Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

Απτόητες οι παράνομες πρακτικές τραπεζών


Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει παράνομους καταχρηστικούς όρους τραπεζών στις συναλλαγές με τους πολίτες, ωστόσο, καταναλωτικές οργανώσεις κάνουν λόγο για «αδιόρθωτες τράπεζες οι οποίες προκαλούν προβλήματα στους οφειλέτες».

Το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο ερώτηση στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία «οι τράπεζες είτε καθυστερούν να αφαιρέσουν προμήθειες που ήδη έχουν κριθεί παράνομες, είτε βαφτίζουν παλιές επιβαρύνσεις με άλλα ονόματα, ώστε να συνεχίσουν να τα επιβάλουν στους πελάτες τους».

Καταγγελίες καταναλωτών αφορούν σε πρακτικές όπως η παρακράτηση μισθών ή συντάξεων των πελατών σε περιπτώσεις που εκκρεμούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, το «καπέλο» σε αδρανείς λογαριασμούς, οι χρεώσεις σε λογαριασμούς όπου γίνονται περισσότερες από τέσσερις κινήσεις το μήνα ή η μετονομασία των εξόδων χρηματοδότησης, προέγκρισης δανείου, εξόδων φακέλου κ.α, σε έξοδα τεχνικού και νομικού ελέγχου.

Στην κοινοβουλευτική ερώτηση επισημαίνεται πως «οι καταναλωτές ασφαλώς μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων που έχουν υποχρεωθεί να καταβάλουν σε εφαρμογή των παράνομων τραπεζικών πρακτικών», ωστόσο, «για πρακτικούς λόγους, στις περιπτώσεις που πρόκειται για μικροχρεώσεις, η διεκδίκηση αυτή είναι σχεδόν αδύνατη».

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έχει κρίνει οριστικά συνταγματικό το νόμο που όριζε ως παράνομους 15 καταχρηστικούς όρους των Τραπεζών όπως:

• Προμήθεια κατά την ανάληψη από πιστωτική κάρτα.
• Χρέωση με έξοδα φακέλου για στεγαστικά δάνεια.
• Επιβολή ποινής πρόωρης εξόφλησης στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.
• Αύξηση στην ετήσια συνδρομή των πιστωτικών καρτών χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση του κατόχου.
• Αύξηση του επιτοκίου των πιστωτικών καρτών, χωρίς να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο επιτόκιο αναφοράς, όπως το Euribor ή το επιτόκιο της ΕΚΤ.
• Επιβολή εξόδων κίνησης σε καταθετικούς λογαριασμούς.
• Καταγγελία της σύμβασης του δανειολήπτη και απαίτηση ολόκληρου το ποσού της οφειλής σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής κάποιων δόσεων.


Για τις καταθέσεις, έχουν απαγορευτεί πρακτικές όπως η είσπραξη προμήθειας για κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου προσώπου, η επιβολή εξόδων τήρησης και παρακολούθησης στους λογαριασμούς καταθέσεων ή η μονομερής μεταβολή στους όρους των λογαριασμών καταθέσεων. 

Για τα στεγαστικά και λοιπά δάνεια, αντίστοιχα, η είσπραξη εξόδων χρηματοδότησης για τη χορήγηση του δανείου, η μονομερής αύξηση του επιτοκίου στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο χωρίς κάποιο λογικό κριτήριο ή η απαίτηση της τράπεζας για επιστροφή του δανείου αν δεν αποδεχθεί ο πελάτης την προσαρμογή του επιτοκίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου