Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Αποκαλυπτικά στοιχεία για το τεράστιο κύκλωμα των πλειστηριασμών


Αντιμέτωπες με ένα τεράστιο κύκλωμα όπου συμμετείχαν δικηγόροι, εφοριακοί, συμβολαιογράφοι, μπράβοι, και πιθανώς δικαστές βρίσκονται οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές, όπως προέκυψε από στοιχεία που αποκαλύφθηκαν χθες, Δευτέρα. Στη δράση του κυκλώματος με τις απάτες µε πλειστηριασµούς ακινήτων φέρεται να περιλαμβάνονται περισσότερες από 200 εικονικές εταιρείες και εταιρείες offshore, χιλιάδες εικονικά τιμολόγια, τραπεζικοί λογαριασμοί σε Ελβετία και άλλες χώρες, φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, περίεργες δικαστικές αποφάσεις και απειλές και εκβιασμούς.


Στο πλαίσιο επιχείρησης υπό την κωδική ονομασία «ΑΤΙΣ», η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος προχώρησε τις τελευταίες 3 ημέρες σε 16 κατ΄ οίκον ελέγχους σε Αθήνα και Πειραιά. Κατασχέθηκαν χιλιάδες έγγραφα και καταγραφές από ψηφιακούς δίσκους για τη δράση του κυκλώματος. Η οργάνωση, σύμφωνα με τα ευρήματα, δραστηριοποιείται ήδη από το 1997, έχοντας συστήσει 158 εταιρείες-μαϊμού για «αξιοποίηση ακινήτων και εμπόριο χρυσού», παραπλανώντας παράλληλα εκατοντάδες ιδιώτες από τους οποίους υφάρπαζε ακίνητα, ή τεράστια ποσά, υποσχόμενη ότι θα μεσολαβούσε σε πλειστηριασμούς τραπεζών για να γλιτώσουν οι πολίτες την κατάσχεση των σπιτιών τους.


Σε μαρτυρικές καταθέσεις μνημονεύονται τα ονόματα δύο πολιτικών και δύο εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που φέρεται να έχουν χρηματοδοτηθεί από το κύκλωμα προκειμένου να διευκολύνουν ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων σε εκκρεμείς υποθέσεις τους, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα». Επίσης κύριο ρόλο στην υπόθεση φέρεται να έχουν υποψήφιοι βουλευτές και συνδικαλιστές με τακτική τηλεοπτική παρουσία, οι οποίοι σύμφωνα με καταθέσεις λειτουργούσαν ως «κράχτες» για την προσέλκυση πολιτών στο δίκτυο της απάτης.


Μηνυτήριες αναφορές νομικών υπηρεσιών τραπεζών το προηγούμενο φθινόπωρο, αλλά και από αναλυτική κατάθεση δικηγόρου αρχικά στο Λιμενικό Σώμα οδήγησαν τελικά την ΕΛ.ΑΣ. έφθασε στη σπείρα. Όπως σημειώνει «Το Βήμα», ήδη πάντως 12 άνθρωποι που είχαν άμεση σχέση με τη δράση του κυκλώματος έχουν καταθέσει και βρίσκονται υπό αστυνομική προστασία.Μεταξύ των προσώπων που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών και φέρεται να εμπλέκονται στο κύκλωμα περιλαμβάνονται δικηγόροι, εφοριακοί, συμβολαιογράφοι, μπράβοι, και πιθανώς δικαστές.

Εγκέφαλος της σπείρας, σύμφωνα με την «Καθημερινή», φέρεται 55χρονος πολιτικός μηχανικός, ενώ ψηλά στην ιεραρχία της οργάνωσης βρίσκονται ακόμη 10 άτομα. Μεταξύ αυτών, τέσσερις δικηγόροι, ένας πρώην δικαστής ο οποίος είναι παντρεμένος με εν ενεργεία εφέτη, καθώς και δύο λογιστές. Επίσης, κεντρικό ρόλο φέρεται να διαδραμάτιζε πρώην κληρικός, ο οποίος είχε εμπλακεί στη γνωστή υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος. Ο συγκεκριμένος μεσολαβούσε προκειμένου να εξασφαλίζει ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις για όσους κατέβαλλαν χρήματα στην οργάνωση.


Ειδικότερα, σημειώνει η εφημερίδα «Τα

Νέα», οι αρχές ερευνούν τις πιθανές διασυνδέσεις πρώην δικαστή και νυν δικηγόρου, ο οποίος εμφανίζεται να έχει ενεργό ρόλο σε απάτες µε πλειστηριασµούς ακινήτων, µε µεγάλο δικηγορικό γραφείο των Αθηνών. Ο πρώην δικαστής, ο οποίος από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έφυγε από το δικαστικό σώµα και ασκεί δικηγορία, θεωρείται από τις αρχές µε βάση και το πλούσιο υλικό των τηλεφωνικών συνοµιλιών ως «πρόσωπο - κλειδί».


Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ερευνάται η βασιµότητα καταγγελιών για να διαπιστωθεί αν ο πρώην δικαστικός λειτουργός είχε οποιαδήποτε σχέση ή έστω άτυπη συνεργασία µε µεγάλο δικηγορικό γραφείο των Αθηνών έχοντας αναλάβει να συντάσσει για λογαριασµό του δικόγραφα.


Οι αρχές ερευνούν και δικαστικές αποφάσεις, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν εμπλοκή σ' αυτές δικαστών, τα ονόματα των οποίων ακούγονται επανειλημμένα στις απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες, που ξεπερνούν τις εκατό χιλιάδες σελίδες. Ανοιχτό είναι το ενδεχόεμνο να προχωρήσουν σε άνοιγμα των τηλεφώνων τουλάχιστον 5 δικαστών, αλλά κι ενός ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού, για τους οποίους γίνεται συζήτηση μεταξύ μελών του κυκλώματος, αναφέρει η «Ελευθεροτυπία».


Η πληροφορία για άνοιγμα ύποπτων τραπεζικών λογαριασμών δικαστών που έχουν εκδώσει αμφιλεγόμενες αποφάσεις δεν επιβεβαιώνεται από τους υπεύθυνους των ερευνών, οι οποίοι πάντως αναμένεται να προχωρήσουν σε δεσμεύσεις λογαριασμών και ακινήτων των προσώπων για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων» από αστυνομικές πηγές, στο κύκλωμα εμπλέκονται τουλάχιστον δύο με τρεις μπράβοι, που χρησιμοποιούνταν για απειλές και εκβιασμούς ιδιοκτητών ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου