Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ο Μουμπάρακ γατζωμένος στην καρέκλα του αρνείται να παραιτηθεί

Εκρηκτική ήταν χθες τη νύχτα η ατµόσφαιρα στο Κάιρο, καθώς στο τρίτο κατά σειρά τηλεοπτικό του διάγγελµα από τότε που ξέσπασε η επανάσταση του Νείλου κι ενώ από νωρίς είχαν δηµιουργηθεί προσδοκίες πως επρόκειτο να παραιτηθεί, ο Χόσνι Μουµπάρακ ανακοίνωσε πως µεταβιβάζει µεν κάποιες από τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρό του Οµάρ Σουλεϊµάν, όµως «ικανοποιηµένος από όσα έχει προσφέρει στο έθνος εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, παραµένει στο πόστο του και εξακολουθεί να επωµίζεται τις ευθύνες του». 

«Φύγε, φύγε!», άρχισαν να ουρλιάζουν από τα πρώτα κιόλας λεπτά της οµιλίας του, κραδαίνοντας στον αέρα τα παπούτσια τους – η απόλυτη αραβική προσβολή –, τα εκατοµµύρια των διαδηλωτών που είχαν συρρεύσει στην Πλατεία Ταχρίρ, πιστεύοντας πως επίκειτο οριστική έξοδος του 82χρονου προέδρου. Ηοµιλία τού Μουµπάρακ αιφνιδίασε τους πάντες, άλλωστε νωρίτερα ο στρατηγός Χασάν ακ-Ρουέινι, ο στρατιωτικός διοικητής της περιοχής του Καΐρου, είχε µεταβεί προσωπικά στην Πλατεία Ταχρίρ λέγοντας στους διαδηλωτές: «Ολα τα αιτήµατά σας θα γίνουν σήµερα δεκτά». Από τη στιγµή εκείνη και εξής, οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές.


Ενώ το πλήθος στην Ταχρίρ χόρευε και τραγουδούσε, οι ένοπλες δυνάµεις εξέδιδαν αυτόπου ονόµασαν «πρώτο ανακοινωθέν»,ανακοίνωσαν στην τηλεόραση πως παρεµβαίνουν ώστε να προστατεύσουν το έθνος και τις προσδοκίες του λαού. Στις εικόνες που προβλήθηκαν από τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συµβουλίου Στρατού,παρών από την κυβέρνηση ήταν µόνο ο υπουργός Αµυνας, ούτε ο Μουµπάρακ ούτε ο Σουλεϊµάν. «Ο Στρατός και ο λαός στέκονται ενωµένοι», άρχισαν να φωνάζουν οι διαδηλωτές στην Ταχρίρ. 

Οι φήµες πως ο Μουµπάρακ ήταν ήδη παρελθόν φούντωσαν, το µοναδικό ερώτηµα που απασχολούσε πλέον διαδηλωτές και αναλυτές ήταν αν θα παρέδιδε την εξουσία στον Σουλεϊµάν ή τον Στρατό – και αν ο Στρατός θα επέβαλλε στρατιωτικό νόµο ή θα αναλάµβανε πράγµατι εγγυητής της µετάβασης στη δηµοκρατία. Ο ίδιος ο γενικός γραµµατέας του κυβερνώντος κόµµατος δήλωσε πως θέλει να παραιτηθεί ο πρόεδρος. Στις 10 το βράδυ ο Χόσνι Μουµπάρακ θα απευθυνθεί στον λαό, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση.

Η οµιλία του καθυστέρησε 40λεπτά. Στην Πλατεία Ταχρίρ είχε στηθεί πραγµατικό πάρτι. Ο Μουµπάρακ άρχισε να µιλάει, το πλήθος σιώπησε. Απευθύνθηκε προσωπικά στους διαδηλωτές,τους είπε πως τους καµαρώνει(;),τους διαβεβαίωσε πως το αίµα των µαρτύρων δεν θα χαθεί, πως οι υπεύθυνοι θα τιµωρηθούν, παραδέχτηκε κάποια λάθη. Οι συγκεντρωµένοι άρχισαν να χλευάζουν.

Ο Μουµπάρακ συνέχισε, επανέλαβε πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοςτον Σεπτέµβριο, διακήρυξε όµως πως δεν θα δεχθεί ούτε θα ακούσει ξένες παρεµβάσεις ή υπαγορεύσεις, θύµισε το ηρωικό παρελθόν του, δήλωσε πως έχει ζητήσει την τροποποίηση πέντε άρθρων του Συντάγµατος και την κατάργηση του άρθρου που αποτελεί τη βάση για τον στρατιωτικό νόµο, οι µεταρρυθµίσεις θα εφαρµοστούν από τις ένοπλες δυνάµεις, είπε, βάσει συγκεκριµένου χρονοδιαγράµµατος, «θα δείξουµε αξιοπρέπεια µέχρι το τέλος», κατέληξε, αλλά κανείς στην Πλατεία Ταχρίρ δεν άκουγε πια. 

Το µόνο βέβαιο, συµφωνούσαν BBC και Αλ Τζαζίρα, είναι πως οι διαδηλώσεις σήµερα στην Αίγυπτο θα είναι πρωτοφανείς. Λιγότερο σαφές είναι το παρασκήνιο της χθεσινής ηµέρας – καθεστώς και Στρατός, πάντως, µοιάζουν να βρίσκονται σε διαφορετική γραµµή επικοινωνίας.

Παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ - Αναλαμβάνει ο στρατός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου