -Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη- ούτε ένα βλέμμα...
«Το παιδί μου το σκοτώσανε δύο φορές. Τον σκότωσε μία φορά ο δολοφόνος και τη δεύτερη τον σκότωσε όλη η προσπάθεια σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής του. Του σκότωσαν το σώμα του, του σκότωσαν και την ψυχή», είπε η Τζίνα Τσαλικιάν και περιέγραψε τον 15χρονο γιο της ως ένα ήσυχο, συνεσταλμένο και εσωστρεφές παιδί, με όνειρο να σπουδάσει Νομική.
Τραγική ήταν η στιγμή που έμαθε για το συμβάν: όπως είπε, είδε στο κινητό ότι την καλεί ο Αλέξης και γεμάτη λαχτάρα το σήκωσε λέγοντας «έρχομαι να σας πάρω».
Αντί, όμως, για την φωνή του μονάκριβου γιου της, η κα. Τσαλικιάν άκουσε μια γυναικεία φωνή να της λέει πως το παιδί της ήταν σοβαρά τραυματισμένο στον «Ευαγγελισμό».
«Τη ρώτησα, ζει; Μου είπε δεν μπορώ να σας πω, καλύτερα, όμως, μην έρθετε μόνη στο νοσοκομείο, πάρτε και κάποια φίλη σας. Πήρα μία φίλη τηλέφωνο και της είπα ότι ο Αλέξανδρος είναι νεκρός. Στο νοσοκομείο ήταν δύο άνθρωποι της Αστυνομίας που μου είπαν ότι ο γιος μου δολοφονήθηκε».
Μόνο μία φορά γύρισε προς το μέρος των κατηγορουμένων και, δείχνοντας τον Κορκονέα, είπε: «αυτός ο κύριος πυροβόλησε το παιδί μου και μετά σηκώθηκαν με τον άλλον και έφυγαν σαν να μην συνέβη τίποτα».
Με τρεμάμενη φωνή, η κα. Τσαλικινιάν είπε στο δικαστήριο όσα τις περιέγραψαν οι φίλοι του Αλέξη για το συμβάν.
Ο Αλέξης και ο φίλος του κάθισαν σε ένα υπόστεγο στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου για να φάνε σάντουιτς και να πιουν μια πορτοκαλάδα.
Εκείνη την ώρα, έγινε μικροεπεισόδιο μεταξύ των αστυνομικών και άλλων παιδιών, που πέταξαν ένα μπουκάλι.
Ο άτυχος 15χρονος και ο φίλος του είδαν την λάμψη από την κροτίδα που έριξαν οι αστυνομικοί και βγήκαν στο δρόμο να δουν τι είχε συμβεί. Τα άλλα παιδιά είχαν αρχίσει να οπισθοχωρούν και ο Κορκονέας φώναζε και έβριζε τον Αλέξη.
«Γιατί, τι θα μου κάνεις;» είπε ο Αλέξης.
«Τώρα θα σου δείξω τι θα σου κάνω», απάντησε ο αστυνομικός και τον πυροβόλησε.
«Ωχ, με χτυπήσανε», ήταν τα τελευταία λόγια του 15χρονου μαθητή, πριν πέσει νεκρός στο δρόμο.
Μιλώντας για την συγνώμη του Κορκονέα, η κα. Τσαλικιάν είπε: «Ποια συγνώμη; Εδώ δεν γύρισε πίσω του να δει το παιδί μου, που ήταν κάτω. Τον άφησαν και έφυγαν, αντί να τον πάνε στο νοσοκομείο. Εμένα αυτό με έχει πειράξει πιο πολύ από το ότι δεν ζήτησε συγγνώμη».
«Πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να συκοφαντήσουν το παιδί μου και να πουν ότι συμμετείχε σε βανδαλισμούς. Να σας πω κάτι, κυρία πρόεδρε; Ο Αλέξανδρος είχε τα ρούχα του ατσαλάκωτα. Αν είχε πέτρες και λοστάρια και συμμετείχε σε επεισόδια, τα ρούχα του θα ήταν βρώμικα. Το μόνο που είδα εγώ, ήταν μία τρυπούλα στο στήθος από τη σφαίρα, που επέφερε και το θάνατο. Στην τσέπη του βρήκα μόνο μία καρδούλα, που είχε αγοράσει και το συγκεκριμένο βράδυ, θα την έδινε στην αγαπημένη του».
Η κα Τσαλικιάν περιέγραψε τον 15χρονο γιο της ως ένα ήσυχο, συνεσταλμένο, καθόλου επιθετικό και εσωστρεφές παιδί. Όπως είπε η μάρτυρας, δεν ήταν ιδιαίτερα μελετηρό παιδί, ήθελε ωστόσο, να σπουδάσει Νομική. Η διαγωγή του, είπε η κ. Τσαλικιάν, στο σχολείο, ήταν πάντα κοσμιοτάτη και ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη συμπεριφορά του.Η μητέρα του αδικοχαμένου μαθητή είπε στο δικαστήριο ότι την επίμαχη μέρα, την 6η Δεκεμβρίου 2008, ο Αλέξανδρος θα πήγαινε σε αγώνα πόλο το μεσημέρι και αργότερα, το βράδυ, θα τον πήγαινε η ίδια με φίλους του στο Φάρο Ψυχικού για να γιορτάσουν την ονομαστική γιορτή φίλων τους. Ο Αλέξανδρος της είχε τηλεφωνήσει μετά τον αγώνα και της είπε ότι θα βρισκόταν στα Εξάρχεια με φίλο του -που είναι μάρτυρας στο δικαστήριο- και κανόνισαν να περάσει να τους πάρει από εκεί, για το Ψυχικό.
Η δίκη θα συνεχιστεί την επόμενη Παρασκευή.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να βρίσκονται εκεί την Παρασκευή για να καταθέσουν ο ιατροδικαστής Χρήστος Λευκίδης, ο οποίος διενήργησε τη νεκροτομή στον άτυχο Αλέξανδρο, καθώς και ο φίλος του θύματος και αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού που είναι ανήλικος.UPDATE 29/1/10
Διακόπηκε τελικά, σήμερα, η δίκη των δύο ειδικών φρουρών, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, λόγω κωλύματος της εισαγγελέως.
Η εισαγγελέας έδρας κα Βασιλική Βλάχου, κατέθεσε αίτηση προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας την αποχή της από τη διαδικασία επικαλούμενη ανυπέρβλητο οικογενειακό κώλυμα, καθώς το πρωί της Τετάρτης απεβίωσε ο σύζυγος της.
Στην έδρα σήμερα στη θέση της κας Βλάχου ανέβηκε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λαμίας κ. Χαράλαμπος Λακαφώσης, ο οποίος είπε πως βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να αναγγείλει το κόλλημα της εισαγγελέως έδρας.
Πολιτική Αγωγή και Υπεράσπιση τόνισαν στο δικαστήριο ότι βάσει του νόμου εφόσον έχει ξεκινήσει η αποδεικτική διαδικασία, η Αρχή του Ενιαίου της Εισαγγελίας κάμπτεται και επομένως η δίκη ή πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια Εισαγγελική Λειτουργό ή αλλιώς να αναβληθεί και η διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή με άλλη σύνθεση.
Η διαδικασία, θα συνεχιστεί την Τετάρτη, με την κατάθεση του ιατροδικαστή Χρήστου Λευκίδη, ο οποίος διενήργησε τη νεκροτομή στον Αλέξανδρο, καθώς και ο φίλος του θύματος και αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας.
UPDATE 3/2/10 Νέα αναβολή της δίκης για την δολοφονία ΓρηγορόπουλουΝέα αναβολή της δίκης για την υπόθεση δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας. Το δικαστήριο έλαβε αυτή την απόφαση λόγω ανυπέρβλητου κωλύματος της εισαγγελέως, η οποία έχασε προσφιλές της πρόσωπο. Απών από το Δικαστήριο ήταν ο Κορκονέας, ο οποίος από εχθές τα ξημερώματα έχει μεταφερθεί στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.
Όπως έγινε γνωστό, ο Κορκονέας παρουσίαζε «παράξενη» συμπεριφορά τις τελευταίες ημέρες. Προχθές μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Άμφισσας, από όπου οι γιατροί αποφάσισαν να μεταφερθεί στο Ψυχιατρικό Κατάστημα του Κορυδαλλού. Από ό,τι έχει γίνει γνωστό, ο Κορκονέας άρχισε να σπάει ότι υπήρχε μέσα στο κελί του, αποκαλώντας τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους «σατανάδες» (όπως συνέστησε ο σατανικός δικηγόρος). Επίσης, φώναζε «πάρτε τον ήλιο από πάνω μου», αναφερόμενος στην λάμπα του κελιού του.
Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κορκονέας δημιουργεί τέτοιο επεισόδιο. Τον Δεκέμβριο του 2009, όταν ακόμα κρατείτο στις φυλακές Δομοκού, ο Κορκονέας είχε έρθει στα χέρια με τον συγκρατούμενο του και επίσης κατηγορούμενο για συνέργεια στην δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου, Βασίλη Σαραλιώτη. Όπως είχε τότε είχε γίνει γνωστό ο Κορκονέας επαναλάμβανε στον Σαραλιώτη «είσαι δαίμονας» και τον καλούσε να πει το «Πάτερ ημών». Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ωστόσο διαψεύσει τότε το περιστατικό.
Ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου υποβάλλεται σε ψυχιατρική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αντιμετωπίζει όντως κάποιο ψυχιατρικό πρόβλημα ή προσποιείται ψυχικές διαταραχές προκειμένου να αποφύγει γενικότερα στη πολύκροτη δίκη του, που συνεχίζεται στην Άμφισσα.
ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΤΗ ΓΛΥΤΩΣΕΙ Μ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΟΛΠΟ!
UPDATE 8/2/10 Στις 17 Φεβρουαρίου η επόμενη δικάσιμος
UPDATE 17/2/10
Συνεχίζεται σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας, η δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια.
O ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας μεταφέρθηκε τελικά από τη ψυχιατρική μονάδα των φυλακών Κορυδαλλού στην Άμφισσα, για να παραστεί στη δίκη. Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας που βαρύνεται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, απαντώντας στην πρόεδρο του δικαστηρίου για την κατηγορία που του αποδίδεται είπε: «Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι λυπάμαι για ότι συνέβη. Ξέρω αυτό που τραβάει η οικογένεια του θύματος αλλά και η δική μου. Έχω κι εγώ παιδιά. Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω και να διορθώσω ότι έγινε. Δεν είχα σκοπό να πλήξω κανέναν, η κακιά η ώρα, η κακιά στιγμή τα έφερε έτσι».
Από την άλλη μεριά, ο συνάδελφός του Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στη δολοφονία του άτυχου 15χρονου, απαντώντας επί της κατηγορίας, είπε μόνο πως «λυπάται για το γεγονός, δεν είχε συμμετοχή κι αυτό θα αποδειχθεί στη διαδικασία».
Η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, κα Τζίνα Τσαλικιάν δήλωσε στο δικαστήριο αδυναμία που δεν της επέτρεψε να καταθέσει αμέσως μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση των δικαστών να... αποκλείσουν περίπου 25 μάρτυρες που είχε προτείνει η οικογένεια του θύματος, με το σκεπτικό ότι ο σχετικός κατάλογος θα έπρεπε εγκαίρως να είχε εκ νέου γνωστοποιηθεί στην υπεράσπιση, αν και υπήρχε η «δικονομική ρήτρα» ότι ισχύει και ύστερα από αναβολή της δίκης.
Ο «αποκλεισμός» των μαρτύρων, όπως εκτιμάται, φόρτισε συναισθηματικά τη μητέρα του 15χρονου αγοριού, ενώ το σχετικό αίτημα θα επαναδιατυπωθεί αύριο κιόλας από τον δικηγόρο της πολιτικής αγωγής κ. Χρ. Μυλωνόπουλο, καθώς θεωρούνται αναγκαίοι για τη «δίκαιη κρίση του δικαστηρίου». Κι έτσι κλήθηκε ως πρώτος μάρτυρας ο ιατροδικαστής κ.Χρήστος Λευκίδης, που είχε συντάξει την έκθεση μετά το θάνατο του 15χρονου μαθητή.
Η δίκη είχε ξεκινήσει την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου και αναβλήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου, λόγω ανυπέρβλητου κωλύματος της εισαγγελέως έδρας. Μετά από αυτό το δικαστήριο είχε οδηγηθεί σε αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης.
Τα αστυνομικά μέτρα στην πόλη της Άμφισσας είναι αυστηρά.
Ολοκληρώθηκε η σημερινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια., με την κατάθεση του ιατροδικαστή, Χρήστου Λευκίδη, ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας και τις δηλώσεις των δύο κατηγορούμενων Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη.
Κατά τη διάρκεια της δίκης προκλήθηκε ένταση όταν ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του Επαμεινώνδα Κορκονέα, αντέδρασε στην κατάθεση του ιατροδικαστή Χρήστου Λευκίδη, αμφισβητώντας τα συμπεράσματα της ιατροδικαστικής έρευνας.
Ειδικότερα, στην περιγραφή του ο ιατροδικαστής αναφέρει: «Η σφαίρα τρύπησε τον αριστερό ημιθώρακα, μετά τον αριστερό πνεύμονα, μετά τρύπησε το περικάρπιο, πέρασε στην καρδιά, την θωρακική αορτή και κατέληξε να σφηνωθεί στον δέκατο θωρακικό σπόνδυλο οπότε και προήλθε ακαριαίος ο θάνατος του άτυχου αγοριού».
Ο κ.Λευκίδης κατέθεσε ότι πρόκειται για εξοστρακισμό αφού το μπροστινό μέρος της σφαίρας είχε διαβρωθεί. «Αυτή η αλλοίωση που είχε η σφαίρα σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να γίνει από το κόκαλο του άτυχου παιδιού. Εξοστρακισμός υπήρξε όμως το όπλο ήταν στραμμένο προς το θύμα γιατί αν δεν ήταν τότε δεν θα υπήρχε τραυματισμός», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Λευκίδη, η θέση του χεριού του Κορκονέα την ώρα του πυροβολισμού ήταν ευθεία στο ύψος του στήθους σε απόσταση 1,5 μέτρου από το έδαφος ενώ στη σφαίρα βρέθηκε οξείδιο του πυριτίου, υλικό που σημαίνει ότι η σφαίρα χτύπησε σε άμμο ή οικοδομικό υλικό.
Το πιο πιθανό, σύμφωνα με την κατάθεση, είναι ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος να ήταν σκυμμένος 10 μοίρες προς τα αριστερά.
Ο συνήγορος του κατηγορουμένου για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Αλέξης Κούγιας, υποστήριξε από την πλευρά του ότι η σφαίρα εποστρακίστηκε μετά από πυροβολισμό.
Ο Αλέξης Κούγιας αμφισβήτησε και την απόσταση του 15χρονου από τον Κορκονέα, που σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Λευκίδη ήταν 26,70 μέτρα. Συγκεκριμένα ο συνήγορος του Κορκονέα ισχυρίστηκε ότι σύμφωνα με τις καταθέσεις 3 αυτοπτών μαρτύρων στον ανακριτή ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος βρισκόταν στο ύψος του καταστήματος Ζογκλέρ το οποίο βρίσκεται 40 μέτρα από την θέση που έχει υποδείξει ο κ. Λευκίδης.
Τέλος, ο Αλέξης Κούγιας ισχυρίστηκε ότι έχει γίνει πλημμελής έλεγχος στον τόπο του εγκλήματος και ζήτησε επιπλέον να μεταφερθούν από την Αθήνα στην Αμφισσα τα πειστήρια και κυρίως η σφαίρα, αίτημα που έγινε δεκτό. Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή.UPDATE 19/2/10
Διεκόπη για την ερχόμενη Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, η δίκη των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Το δικαστήριο αποφάσισε τη διακοπή, ύστερα από αίτημα της υπεράσπισης να εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του ιατροδικαστή, Χρ. Λευκίδη, πρώτα οι αυτόπτες μάρτυρες και στη συνέχεια οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό, επειδή, όμως, απουσίαζαν όλοι οι εν λόγω μάρτυρες, διέκοψε τη διαδικασία.
UPDATE 23/2/10 Καταθέτουν οι μάρτυρες στη δίκη
Ολοκληρώθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας η κατάθεση της αυτόπτης μάρτυρας που βιντεοσκόπησε το περιστατικό της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από το μπαλκόνι της στην οδό Τζαβέλα.
Άκουσα δύο συνεχόμενους πυροβολισμούς. Τρόμαξα και πετάχτηκα πίσω» απάντησε.
Το δικαστήριο, με ανάλογη πρόταση του εισαγγελέα έδρας, αποφάσισε να καλέσει τον αστυνομικό για τις 2 Μαρτίου.
Την Τετάρτη στο δικαστήριο έχουν κληθεί να καταθέσουν αυτόπτες μάρτυρες, ενώ δεν αποκλείεται να καταθέσει και η μητέρα του 15χρονου μαθητή.
Νωρίτερα είχε καταθέσει ο πατέρας του φίλου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος δικαιολόγησε την απουσία του γιου του από το δικαστήριο, λέγοντας ότι ο μαθητής βρίσκεται κάτω από έντονη συναισθηματική και ψυχολογική φόρτιση και αδυνατεί να καταθέσει παρουσία των δύο ειδικών φρουρών, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη.
Το δικαστήριο ζήτησε να πιστοποιηθεί ποια ακριβώς είναι η κατάσταση του νεαρού, ενώ, εάν κριθεί αναγκαίο, θα καταθέσει αφού απομακρυνθούν οι κατηγορούμενοι από την αίθουσα.
UPDATE 26/2/10 «Ποτέ δεν μου ζήτησαν συγγνώμη»
Τη μνήμη του παιδιού της, του δικού της Αλέξη, που όπως παρατήρησε μεγαλόφωνα η πρόεδρος του δικαστηρίου «κάποιος πολύ εύστοχα είχε πει ότι είναι παιδί όλων μας», θέλησε να υπερασπιστεί για μία ακόμα φορά από το βήμα του μάρτυρα η μητέρα του Τζίνα Τσαλικιάν, καταθέτοντας πως οι κατηγορούμενοι ποτέ δεν της ζήτησαν συγγνώμη.Ωστόσο, οι χαρακτηρισμοί που η κ. Τσαλικιάν χρησιμοποίησε έχοντας ως στόχο όχι μόνο τους κατηγορουμένους Επαμ. Κορκονέα και Βασ. Σαραλιώτη, αλλά και τον συνήγορο ενός εξ αυτών, τον κ. Αλέξη Κούγια, στον οποίο απέδωσε ρόλο «ηθικού δολοφόνου», προκάλεσαν την αντίδραση τόσο της προέδρου όσο και του εισαγγελέα που έβλεπαν ότι η διαδικασία ακροβατεί σε μία λεπτή γραμμή.
Ο κ. Κούγιας, ο οποίος είχε δηλώσει την πρόθεσή του να μην υποβάλει ερωτήσεις στη μητέρα του θύματος, αποχώρησε από την αίθουσα φανερά ενοχλημένος, προκειμένου να μην προβεί σε σχόλια που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ακόμα περισσότερο την ήδη εκρηκτική ατμόσφαιρα στη δίκη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Η μητέρα του θύματος επανέλαβε ότι το βράδυ της δολοφονίας του το μόνο που βρέθηκε πάνω του ήταν ένα βραχιόλι με μία καρδούλα που είχε σκοπό να προσφέρει στην κοπέλα του.
Μια καρδούλα στην τσέπη
«Είχε την ψυχολογία ενός ερωτευμένου εφήβου. Αυτή η καρδούλα βρέθηκε στην τσέπη του. Ούτε όπλα ούτε πέτρες. Ποτέ δεν συκοφαντήθηκε κάποιος τόσο πολύ όσο το παιδί μου μετά τη δολοφονία του από αυτούς τους δολοφόνους», πρόσθεσε.
Πρόεδρος: (Αντζελίτα Παπαβασιλείου): Παρακαλώ μέχρι να βγει η απόφαση δεν έχουν την ιδιότητα του δολοφόνου.
Τζ. Τσαλικιάν: Και θα αποκαλέσω ηθικό δολοφόνο του παιδιού μου τον κ. Κούγια.
Πρόεδρος: Παρεκτρέπεστε, να ανακαλέσετε. Κάποια δημοσιεύματα στον Τύπο που φέρονται υπογεγραμμένα από εσάς δεν είχαν τιμητικό περιεχόμενο για τη σύνθεση του δικαστηρίου. Φέρεστε να αμφισβητείτε το δικαστήριο πριν δώσει δείγματα γραφής. Πρέπει να σας θεωρήσω ηθικό συκοφάντη; Βλέπετε να κρατάμε καμία κακία;
Τζ.Τσαλικιάν: Θέλω ένα δίκαιο δικαστήριο.
Πρόεδρος: Σας σεβόμαστε απεριόριστα. Ο Θεός να με φυλάξει να μη ζήσω τίποτα τέτοιο.
Τζ.Τσαλικιάν: Το παιδί μου είναι νεκρό... Πρόεδρος: Δεν λέω να μην υπερασπιστείτε τη μνήμη του παιδιού σας...
Τζ. Τσαλικιάν: Το δικαστήριό σας είναι ζωντανό. Το παιδί μου είναι νεκρό... Εγώ πρέπει να αμυνθώ για το παιδί μου.
Στο ίδιο μήκος ήταν και οι παρεμβάσεις διά στόματος του εισαγγελέα της έδρας.
Εισαγγελέας (Χαράλαμπος Λακαφώσης): Ο απόλυτος σεβασμός στον ψυχικό σας κόσμο είναι δεδομένος. Και στην απώλεια του παιδιού σας. Η δεδομένη όμως συμπάθειά μου θα υποχωρήσει μπροστά στην υποχρέωσή μου να υπερασπιστώ τη θέση μου. Να είστε βέβαιη ότι το πόνημά του θα αποτελεί έκφραση Δικαιοσύνης, ανεπηρέαστης. Εκφράσεις του τύπου «ηθικός δολοφόνος» σας παρακαλώ πολύ να μη φεύγουν από το στόμα σας....
«Παιδί όλων μας»
Πρόεδρος: Μου κάνει εντύπωση τόσες ημέρες ο πρώην σύζυγός σας με τη στωικότητά του.
Τζ.Τσαλικιάν: Την ίδια στωικότητα θα είχα και εγώ. Αλλά εγώ το γέννησα. Ξέρετε τι θα πει τοκετός, πόνος, μάνα;
Πρόεδρος: Σαφώς η μητρότητα δεν αντικαθίσταται. Μην μπαίνετε όμως σε προσωπική αντιπαράθεση. Είχατε την τιμή να γεννήσετε αυτό το άτυχο παιδί που κάποιος πολύ εύστοχα είπε ότι είναι παιδί όλων μας.
Τζ. Τσαλικιάν: Οι κατηγορούμενοι δεν μου ζήτησαν ποτέ συγγνώμη. Είπε ο Κορκονέας ότι θα ακουστούν πολλά για τον Αλέξανδρο. Έχουν στόχο να τον βεβηλώσουν. Υιοθετούν την πρακτική του Γκέμπελς. Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, κάτι μένει. Εγώ αυτό το νεκρό παιδί υπερασπίζομαι.
UPDATE 2/3/10 Δικαστικά εναντίον της μητέρας του Γρηγορόπουλου θα κινηθεί ο Κούγιας
Δικαστικά πρόκειται να κινηθεί εναντίον της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνας Τσαλικιάν, ο συνήγορος του ειδικού φρουρού που δολοφόνησε το 15χονο παιδί, Αλέξης Κούγιας, κατηγορώντας την πως έθιξε την τιμή και την υπόληψή του, επειδή τον αποκάλεσε «ηθικό δολοφόνο του παιδιού της».
Την πρόθεση του για να κινηθεί νομικά εναντίον της μητέρας του αδικοχαμένου μαθητή, έκανε χθες γνωστή ο κ. Κούγιας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας. Ο ένας εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, Αλ. Κατσαντώνης αντέδρασε έντονα για την «άνεση, όπως είπε, που παρέχεται στον κ. Κούγια από το δικαστήριο να μιλάει επί προσωπικού», ενώ στη συνέχεια, αναφερόμενος στον τρόπο που υπέβαλε ερωτήσεις ο κ. Κούγιας στον αυτόπτη μάρτυρα Κ. Λίλα - είπε ότι «αυτό είναι περισσότερο τηλεοπτικό σόου παρά εξέταση μάρτυρα».
Στο δικαστήριο χθες κατέθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας, Κώστας Λίλας. Ο κ. Λίλας, ο οποίος βρισκόταν σε καφετέρια των Εξαρχείων, λίγα μέτρα από το σημείο της δολοφονίας, κατέθεσε ότι δεν προηγήθηκε κανένα επεισόδιο, εξαιτίας του οποίου να κινδύνευσε η ζωή των αστυνομικών, όπως υποστηρίζουν οι κατηγορούμενοι Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης. Σύμφωνα με την περιγραφή του, οι δύο ειδικοί φρουροί ήταν εξοργισμένοι και έβριζαν, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια πρόκληση από τη μεριά των παιδιών.
Καταπέλτη όμως για τον κατηγορούμενο Επαμεινώνδα Κορκονέα αποτελεί και η μαρτυρία του κ. Λίλα, ότι είδε τον ειδικό φρουρό να τραβάει το όπλο και να ρίχνει ευθεία προς την κατεύθυνση των παιδιών...». Ο μάρτυρας έκανε λόγο για δύο πυροβολισμούς.
Η δίκη συνεχίζεται αύριο με την κατάθεση αστυνομικού που συμμετείχε στην έκθεση αυτοψίας του σημείου όπου δολοφονήθηκε ο 15χρονος.
UPDATE 4/3/10Η αστυνομία "έκρυψε" αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας Γρηγορόπουλου
Νέα τροπή πήρε χτες η υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που εκδικάζεται στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας, μετά την αποκάλυψη ότι οι αστυνομικοί που συνέταξαν την έκθεση αυτοψίας δεν συμπεριέλαβαν στον κατάλογο των μαρτύρων μυστηριώδη γυναίκα - αυτόπτη μάρτυρα η οποία φέρεται ότι, τους κατηύθυνε στο σημείο που χτυπήθηκε από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα ο 15χρονος μαθητής! Το πρωτοφανές γεγονός αποκαλύφτηκε χθες στο δικαστήριο από τα αναφερόμενα στην έκθεση αυτοψίας (21.12.2008) που είχε συντάξει ο 9ος τακτικός ανακριτής, ο οποίος είχε χειριστεί την υπόθεση της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, για την οποία δικάζονται οι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης.
Υστερα από πιεστικές ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου κ. Αντζ. Παπαβασιλείου, καθώς και του εισαγγελέα Χαρ. Λακαφώση και υπό την... απειλή άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου, του κινητού τηλεφώνου του αστυνομικού που φέρεται ότι συνομιλούσε με τη συγκεκριμένη γυναίκα, ο πρώην επικεφαλής του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής, Κώστας Κουζέλης, αναγκάστηκε να αποκαλύψει τα στοιχεία της, προκειμένου να κληθεί και να καταθέσει την ερχόμενη Τετάρτη στο δικαστήριο.
Για την ίδια μέρα έχει κληθεί από το δικαστήριο και ο αστυνομικός Δήμος Μηνούδης, ο οποίος φέρεται ότι γνώριζε τη γυναίκα η οποία είναι κάτοικος Εξαρχείων από εμπλοκή της με τη Δικαιοσύνη, καθώς εκείνη τον κάλεσε στο κινητό του τηλέφωνο τότε.
Η ύπαρξη της μυστηριώδους μάρτυρος αποκαλύφτηκε στο δικαστήριο από όσα ανέφερε ο ανακριτής στην έκθεση αυτοψίας. Συγκεκριμένα, στο δικαστικό έγγραφο αναφερόταν ότι, στη διάρκεια της αυτοψίας που διενεργούσε ο ανακριτής στα Εξάρχεια, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, μία άγνωστη γυναίκα φέρεται ότι τηλεφώνησε στο κινητό τηλέφωνο και μίλησε με έναν από τους αστυνομικούς (Δ. Μηνούδη) που συμμετείχαν στην ανακριτική έρευνα.
Έρευνες
Ο αστυνομικός, αφού μίλησε μαζί της, στη συνέχεια έδωσε το τηλέφωνο στον τότε επικεφαλής του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής Κώστα Κουζέλη, ενώ -σύμφωνα με όσα αναφέρονταν- η γυναίκα-μυστήριο από κάποιο μπαλκόνι της περιοχής φέρεται ότι έδινε πληροφορίες στους αστυνομικούς την ώρα που διερευνούσαν το σημείο όπου έπεσαν οι σφαίρες.
Τα στοιχεία της γυναίκας δεν δόθηκαν στον ανακριτή από τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα η μάρτυρας, που φέρεται ως αυτόπτης, να μην έχει καταθέσει στο πλαίσιο της ανάκρισης. Οι πιεστικές ερωτήσεις που δέχτηκε από την πρόεδρο και κυρίως από τον εισαγγελέα της έδρας, κ. Λακαφώση, ο αξιωματικός που προΐστατο τότε στο τμήμα εγκλημάτων κατά ζωής, Κ. Κουζέλης, και κατέθεσε χθες, είχαν αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί η ταυτότητά της.
Ο εισαγγελέας ζήτησε από τον μάρτυρα Κουζέλη να βρει και να δώσει στο δικαστήριο τα στοιχεία της μάρτυρος, λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει και η άρση απορρήτου»!...
Ετσι, ύστερα από ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας, ο μάρτυρας φέρεται ότι επικοινώνησε με τον τότε υφιστάμενό του αστυνομικό, έμαθε τα στοιχεία της γυναίκας και τα έδωσε στο δικαστήριο, προκειμένου να βρεθεί η μάρτυρας και να προσέλθει την ερχόμενη Τετάρτη.
UPDATE 10/3/10 Μάρτυρας αναίρεσε κατάθεση στη δίκη ΚορκονέαΑναίρεσε την αρχική της κατάθεση μάρτυρας στην υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. H Ξενούλα Σκουρά υποστήριξε στην κατάθεσή της ότι το επίμαχο βράδυ δεν υπήρξε καμία έντονη φασαρία «είδα μόνο μια αναστάτωση και ακούγονταν φωνές δυνατότερες του κανονικού». Ο συνήγορος του κατηγορούμενου Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας, ζήτησε να συλληφθεί η μάρτυς και να διωχθεί για ψευδορκία καθώς «εξαφάνισε τα επεισόδια».
Το δικαστήριο αποφάσισε να μην εφαρμοστεί η αυτόφωρος διαδικασία για την αυτόπτη μάρτυρα αλλά να διαβιβαστεί η κατάθεσή της στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας, προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση.
Ο Α. Κούγιας έκανε λόγο για «στρατευμένους» μάρτυρες και υποστήριξε ότι όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και η κ. Σκούρα αποτελούν μια ομάδα ανθρώπων «πρωταγωνιστές των επεισοδίων, οι οποίοι αμέσως μετά εξαφανίστηκαν και στη συνέχεια εμφανίστηκαν παρουσιάζοντας τους κατηγορούμενους ως ψυχρούς δολοφόνους».
Σήμερα κατέθεσε επίσης και η Άντα Τζορμπατζούδη, μάρτυρας η οποία παρακολούθησε το τραγικό γεγονός από το μπαλκόνι της στην οδό Μεσολογγίου που βλέπει στην οδό Τζαβέλα. Η ίδια ανέφερε ότι έβγαλε αυθαίρετο συμπέρασμα ως προς το σημείο που έπεσε ο Αλέξανδρος και εξέφρασε αμφιβολίες για το αν είδε τον Αλέξανδρο να πέφτει νεκρός. Είπε ότι είδε κάποιο παιδί να έχει σκύψει, αλλά δεν ήταν σίγουρη αν επρόκειτο για τον 15χρονο μαθητή.
Η Άντα Τζορμπατζούδη δεν είχε καταθέσει στην προανάκριση, ωστόσο η μαρτυρία της είχε μεταφερθεί μέσω του αστυνομικού Κωνσταντίνου Κουζέλη, καθώς ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία της, και στη μαρτυρία αυτή βασίστηκαν οι αυτοψίες τόσο για την κατηγορία αλλά και για το συμπέρασμα των ειδικών φρουρών περί εξοστρακισμού της σφαίρας.
Κατά την κατέθεσή της σήμερα, όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου της έδειξε το σχεδιάγραμμα της αυτοψίας, το οποίο έχει βασιστεί στα όσα σύμφωνα με την αστυνομία είχε η ίδια υποδείξει, εκείνη υποστήριξε, «ουδέποτε είδα τον Αλέξανδρο να πέφτει, αλλά ένα παιδί να σκύβει, σαν να ήθελε να πιάσει κάτι. Ποτέ δεν είπα ότι το παιδί έπεσε στο συγκεκριμένο σημείο που μου δείχνετε στο σχεδιάγραμμα». Η Άντα Τζορμπατζούδη ανέφερε σχετικά με τη συνδρομή της στην έκθεση ότι θέλησε απλώς να βοηθήσει. «Πείτε το αφέλεια, αλλά αυτό ήθελα να κάνω, γι' αυτό ταλαιπωρήθηκα», είπε και πρόσθεσε: «Ήταν κουταμάρα μου». Η κατάθεσή της θα συνεχιστεί αύριο.
Τόσο η υπεράσπιση, όσο και η πολιτική αγωγή ζήτησαν να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας ο αστυνομικός που συνομίλησε με τη μάρτυρα κατά τη διάρκεια της αυτοψίας και να εξεταστεί κατ' αντιπαράστασιν με την κ. Τζορμπατζούδη και έτερο αστυνομικό, ο οποίος επίσης βρισκόταν στον χώρο της αυτοψίας. Ωστόσο, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο αίτημα.
UPDATE 12/3/10 Παραιτήσεις από τη δίκη για τη δολοφονία ΓρηγορόπουλουΣτη συνεδρίαση της Πέμπτης οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής, Χρήστος Μυλωνόπουλος και Αλέξανδρος Κατσαντώνης, υπέβαλαν την παραίτησή τους από τη θέση των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας. Ο λόγος που επικαλέστηκε ο κ. Μυλωνόπουλος (ο κ. Κατσαντώνης απουσίαζε από το δικαστήριο) είναι η πεποίθησή του ότι η διεύθυνση της διαδικασίας μεροληπτεί σε βάρος τους.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Μυλωνόπουλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος μίλησε για «συγκαλυμμένη αίτηση εξαιρέσεως» και ζήτησε από τον συνήγορο της Πολιτικής Αγωγής αν θέλει, τότε να υποβάλει ευθέως αίτηση εξαίρεσης στην πρόεδρο της έδρας.
Σε εκείνο το σημείο παρενέβη η πρόεδρος του δικαστηρίου, η οποία ζήτησε να απέχει από τη διαδικασία επειδή θεώρησε ότι προσβλήθηκε από την τοποθέτηση του κ. Μυλωνόπουλου.
Η δίκη διακόπηκε και την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να συγκληθεί το αρμόδιο Τριμελές Συμβούλιο για να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτή ή όχι την αίτηση αποχής της προέδρου.
Σε περίπτωση που το αρμόδιο Συμβούλιο αποδεχθεί το αίτημα της προέδρου, τότε η ακροαματική διαδικασία θα ξεκινήσει από την αρχή.
Σε ό,τι αφορά το θέμα που παρουσιάστηκε με τις παραιτήσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, η μητέρα του αδικοχαμένου Αλέξη, Τζίνα Τσαλικιάν, ξεκαθάρισε ότι εμμένει στη δήλωση παράστασης Πολιτικής Αγωγής, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητεί ήδη νέους νομικούς εκπροσώπους.
UPDATE 15/3/10 Στον αέρα η δίκη Κορκονέα
ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ της μάρτυρος, που διατηρώντας μέχρι πρότινος την ανωνυμία της είχε υποδείξει το σημείο που έπεσε νεκρός από όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, αμφισβητεί ευθέως ο παραιτηθείς δικηγόρος της οικογένειας του θύματος κ. Χρίστος Μυλωνόπουλος. Με γραπτή δήλωσή του μάλιστα αναφέρεται στα κρίσιμα- κατά την εκτίμησή του - περιστατικά «τα οποία δεν επιτρέπουν να εξακολουθήσουμε να συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία και να την νομιμοποιούμε».
Η παραίτηση των δικηγόρων της οικογένειας του θύματος, αλλά και η δήλωση αποχής για λόγους ευθιξίας της προέδρου του δικαστηρίου προκαλεί εμπλοκή στη δίκη. Η οικογένεια του Αλέξη Γρηγορόπουλου αναζητά άλλους νομικούς παραστάτες που θα αναλάβουν τη δική τους εκπροσώπηση από ΄δω και πέρα στη δίκη, με στόχο μάλιστα να μη χρειαστεί να διακοπεί ξανά η διαδικασία για να ενημερωθούν οι ίδιοι για τα στοιχεία της δικογραφίας και όσα έχουν καταθέσει οι μάρτυρες στο ακροατήριο.
Ο κίνδυνος
Επιπλέον, μέχρι τη συνεδρίαση της Τετάρτης αναμένεται το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο να έχει αποφανθεί για τη δήλωση αποχής της προέδρου κ. Αντζελίτας Παπαβασιλείου. Η απόφαση αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την «καρδιά» της δίκης, καθώς αν γίνει δεκτή η δήλωση αποχής, τότε η εκδίκαση της υπόθεσης κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι στον... αέρα, αφού για μία ακόμη φορά αν και έχει προβλεφθεί η κλήρωση αναπληρωματικών ενόρκων, δεν υπάρχουν στην έδρα αναπληρωματικοί δικαστές.
UPDATE 17/3/10 Ένταση στη δίκη Κορκονέα
Ένταση επικράτησε στη δίκη των δύο ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που διεξάγεται στην Άμφισσα, κατά την εξέταση του αιτήματος διακοπής της δίκης, που υπέβαλαν οι νέοι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αναβολής, κρίνοντας ότι η διακοπή της δίκης για την Τρίτη δίνει αρκετό χρόνο στους συνηγόρους της οικογένειας Γρηγορόπουλου, προκειμένου να ενημερωθούν για την υπόθεση.
Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος έθεσε και το ζήτημα της διεξαγωγής της δίκης στην Άμφισσα, προκαλώντας την αντίδραση του Αλέξη Κούγια. "Είναι αυτονόητο το πόσο σοβαρή είναι αυτή η υπόθεση από όλες τις πλευρές. Έχει ήδη επιβαρυνθεί με την απόφαση διεξαγωγής της δίκης στην Άμφισσα. Εύλογα διερωτάται ο οποιοσδήποτε γιατί εδώ; Το αντικειμενικό κριτήριο που θα πρεπε να τηρείται με βάση την αρχή της δίκαιης δίκης έχει ήδη παραβιασθεί. Αποφάσισε η διοίκηση της Δικαιοσύνης, συνεκτιμώντας και απόψεις τις πολιτικής ηγεσίας και όχι η δικαστική αρχή", τόνισε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.
Από την πλευρά του ο κ. Κούγιας είπε: "Γιατί δεν είναι σωστή η επιλογή της Άμφισσας; Γιατί δεν είμαστε στην Αθήνα να 'ναι απ' έξω 50.000 από αυτούς που κάποιοι επιδοτούν για να μας καίνε τα γραφεία; Και ποιοι πολιτικοί την επέλεξαν; Τι είναι ο Άρειος Πάγος, έρμαιο πολιτικών; Τι είναι το περιφερειακό Δικαστήριο Άμφισσας; Αθωωτήριο;".
Ο κ. Κωνσταντόπουλος απέρριψε τις αιτιάσεις του κ. Κούγια, επισημαίνοντας ότι δεν διατύπωσε καμία μομφή για το δικαστήριο της Άμφισσας κι επέμεινε στη θέση του ότι η απόσταση εμποδίζει τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης και ότι η Άμφισσα επελέγη από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Την οξύτατη αντίδραση του συνηγόρου της οικογένειας Γρηγορόπουλου προκάλεσε η δήλωση του κ. Κούγια ότι "η πολιτική αγωγή δεν είναι εδώ για να διευθύνει τη δίκη αλλά για να διεκδικήσει αποζημίωση".
"Για αυτό είναι εδώ η Τσαλικιάν; Για να διεκδικήσει 45 ευρώ; Έτσι ευτελίζεται η πολιτική αγωγή για έναν θάνατο; Αυτά είναι φτηνοί λαϊκισμοί", απάντησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.
Εν τω μεταξύ, όσον αφορά το ζήτημα που τέθηκε για επανεξέταση μαρτύρων ο εισαγγελέας της έδρας, κ. Λακαφώσης τόνισε: "μην ανησυχείτε ως προς τους μάρτυρες σας επιφυλάσσω εκπλήξεις".
Παράλληλα, το αρμόδιο συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα αποχής της προέδρου του δικαστηρίου, Αντζελίτας Παπαβασιλείου, δίνοντάς της ανεπιφύλακτη ψήφο αμεροληψίας. Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη 23 Μαρτίου.
UPDATE 23/3/10 Άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για δύο μάρτυρες της υπόθεσης Γρηγορόπουλου
Να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο ενός αστυνομικού και μιας μάρτυρος στην υπόθεση της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου αποφάσισε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας. Ο εν λόγω αστυνομικός ήταν παρών κατά τη διάρκεια της αυτοψίας αστυνομικού, ενώ η μάρτυς, η οποία εμφανιζόταν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες ως αγνώστων στοιχείων, είναι εκείνη που είχε υποδείξει το σημείο δολοφονίας του Αλέξανδρου.
Η μάρτυς, Άντα Τζορμπατζούδη, στην κατάθεση της οποίας είχε στηριχτεί η αυτοψία, αναίρεσε στις 10 Μαρτίου, τα όσα είχε καταθέσει προηγουμένως, σημειώνοντας ότι «δεν είδα τον Αλέξανδρο να πέφτει, αλλά ένα παιδί να σκύβει σαν να ήθελε να σηκώσει κάτι. Αυτό υπέδειξα στους αστυνομικούς. Ποτέ δεν είπα ότι το παιδί έπεσε στο συγκεκριμένο σημείο, που έχει σημειωθεί στο σχεδιάγραμμα».
Με την αιτιολογία ότι οι 2 μάρτυρες υπέπεσαν σε πλήθος αντιφάσεων, το αίτημα του εισαγγελέα της έδρας για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου έγινε ομόφωνα δεκτό από το δικαστήριο.
UPDATE 24/3/10
ΔΥΟ αστυνομικοί που είχαν κληθεί από τον ανακριτή να συμμετάσχουν στην αυτοψία του χώρου όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, η δολοφονία του οποίου προκάλεσε τη μεγάλη εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, αποδεικνύεται σήμερα, μεσούσης της ακροαματικής διαδικασίας, ότι διαδραμάτισαν «σκοτεινό» ρόλο στον προσδιορισμό του σημείου όπου βρισκόταν το θύμα.Καθώς απέκρυψαν συνειδητά, ακόμη κι από τον ανακριτή, που όλως περιέργως την κρίσιμη ώρα απουσίαζε από το σημείο, τα στοιχεία αυτόκλητης μάρτυρα, εμφανίζοντάς την ως «ανώνυμη». Με βάση όμως την ...τηλεφωνική υπόδειξή της την ημέρα της αυτοψίας -και χωρίς κανείς να διερευνήσει την αξιοπιστία της- ορίστηκε στη σχετική έκθεση το σημείο όπου βρισκόταν το τραγικό θύμα της 6ης Δεκεμβρίου του 2008.
Η χθεσινή ασαφής και αόριστη μαρτυρία του ενός εκ των δύο αστυνομικών, του Δήμου Μηνούδη, που ανεπιτυχώς επιχείρησε να υποβιβάσει τον ρόλο του σε ...παρατηρητή, ο οποίος απλώς ...παρευρίσκετο, και που ύστερα από το ...πρέσινγκ της Ζωής Κωνσταντοπούλου (συνηγόρου πολιτικής αγωγής) αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι γνώριζε την ...άγνωστη μάρτυρα, που λέγεται Αντα Τζιορμπατζούδη, και είχε καταχωρισμένο στο κινητό του το τηλέφωνό της, προκάλεσε την αποστροφή του εισαγγελέα, Χαρ. Λακαφώση.
«Δεν είναι παιχνίδι αυτή η δίκη, κύριε. Πέφτετε συνεχώς σε αντιφάσεις. Ποια είναι τελικά η αλήθεια; Πείτε μας πραγματικά τι συνέβη. Ενώ δικονομικά δεν επιτρέπεται να θυμώνω, εσείς με θυμώσατε πραγματικά», εξερράγη ζητώντας να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο του μάρτυρα, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει για αστυνομικό ο οποίος εμπλέκεται σε τόσο σοβαρή υπόθεση.
Συγκεκριμένα, ο κ. Λακαφώσης, τονίζοντας ότι «από την αρχή προκάλεσε ερωτηματικά η ασάφεια της έκθεσης ως προς το σημείο που βρισκόταν το θύμα», εισηγήθηκε στο δικαστήριο, που ομόφωνα αποδέχτηκε την πρότασή του, να ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου τόσο του εξεταζόμενου αστυνομικού όσο και της μάρτυρα για χρονικό διάστημα έξι μήνες πριν και έξι μήνες μετά τη δολοφονία του Αλέξη. Κι αυτό γιατί οι καταθέσεις τους έρχονται σε σύγκρουση ενώ δεν έχει διακριβωθεί ποια ακριβώς ήταν η ...γνωριμία τους και πώς αίφνης η γυναίκα αυτή, που γνώριζε το κινητό του τηλέφωνο, τον κάλεσε προκειμένου να του δώσει στοιχεία για τόσο σημαντικό ζήτημα.
Ερωτηματικά για τον ρόλο της «Αντας», που επ' ακροατηρίω είπε ότι άλλο σημείο υπέδειξε κι άλλο τελικά καταγράφτηκε, «γέννησε» και η ερώτηση του έτερου συνήγορου πολιτικής αγωγής, Νικ. Κωνσταντόπουλου, προς τον αστυνομικό «έχετε υπόψη σας αν ο πρώην σύντροφος της κυρίας αυτής ήταν παλιός αστυνομικός που είχε υπηρετήσει στο Τμήμα Εξαρχείων;».
«Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο», απάντησε ο μάρτυρας.
Με το εισαγγελικό αίτημα συντάχθηκαν υπεράσπιση και πολιτική αγωγή, ενώ ο Αλ. Κούγιας (συνήγορος Κορκονέα) κατήγγειλε ότι η αυτοψία «στήθηκε από τον Κουζέλη». Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί ότι υπήρχε επικοινωνία μεταξύ Κουζέλη και της μητέρας του Αλέξη, καθώς ζήτησε να αρθούν και οι δικές της επικοινωνίες, όπως και του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του θύματος. Σε αυτό του το αίτημα αντέδρασε η πολιτική αγωγή υποστηρίζοντας ότι «εξαπολύονται υπόνοιες απαράδεκτες για μία μάνα που έχει περάσει όσα έχει περάσει».
Αυτοψία μ(Αντα)ρα
Ο «δεν γνωρίζω, δεν θυμάμαι, εμείς απλώς παρευρισκόμαστε στην αυτοψία» μάρτυρας, ο οποίος κάθε φορά που μιλούσε για το τραγικό γεγονός της 6ης Δεκεμβρίου το ανέφερε ως «περιστατικό», είπε για τη σχέση του με την «Αντα»:
«Οταν υπηρετούσα στα Εξάρχεια, όπου έκανα διάφορους ελέγχους υγειονομικούς, ήμουν σαν αστυνομικός της γειτονιάς. Οποτε χρειαζόταν έδινα στους πολίτες και την κάρτα μου με τα τηλέφωνά μου. Η κ. Τζιορμπατζούδη, η Αντα, έχει ένα κυλικείο σε σχολείο και πρέπει να το είχα ελέγξει 5-15 φορές. Δεν είμαι σίγουρος αν είχα διαπιστώσει παράβαση».
Πρόεδρος (Αντζελίτα Παπαβασιλείου): Στην αυτοψία της 21 Δεκεμβρίου πώς πήγατε;
Μάρτυρας: Μου είπε ο προϊστάμενός μου κ. Κουζέλης ότι μας ζήτησε ο ανακριτής. Είχα διενεργήσει την αυτοψία το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου.
Πρόεδρος: Και πώς σας βρήκε η μάρτυρας;
Μάρτυρας: Με είδε που ήμουνα εκεί, με κάλεσε στο κινητό και μου είπε «Καλημέρα, είμαι η κυρία Αντα από το κυλικείο στο δημοτικό. Εκεί όπου έχετε βάλει το παιδί ότι είναι, δεν είναι». Επειδή ήταν πολύ σοβαρό, έδωσα το τηλέφωνο στον προϊστάμενό μου. Πήγε μαζί του ο συνάδελφος Θωμάς Χριστόδουλος (σ.σ. κλήθηκε να εξεταστεί) για να παραστήσει το θύμα και ο κ. Κουζέλης άκουγε τι του έλεγε η Αντα και του υποδείκνυε βήματα. Ο ανακριτής δεν ήταν εκεί εκείνη την ώρα. Εγώ δεν συμμετείχα στην όλη διαδικασία. Απλώς παρευρισκόμουν.
Πρόεδρος: Πήρε μία γυναίκα, υπέδειξε μία θέση και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει τα στοιχεία της; Πώς κρίθηκε η αξιοπιστία της;
Μάρτυρας: Με τον Κουζέλη μίλησε, εγώ δεν ήμουνα μπροστά, δεν ήξερα και τα πλήρη στοιχεία της, ούτε ο Κουζέλης μου ζήτησε το νούμερο από το οποίο με είχε καλέσει.
Ο Ν. Κωνσταντόπουλος αναρωτήθηκε για τον ρόλο του μάρτυρα και του προϊσταμένου του κάνοντας λόγο για «περιπατητές - αστυνομικούς που εκτελούσαν και δεν εκτελούσαν υπηρεσία, που εξυπηρετούσαν και δεν εξυπηρετούσαν τον ανακριτή, αλλά έκαναν οι ίδιοι αυτοψία όταν δεν ήταν εκεί ο ανακριτής».
Εύλογο ήταν και το ερώτημά του προς τον μάρτυρα «γιατί όταν έψαχνε το δικαστήριο τα στοιχεία της Αντας, δεν την πήρατε στο τηλέφωνο αφού το είχατε καταχωρίσει, αλλά ζητήσατε, όπως είπατε, από το Α.Τ. Εξαρχείων να ψάξει να βρει τα στοιχεία της;».
Μάρτυρας: Εμένα τα στοιχεία μου ζήτησαν ...Δεν το σκέφτηκα να την πάρω.
Η δίκη συνεχίζεται.
UPDATE 25/3/10Η ατμόσφαιρα στη δικαστική αίθουσα είναι εξαιρετικά τεταμένη τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα η εξέταση των μαρτύρων να εξελίσσεται αργά και οι παρατηρήσεις από έδρας προς τους συνηγόρους να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.
Ανάλογη με την τοποθέτηση της προέδρου ήταν και αυτή του εισαγγελέα κ. Χ. Λακαφώση. «Εξοπλίζομαι με μεγάλη υπομονή κάθε μέρα για να αντεπεξέλθω στην προσωπική μου κόπωση και στις υποχρεώσεις μου. Επιβάλλεται ο δικαστής να είναι ψύχραιμος και να κρύβει τον δικονομικό του θυμό, ο οποίος ωστόσο, όταν κινείται στα όρια της ευπρέπειας, δεν παραβιάζει καμία διάταξη. Στο σημείο αυτό καλό θα ήταν να υπάρχει αυτοσυγκράτηση και όταν ζητείται η ικανοποίηση δικονομικών αιτημάτων και δικαιωμάτων, να γίνεται με τη δέουσα εκδήλωση ευπρέπειας προς το δικαστήριο».
UPDATE 29/3/10 Νέα κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, η δίκη των δύο ειδικών φρουρών, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6Δεκεμβρίου του 2008, στα Εξάρχεια. Η διαδικασία συνεχίζεται σήμερα με την κατάθεση ενός 17χρονου, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας.
Ο 17χρονος, ο οποίος είναι κάτοικος της περιοχής κατέθεσε ότι το βράδυ της δολοφονίας, καθόταν στην οδό ήταν στη Τζαβέλλα με άλλους φίλους του όταν έγινε το περιστατικό. Όπως είπε στο δικαστήριο, στο σημείο ήταν μαζεμένα περίπου 10 με 12 παιδια τα οποία διαπληκτίστηκαν με τους δύο αστυνομικούς, χωρίς ωστόσο τα παιδιά να δείξουν δείγματα επιθετικής συμπεριφοράς απέναντι στους δύο ειδικούς φρουρούς που βρέθηκαν πεζή στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα.
Ο νεαρός αυτόπτης μάρτυρας δεν είδε τους αστυνομικούς να πυροβολούν, όπως κατέθεσε όμως άκουσε τους πυροβολισμούς, χωρίς - όπως διευκρίνησε - να έχει προηγηθεί προειδοποίηση των αστυνομικών προς τα παιδιά.
Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, τα παιδιά που ήταν συγκεντρωμένα στο σημείο, όπου είδαν τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο πεσμένο κάτω και μαζί με ένα άλλο παιδί. Όπως περιέγραψε, τα παιδιά τράβηξαν τον άτυχο 15χρονο και τον φίλο του παραπέρα, ενώ ο Αλέξανδρος ζούσε ακόμη και προσπαθούσε να αναπνεύσει. Σε αυτό το σημείο, 0 1χρονος φέρνοντας στο νου του την τραγική αλληλουχία των γεγονότων της 6ης Δεκεβρίου ξέσπασε σε κλάματα κι έτσι το δικαστήριο διέκοψε για λίγο ώστε να ηρεμήσει.
Αναφορικά με την κατάσταση στην οποία ήταν ο Αλέξανδρος, ο μάρτυρας είπε ότι είδε αίμα στο χέρι του και είδε το τραύμα όταν σήκωσε τη μπλούζα του Αλέξανδρου.
Σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής ο 17χρονος προσδιόρισε το σημείο των αστυνομικών και του Γρηγορόπουλου όπως ακριβώς προσδιορίζεται και στην έκθεση αυτοψίας.
Η κατάθεση του 17χρονου συνεχίζεται.UPDATE 30/3/10
Δίκη Κορκονέα: "Έβγαλε το όπλο απέναντι από τα άτομα και πυροβόλησε"
Ο αυτόπτης μάρτυρας της εκτέλεσης του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, Ευάγγελος Ζέρβας, καταθέτει σήμερα στο δικαστήριο.
Ο κ. Ζέρβας, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο tvxs.gr, λίγο μετά τη δολοφονία του άτυχου εφήβου, στις 6/12/2008, δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου για τον κατηγορούμενο αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα ότι «Έβγαλε το όπλο, τέντωσε τα χέρια του μπροστά, σχεδόν στην ευθεία, απέναντι από τα άτομα και πυροβόλησε».
Επίσης ο μάρτυρας είπε ότι δεν υπήρχε επίθεση σε βάρος των ειδικών φρουρών Κορκονέα και Σαραλιώτη που να δικαιολογεί την χρήση όπλου, κάτι για το οποίο καν δεν προειδοποίησαν τα άτομα απέναντί τους. «Δεν υπήρχε τίποτα απειλητικό πριν πυροβολήσει. Δεν είχε πέσει μολότοφ. Αμέσως μετά τους δύο πυροβολισμούς τους είδα να κάνουν μεταβολή και να φεύγουν περπατώντας ήρεμα» τόνισε ο Ευάγγελος Ζέρβας.
Σήμερα επίσης κατέθεσε και ανήλικος αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος βρισκόταν μπροστά στη σκηνή όταν ο νεαρός Αλέξανδρος έπεσε θανάσιμα τραυματισμένος. Σύμφωνα με όσα είπε ενώπιον του Κακουργιοδικείου Άμφισσας ο ανήλικος, η παρέα του Αλέξανδρου διαπληκτίστηκε με τους δύο ειδικούς φρουρούς που έκαναν πεζή περιπολία, αλλά δεν έλαβαν καμία προειδοποίηση για τη χρήση του όπλου εκ μέρους του ειδικού φρουρού. Όπως είπε ο μάρτυρας μαζί με την παρέα του σπεύσανε στο σημείο που είχε πέσει το παιδί, και μαζί με έναν φίλο του τον τράβηξαν παράμερα, ενώ «ζούσε ακόμα και προσπαθούσε να αναπνεύσει» Ο νεαρός μάρτυρας είπε επίσης ότι είδε αίμα στο χέρι του και το τραύμα του Αλέξανδρου όταν του σήκωσε την μπλούζα. Στο σημείο αυτό, ο νεαρός ξέσπασε σε λυγμούς και το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να ηρεμήσει.
Ο μάρτυρας επίσης ήταν σαφής και στον προσδιορισμό όταν του ζητήθηκε να περιγράψει το σημείο που βρέθηκαν ο Γρηγρόπουλος και ο Κορκονέας την μοιραία στιγμή. Τα όσα είπε ο νεαρός, συμπίπτουν απολύτως με τα σημεία που αναφέρονται στην έκθεση αυτοψίας.
Η δίκη των ειδικών φρουρών συνεχίζεται στην Άμφισσα, παρουσία του ανήλικου στενού φίλου του θύματος, ο οποίος ήταν δίπλα του την ώρα που δολοφονήθηκε. Ο ανήλικος ο οποίος θεωρείται ο βασικότερος μάρτυρας εκτιμάται ότι δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει την κατάθεση του σήμερα.
Η πολιτική αγωγή χαρακτήρισε την κατάθεση του ανήλικου αυτόπτη μάρτυρα «συγκλονιστική, μάθημα ευθύνης και ευθύτητας καθώς ήταν σε απόλυτη αρμονία με προηγούμενες καταθέσεις του και όσα έχουν προκύψει για τα πραγματικά περιστατικά» και απάντησε στον ισχυρισμό Κούγια περί «κατασκευασμένων μαρτύρων» επισημαίνοντας ότι «η Αστυνομία δεν αναζήτησε μάρτυρες κι αν δεν υπήρχε η δημοσιότητα θα είχαμε άλλη μια συμπλοκή κι άλλο ένα θύμα που έπεσε στην πορεία της βολίδας». Αιτήθηκε μάλιστα να γίνει αυτοψία στον τόπο παρουσία όλων των παραγόντων της δίκης «για την πλήρη εικόνα του χώρου που έχει δαιμονοποιηθεί αλλά και των γεγονότων». Επιπλέον ο Νίκ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε να σταματήσει ο «βαθύτατα προσβλητικός ισχυρισμός σε βάρος της μητέρας του Αλέξη, ότι κατασκεύασε μάρτυρες».
Ο Αλ. Κούγιας χαρακτήρισε τον μάρτυρα «ακραία κατασκευασμένο» που μεταξύ άλλων «δεν εξήγησε πώς 14χρονα και 15χρονα μαζεύονται στα Εξάρχεια με τη νοοτροπία αν εμφανιστεί αστυνομικός να του ζητήσουν να φύγει». Συμφώνησε να γίνει αυτοψία «αλλά να διασφαλιστεί η σωματική μας ακεραιότητα». Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να κρίνει στην πορεία αν είναι αναγκαία μια νέα αυτοψία.
UPDATE 7/4/10 Ένταση στη δίκη για τη δολοφονία του Αλ.Γρηγορόπουλου – Τη βίαιη προσαγωγή μάρτυρα διέταξε το Δικαστήριο
Τη μετάβαση του 17χρονου φίλου και αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συνοδεία αστυνομικών στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστηρίο Άμφισσας αύριο το πρωί, αποφάσισε η έδρα έπειτα από αίτημα της υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία, ειδικών φρουρών, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, για βίαια προσαγωγή του μάρτυρα. Ο 17χρονος, ο οποίος δεν προσήλθε σήμερα να καταθέσει δηλώνοντας πως παρακολουθείται από την αστυνομία, πρόκειται να προσαχθεί βιαίως σε περίπτωση που αρνηθεί και αύριο αν παραστεί στη δίκη. Στο μεταξύ, πυρά εναντίον των μαρτύρων της δολοφονίας που έχουν ήδη καταθέσει εξαπέλυσε ο Αλέξης Κούγιας, αφήνοντας αιχμές για τα δρονήματα και την πολιτική τους δράση.
Η δίκη επρόκειτο να συνεχιστεί σήμερα με την κατάθεση του ανήλικου φίλου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στα χέρια του οποίου άφησε την τελευταία του πνοή ο άτυχος μαθητής, και ο οποίος θεωρείται ο πιο σημαντικός μάρτυρας στην υπόθεση, ωστόσο ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε στο δικαστήριο πως ο φίλος του Γρηγορόπουλου του ανακοίνωσε χθες πως δυσκολεύεται να προσέλθει στο δικαστήριο γιατί παρακολουθείται από την αστυνομία. Ο αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έχει κληθεί άλλες δύο φορές από το δικαστήριο και δεν προσήλθε καθώς όπως είχε δηλώσει ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής αλλά και ο ίδιος ο πατέρας του παιδιού, ήταν ιδιαίτερα ψυχολογικά επιβαρημένος. Η κατάθεση του αναμένεται πως θα διαφωτίσει οποιαδήποτε ασάφεια έχει διατυπωθεί μέχρι σήμερα.
Ο εισαγγελέας έδρας κ. Χαράλαμπος Λακαφώσης, πρότεινε στο δικαστήριο είτε να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή του 17χρονου είτε να διασφαλίσει τη δέσμευσή του για παρουσία του τις αμέσως επόμενες ημέρες, χαρακτηρίζοντας την κατάθεσή του σ΄αυτό το στάδιο της διαδικασίας, «κορυφαίας αξίας». Τότε οι υπερασπιστές των δύο κατηγορουμένων ειδικών φρουρών κ. Αλέξης Κούγιας και Γιάννης Αλετράς ζήτησαν τη βίαια προσαγωγή του μάρτυρα, απειλώντας πως δεν θα συμμετάσχουν στη δικαστική διαδικασία αν δεν έρθει να καταθέσει ο 17χρονος.
Στη συνέχεια, ο Αλέξης Κούγιας έκανε λόγο για εμπαιγμό του δικαστηρίου από τον 17χρονο, και προσπάθησε να θίξει το ήθος του μάρτυρα λέγοντας πως θα προσκομίσει στο δικαστήριο στοιχεία για το ποιόν του.
Όπως είπε ο Αλέξης Κούγιας τη Μ. Τετάρτη το βράδυ, το γραφείο του δέχθηκε «ανώνυμη επιστολή» σύμφωνα με την οποία αυτόπτες μάρτυρες που έχουν καταθέσει ήδη στο δικαστήριο «είναι στελέχη ακροαριστερής οργάνωσης, που στρατολογούν μαθητές και φοιτητές μεταξύ των οποίων και τον Γρηγορόπουλο και τον φίλο του, για ανατρεπτική δράση». Ο συνήγορος του Επαμεινώνδα Κορκονέα παρέδωσε μάλιστα στο δικαστήριο εκτυπώσεις σελίδων και ιστολογίων του διαδικτύου, όπου κείμενα που φέρονται ως υπογεγραμμένα από τρεις εκ των μαρτύρων αυτών καλούν σε «γενικευμένους Δεκέμβρηδες».
Συνεχίζοντας την ίδια υπερασπιστική τακτική, ο Κούγιας καταφέρθηκε εναντίον των αυτοπτών μαρτύρων της δολοφονίας χαρακτηρίζοντας τους «στρατευμένους» και «ακραία επικίνδυνους». Προέβη μάλιστα στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω μάρτυρες «δεν ήταν στο επίμαχο σημείο στα Εξάρχεια τυχαία» αλλά «|ήταν οι ίδιοι κουκουλοφόροι που έκαναν τα επεισόδια σε βάρος του περιπολικού με τους δύο ειδικούς φρουρούς».
Συνεχίζοντας, τους χαρακτήρισε επίσης «ηθικούς αυτουργούς της καταστροφής της Αθήνας» και είπε πως αυτοί οι μάρτυρες «παραπλάνησαν τη δικαιοσύνη κι άλλαξαν τη θέση και τη στάση του θύματος για να δικαιολογήσουν ευθεία βολή του κατηγορούμενου Επαμεινώνδα Κορκονέα». Τέλος, ζήτησε από το δικαστήριο να καλέσει εκ νέου σε κατάθεση συνολικά 5 από τους αυτόπτες μάρτυρες «για να ερωτηθούν για τη δράση τους, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Οι ισχυρισμοί του Αλέξη Κούγια προκάλεσαν την αντίδραση των συνηγόρων της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, κκ Νίκου Κωνσταντόπουλου και Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι τόνησαν πως προκαλεί «κατάπληξη, απορία και απέχθεια» η παρέμβαση του συνηγόρου του Επαμεινώνδα Κορκονέα και σημείωσαν χαρακτηριστικά πως «οι τακτικές ανωνύμων επιστολών αποτελούν μεθόδους από άλλες περιόδους».
Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατήγγειλε ως κατασκευασμένη και πλαστή την ανώνυμη επιστολή ενώ στηλίτευσε τη θέση της υπεράσπισης για την εξέταση μαρτύρων με βάση την πολιτική τοποθέτησή τους. «Ανήκουν στα απόβλητα της ιστορίας οι δίκες φρονημάτων», υπογράμμισε ο συνήγορος της οικογένειας του αδικοχαμένου μαθητή, ζητώντας παράλληλα από το δικαστήριο να μην επιτρέψει την αναβίωση τέτοιων μεθόδων. «Ένεκα του ότι η κατηγορία δεν είναι δυνατόν να καταρρεύσει γιατί είναι σαφής, γίνεται υπονόμευση της διαδικασίας», τόνισε ο κ. Κωνσταντακόπουλος.Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου από τη μεριά της ζήτησε από το δικαστήριο, να διατάξει τη προβολή του βίντεο που είχε τραβήξει η κάτοικος της οδού Τζαβέλλα κ. Βαλιάτσα - που έχει καταθέσει στο δικαστήριο - το επίμαχο βράδυ.
Η δίκη συνεχίζεται.
UPDATE 11/4/10
Ψευδομαρτύρησαν μάρτυρας και δύο αστυνομικοί
Δύο αστυνομικοί που συμμετείχαν στη δεύτερη αυτοψία στον τόπο του εγκλήματος, η οποία διενεργήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2008, και με βάση την οποία συντάχθηκε η τελική έκθεση αυτοψίας, και μια γυναίκα που φέρεται ως αυτόπτης μάρτυρας να τους υποδεικνύει τη θέση του θύματος, αποδείχθηκε χθες με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, στη δίκη των δύο ειδικών φρουρών, ότι ψευδομαρτύρησαν ενώπιον του δικαστηρίου θέλοντας να καλύψουν τον πραγματικό τους ρόλο στην υπόθεση.
Εναν ύποπτο ρόλο, ο οποίος είχε καταγγελθεί κατά τη διάρκεια της δίκης τόσο από την πολιτική αγωγή όσο και από την υπεράσπιση, έχοντας όμως η κάθε πλευρά εκ διαμέτρου αντίθετη εκτίμηση για τη σκοπιμότητα που κρύβει η συμπεριφορά τους.
Υπενθυμίζεται ότι οι αστυνομικοί για τους οποίους πρόκειται, Κ. Κουζέλης και Δ. Μηνούδης, είχαν κατά την αυτοψία καθορίσει το σημείο που βρισκόταν το θύμα επικαλούμενοι τη μαρτυρία της Αντας Τζιορμπατζούδη εμφανίζοντάς την τότε στον ανακριτή ως αγνώστων στοιχείων.
Στο ακροατήριο όμως αποδείχθηκε ότι η γυναίκα ήταν γνωστή του αστυνομικού Μηνούδη και δεν είχε ζητήσει να διαφυλαχθούν τα στοιχεία της ταυτότητάς της. Η ίδια, μάλιστα, αρνήθηκε καταθέτοντας ότι είχε υποδείξει το σημείο που τελικά κρίθηκε ως πιθανότερη θέση του θύματος.
Τότε ο Αλ. Κούγιας, συνήγορος του Επαμ. Κορκονέα, κατήγγειλε ότι οι τρεις αυτοί άνθρωποι σε συνεργασία με τον τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας του θύματος «έστησαν» την αυτοψία για να διωχθεί ο πελάτης του για κακούργημα.
Ο εισαγγελέας της έδρας μάλιστα είχε ζητήσει να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του αστυνομικού Δ. Μηνούδη και της μάρτυρα, καθώς οι δυο τους υποστήριζαν ότι είχαν μόνο μια τηλεφωνική επικοινωνία την ημέρα της δεύτερης αυτοψίας, με πρωτοβουλία της Αντας Τζιορμπατζούδη.
Κι όπως αποδείχθηκε χθες, που διαβιβάστηκαν στο Δικαστήριο τα στοιχεία από την άρση, ανάμεσα στον αστυνομικό και τη γυναίκα είχαν γίνει δέκα τηλεφωνικές επικοινωνίες διάρκειας 13,5 λεπτών. Μάλιστα οι δύο πρώτες επικοινωνίες σημειώθηκαν τα μεσάνυχτα της δολοφονίας του 15χρονου, στις 12.16 και στις 12.29 της 7ης Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία του αστυνομικού. Ενώ και την ημέρα της αυτοψίας της 21ης Δεκεμβρίου συνομίλησαν τηλεφωνικά μεταξύ τους άλλες οκτώ φορές. Στον ανακριτή όμως που παρευρίσκετο στον τόπο της αυτοψίας ο αστυνομικός είχε πει ότι η γυναίκα που είναι κάτοικος Εξαρχείων ήταν άγνωστη σ' αυτόν και ότι η ίδια είχε επικοινωνήσει μία φορά μαζί του όπου ως αυτόπτης μάρτυρας υπέδειξε στον προϊστάμενό του, Κ. Κουζέλη, το σημείο όπου βρισκόταν το θύμα όταν βλήθηκε.
Κούγιας: «Οι υποψίες μας έγιναν βεβαιότητα. Η νεότερη έκθεση αυτοψίας, με την οποία έγινε η κατηγορία, είναι κατασκευασμένη. Να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των αστυνομικών και της μάρτυρα αλλά και του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του θύματος, Γ. Ραφτογιάννη, που ήταν παρών για κατάχρηση εξουσίας». Μάλιστα ο συνήγορος του Επαμ. Κορκονέα ζήτησε από το δικαστήριο τη βίαιη προσαγωγή των τριών πρώτων για να εξετασθούν εκ νέου αλλά και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των τότε συνηγόρων της οικογένειας του Αλέξανδρου καθώς και της μητέρας του κας Τσαλικιάν, καθώς θεωρεί ότι εμπλέκονται στο «στήσιμο της υπόθεσης».
«Εξαπάτησαν τον ιατροδικαστή και τον ανακριτή αλλάζοντας εντελώς τις συνθήκες, τη θέση θύματος, τη θέση δράστη και το σημείο εποστρακισμού, με αποτέλεσμα να ασκηθεί ποινική δίωξη για κακούργημα», υποστήριξε ο Αλ. Κούγιας στο δικαστήριο που είχε μείνει «εμβρόντητο» από αυτή την εξέλιξη.
Απ' την πλευρά της η πολιτική αγωγή (Νικ. Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντόπουλου) που είχε μηνύσει την περιβόητη πλέον μάρτυρα για ψευδορκία, καθώς στο δικαστήριο αρνήθηκε τις φερόμενες ως υποδείξεις της για τη θέση του θύματος, μίλησε για «περίτρανη επιβεβαίωση των ισχυρισμών μας».
Οπως επισημαίνουν οι συνήγοροι της οικογένειας του θύματος: «Είχαμε ζητήσει τη δίωξή της για ψευδορκία κι όταν το σχετικό αίτημα απορρίφθηκε, η κ. Τσαλικιάν της υπέβαλε μήνυση. Επίσης και για τον αστυνομικό Μηνούδη η πολιτική αγωγή διατύπωσε την τεκμηριωμένη καταγγελία ότι δεν λέει την αλήθεια. Σήμερα αποδεικνύεται ότι οι δυο τους είχαν από το βράδυ της δολοφονίας άμεση επικοινωνία. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Μηνούδης είναι εκείνος που στη σύνταξη της πρώτης αυτοψίας επιχείρησε να εξοικονομήσει υπερασπιστικά επιχειρήματα στους κατηγορουμένους μιλώντας για δήθεν συμπλοκή, ενώ πλέον έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι καμιά συμπλοκή δεν υπήρξε. Δίνουν τεκμηριωμένη απάντηση και απεικονίζουν το δραματικό συμβάν και τη συμπεριφορά των κατηγορουμένων τόσο το βίντεο που τράβηξε η μάρτυρας Βαλιαντζα όσο και οι επίσημες εκθέσεις των πραγματογνωμόνων».
«Οι πολιτικές απόψεις και αντιλήψεις, οι αγωνίες και οι ελπίδες για μια καλύτερη ζωή δεν δικάζονται και δεν τρομοκρατούνται», τονίζουν οι 3 μάρτυρες κατηγορίας Ζέρβας, Παπαδημητρίου και Λίλας, απαντώντας σε δηλώσεις του συνήγορου υπεράσπισης των 2 ειδικών φρουρών Επ. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη. Ο Αλέξης Κούγιας είχε ζητήσει να επανεξεταστούν οι αυτόπτες μάρτυρες, προβάλλοντας ως λόγο τη συμμετοχή τους σε πολιτικούς φορείς, όπως το ΝΑΡ, ενώ είχε σημειώσει επίσης ότι «στρατολογούν πολλά νεαρά άτομα, μεταξύ των οποίων μάρτυρες της υπόθεσης, αλλά και το ίδιο το θύμα, μετατρέποντάς τους σε ακραίους αντιεξουσιαστές».
Οι αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι έχουν ήδη καταθέσει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, κάνουν λόγο για «παραλήρημα λάσπης και συκοφαντίας» που εκτυλίχθηκε στο δικαστήριο «με όχημα υπερασπιστικούς παράγοντες της δίκης».
Αιτία για τις δηλώσεις τους είναι, όπως αναφέρουν, πως «ενημερωθήκαμε ότι είμαστε... άεργοι, ότι η πολιτική δράση και η συμμετοχή στο μαζικό κίνημα είναι εξώθηση στην... τυφλή βία, ότι συμμετείχαμε στην ίδια πολιτική οργάνωση με άλλους μάρτυρες και το θύμα και άλλα παρόμοια που θα ήταν απλά αστεία αν δεν συνδέονταν με τον θάνατο ενός παιδιού».
«Πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων δεν πρόκειται να δώσουμε σε κανέναν. Δηλώνουμε πως από την πρώτη στιγμή τεθήκαμε στη διάθεση του ανακριτή και των δικαστικών αρχών, έτσι και τώρα είμαστε στη διάθεση του δικαστηρίου για ό,τι αφορά τα γεγονότα της συγκεκριμένης υπόθεσης», απαντούν.
UPDATE 15/4/10 3 μάρτυρες για ψευδορκία
«Αμεση και επιτακτική ανάγκη» χαρακτήρισε τη διαβίβαση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας αντιγράφων των πρακτικών της δίκης για τη δολοφονία του μαθητή Αλ. Γρηγορόπουλου, ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφίσσης, Χαρ. Λακαφώσης, έτσι ώστε «να διερευνηθεί κατά πόσο διενεργήθηκαν αξιόποινες πράξεις τουλάχιστον πλημμεληματικού χαρακτήρα» από τους μάρτυρες Αντα Τζιορμπατζούδη, Δ. Μηνούδη και Κ. Κουζέλη.
Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της «ανωνύμου -μέχρι πρόσφατα- μάρτυρος» και του αστυνομικού Δ. Μηνούδη, που μαζί με τον Κ. Κουζέλη είχαν καθορίσει κατά την αυτοψία το σημείο όπου βρισκόταν το θύμα, επικαλούμενοι τη μαρτυρία της πρώτης, κατέδειξε «με σαφήνεια», σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, ότι και οι τρεις κατέθεσαν εν γνώση τους ψευδή γεγονότα. «Ανακύπτουν ερωτηματικά -είπε- για τους λόγους που κατέθεσαν ψευδή περιστατικά και τα βαθύτερα αίτια αυτής της συμπεριφοράς».
Γι' αυτό ζήτησε και την επανεξέταση, κατ' αντιπαράσταση αν χρειαστεί, των μαρτύρων, καθώς «μπορούν να διαφωτίσουν τι έχει συμβεί, διαφορετικά η εξέταση των τεχνικών συμβούλων, που έπεται, θα βρεθεί στο αδιέξοδο».
Με την εισαγγελική εισήγηση, της οποίας προηγήθηκε η απόρριψη του αιτήματος για βίαιη προσαγωγή των αυτοπτών Λίλα, Παπαδημητρίου και Ζέρβα, που έχουν ήδη εξεταστεί, συναίνεσαν και η δύο πλευρές. Η πολιτική αγωγή, Ζωή και Νίκος Κωνσταντόπουλος, μίλησε για «δικαίωση», αφού «αποδεικνύεται ότι κατατέθηκαν σε συντονισμό ψευδή στοιχεία», ενώ ο Αλ. Κούγιας, συνήγορος Κορκονέα, αναφέρθηκε σε «προσπάθεια σκόπιμης σύγχυσης» από την άλλη πλευρά, καθώς «εμείς από την αρχή ζητήσαμε να εξεταστούν οι Μηνούδης και Κουζέλης»:
* Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Δεν υπάρχει αμφιβολία για το αδίκημα της ψευδορκίας. Οι μάρτυρες συνήργησαν με διάθεση να συγκαλύψουν τους κατηγορουμένους. Είναι ανησυχητικό αστυνομικοί να αναλαμβάνουν ρόλους, όταν γνωρίζονταν προσωπικά και συνυπηρέτησαν με τους κατηγορουμένους. Ενήργησαν με τρόπο ύποπτο, όχι για την εξακρίβωση των πραγματικών στοιχείων».
* Νίκος Κωνσταντόπουλος: «Μπορεί να έχει κατατεθεί απ' την εντολέα μας μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της Τζιορμπατζούδη για ψευδορκία, όμως υπάρχουν στοιχεία που κανείς δεν προσβάλλει και προκύπτουν από καταθέσεις και έγγραφα επιστημονικών ερευνών. Η κ. Τσαλικιάν είναι έτοιμη να καταθέσει εκ νέου, αν χρειαστεί. Δεν έχει να κρύψει, μόνο να αποκαλύψει πως πέθανε το παιδί της από μία βολίδα, η οποία πέρασε τη χάρτινη καρδούλα που είχε μαζί του για να τη δώσει στη πρώτη του αγάπη».
* Αλ. Κούγιας: «Δεν υποχρεούται το δικαστήριο να δεχθεί τα έγγραφα της δικογραφίας, αλλά να τα αξιολογήσει. Η Τζιορμπατζούδη μηνύθηκε, γιατί διέψευσε τον Κ. Κουζέλη και την έκθεση αυτοψίας. Ποιοι παραπλανήθηκαν τελικά; Αν δεν είναι σωστά τα σημεία της έκθεσης, στα οποία έχει τοποθετηθεί το θύμα, η δίκη αρχίζει -έχει ήδη αρχίσει- από την αρχή».
Αρση απορρήτου για Κορκονέα-Σαραλιώτη
Να αποσαφηνιστεί το «νεκρό» διάστημα, για το οποίο «κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη», ζήτησαν χθες οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλ. Γρηγορόπουλου και αιτήθηκαν την άρση απορρήτου των κινητών τηλεφώνων των Επ. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη και του τηλεφώνου του Α.Τ. Εξαρχείων, όπου υπάγονταν, τη νύχτα του τραγικού θανάτου του μαθητή.
Και αυτό γιατί «είναι ξεκάθαρο ότι δεν ενημέρωσαν επίσημα κανέναν, ενώ για δύο ώρες μετά το περιστατικό έχουν προβεί σε ενέργειες για τη συγκάλυψη των πράξεών τους».
Ο μάρτυρας Φ. Σούφης, ένας εκ των αντρών της διμοιρίας που το επίμαχο βράδυ βρισκόταν στη Χαρ. Τρικούπη, υποστήριξε χθες ότι ακόμη και αν οι κατηγορούμενοι δεν είχαν καταλάβει τι συνέβη, πλησιάζοντάς τους δεν ενημέρωσαν για «συμπλοκή», αλλά «απομακρύνθηκαν με βηματισμό ελαφρό βάδην».UPDATE 16/4/10 Συνεχίζεται με εντάσεις η δίκη του Κορκονέα
«Δεν είναι φυσιολογική αντίδραση να πυροβολείς στον αέρα. Εγώ θα έτρεχα, αλλά δεν αποκλείω τίποτα. Αν απειλείται η ζωή σου, μπορεί και να κάνεις χρήση όπλου, επιτρέπεται. Προσωπικά δεν θα το έκανα», κατέθεσε σήμερα, Πέμπτη, ενώπιον του μεικτού Ορκωτού Άμφισσας ο διμοιρίτης των ΜΑΤ, που βρισκόταν κοντά στο σημείο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης του ειδικού φρουρού Επ. Κορκονέα, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του 15χρονου στα Εξάρχεια το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, επέμεινε ότι σημειώθηκαν επεισόδια από νεαρούς πριν τη δολοφονία του Αλέξη και ότι η χειροβομβίδα κρότου-λάμψης χρησιμοποιήθηκε για άμυνα από τους δύο ειδικούς φρουρούς.
Στηριζόμενος στη δήλωση του αρχηγού της διμοιρίας των ΜΑΤ ότι «οι κάλυκες εντοπίστηκαν στο σημείο του εγκλήματος», ο Αλέξης Κούγιας είπε ότι δεν αποκρύφτηκαν στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος. «Άρα δεν αποκρύφτηκαν στοιχεία. Εάν το έγκλημα γινόταν συνειδητά, δεν θα είχε μαζέψει τους κάλυκες;», ρώτησε τον μάρτυρα ο Αλ. Κούγιας.
Άμεση ήταν η αντίδραση της μητέρας του Αλ. Γρηγορόπουλου, Τζίνας Τσαλικιάν, η οποία υπογράμμισε: «Πώς θα μπορούσε; Υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες!».
Σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης του Β. Σαραλιώτη, ο μάρτυρας είπε ότι «ιεραρχικά, πρωτοβουλίες κινήσεων έχει ο παλαιότερος. Ο νεότερος φέρνει προφορική αντίρρηση και στη συνέχεια μπορεί να κάνει προφορική αναφορά».
Ακολούθησε η κατάθεση του άνδρα των ΜΑΤ, Αθ. Ράττη, που ήταν σκοπός στη γωνία Χαρ. Τρικούπη και Ναυαρίνου, ο οποίος δήλωσε ότι άκουσε ένα «γνώριμο θόρυβο, σαν αντικείμενο που χτυπάει σε λαμαρίνα, ίσως σε αμάξι», ενώ στην αρχική του κατάθεση είχε κάνει λόγο για «κρότο». «Ένα περιπολικό φρέναρε απότομα επί της Χαρ. Τρικούπη και ο συνοδηγός κυνήγησε προς τη Ναυαρίνου ένα ή δύο άτομα, που πριν λίγο είχαν περάσει τρέχοντας από μπροστά τους. Όταν δευτερόλεπτα μετά, γύρισε με βήμα ταχύ, μπήκε στο περιπολικό και σταμάτησαν δίπλα μας. Μας ζήτησε να κατέβουμε κάτω. Πάρκαραν και κινήθηκαν προς Ναυαρίνου», πρόσθεσε.
UPDATE 21/4/10Άφαντος ο φίλος και μάρτυρας της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
Από προσώπου γης φαίνεται να έχει χαθεί ο 17χρονος φίλος του του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος βρισκόταν δίπλα του τη στιγμή της δολοφονίας του, από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Στο μεταξύ, τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του 15χρονου παιδιού, περί ύποπτης κινητικότητα στην οδό Ζωοδόχου Πηγής διέψευσε ο σκοπός που εκείνη τη μοιραία νύχτα είχε βάρδια επί της Χαρ. Τρικούπη και Ναυαρίνου, Αθανάσιος Δελλής.Με το δικαστήριο να έχει διατάξει τη βίαιη προσαγωγή του φίλου του Αλέξανδρου για να καταθέσει στη δίκη, ο 17χρονος, έχει εξαφανιστεί από το σχολείο, αλλά και από το σπίτι του.
Στο δικαστήριο διαβιβάστηκε χθες έγγραφο του αστυνομικού τμήματος Ψυχικού, από το οποίο προέκυψε ότι ο νεαρός έχει εξαφανιστεί και από το σχολείο του, απουσιάζοντας ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ξεκίνησε η δίκη στο ΜΟΔ Άμφισσας. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου να προσαχθεί στη δίκη με αστυνομική συνοδεία, εξαφανίστηκε κι από το σπίτι του.
«Δεν με ενδιαφέρει η έκβαση της δίκης», υποστήριξε ο 17χρονος πριν λίγο καιρό με ηλεκτρονικό μήνυμα στο διαδίκτυο, και υπογράμμισε ότι «πολιτική μου επιλογή να μην εμφανίζομαι στις στιγμές που ορίζουν οι θεσμοί, αλλά να διαμορφώνω εγώ ο ίδιος τα δικά μου πλαίσια στα οποία θα εκφράσω την αντίληψή μου». Υπενθυμίζεται ότι ο 17χρονος έχει καταγγείλει μέσω του πατέρα του ότι δεν είναι δυνατόν αν προσέλθει στη δίκη, καθώς παρακολουθείται συνεχώς από την αστυνομία.
Στο μεταξύ, ο Αθανάσιος Δελλής που βρισκόταν σε υπηρεσία εκείνο το βράδυ, δήλωσε στο δικαστήριο ότι καμία «ύποπτη κινητικότητα» δεν υπήρχε στην οδό Ζωοδόχου Πηγής την ώρα εκείνη στις 6 Δεκεμβρίου 2008, καθώς «ήταν τέτοια που δεν υπήρχε ακόμα κόσμος». Ο μάρτυρας απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο επίθεσης με πέτρες ή μολότοφ πριν το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Το μέλος της διμοιρίας ΜΑΤ, που το επίμαχο βράδυ διατελούσε χρέη σκοπού στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου, υποστήριξε ακόμη ότι ο ίδιος δεν θα προχωρούσε ποτέ σε βολή κατά ατόμων, αφού κάτι τέτοιο συνιστά «πυροβολισμό κατά πλήθους, από τον οποίο μπορεί να προκληθεί θάνατος».
Στη συνέχεια, ερωτηθείς από το συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου Αλ. Κούγια, απάντησε ότι «μόνον εφόσον υπήρχε άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του θα δικαιολογείτο η ενέργεια να κάνει χρήση όπλου στον αέρα για εκφοβισμό.»
Υπενθυμίζεται ότι βασικός υπερασπιστικός ισχυρισμός των κατηγορουμένων ήταν ότι «είχαν δεχτεί σφοδρή επίθεση» στην περιοχή.
UPDATE 27/4/10 Και νέα ένταση στη δίκη Κορκονέα-Σαραλιώτη
Νέα ένταση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, όπου συνεχίζεται η δίκη των δύο ειδικών φρουρών, Επ. Κορκονέα και Βασ. Σαραλιώτη, πυροδότησαν οι δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του πρώτου, Αλέξη Κούγια, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «ο Αλέξανδρος ήταν αναρχικός».
Ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσε σήμερα ο αστυνομικός Κων. Καϊτσιώτης που συνυπηρέτησε με τους δύο ειδικούς φρουρούς που κατηγορούνται για το φόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Κατά την εξέταση του μάρτυρα, ο Αλ. Κούγιας αναφέρθηκε σε "αντιεξουσιαστές που συχνάζουν σε παρακείμενα από το σημείο του πυροβολισμού καταστήματα", καθώς και σε συμπεριφορές αντιεξουσιαστών σε βάρος αστυνομικών έναν χρόνο αργότερα, σύμφωνα με ανώνυμα σχόλια στο διαδίκτυο".
Από την πλευρά του, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος (πολιτική αγωγή) αντέδρασε, τονίζοντας ότι "επιχειρείται το πλαίσιο της δίκης να γίνει αντιπαράθεση αντιεξουσιαστών με την αστυνομία. Αυτή η διολίσθηση από πλευράς πολιτικής αγωγής δεν θα γίνει. Γι' αυτό σκοτώθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος;"
Ο Αλέξης Κούγιας, επέμεινε στη γνωστή στάση του και απαντώντας στην ένσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου αν "θέλει να πει ότι ο Αλέξανδρος ήταν αναρχικός", δήλωσε: "Ήταν βέβαια. Ο Γρηγορόπουλος και ο Ν.Ρ. (ο ανήλικος φίλος του Αλέξη που δεν προσήλθε να καταθέσει στο δικαστήριο) ήταν μέλη ομάδας αντιεξουσιαστών που επιτέθηκαν στον Κορκονέα".
Συνεχίζοντας, την κατάθεσή του ο μάρτυρας, ανέφερε ότι οι αστυνομικοί "κινούνται στην περιοχή, εφόσον υπάρχουν επεισόδια" και υποστήριξε ότι όσοι συχνάζουν στην οδό Τζαβέλλα "ανήκουν στο χώρο των αντιεξουσιαστών".
Στις ενστάσεις που υπέβαλαν μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης, οι εκπρόσωποι της πολιτικής αγωγής Ζωή και Νίκος Κωνσταντόπουλος ανέφεραν "Θα ενιστάμεθα όταν επιχειρείται η μείωση ενός νεκρού παιδιού και η προσωπικότητα της μάνας και της πολιτικής αγωγής. Δεν είναι ανδρεία, ούτε φρόνημα να λασπώνεις το νεκρό" και τόνισαν ότι όσον αφορά "στις συκοφαντικές διατυπώσεις για το θύμα, ζητούν την καταγραφή τους στα πρακτικά, για να ασκήσει η οικογένεια τα δικαιώματά της".
Παίρνοντας το λόγο ο Αλέξης Κούγιας, δήλωσε: "Είναι προσβολή μνήμης ότι υπάρχει απρόκλητη συμπεριφορά θύματος προς δράστη; Είναι προσβολή μνήμης ότι ο Ν.Ρ. είναι από τους πλέον επικίνδυνους αντιεξουσιαστές, που τον ψάχνει η αστυνομία για να καταθέσει και που έχει ένα τέτοιο σύστημα αξιών, ώστε να γράφει επιστολές και να απειλεί κατηγορουμένους;".
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του δικαστηρίου, Αντζελίτα Παπαβασιλείου, απευθυνόμενη προς τις δύο πλευρές τόνισε: "Με άοκνες προσπάθειες το δικαστήριο αναζητεί την αλήθεια, αλλά δεν ανταμείβεται με την αρωγή σας". Επισήμανε δε, ότι το δικαστήριο θα κάνει το έργο του, ακολουθώντας τη συνείδηση. Δεν λειτουργεί υπό τον φόβο του 18μηνου, αλλά για την απονομή Δικαιοσύνης. Δεν συμψηφίζω τις καταστάσεις των δύο πλευρών. Η δίκαιη τιμωρία είναι δίκαιη δίκη".
Η δίκη διακόπηκε και αναμένεται να συνεχιστεί αύριο.
UPDATE 29/4/10 «Πυροβολούν» τη μνήμη του Αλέξη
Η «ένταξη» του δολοφονημένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στον χώρο των αναρχικών διά στόματος του συνηγόρου υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα σφράγισε τη χθεσινή διαδικασία στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας.
Η προσπάθεια της υπεράσπισης να συνδεθεί το 15χρονο θύμα με τον χώρο των αντιεξουσιαστών ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους στη δίκη και χαρακτηρίστηκε διολίσθηση από τους συνηγόρους της οικογένειας του Αλ. Γρηγορόπουλου, προαναγγέλλοντας μάλιστα «την άσκηση όλων των δικαιωμάτων για την προστασία της μνήμης του νεκρού παιδιού».
Ολα άρχισαν την ώρα που στο βήμα του μάρτυρα βρισκόταν ο αστυνομικός Κων. Καϊτσιώτης, ο οποίος επανατοποθετήθηκε με βάση τα δεδομένα που του έθεσε η υπεράσπιση. «Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς», απάντησε στην ερώτηση του Αλέξη Κούγια, αν η ενέργεια του Κορκονέα να πυροβολήσει ήταν δικαιολογημένη λόγω της επίθεσης που είχε δεχθεί νωρίτερα από «κουκουλοφόρους». Πολιτική αγωγή (Ν. Κωνσταντόπουλος): Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται το πλαίσιο της δίκης να μετατοπιστεί στην αντιπαράθεση αντιεξουσιαστών με την Αστυνομία. Γι΄ αυτό σκοτώθηκε ο Γρηγορόπουλος; Πολιτική αγωγή (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ο Αλέξης (σ.σ. Γρηγορόπουλος) ήταν αναρχικός;
Υπεράσπιση (Αλ. Κούγιας): Ο Γρηγορόπουλος ήταν μέλος της ομάδας των αντιεξουσιαστών που επιτέθηκαν στον Κορκονέα. Είναι προσβολή της μνήμης του αν πούμε ότι ο φίλος του Ν.Ρ. είναι από τους πιο επικίνδυνους αντιεξουσιαστές, ο οποίος φεύγει από το σπίτι του, τον ψάχνει η Αστυνομία και δεν έρχεται να καταθέσει στη δίκη;
Το 18μηνο
Οι διαξιφισμοί των δύο πλευρών προκάλεσαν την ευθεία παρέμβαση της προέδρου του δικαστηρίου Αντζελίτας Παπαβασιλείου, ενόψει μάλιστα του γεγονότος ότι εκ του νόμου σε 39 ημέρες από σήμερα οι κατηγορούμενοι, αν δεν έχει εκδοθεί απόφαση για την ποινική τους μεταχείριση, πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. «Το δικαστήριο δεν λειτουργεί υπό τον φόβο του 18μήνου, αλλά το μόνο που ενδιαφέρει είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η δίκαιη τιμωρία είναι αποτέλεσμα δίκαιης δίκης», είπε η δικαστική λειτουργός.
Τέλος, ο αστυνομικός απαντώντας σε ερώτηση του εκ των δικηγόρων του δεύτερου κατηγορούμενου Βασ. Σαραλιώτη, Ιωάννη Αλετρά, είπε πως η άποψη που επικρατεί μεταξύ συναδέλφων είναι ότι «άδικα είναι στη φυλακή γιατί εκείνος δεν πυροβόλησε».
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΚΟΝΕΑ
«ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ το όπλο για να σκοτώνουμε. Δεν βγαίνουμε στον δρόμο για να εμπλακούμε μέχρι τέλους με τον δράστη. Δεν περνάει από το μυαλό μας να βγάλουμε το όπλο μπροστά στη μολότοφ».
Με τρεις «αρνήσεις» ο αστυνομικός Γιώργος Παπαποστόλου καταθέτοντας χθες στη δίκη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου προσδιόρισε τα όρια δράσης, που κατά την κατηγορία φέρεται να έχει ξεπεράσει ο Επαμεινώνδας Κορκονέας.
Ο μάρτυρας που είχε συνυπηρετήσει τόσο με τον Επαμ. Κορκονέα όσο και με τον συγκατηγορούμενό του Βας. Σαραλιώτη, χωρίς να κρύψει τη φόρτισή του δεν δέχθηκε να μετατραπεί σε «κομμάτι» του σκηνικού εγκλήματος ακόμα και όταν του ζητήθηκε από παράγοντες της δίκης να αναπαραστήσει στο ακροατήριο με τα χέρια του πώς γίνεται η εκφοβιστική βολή. «Δεν το κάνω ούτε για πλάκα. Στον αέρα δεν έχω ρίξει ποτέ», απάντησε, ενώ χρειάστηκε να παρέμβει η πρόεδρος και ο εισαγγελέας για να... πειστεί να δείξει πώς γίνονται τέτοιου είδους βολές, όπως αυτή- που κατά τον ισχυρισμό του- έριξε ο κατηγορούμενος.
«Δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε πώς έγινε το περιστατικό. Ακόμη και τώρα δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι κατηγορούμενοι. Εύχομαι να μην είχε συμβεί ποτέ», πρόσθεσε ο μάρτυρας. Και από σεβασμό - όπως είπε- στους γονείς και τη μνήμη του παιδιού, αρνήθηκε να βάλει «ταμπέλα» αναρχικού στον Αλέξη.
UPDATE 4/5/10 Κατέθεσε η σύζυγος του Επ. Κορκονέα
Ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας κατέθεσε σήμερα η σύζυγος του Επαμεινώνδα Κορκονέα, Μαρία Χοντζέα. «Τον ρώτησα τί συνέβη και μου είπε ότι ήταν στην Ασφάλεια, ότι ήταν περικυκλωμένος, πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα και σκοτώθηκε κάποιος» ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή της.
"Με πήρε τηλέφωνο εκείνο το βράδυ. Ακουγόταν λίγο αγχωμένος. Μου είπε να φάμε και ότι θα αργησει να γυρίσει σπίτι γιατί κάτι έγινε στη δουλειά" είπε η Μαρία Χοντζέα. Και συμπλήρωσε: "Τα έχασα. Έκλαιγα. Τον είδα την επόμενη μέρα. Ήταν συγκρατημένος στο τηλέφωνο, ενώ στην Ασφάλεια έκλαιγε. Έλεγε ότι δεν είναι δολοφόνος και να προσέχω τα παιδιά και τον εαυτό μου.Υποστήριξε ότι ο σύζυγός της δεν μιλούσε πολύ για δουλειά, αν και τον έβλεπε κάποιες φορές "αγχωμένο και στεναχωρημένο" ενώ χαρακτήρισε τον Επ. Κορκονέα "ήρεμο και συμπονετικό".
Κατά την εξέταση της συζύγου του Επ. Κορκονέα από τον εισαγγελέα Χαρ. Λακαφώση, ο συνήγορος υπεράσπισης, Αλ. Κούγιας αποχώρησε από τη διαδικασία. Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να ζητήσει ο εισαγγελικός λειτουργός τη διακοπή της διαδικασίας για σήμερα.
Προηγουμένως, σχολιάστηκε η κατάθεσης Πούλιου, συναδέλφου των κατηγορουμένων στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων. Κατά το σχολιασμό, η Ζωή Κωνσταντοπούλου (πολιτική αγωγή) τόνισε ότι προκύπτει πως "ο μάρτυρας κράτησε αποστάσεις και δεν δικαιολόγησε τη συμπεριφορά των κατηγορουμένων" ενώ συμπλήρωσε ότι: "Οι κινήσεις τους μέχρι τις 11 το βράδυ παρέμειναν άγνωστες".
Στο ίδιο μήκος κύμματος, ο Ν. Κωνσταντόπουλος (πολιτική αγωγή) είπε ότι "επειδή σκοτώθηκε ένα παιδί και το περιστατικό δέσποσε στην κοινωνική συνείδηση, θα έπρεπε να επιδεικνύεται υπευθυνότητα".
Τόνισε ότι δεν συντάχθηκε επίσημο βεβαιωτικό έγγραφο ενώ εκτίμησε ότι "το αστυνομικό τμήμα δεν προσφέρει από την πρώτη στιγμή στοιχεία για την εξακρίβωση των γεγονότων".
Από την πλευρά του, ο Αλ. Κούγιας (υπεράσπιση Κορκονέα) χαρακτήρισε αναξιόπιστο το μάρτυρα που έχει προτείνει ο Βασ. Σαραλιωτης,"με νοοτροπία εντελώς ακατάλληλη για αστυνομικό". Και συνέχισε: "Είπε λίγο πολύ ότι σκοπός του είναι να σώζει τον εαυτό του. Παρ'όλα αυτά κατέθεσε ότι αν κινδύνευε η ζωή του, θα χρησιμοποιούσε το όπλο του".
Ο Ιωάννης Αλετράς, που υπερασπίζεται τον Βασ. Σαραλιώτη επισήμανε: "Αν και δεν ήξερε πραγματικά περιστατικά, είπε ότι η αντίδραση του Βασ. Σαραλιώτη δεν μπορεί να ήταν άλλη, αν είχε βρεθεί σε κίνδυνο".
Εξάλλου, ο Αλ. Κούγιας αιτήθηκε να κληθεί ο αρχιφύλακας στις φυλακες Δομοκού, Αντ.Αραβαντινός, σχετικά με βίαιο περιστατικό μεταξύ των δύο κατηγορουμένων. Όπως διευκρίνισε, στο περιστατικό αναφέρθηκε η πολιτική αγωγή.
UPDATE 7/5/10
Ο ΚΟΥΓΙΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΣΥΝΔΕΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ MARFIN KΑΙ ΤΩΝ ΣΚΑΤΟΜΥΑΛΩΝ ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΑΝ ΤΙΣ ΜΟΛΟΤΟΦ,ΜΕ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ....
Ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΥΓΙΑΣ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ,ΠΡΟΣΒΑΛΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΥΡΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΡΟΥΡΟΥ ΕΠ.ΚΟΡΚΟΝΕΑ.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΡΙΞΤΕ...
ΣΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ των δικαστών του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αμφισσας προσέκρουσε η προσπάθεια του συνηγόρου του Επαμ.
Κορκονέα να συνδέσει τα προχθεσινά επεισόδια με τη μολότοφ που αποδείχθηκε δολοφονική για τους τρεις τραπεζικούς υπαλλήλους με εκείνα που κατά τον κατηγορούμενο ειδικό φρουρό τον είχαν οδηγήσει στην απόφαση να πυροβολήσει σκοτώνοντας τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.
«Σκοπός των ερωτήσεών μου είναι να φανεί αν είναι ο ίδιος κύκλος ανθρώπων που βγαίνουν από τα Εξάρχεια και προβαίνουν σε εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής», είπε ο υπερασπιστής του κατηγορουμένου Αλ.
Κούγιας προσφεύγοντας στο δικαστήριο, όταν η πρόεδρος Αντζελίτα Παπαβασιλείου δεν του επέτρεψε να χρησιμοποιήσει φωτογραφίες από τα τελευταία τραγικά επεισόδια.
«Οχι» σε αυτή την κατηγορία των ερωτήσεων είπαν τελικά και οι δικαστές επαναπροσδιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τα δικονομικά όρια της υπεράσπισης. Είχε προηγηθεί μία ακόμη μήνυση εκ μέρους του Αλ. Κούγια εις βάρος του δικηγόρου της οικογένειας του θύματος κ. Ν. Κωνσταντόπουλου για συκοφαντική δυσφήμηση με αφορμή έγγραφα και δημοσιεύματα που προσκόμισε ο τελευταίος στο δικαστήριο ζητώντας να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία της Αμφισσας που διερευνά την πρώτη μήνυση.
Υπεράσπιση (Αλ. Κούγιας): Θέλουν την προσωπική μου συκοφάντηση ενώπιον του δικαστηρίου. Θέλουν να με εξοντώσουν.
Πρόεδρος: Εχετε θέληση να προχωρήσει η δίκη ή όχι;
Υπεράσπιση: Οχι με τους κανόνες της πολιτικής αγωγής. Από την πλευρά τους οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου επισήμαναν: «Το γεγονός ότι διαφέρουμε και διαφωνούμε με τις πρακτικές του συνηγόρου Κορκονέα είναι τιμή μας. Είναι εμφανής η στρατηγική εξάντληση του 18μήνου με καταχρηστικές εναντίον μας επιθέσεις».
UPDATE 8/5/10
ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΕΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΩΣ ΠΑΙΔΙ ΗΠΙΩΝ ΤΟΝΩΝ...
Με την κατάθεση του λυκειάρχη του ιδιωτικού λυκείου, στο οποίο φοιτούσε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, συνεχίστηκε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας η δίκη των δύο ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου.Η μαρτυρία του λυκειάρχη για τη συμπεριφορά και την πρόοδο του 15χρονου μαθητή «απογύμνωσε» τα επιχειρήματα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, που από την πρώτη στιγμή είχαν μιλήσει για «αντικοινωνική συμπεριφορά» του Αλέξη.
Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρισε τον 15χρονο ως συνεσταλμένο και παιδί ήπιων τόνων, με πολλούς φίλους και πολύ καλή κοινωνική συμπεριφορά, ενώ μίλησε για το όνειρο του Αλέξη να σπουδάσει νομικά. Στη δίκη κατάθεσαν χτες επίσης η μητέρα και η αδελφή του δεύτερου κατηγορούμενου, Βασίλη Σαραλιώτη.
«Μια ολόκληρη κοινωνία στη Δράμα τον περιμένει να γυρίσει», τόνισαν στο δικαστήριο οι δύο γυναίκες, που τόνισαν ότι κανένας δεν μπορεί να πιστέψει ότι ενεπλάκη σε τέτοιο περιστατικό.
Τον περιέγραψαν επίσης ως έναν άνθρωπο ήπιο και ήρεμο, που ενδιαφερόταν για τον συνάνθρωπό του. Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα.
UPDATE 12/5/10 Διέψευσε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης ο Γυμνασιάρχης του Γρηγορόπουλου
Διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό της πλευράς Κορκονέα ότι ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος είχε αποβληθεί από το σχολείο του, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Άμφισσας, ο γυμνασιάρχης της Σχολής Μωραΐτης, Γιώργος Θαλάσσης. Μάλιστα σε ερώτηση της υπεράσπισης για το αν αποκλείει τη συμμετοχή του Αλέξανδρου σε επεισόδια απάντησε ότι την αποκλείει απολύτως.
Ο εκπαιδευτικός, μιλώντας στο δικαστήριο για τον 15χρονο που γνώριζε καθ' όλα τα γυμνασιακά του χρόνια, τον περιέγραψε ως ένα παιδί ντροπαλό, λιγομίλητο, καλοσυνάτο, ευγενικό, με σεβασμό στην ιεραρχία και στους καθηγητές. Για τον φίλο του Ν.Ρ. που βρέθηκε δίπλα στον Αλέξανδρο το μοιραίο βράδυ, τόνισε ότι ήταν ένα συγκροτημένο παιδί με κοινωνικές και ανθρώπινες ευαισθησίες. Δήλωσε μάλιστα ότι ο θάνατος του Αλέξανδρου ήταν το δεύτερο πλήγμα που δέχθηκε ο έφηβος αφού την προηγούμενη χρονιά είχε πεθάνει κι άλλος ένας στενός του φίλος.
Για τη μη προσέλευση του Ν.Ρ. στο δικαστήριο υποστήριξε ότι είναι κατανοητό ένας έφηβος με το τραυματικό βίωμα αυτής της απώλειας να έχει συσσωρευμένο θυμό και να έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του στους θεσμούς, επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες στον συνήγορο υπεράσπισης του πρώτου κατηγορούμενου για τα σχόλια που είχε κάνει σε βάρος των δύο παιδιών.
Χθες ο συνήγορος του Επαμ. Κορκονέα προχώρησε σε νέα μήνυση, την τέταρτη κατά σειρά σε βάρος της πολιτικής αγωγής.
UPDATE 19/5/10 Ποιος έχασε την αξιοπρέπεια του για να την βρει ο Κούγιας;
Σε ένα «μπαράζ» αιτημάτων προς το δικαστήριο προχώρησε χτες ο συνήγορος του Επ. Κορκονέα, Αλ. Κούγιας, στη δίκη των δύο ειδικών φρουρών, στην Αμφισσα, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.
Η συγκεκριμένη νομική «απαίτηση» έκανε τους συνηγόρους της οικογένειας του δολοφονημένου παιδιού, Νίκο και Ζωή Κωνσταντοπούλου, να πουν ότι ο συνήγορος του Επ. Κορκονέα ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ την επανέναρξη της δίκης.
Συγκεκριμένα, ο Αλ. Κούγιας ζήτησε να γίνει νέα αυτοψία στο χώρο του εγκλήματος ώστε το δικαστήριο να έχει άποψη ιδίοις όμμασι και να επαναληφθεί η βλητική και βαλλιστική έρευνα. Σημειώνεται ότι οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλ. Γρηγορόπουλου, όταν ανέλαβαν την υπόθεση της δολοφονίας, είχαν ζητήσει να γίνει μια αυτοψία και τότε ο Αλ. Κούγιας είχε θέσει θέμα κινδύνου της ζωής του, αν πήγαινε στο σημείο της δολοφονίας. Επιπρόσθετα, ο συνήγορος του ειδικού φρουρού ζήτησε, πριν προλάβει να βγάλει λέξη, όπως χαρακτηριστικά είπε στο δικαστήριο, ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας Γρηγορόπουλου (σ.σ. καταθέτει την Πέμπτη), να εξεταστούν αυτοί που συνέταξαν τη βλητική και βαλλιστική εξέταση. Επανέφερε το θέμα της επανάκλησης και επανεξέτασης (κατά μόνας ή κατά αντιπαράσταση) μιας σειράς μαρτύρων που έχουν καταθέσει, μεταξύ αυτών και του ιατροδικαστή Λευκίδη, ζητώντας από το δικαστήριο να απαντήσει άμεσα, γιατί επί της ουσίας έτσι θα αποκατασταθεί η δικονομική τάξη.
Ολοκληρώνοντας τα αιτήματά του, ο συνήγορος Κορκονέα απέδωσε πρόθεση συνεργασίας των συνηγόρων της οικογένειας Γρηγορόπουλου με την αστυνομία, για να μην έρθει να καταθέσει ο αυτόπτης μάρτυρας κι αδελφικός φίλος του δολοφονημένου παιδιού, που ο ίδιος ο Αλ. Κούγιας του έχει προσάψει ασέβεια προς τους θεσμούς, δικαστήριο και αστυνομία...
Στο άκουσμα των παραπάνω, οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, εμμέσως πλην σαφώς, μίλησαν για προσπάθεια καθυστέρησης της διαδικασίας, αναρωτώμενοι «αν θα ζητηθεί τελικά η επανάκληση της ανάκρισης, η επανάληψη της διαδικασίας, η επανέναρξη της δίκης». Καταλόγισαν στο συνήγορο του ειδικού φρουρού προσπάθεια αμφισβήτησης του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας και εκ προοιμίου καθύβριση, γιατί όπως είπαν ο Αλ. Κούγιας δε θέλει να καταθέσει ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας. Ενώ, όπως σημείωσαν οι συνήγοροι, οι τεχνικοί σύμβουλοι ορίζονται από το νόμο και υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία (σ.σ. ο Αλ. Κούγιας αποκαλεί τον τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας έμμισθο υπάλληλο). Οι συνήγοροι, επίσης, μίλησαν για υποκρισία και δραματοποιημένη έκφραση της υπεράσπισης Κορκονέα, γιατί ενώ δεν προσβάλλει τη βλητική και εργαστηριακή διερεύνηση, θέτει θέμα επανάληψης της βλητικής και βαλλιστικής έρευνας και του ζήτησαν να καταθέσει αν αμφισβητεί τη διερεύνηση.
Κατά την εξέταση του Α. Κωνσταντίνου, οικογενειακού φίλου του δολοφονημένου παιδιού, ο Αλ. Κούγιας ζήτησε να γίνει άρση απορρήτου του κινητού του νεκρού Αλ. Γρηγορόπουλου για να δουν με ποιους μίλησε εκείνο το βράδυ.
UPDATE 26/5/10 Ελεύθεροι σε λίγες μέρες οι Κορκονέας και Σαραλιώτης;
Εξαιρετικά πιθανό κρίνεται πλέον το να εκδωθεί βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας, με το οποίο οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6/12/2008, θα αφήνονται ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους, αφού στις 6/6 λήγει το 18μηνο της προσωρινής κράτησης που προβλέπει ο νόμος.
Την επόμενη εβδομάδα λήγει το 18μηνο, που είναι το ανώτατο όριο για την προσωρινή κράτηση των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, και ως εκ τούτου οι Κορκονέας και Σαραλιώτης θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, αφού η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Άμφισσας, που εκδικάζει την υπόθεση της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, δεν αναμένεται να έχει εκδοθεί ως τότε.
Το δικαστικό συμβούλιο θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι ειδικοί φρουροί θα αφεθούν ελεύθεροι χωρίς να έχει τεθεί κάποιος περιοριστικός όρος που θα διασφαλίζει την παρουσία τους ενώπιον του δικαστηρίου. Στην υπόθεση συνεκτιμάται και η αντίδραση που θα υπάρξει σε περίπτωση που αποφυλακιστούν λόγω παρέλευσης του 18μήνου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, εξετάζεται να τεθεί ο όρος απαγόρευσης απομάκρυνσής τους από την πόλη όπου διεξάγεται η δίκη, την Αμφισσα, όχι μόνο για να διασφαλιστεί η παρουσία τους στο δικαστήριο αλλά και για λόγους της δικής τους προσωπικής ασφάλειας.
Χθες, στο δικαστήριο της Άμφισσας προβλήθηκε το βίντεο με τους πυροβολισμούς που είχε τραβήξει αυτόπτης μάρτυρας από το μπαλκόνι της, το οποίο εμφανίζει τους δύο ειδικούς φρουρούς την ώρα που πυροβολούσαν προς την πλευρά της οδού Μεσολογγίου.
Προηγήθηκε αντιπαράθεση μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, με τον συνήγορο των κατηγορουμένων Α. Κούγια να υποστηρίζει ότι είναι «παραποιημένο», ισχυριζόμενος ότι ο θόρυβος έχει προστεθεί και πως κάποιοι «θέλουν να δημιουργήσουν έναν ήρωα που εκτελέστηκε από την αστυνομία». «Ενάμιση χρόνο και δεν το προσέβαλε ποτέ» αντέτεινε ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής.
Επιπλέον, προβλήθηκαν σκηνές που είχαν καταγράψει τα τηλεοπτικά κανάλια κατά τη διάρκεια της διενέργειας αυτοψίας, προκειμένου να «απεικονιστεί» στα πλάνα η μαρτυρία του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του θύματος Γιώργου Ραφτογιάννη, ο οποίος υποστήριξε ότι δράστης και θύμα βρίσκονταν απέναντι ο ένας στον άλλον όταν ο πρώτος πυροβόλησε. Υπενθυμίζεται ότι ο συνήγορος του Επ. Κορκονέα, Αλ. Κούγιας, έχει αμφισβητήσει ότι στο χώρο της αυτοψίας έγιναν οι απαραίτητες μετρήσεις που θα έπρεπε.
UPDATE 28/5/10 Ελεύθεροι οι δολοφόνοι με περιοριστικούς όρους
Περιοριστικούς όρους επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας στους δύο ειδικούς φρουρούς, που δικάζονται για τον τραγικό θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008, εν όψει της αποφυλάκισης τους λόγω λήξης του ανώτατου ορίου προφυλάκισης των 18 μηνών.
Το δικαστήριο με πρόταση του εισαγγελέα επέβαλε στους κατηγορούμενους τους ειδικούς περιοριστικούς όρους:
-
της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα
-
της απαγόρευσης εξόδου από την πόλη της Άμφισσας μέχρι την έκδοση απόφασης
-
την υποχρεωτική διαμονή σε συγκεκριμένη δηλωθείσα διεύθυνση στην Άμφισσα και
-
την καθημερινή υποχρεωτική εμφάνιση -πρωί και βράδυ- στο Αστυνομικό Τμήμα της πόλης.
Οι δύο ειδικοί φρουροί που δικάζονται από τον περασμένο Φεβρουάριο, θα αποφυλακισθούν την Κυριακή 6 Ιουνίου οπότε και συμπληρώνονται 18 μήνες προσωρινής κράτησης τους.
Η δίκη βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης των τελευταίων μαρτύρων και καθώς δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 6 Ιουνίου, το δικαστήριο προχώρησε στην επιβολή των περιοριστικών όρων στους κατηγορουμένους.
ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟΝ ΚΟΡΚΟΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΧΘΕΣ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ VIDEO ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΠΩΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ;;;
Οι δύο απανωτοί κρότοι, οι κραυγές πανικού, τα σπαρακτικά επιφωνήματα. Και η φράση -επίλογος στο βίντεο-ντοκουμέντο: «Το χτύπησαν... Ρε Φάνη, το χτύπησαν».Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, η καταγραφή μιας αδιάψευστης μαρτυρίας. Εικόνα και ήχος... Εικόνα σκοτεινή, που όμως δίνει το περίγραμμα της εγκληματικής συμπεριφοράς, ακόμη κι αν η στιγμή του πυροβολισμού δεν φαίνεται αλλά ακούγεται, και ήχος ξεκάθαρος -δηλωτικός της τραγικής κατάληξης...
Και η προβολή της, σχεδόν 18 μήνες μετά, μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, να «θρυμματίζει» τον ισχυρισμό ότι ο δράστης του εγκλήματος και ο φερόμενος ως απλός συνεργός του, ειδικοί φρουροί και οι δύο, αποχώρησαν από το σημείο χωρίς να έχουν αντιληφθεί το 15χρονο κορμί που ψυχορραγούσε στον δρόμο. Χωρίς να δουν αυτό που αντίκρισε από το μπαλκόνι του σπιτιού της, στον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας, η γυναίκα που τραβούσε το βίντεο, το οποίο είναι σήμερα στοιχείο της δικογραφίας.
Χθες το βίντεο, συνολικής διάρκειας 46 δευτερολέπτων, ένα απόσπασμα του οποίου έπαιξε στην προηγούμενη συνεδρίαση, προβλήθηκε ολόκληρο.
Και η ερώτηση που υπέβαλε στον μάρτυρα, πραγματογνώμονα, Γιάννη Ραυτογιάννη, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ήταν εύλογη:
«Η κ. Βαλιάντζα, που τραβούσε το βίντεο από τον δεύτερο όροφο, έβλεπε και σχολίαζε ό,τι έβλεπε στον φίλο της που ήταν στο σπίτι. Και οι αστυνομικοί αποχωρώντας δεν άκουσαν τις φωνές, τα ουρλιαχτά του κόσμου;».
Μάρτυρας: «Οι φωνές έχουν διάχυση στον χώρο».
Συνήγορος: «Ρωτήθηκαν, όπως ειπώθηκε εδώ, από έναν διμοιρίτη "τι έγινε;" και δεν είπαν τίποτα».
Μάρτυρας: «Είχαν πλήρη ευθύνη να ενημερώσουν αμέσως. Ο αστυνομικός σε κάθε ενέργεια στην οποία εμπλέκεται πρέπει να ενημερώνει αμέσως την υπηρεσία του».
Η μαραθώνια όπως έχει εξελιχθεί μαρτυρία του κ. Ραυτογιάννη παραλίγο να μη συνεχιστεί χθες καθώς, ο πραγματογνώμονας, τον οποίο ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του Επαμ. Κορκονέα, χαρακτήρισε «ηθικό αυτουργό ψευδορκιών», ζήτησε τη διακοπή της εξέτασής του γιατί «αν και έχω καθαρή τη συνείδησή μου, αισθάνομαι απειλούμενος».
Ο μάρτυρας παρέμεινε έπειτα από προσωπική έκκληση της προέδρου της έδρας του ΜΟΔ Αμφισσας, Αντζελίτας Παπαβασιλείου, η οποία μάλιστα νωρίτερα είχε αναφερθεί στο 18μηνο, το οποίο συμπληρώνεται χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η δίκη.
Η κ. Παπαβασιλείου, απευθυνόμενη στον μάρτυρα, του επισήμανε ότι «δεν έχει ανακύψει το παραμικρό για την ηθική σας υπόσταση».
Οσο για την αναφορά της προέδρου στο 18μηνο, αυτή έγινε κατά τη διάρκεια «διαξιφισμού» της με τον Αλέξη Κούγια, τον οποίο, την ώρα που ανέπτυσσε ένστασή του, η πρόεδρος «παρατήρησε» ότι «λέτε το ζητούμενο μετά από μισή ώρα».
Ο λόγος της ένστασης Κούγια, που κατά την ανάπτυξή της προκάλεσε τη «δυσφορία» της προέδρου και την «αντιπαράθεσή» της με τον συνήγορο, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι τόνοι -κι ανάμεσα σε πολιτική αγωγή και υπεράσπιση- ήταν η προβολή από την πολιτική αγωγή τρισδιάστατου βίντεο αναπαράστασης της σκηνής του εγκλήματος και της εξέλιξης των πραγμάτων (προσομοίωση αυτοψίας).
Η Ζωή Κωνσταντόπουλου είχε καταστήσει σαφές στο δικαστήριο ότι η «αναπαράσταση» γίνεται με βάση το υλικό της δικογραφίας και όπου υπάρχουν κενά υπάρχει υποθετική υιοθέτηση και ότι με χωροταξική ακρίβεια απεικονίζεται η σκηνή του εγκλήματος με λεπτομέρεια στον χρόνο της διαδρομής των κατηγορουμένων. «Δεν εισφέρεται ως βιντεοσκόπηση του εγκλήματος και δεν αναπαριστά όλες τις παραμέτρους», τόνισε η συνήγορος.
Απ' την πλευρά του όμως ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε «να απαγορευθεί η χρήση του συγκεκριμένου "οιονεί" αποδεικτικού μέσου, γιατί είναι επιλογή και μόνον της πολιτικής αγωγής. Δεν ανταποκρίνεται σε τίποτε, είναι υποκειμενικό δημιούργημα».
«Βάσει ποίων προϋποθέσεων κατασκευάστηκε; Ποια είναι η θέση του βάλλοντος, του θύματος, πού έγινε ο εποστρακισμός, ποια είναι η κλίση των σωμάτων; Ο,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι με εντελώς λανθασμένες προϋποθέσεις. Να γίνουν ανάλογες αναπαραστάσεις που να απεικονίζουν και τη θέση του κατηγορουμένου», κατέληξε ο συνήγορος του Επαμ. Κορκονέα.
Τελικά το δικαστήριο δεν επέτρεψε την προβολή του βίντεο, αν και όταν υποβλήθηκε η ένσταση Κούγια (καθώς νωρίτερα απουσίαζε από τη συνεδρίαση) είχε ήδη «παίξει» ένα μεγάλο μέρος του.
Στο μεταξύ η «Ανοιχτή Πρωτοβουλία Δράσης ενάντια στη συγκάλυψη της κρατικής δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου», με αφορμή την επικείμενη αποφυλάκιση λόγω 18μήνου των κατηγορουμένων, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για «πρόκληση που δεν θα μείνει αναπάντητη», καταγγέλλοντας «όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς για τα μέχρι τώρα γεγονότα στην Αμφισσα».
UPDATE 6/6/10 Έξω από τη φυλακή ο δολοφόνος με το συνεργό του...
Οι κατηγορούμενοι αποφυλακίστηκαν στις 06.00 το πρωί της Κυριακής από τις φυλακές Μαλανδρίνου και πλέον θα διαμένουν, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, σε σπίτι στην Άμφισσα ενώ τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι που προβλέπουν: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση μετακίνησης πέραν των ορίων της πόλης της Αμφισσας, διαμονή εντός της Αμφισσας σε δηλωθείσα διεύθυνση και εμφάνισή τους στο Αστυνομικό Τμήμα Αμφισσας δύο φορές την ημέρα, στις 8 το πρωί και στις 10 το βράδυ.
UPDATE 8/6/10 Αποκλείεται να ισχύει ο ισχυρισμός περί εποστρακισμού, λέει ο ιατροδικαστής
Συνεχίστηκε χθες η κατάθεση του ιατροδικαστή και τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Συμεών Μεσογίτη, ενώ οι δυο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έχουν πλέον αφεθεί ελεύθεροι μετά την παρέλευση του 18μήνου και για πρώτη φορά χθες προσήλθαν στο δικαστήριο χωρίς χειροπέδες αλλά με ισχυρή αστυνομική συνοδεία.
Ο ιατροδικαστής κ. Μεσογίτης απέρριψε κατηγορηματικά τον υπερασπιστικό ισχυρισμό του Επαμεινώνδα Κορκονέα περί πυροβολισμού του στον αέρα. «Το αποτύπωμα της βολίδας και η παραμόρφωση που αυτή έχει υποστεί δεν αφήνει κανένα περιθώριο να θεωρήσουμε ότι προσέκρουσε με τη μύτη σε κάποιο ψηλό σημείο και εν συνεχεία είχε καθοδική πορεία μέχρι να καταλήξει στο σώμα του Αλέξανδρου. Τα ευρήματα είναι αντικειμενικά. Αποκλείεται κατηγορηματικά να ισχύει ο ισχυρισμός πρόσκρουσης της σφαίρας σε ψηλό σημείο». Για τον εποστρακισμό της σφαίρας, ο κ. Μεσογίτης σχολίασε πως «και οι εποστρακισθείσες βολίδες είναι θανατηφόρες», καθώς «αν κάποιος πυροβολήσει προς τη μεριά πλήθους και η βολίδα τελικώς σταματήσει σε κάποιο εμπόδιο, η πρόσκρουση σε αυτό είναι τυχαία».
Ο κ. Μεσογίτης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο θύμα που «είχε όψη σαν να κοιμόταν», ήταν «φροντισμένο» και στα ρούχα του «δεν βρέθηκαν ίχνη από εύφλεκτες ουσίες». Οι περιγραφές αυτές, όπως εξήγησε ο συνήγορος της οικογένειας του θύματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ήταν η αιτία που οι γονείς και η αδερφή του δεν προσήλθαν στο δικαστήριο, καθώς δεν άντεχαν συναισθηματικά να ξαναβιώσουν τέτοιες στιγμές.
Ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Αλέξης Κούγιας, συνέχισε στην ίδια προκλητική γραμμή αμφισβητώντας τον μάρτυρα και κατηγορώντας τον μάλιστα για ψευδορκία. Η υπεράσπιση ζήτησε επίσης ξανά τη διενέργεια αυτοψίας παρουσία όλων των παραγόντων της δίκης καθώς δεν έχουν - κατά την άποψή του- διευκρινιστεί με ακρίβεια οι πιθανές θέσεις θύτη και θύματος, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον νομικό χαρακτηρισμό (δόλο ή αμέλεια) της πράξης του Κορκονέα.
Οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Ζωή και Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσαν σχετικά με την αποφυλάκιση των δυο κατηγορούμενων ειδικών φρουρών:
«Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας αποκαλύπτεται η αλήθεια για τη δολοφονία του Αλέξανδρου και τίποτε δεν μπορεί να τη συσκοτίσει. Η υπερασπιστική τακτική του κατηγορουμένου κ. Κορκονέα, για χαλκευμένη κατηγορία από τη μητέρα του παιδιού, κ. Τσαλικιάν, αλλα και οι συνεχείς προσβολές τόσο της μνήμης του νεκρού όσο και των οικείων του, δεν αποπροσανατολίζουν κανέναν, απεναντίας προκαλούν το κοινό αίσθημα. Ο,τι και να κάνουν οι κατηγορούμενοι, η δίκη θα τελειώσει, θα λογοδοτήσουν για την πράξη τους και θα υπάρξει δικαίωση για τη μνήμη του μικρού Αλέξανδρου που έχει πια συμβολική-ιστορική ένταξη στη ζωή μας».
UPDATE 23/6/10 ΝΕΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΚΟΡΚΟΝΕΑ
Τακτική ένορκος της δίκης για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ζήτησε την απαλλαγή της από τα καθήκοντα της ενόρκου, επικαλούμενη πρόβλημα υγείας. Η νέα εμπλοκή καθυστερεί περαιτέρω τη διαδικασία, την ώρα που επρόκειτο να ξεκινήσουν την απολογία τους οι δυο κατηγορούμενοι ειδικοί φρουροί, Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης.
Η ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες είχε διακοπεί για μία εβδομάδα, λόγω θανάτου συγγενικού προσώπου μέλους της έδρας και επρόκειτο να ξαναρχίσει σήμερα. Η αίτηση όμως της ενόρκου για απαλλαγή της, την οποία μάλιστα δεν υποστήριξε αυτοπροσώπως, αναπόφευκτα θα καθυστερήσει περαιτέρω τη διαδικασία.
Η εκπαιδευτικός στο επάγγελμα ένορκος προέβαλλε ως λόγο απεμπλοκής της από τη δίκη ένα «πρόβλημα υγείας» το οποίο την ταλαιπωρεί από το 2008, το οποίο «επιδείνωσε η παρουσία μου στο δικαστήριο» και το οποίο υποστήριξε μάλιστα ότι ενδέχεται να επηρεάσει την κρίση της.
Όπως επισήμανε και ο εισαγγελέας της έδρας, Χ. Λακαφώσης, η ίδια ένορκος είχε ζητήσει την εξαίρεσή της στις 17 Φεβρουαρίου, με την έναρξη της δίκης. Τότε όμως δεν είχε κάνει λόγο για πρόβλημα υγείας αλλά παρουσίαζε ως λόγο τους υπερήλικους γονείς της τους οποίους φροντίζει η ίδια, καθώς και τα καθήκοντά της ως εκπαιδευτικός.
Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε με τον σύζυγό της χθες η ένορκος, «τον Οκτώβριο του 2008 παρουσίασα έντονες κρίσεις άπνοιας ύπνου» και κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης «μου χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή και η υγεία μου έχει βελτιωθεί σημαντικά». Όμως, η συμμετοχή της «στην πολύμηνη και ψυχοφθόρα ακροαματική διαδικασία, επιδείνωσε το πρόβλημα υγείας» και η ένορκος επικαλείται τους γιατρούς της για να υποστηρίξει ότι η συνέχιση της συμμετοχής της στη δίκη καθίσταται επικίνδυνη για τη ζωή της.
Ο εισαγγελέας έδρας επισήμανε ότι η ένορκος επικαλείται ιατρικές εξετάσεις που είχαν γίνει πολύ πριν την έναρξη της δίκης και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος απαλλαγής της. Πάντως, ο εισαγγελέας πρότεινε να εξεταστεί η ένορκος από γιατρούς δημόσιου νοσοκομείου για να διαπιστωθεί η βασιμότητα των ισχυρισμών της. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα και διέκοψε για τέσσερις ώρες, προκειμένου να εξεταστεί η ένορκος. Παρόλα αυτά, η γνωμάτευση δεν εστάλη στο δικαστήριο με την παρέλευση των 4 ωρών της διακοπής και το δικαστήριο διέκοψε εν τέλει για σήμερα. Σε περίπτωση που οι γιατροί επιβεβαιώσουν τη σοβαρότητα της κατάστασής της, τη θέση της θα καταλάβει ένας από τους δύο αναπληρωματικούς ενόρκους.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση των μαρτύρων και χθες επρόκειτο να ξεκινήσει η ανάγνωση των εγγράφων ώστε να κληθούν στη συνέχεια για απολογία οι δυο κατηγορούμενοι, Ε. Κορκονέας και Β. Σαραλιώτης, οι οποίοι είναι πλέον ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μετά τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης (18 μήνες).
UPDATE 5/7/10
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΕΦΤΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ...
Η «ΩΡΑ των κατηγορουμένων» για την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου πλησιάζει. Πέντε μήνες μετά την έναρξη της δίκης στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας οι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης απολογούνται εντός της εβδομάδας, δίνοντας τη δική τους εκδοχή για όσα συνέβησαν το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια.
Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου στην τελευταία συνεδρίαση παρέδωσαν στο δικαστήριο έγγραφα που συνδέονται με το θύμα. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται η τελευταία έκθεση που είχε γράψει στο σχολείο του με θέμα «Μιλάμε διαφορετικά ανάλογα με την ηλικία, το επάγγελμα και τις κοινωνικές περιστάσεις».
Σε ανύποπτο χρόνο ο Αλέξης Γρηγορόπουλος έγραφε: «Η ηλικία μας περνά από διάφορα στάδια. Τα κυριότερα είναι η παιδική ηλικία, η εφηβεία, η ενηλικίωση και μετά έπονται καριέρα, παιδιά κ.λπ. και στο τέλος γίνεσαι ηλικιωμένος. Τα παραπάνω στάδια δεν μπορεί να τα αποφύγει κανείς...».
Η «αυλαία» της πολύκροτης δίκης πάντως πέφτει χωρίς την παρουσία του βασικότερου αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον φίλο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, για τον οποίο το δικαστήριο διέταξε τη βίαια προσαγωγή του αλλά εκείνος επέλεξε να μην εμφανιστεί στο ακροατήριο.
Ο βασικός κατηγορούμενος Επαμεινώνδας Κορκονέας δικάζεται- όπως είναι γνωστό- για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, αν και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι την ώρα που πυροβόλησε στον αέρα δεν είχε πρόθεση να αφαιρέσει τη ζωή του 15χρονου παιδιού. Το εδώλιο του κατηγορουμένου μοιράζεται με τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη, ο οποίος έχει παραπεμφθεί να λογοδοτήσει ως απλός συνεργός στην εγκληματική πράξη του Επαμεινώνδα Κορκονέα, αν και ο ίδιος από την πρώτη στιγμή υπερασπίζεται την αθωότητά του.
Οι κατηγορούμενοι θα προσέλθουν ελεύθεροι στο δικαστήριο, όπως άλλωστε συμβαίνει από την ημέρα της αποφυλάκισής τους μετά τη συμπλήρωση του 18μήνου (σ.σ.: ανώτερο όριο προσωρινής κράτησης), αν και τα μέτρα ασφαλείας εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένα για την προστασία των δύο ειδικών φρουρών.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΚΟΝΕΑ,Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΙΣΟΒΙΑ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ.ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟ ΤΟ POST. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ...ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΜΑΣ,ΕΝΩ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ...ΟΠΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΠΟΤΕ...ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ...ΕΝΩ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ... ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ....
UPDATE 31/7/10 Στο τέλος της η δίκη για τον Αλέξη
Την προσεχή Πέμπτη, 5 Αυγούστου, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Χ. Λακαφώσηςαναμένεται να διατυπώσει ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αμφισσας την πρότασή του για τους ειδικούς φρουρούς Επ.Κορκονέα και Β.Σαραλιώτη που δικάζονται για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ο κ. Λακαφώσης με την αγόρευσή του θα εκφέρει την άποψή του για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δολοφονήθηκε ο 15χρονος μαθητής στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια αξιολογώντας: α) όσα κατέθεσαν οι μάρτυρες που εξετάστηκαν κατά την εξάμηνης διάρκειας ακροαματική διαδικασία σε συνδυασμό με το υπόλοιπο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας και β) τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, οι οποίοι απολογούμενοι υπέπεσαν σε σωρεία αντιφάσεων τόσο στην περιγραφή των γεγονότων της μοιραίας βραδιάς όσο και στον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν και αντέδρασαν οι ίδιοι.Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας, μετά την εισαγγελική πρόταση είναι πιθανόν να διακόψει τις συνεδριάσεις του για να τις επαναλάβει τον προσεχή Σεπτέμβριο, οπότε και θα εκδώσει την ετυμηγορία του.
UPDATE 6/8/10 ΧΩΡΙΣ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ
Στο υπερασπιστικό οικοδόμημα το οποίο αποδόμησε ο ίδιος ο Επαμεινώνδας Κορκονέας απολογούμενος, αναζήτησε υλικό ο εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας Χαράλαμπος Λακαφώσης για να τεκμηριώσει την πρότασή του περί ενοχής χωρίς κανένα ελαφρυντικό για τον κατηγορούμενο στην υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Το «διά ταύτα» της εισαγγελικής πρότασης σφραγίστηκε με την ενοχή και για τον δεύτερο κατηγορούμενο Βασίλη Σαραλιώτη, στον οποίο αποδίδεται ο ρόλος του απλού συνεργού.
Σε 151 δακτυλογραφημένες σελίδες ο εισαγγελικός λειτουργός δόμησε το δικό του «κατηγορώ» αξιολογώντας μαρτυρικές καταθέσεις, το βίντεο του πυροβολισμού που τράβηξε η αυτόπτης μάρτυρας Λητώ Βαλλιάτζα και επιστημονικά ευρήματα ειδικών που προσπάθησαν με τις γνώσεις τους να βοηθήσουν στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης.
«Είναι βέβαιο ότι οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν με τους κατά καιρούς επικαλούμενους ισχυρισμούς τους να παραπλανήσουν τις ανακριτικές αρχές, τα δικαστικά συμβούλια αλλά και το δικαστήριο προκειμένου να προσδώσουν στα πραγματικά περιστατικά άλλες διαστάσεις», επισήμανε ο κ. Λακαφώσης.
Σε περίπτωση κατά την οποία η ετυμηγορία των δικαστών είναι ταυτόσημη με την εισήγησή του, τότε η ποινική μεταχείριση για τον Επαμ. Κορκονέα είναι μονόδρομος και οδηγεί απευθείας στην τιμωρία του με ισόβια κάθειρξη. Μάλιστα για τον Βασ. Σαραλιώτη η προβλεπόμενη ποινή είναι από 10 έως 20 χρόνια κάθειρξη.
«Επίδειξη υπεροχής»
Ιχνηλατώντας το κίνητρο των κατηγορουμένων ο εισαγγελέας το επικέντρωσε στον θυμό, την οργή και την εγωιστική διαχείριση της εξουσίας που τους είχε εμπιστευτεί η Πολιτεία για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.
«Υπό τις περιστάσεις αυτές καθίσταται βέβαιο ότι η μη ορθή διαχείριση των συναισθημάτων οργής και θυμού που διακατείχαν τους κατηγορουμένους και, επιπροσθέτως, η εγωιστική διαχείριση της εξουσίας που συνόδευε την ιδιότητά τους ως αστυνομικών, τους οδήγησαν στο να συναποφασίσουν και να επιλέξουν να επιστρέψουν στον τόπο της ανθρωποκτονίας όχι για να επιβάλουν τη νομιμότητα αλλά για να προκαλέσουν και να επιδείξουν την υπεροχή τους», τόνισε στην αγόρευσή του ο εκπρόσωπος της εισαγγελικής αρχής.
Σε ήρεμη κατάσταση
«Η επιλογή του αυτή αναδεικνύει την αδιάφορη ψυχική στάση του ως προς τη χρήση του όπλου του και το ενδεχόμενο προσβολής από τη χρήση αυτή της σωματικής ακεραιότητας ενός ή και περισσοτέρων από τους παρευρισκόμενους λόγω αστοχίας ή εξοστρακισμού του βλήματος», είπε ο κ. Λακαφώσης.
Καμία σκιά για τον Αλέξη
Και για να μη μείνει καμία... σκιά στη μνήμη του νεκρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο εισαγγελέας επισήμανε: «Δεν προέκυψε πως το θύμα ενέχεται σε οποιοδήποτε στάδιο επιθέσεως, η δε παρουσία του στον χώρο δεν αποτελεί ένδειξη επίμεμπτης συμπεριφοράς αλλά έκφραση ελεύθερης και αυτόνομης βούλησης στα πλαίσια της δημοκρατικής νομιμότητας. Εξάλλου, η φραστική αντιπαράθεση στην οποία συμμετείχε το θύμα δεν συνιστά από μόνη της ανάρμοστη συμπεριφορά καθώς, όπως προέκυψε, το θύμα αλλά και τα άλλα παρευρισκόμενα στην οδό Τζαβέλλα άτομα προκλήθηκαν από τους κατηγορουμένους, οι οποίοι για να επιδείξουν την υπεροχή τους προκάλεσαν τη φραστική αντιπαράθεση».
«Ενθάρρυνε τον Κορκονέα»
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ συγκατηγορούμενο του Επ. Κορκονέα Βασίλη Σαραλιώτη (φωτογραφία) ο εισαγγελέας τόνισε:
«Ενθάρρυνε τον Επαμεινώνδα Κορκονέα με τη διαρκή παρουσία δίπλα του, θέτοντας μάλιστα το χέρι του στη θήκη του όπλου του και δίνοντας την εντύπωση ότι αποδέχεται τις ενέργειές του».
«Προκλητικά απαθή» χαρακτήρισε και τον τρόπο της αποχώρησής τους από τη σκηνή του εγκλήματος, απαξιώνοντας με τη στάση τους το ενδεχόμενο κάποιος να είχε τραυματιστεί ή θανατωθεί, παρά τις αγωνιώδεις κραυγές του πλήθους που ακούγονταν πίσω τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως καθ΄ όλη τη διάρκεια της εισαγγελικής αγόρευσης, μέσα και έξω από τον χώρο των δικαστηρίων βρέθηκαν περίπου 20 άτομα από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Δράσης ενάντια στη συγκάλυψη της κρατικής δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μάλιστα είχαν αναρτήσει και πανό έξω από τα δικαστήρια με το σύνθημα: «Καμία επιείκεια στους εχθρούς της ζωής και της δολοφονίας», ενώ μοίρασαν φυλλάδια σε κατοίκους της Αμφισσας με τις απόψεις τους για τη δίκη.
UPDATE 9/8/10 «Προσποιητή η συγγνώμη Κορκονέα»
«Εγωιστική διαχείριση της εξουσίας » η οποία τους οδήγησε στη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και προσπάθεια παραπλάνησης της Δικαιοσύνης για τα περιστατικά τα οποία προηγήθηκαν της πράξης τους καταλόγισε στους ειδικούς φρουρούς Επ. Κορκονέα και Β. Σαρλιώτη ο εισαγγελέας κ. Χ. Λακαφώσης κατά τη χθεσινή αγόρευσή του στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας.
Ο κ. Λακαφώσης με μια πρόταση καταπέλτη χαρακτήρισε « προσποιητή » τη συγγνώμη των δύο κατηγορουμένων και πρότεινε να μην τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, αλλά αντιθέτως να κηρυχθούν ένοχοι όπως παραπέμφθηκαν να δικαστούν: δηλαδή για «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο» ο Επ. Κορκονέας και για «απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο» ο Β. Σαραλιώτης.
Αν γίνει δεκτή στο σύνολό της από το δικαστήριο η εισαγγελική πρόταση τότε οι αναμενόμενες ποινές θα είναι τα ισόβια για τον Επ. Κορκονέα, φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του 15χρονου Αλ. Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008, στα Εξάρχεια, και η πολυετής κάθειρξη- από 10 ως 20 χρόνια- για τον απλό συνεργό Β. Σαραλιώτη. Ο εισαγγελέας, ειδικότερα, αναφερόμενος στον ενδεχόμενο δόλο του Επ. Κορκονέα είπε: « Αν και δεν το επιδίωξε,σκότωσε τον Αλεξ.Γρηγορόπουλο.Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ενήργησε, συνηγορούν ότι ο κατηγορούμενος ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση έκανε χρήση του όπλου του ». Και πρόσθεσε ότι ο Επ. Κορκονέας « ήταν σε θέση να προβλέψει τη θανάτωση πολίτη » όπως και ο Β. Σαραλιώτης, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Λακαφώση, « αποδεχόμενος το όποιο αποτέλεσμα ερχόταν,επέδειξε αναξιοπρεπή για αστυνομικό συμπεριφορά και ενίσχυσε τον Επ. Κορκονέα κυριευμένος από θυμό και αγανάκτηση,ενθαρρύνοντας με τη διαρκή παρουσία του τον συγκατηγορούμενό του ».
Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, η κοινή απόφαση των δύο κατηγορουμένων να αγνοήσουν τις εντολές του Κέντρου ήταν « ασύνδετη και υπηρεσιακά επικίνδυνη » και ταυτόχρονα ενδεικτική της « σαφούς και άκριτης επιμονής τους στην αντιπαράθεση με τους νεαρούς.
Ούτε πέτρες ούτε μολότωφ
« Δεν υπήρχε σφοδρή επίθεση των νεαρών, ούτε ρίψη πετρών,ούτε μολότοφ,όπως ψευδώς ισχυρίστηκαν οι κατηγορούμενοι.Οποιαδήποτε αντίδραση κι αν υποτεθεί ότι υπήρξε, δεν είχε τα χαρακτηριστικά της διαβάθμισης που παραπλανητικά της έδωσαν οι δύο ειδικοί φρουροί » τόνισε ο κ. Λακαφώσης και συμπλήρωσε: «Η αληθής αιτία της κινητοποίησής τους ήταν ο θυμός και η οργή μετά την πρώτη επίθεση, συναισθήματα απολύτως κατανοητά για απλούς πολίτες όχι όμως για έμπειρους αστυνομικούς,οι οποίοι επέδειξαν παρορμητική αντίδραση που θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση, κάτι που και οι ίδιοι γνώριζαν ».
Οσο για το αν οι Επ. Κορκονέας και Β. Σαραλιώτης κατάλαβαν ή όχι ότι αποτέλεσμα των πυροβολισμών ήταν να δολοφονηθεί ένα 15χρονο παιδί, ο κ. Λακαφώσης διατύπωσε τη γνώμη ότι « αμφότεροι οι κατηγορούμενοι αντιλήφθηκαν αμέσως μετά τους πυροβολισμούς ότι κάποιος είχε βληθεί », ωστόσο τόνισε ότι και οι δύο «αποχώρησαν προκλητικά απαθείς».
Το δικαστήριο διέκοψε τις συνεδριάσεις του για τις 2 Σεπτεμβρίου, οπότε και θ' αρχίσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων.
UPDATE 3/9/2010
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΧΘΕΣ 2/9/2010 ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ...
Με το παιδί που «τον Ιούνιο που μας πέρασε θα γινόταν δεκαεπτά, προχθές θα γιόρταζε τη γιορτή του και σε μια βδομάδα θα ξεκινούσε τη Γ' Λυκείου», ξεκίνησε χθες την αγόρευσή της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστηρίο Αμφισσας, σε ένα γεμάτο ακροατήριο, παρόντων των γονιών και της αδελφής του θύματος, η εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Γιατί «η δίκη αυτή είναι εντός ιστορικού πλαισίου, και ιστορική ευθύνη βαρύνει όλους μας. Και το θεωρώ χρέος. Οχι για να απαντήσω στην απύθμενη χυδαιότητα των συκοφαντιών στη μνήμη του, που επί μήνες εξαπολύονταν με δηλητηριώδεις ισχυρισμούς και διατυπώσεις από τον πρώτο κατηγορούμενο, αλλά για να αποδώσω ελάχιστο φόρο τιμής και σεβασμού σε ένα νεκρό παιδί που δεν χρωστούσε τη ζωή του ούτε στον πρώτο ούτε στον δεύτερο κατηγορούμενο. Που δεν όφειλε εν ζωή εξηγήσεις γιατί συναντήθηκε με το φίλο του εκείνο το βράδυ στα Εξάρχεια για να γιορτάσουν τη γιορτή του και δεν οφείλει, μετά θάνατον, εξηγήσεις σε κανέναν. Που δεν θα απολογηθεί εκείνο που το σκότωσαν, που δεν θα ζητήσει συγγνώμη που βρέθηκε στην πορεία της βολίδας».
Οπως «χρέος του δικαστηρίου αυτού είναι να σφραγίσει με την απόφασή του την πόρτα της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Να φροντίσει ο κάθε επόμενος Αλέξανδρος να ξεπεράσει την ηλικία των 15 ετών, και να μην κόψει το νήμα της ζωής του η από δεκαετιών εκτραφείσα νοοτροπία ορισμένων αστυνομικών οργάνων. Νοοτροπία που αναδύεται τρομακτική από το μακρύ κατάλογο ονομάτων του προσκλητηρίου των νεκρών, θυμάτων αστυνομικής βίας ή σφαίρας αστυνομικού, που κατά έναν εντυπωσιακό τρόπο, σύμφωνα με τις αστυνομικές διερευνήσεις, που συχνά καλόπιστα ή αβασάνιστα υιοθετήθηκαν από δικαστήρια, ή έπεφταν εκείνα στην πορεία της βολίδας, ακόμη και αν είχαν βληθεί πισώπλατα, ή πυροβολούνταν από όπλα που εκπυρσοκροτούσαν κατά λάθος από μόνα τους, με εντυπωσιακή ευστοχία, ή είχαν προηγουμένως επιτεθεί στον αστυνομικό και του είχαν προκαλέσει τρόμο που τον ανάγκασε να πυροβολήσει, ακόμη και αν το θύμα ήταν ανήλικο και ο αστυνομικός εκπαιδευμένος».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με μια αγόρευση-καταπέλτη, ανέδειξε:
* Τα πραγματικά περιστατικά τα οποία κατά την κρίση της δείχνουν ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, καθώς «ο Επαμ. Κορκονέας στόχευσε και σκόπευσε για να σκοτώσει. Οταν ένας αστυνομικός, σύμφωνα με όσα προέκυψαν, ανοίγει τη θήκη του όπλου, το βγάζει, παίρνει στάση βολής χωρίς προειδοποίηση, σταθεροποιεί το σώμα του, ενεργεί διπλή στοχευμένη βολή στην ευθεία του έχοντας απέναντί του ανθρώπους, και μάλιστα παιδιά, η ενέργειά του αυτή δεν μπορεί να εξαγνίζεται ως απλή αποδοχή του ενδεχομένου της ανθρωποκτονίας. Οταν θέτει το όπλο στη θήκη, κάνει αναστροφή και αποχωρεί με σταθερό βήμα, ανενόχλητος και ανέκφραστος, δεν αποδέχεται απλώς την πραγμάτωση ενός ενδεχομένου: έχει επιτύχει το στόχο του. Και αυτό νομικά ορίζεται ως άμεσος δόλος α' βαθμού».
* Τα στοιχεία εκείνα της προσωπικότητας του δράστη, ο οποίος «σε αντιδιαστολή με τη συντριβή ανθρώπων που ήταν αμέτοχοι στο έγκλημα, αντί να να στέκει τρεμάμενος απέναντι στον εαυτό του και την πράξη του και να αναζητεί εξιλέωση, έφτασε στο σημείο ακόμη και να εξομοιώνει τον εαυτό του με το παιδί του οποίου αφαίρεσε τη ζωή».
«Τα θύματα είμαι εγώ και ο Αλέξανδρος. Αυτός είναι νεκρός και εγώ είμαι εδώ που είμαι», σας είπε, τόνισε η συνήγορος απευθυνόμενη στο δικαστήριο.
«Ο δε συγκατηγορούμενός του Βασίλης Σαραλιώτης -συνέχισε- ήταν ακόμη κυνικότερος λέγοντας:
"Αξιολογώντας τώρα το περιστατικό, θέλω να πω ότι εγώ έπραξα σωστά, δεν έχω σχέση με τον θάνατο, έχω τη συνείδησή μου ήσυχη. Ο θάνατος του Αλέξανδρου οφείλεται σε κακή εκτίμηση του συναδέλφου"».
Η συνήγορος περιγράφοντας καρέ καρέ τη συμπεριφορά των δύο αστυνομικών που οδήγησε στα συμβάντα της βραδιάς της δολοφονίας του 15χρονου, κάνοντας χρήση μαρτυρικών καταθέσεων, εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης και ακλόνητων ντοκουμέντων όπως το βίντεο κατοίκου της περιοχής, μίλησε για «αχαλίνωτη οργή, εκδήλωση ακραίας επίδειξης δύναμης και εξουσίας, καθώς κατέβηκαν πεζοί σε έναν πεζόδρομο όπου κάθονταν παιδιά, βράδυ Σαββάτου 9 η ώρα, κι άρχισαν με χυδαίο τρόπο μπροστά στα μάτια εμβρόντητων μαρτύρων να καθυβρίζουν την πιτσιρικαρία».
«Ο πρώτος εξ αυτών, έχοντας συμπαραστάτη εξαρχής μέχρι τέλους τον δεύτερο, πυροβόλησε 2 φορές προς τα παιδιά, με ευθεία βολή και με πρόθεση να σκοτώσει, πράγμα που πέτυχε, αφού ο Αλέξανδρος έπεσε τραυματισμένος απ' τα πυρά του και εξέπνευσε ελάχιστες στιγμές αργότερα. Οταν πέτυχε το σκοπό του, έβαλε κανονικά το όπλο στη θήκη, έκανε μεταβολή και αποχώρησε, δεν ενημέρωσε κανέναν για την πράξη του, απέφευγε να απαντήσει στο Κέντρο που εναγώνια τον καλούσε και, έχοντας εξαρχής στο μυαλό του την ένορκη διοικητική εξέταση που θα διενεργείτο, όπως ομολόγησε στο δικαστήριο, άρχισε να μηχανεύεται από κοινού με το συγκατηγορούμενό του τρόπους, για να επιστρέψει στο σπίτι του το βράδυ, όπως υποσχέθηκε στη σύζυγό του, στην οποία είπε, σύμφωνα με την κατάθεση της ίδιας: "Θα αργήσω λίγο, φάτε εσείς". Ενώπιόν σας ο ίδιος άνθρωπος που από τη σφαίρα του έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος, με αφοπλιστική κυνικότητα δήλωσε ότι δεν είχε λόγο να πιστεύει ότι δεν θα γυρίσει σπίτι του το ίδιο βράδυ!».
«Τη σκληρή πραγματικότητα ανέδειξαν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, «με τη στάση τους απ' την αρχή μέχρι το τέλος, μέσα από τον ορυμαγδό των αντιφάσεων, των αναδιπλώσεων, των απροκάλυπτων ψευδών, των κατ' επίφαση δικαιολογιών, των προκλητικών ισχυρισμών, μέσα από τους οποίους επιχειρήθηκε να οικοδομηθεί ένα σκηνικό πολέμου, το οποίο δήθεν βίωσαν εκείνη τη νύχτα οι κατηγορούμενοι, αλλά και να σπιλωθεί με κάθε τρόπο η μνήμη του νεκρού παιδιού και όποιου τολμούσε να καταθέσει ή να υπερασπισθεί την αλήθεια».
Η αγόρευση συνεχίζεται σήμερα.
UPDATE 6/8/10
Ένα λεπτό και πέντε δευτερόλεπτα πριν από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
Γιατί όμως ένα λεπτό και πέντε δευτερόλεπτα;
Γιατί, όπως εξήγησε προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στο ακροατήριο, «αυτός είναι ο χρόνος που οι κατηγορούμενοι Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης βάδισαν ο ένας δίπλα στον άλλο, αποφασισμένοι, αμίλητοι, άκαμπτοι και άτεγκτοι διανύοντας την απόσταση που χώριζε τον Αλέξανδρο από το θάνατο. Ενα λεπτό και πέντε δευτερόλεπτα είναι ο χρόνος που είχαν απερίσπαστοι στη διάθεσή τους για να υπαναχωρήσουν, για να αποστούν από την εγκληματική τους απόφαση. Είναι ο χρόνος που βάδισαν για δεύτερη φορά αντίστροφα, εγκαταλείποντας τον Αλέξανδρο θανάσιμα τραυματισμένο από τα πυρά τους.
Και είναι 15 φορές ο χρόνος που δεν απαντούσαν στις εναγώνιες κλήσεις του κέντρου και δεν ενημέρωναν κανένα για το τι έχει συμβεί».
Η κ. Κωνσταντοπούλου, που ολοκλήρωσε την αγόρευσή της το μεσημέρι της Παρασκευής, αναφερόμενη στην πολύμηνη ακροαματική διαδικασία τη χαρακτήρισε «εξονυχιστική, διαφωτιστική, αποκαλυπτική από κάθε άποψη και οπωσδήποτε διδακτική» και απευθυνόμενη προς τους δικαστές τόνισε:
«Το δικαστήριό σας παρακολουθεί με αγωνία και ολόκληρη η κοινωνία και αναμένει μια απόφαση- σταθμό στα δικαστικά χρονικά, χωρίς ωραιοποιήσεις και στρογγυλέματα, μια απόφαση που θα αποτυπώνει, θα αποδοκιμάζει και θα τιμωρεί τις πράξεις των κατηγορουμένων, ώστε να μην υπάρξει άλλος Επαμεινώνδας Κορκονέας που με τόση ευκολία να κάνει χρήση του όπλου του απέναντι σε ένα παιδί, ώστε να μην υπάρξει άλλος Βασίλης Σαραλιώτης, που με τόση ευκολία θα συμπαρασταθεί στον δράστη, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πράξη του».
Επί της ουσίας της κατηγορίας επανέλαβε τη θέση ότι «οι κατηγορούμενοι, με κοινό δόλο, με κοινό σκοπό, με στόχο τη θανάτωση του Αλέξανδρου συναποφάσισαν και εκτέλεσαν τη δολοφονία, με τον Κορκονέα να πυροβολεί και τον Σαραλιώτη να του συμπαραστέκεται σε κάθε του βήμα, πριν από την πράξη, κατά τη διάρκεια και μετά, εμψυχώνοντάς τον και συμμετέχοντας στην πράξη του με κάθε τρόπο».
«Ο Β. Σαραλιώτης -επισήμανε με βάση τα όσα προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία- ισχυρίζεται ότι δεν έχει ευθύνη, γιατί δεν πυροβόλησε. Εμείς λέμε ότι έχει ακέραια την ευθύνη της συμμετοχής, γιατί έκανε όλα τα υπόλοιπα. Το μόνο που δεν έκανε ήταν να πυροβολήσει. Ο ίδιος από τις πρώτες τους απολογίες ταυτίστηκε απόλυτα με τον Κορκονέα μιλώντας για τον κοινό τους σκοπό και ισχυριζόμενος ότι "σκοπός μας δεν ήταν να σκοτώσουμε"».
Στην κατακλείδα του λόγου της η κ. Κωνσταντοπούλου θύμισε την ταινία-αφιέρωμα των συμμαθητών του Αλέξανδρου, οι οποίοι απαγγέλλουν: «Ακουσα πως με σκότωσαν. Να ξέρω δεν μπορώ γιατί. Δεν είμαι παρά ένα νεκρό παιδί».
Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με την αγόρευση και του έτερου συνηγόρου πολιτικής αγωγής, Νίκου Κωνσταντόπουλου.Τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου, αναμένεται η ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας για την υπόθεση του 15χρονου, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, στα Εξάρχεια.
Σήμερα έκλεισε ο κύκλος των αγορεύσεων συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης με την ολοκλήρωση της αγόρευσης του συνηγόρου του κατηγορουμένου Κορκονέα. Έχουν προηγηθεί οι αγορεύσεις των συνηγόρων της οικογένειας του θύματος, καθώς και των υπερασπιστών του δεύτερου κατηγορούμενου, ειδικού φρουρού Βασίλη Σαραλιώτη.
Ο Εισαγγελέας Έδρας, Χαρ.Λακαφώσης, έχει ζητήσει από το δικαστήριο να κηρύξει ενόχους τους δύο κατηγορούμενους ειδικούς φρουρούς, χωρίς να τους αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό, πρόταση που, αν γίνει δεκτή, μεταφράζεται σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον Κορκονέα
UPDATE 11/10/2010
Ισόβια στον Κορκονέα και 10ετής κάθειρξη στο συνεργό του Σαραλιώτη
Ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον φυλάκιση δεκαπέντε μηνών για πράξεις οπλοχρησίας, επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας, στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και ποινή δεκαετούς κάθειρξης στο συνάδελφο και συγκατηγορούμενό του, Βασίλη Σαραλιώτη. Το δικαστήριο έχει διακόψει, για να αποφασίσει αν θα δοθεί αναστολή στο Βασίλη Σαραλιώτη.
Η υπεράσπιση του δεύτερου κατηγορουμένου, υπέβαλε αίτημα να δοθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής του Β. Σαραλιώτη, ενόψει της έφεσης που όπως δήλωσαν, θα καταθέσουν ακόμη και σήμερα – δήλωση που προκάλεσε ένταση στην αίθουσα.
Εν τέλη πάντως ο Βασίλης Σαραλιώτης θα οδηγηθεί κι αυτός στη φυλακή καθώς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας αρνήθηκε να δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του. Οι δικαστές του Κακουργιοδικείου με πλειοψηφία 6 προς 1 έκριναν ότι στον Βασίλη Σαραλιώτης δεν πρέπει να δοθεί αναστολή.
Νωρίτερα, το δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την ενοχή του Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, ύστερα από 84 συνεδριάσεις και 16 ηµέρες διάσκεψη για την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπολου. Κατά πλειοψηφία, επίσης, οι δικαστές έκριναν ένοχο για απλή συνέργεια, τον δεύτερο ειδικό φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη.
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Αντζελίτα Παπαβασιλείου εκφώνησε την απόφαση, επί της ενοχής, του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τους δύο ειδικούς φρουρούς, που κατηγορούνται για το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας με ψήφους 4 προς 3 κρίθηκε ένοχος για δυσμενέστερη κατηγορία από αυτήν που του είχε απαγγελθεί. Οι τέσσερις δικαστές μετέτρεψαν την ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο στη βαρύτερη κατηγορία της ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο.
Στην απόφαση μειοψήφησαν η πρόεδρος , ένας τακτικός δικαστής και ένας ένορκος που έκριναν ότι ο Κορκονέας πρέπει να δικαστεί ως έχει, δηλαδή για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Το δικαστήριο επίσης αποφάσισε να μην δώσει κανένα ελαφρυντικό στον Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Το δικαστήριο, κατά πλειοψηφία 4 προς 3, απέρριψε το αίτημα του Σαραλιώτη για αναγνώριση ελαφρυντικού προτέρου εντίμου βίου, ενώ ομόφωνα αρνήθηκε να του αναγνωρίσει και το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Ως προς τις παρεπόμενες ποινές το δικαστήριο διέταξε τη διαρκή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ενώ στον Βασίλη Σαραλιώτη επέβαλε διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε τη διαβίβαση πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελεία Πρωτοδικών, ώστε να ελεγχθεί το ενδεχόμενο αξιόποινης συμπεριφοράς τεσσάρων μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί.
«Η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για την αναίτια δολοφονία του Αλέξανδρου αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Για μας, την οικογένειά του, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί το κλείσιμο της αυλαίας της άθλιας παράστασης κατασυκοφάντησης και βάρβαρης προσβολής της μνήμης του αθώου παιδιού μας, με πρωταγωνιστές τους δράστες του εγκλήματος και την υπεράσπιση του Ε. Κορκονέα» δήλωσε η μητέρα του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν.
«Οφείλουμε στην ελληνική κοινωνία να εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα για να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν όσοι συμμετείχαν στην πρωτοφανή και άνανδρη συκοφαντική εκστρατεία σπίλωσης της μνήμης του Αλέξανδρου, καθώς και επίορκοι Αξιωματικοί της Αστυνομίας και ψευδομάρτυρες που επιστρατεύτηκαν στην επιχείρηση συσκότισης και συγκάλυψης της υπόθεσης» υποστήριξε.
«Η απόφαση απέδωσε Δικαιοσύνη, στη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξανδρου. Κι έδωσε αυστηρό μάθημα ευθύνης στα προκλητικά κι αλλόκοτα υπερασπιστικά ψεύδη των κατηγορουμένων. Ένα ακόμα γελαστό παιδί, που δολοφονήθηκε με άμεσο δόλο, γίνεται σύμβολο στην κοινωνική, πολιτική και δικαστική ιστορία, σε μία τόσο δραματική περίοδο για τον τόπο» δήλωσε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής, Νίκος Κωνσταντόπουλος.
«Η σημερινή καταδίκη των υπαίτιων της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο αποτελεί ιστορική απόφαση, που δικαιώνει τον αγώνα της οικογένειας του Αλέξανδρου για την αλήθεια και απαντά στο αίτημα της κοινωνίας για Δικαιοσύνη. Η μνήμη του Αλέξανδρου παραμένει ζωντανή, άσπιλη, παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες αμαύρωσής της από την υπεράσπιση Κορκονέα» τόνισε από την πλευρά της η συνήγορος της πολιτικής αγωγής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στην απέναντι όχθη ο συνήγορος υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας δήλωσε: «Η διαδικασία των οκτώ μηνών χαρακτηρίστηκε από σημαντικές ουσιαστικές διαδικαστικές ελλείψεις, αφού δεν εξετάσθηκαν ο αυτόπτης μάρτυρας Νικόλαος Ρωμανός και οι ορισθέντες από τη Δικαιοσύνη πραγματογνώμονες και ως πραγματογνώμονες εξετάσθηκαν μόνο οι προσληφθέντες από την οικογένεια του θύματος τεχνικοί σύμβουλοι. Τόσο ο κατά πλειοψηφία νομικός χαρακτηρισμός του εγκλήματος, όσο και η κατά πλειοψηφία απόρριψη του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου του κατηγορούμενου αποτελούν πρωτοφανή νομική επιλογή δεν προβλέπονται πουθενά στο νόμο και στη νομολογία του Αρείου Πάγου, οφείλονται δε μόνο στο γεγονός ότι ακολουθούν δύο δικαστικές κρίσεις στο Εφετείο και στον Άρειο Πάγο και είναι βέβαιο ότι οι αποφάσεις που θ΄ακολουθήσουν θα είναι διαφορετικές, γιατί αλλιώς καταργείται το κράτος δικαίου, το οποίο είναι η κατοχύρωση της Δημοκρατίας».
Η δίκη της χρονιάς; Λες και είναι κανένα super summer hit ξέρω γω.
ΑπάντησηΔιαγραφή