Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Βατοπέδι: Για εκβιασμούς και μεθοδεύσεις μίλησε ο δικηγόρος της ΚΕΔ


Μεθοδεύσεις, πιέσεις και εκβιασμούς υψηλά ιστάμενων προσώπων, προκειμένου να υπογραφούν τα συμβόλαια για τις ανταλλαγές, περιέγραψε ο δικηγόρος της Κτηµατικής Εταιρείας του Δηµοσίου (ΚΕΔ) Σταύρος Ζερβουδάκης, στην απολογία του που διήρκεσε 17 ώρες, ενώπιον της ανακρίτριας Ειρήνης Καλού που διερευνά τις ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων. Ακόμα, άφησε αιχμές και για τον ρόλο του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Αγγέλου. 

Ο Σ. Ζερβουδάκης, που είχε οριστεί να συνυπογράφει ως δικηγόρος τα συμβόλαια ανταλλαγής, αντιμετωπίζει «άμεση συνέργεια σε απιστία» και «συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση». Με σύµφωνη γνώµη των δικαστικών λειτουργών, αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος. 

Όπως ανέφερε στην απολογία του, κάθε φορά που διατύπωνε ενστάσεις για τις δροµολογηµένες ανταλλαγές µεταξύ του Ελληνικού Δηµοσίου και της Μονής Βατοπεδίου, οι µόνιµες υποδείξεις των προϊσταµένων του στην ΚΕΔ ήταν «περιορίσου στα δικά σου. Μη µας καθυστερείς». Αναφερόμενος σε συγκεκριμένη περίπτωση που αρνήθηκε να υπογράψει ένα συμβόλαιο, είπε: «ο Αρσένιος πήρε τηλέφωνο τον Αγγέλου. Και μπροστά μου του έλεγε. ‘’Έλα Γιάννη. Είμαι στην ΚΕΔ. Έχουμε κάποια προβλήματα στις υπογραφές των συμβολαίων, αλλά θα τα ξεπεράσουµε».
 
«Με πίεζαν να υπογράψω τα συμβόλαια ανταλλαγής επειγόντως», τόνισε, ενώ «ζητούσα χρόνο για να ελέγξω τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων των ανταλλαγών». Επίσης, επισημαίνει: «Ήταν ανένδοτοι σε ‘’κάθε καθυστέρηση’’. Κάποια φορά είχε έλθει στο γραφείο μου ο π. Αρσένιος και επέμενε σε άμεση υπογραφή συμβολαίου, που είχε φέρει έτοιμο. Μου είπε, πρέπει να υπογραφεί τώρα! Τα έχουµε ετοιµάσει όλα. Μη µας καθυστερείς. Περιορίσου στα νοµικά σου. Πρέπει να φύγω αµέσως για το Αγιον Ορος (ερχόταν Πάσχα). Πρέπει να προετοιμαστώ να δεχτώ υψηλούς προσκεκλημένους. Μεταξύ αυτών, ανέφερε τον Ρουσόπουλο και τον Αγγέλου». 

Για την ανταλλαγή του ολυμπιακού ακίνητου Ολυμπιακό Χωριό με ακίνητα του Δημοσίου της πρώτης ανταλλαγής, του έφεραν, όπως είπε σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», ένα συμβόλαιο το μεσημέρι της Τετάρτης για να υπογραφεί την επόμενη Πέμπτη. Όταν τους απάντησε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο, σημειώνοντας ότι δεν ξέρει αν υπάρχει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔ για αυτή την ανταλλαγή, τότε «Αρσένιος και νομικός σύμβουλος της μονή μού λένε: Θα την φέρουμε αμέσως! Φεύγουν, ανεβαίνουν στον 6ο όροφο της ΚΕΔ, όπου είναι η Διοίκηση και επανέρχονται χωρίς απόφαση. ‘’Θα την έχεις αύριο που θα συνεδριάσει το ΔΣ και θα μπει εκτός ημερησία διάταξης το θέμα’’, είπαν. Την επaόμενη πράγματι έβγαλαν την απόφαση του Συμβουλίου. Και του είπαν: «Αύριο υπογράφουμε. Είναι επιθυμία του προέδρου και του διευθύνοντος. Εσύ περιορίσου στα δικά σου». 

Ο δικηγόρος της ΚΕΔ πρόσθεσε ότι στις 20/7/2007 υπογράφηκε και άλλο συμβόλαιο για το ολυμπιακό ακίνητο, χωρίς όμως να επιστραφεί στο Δημόσιο και την ΚΕΔ το ακίνητο που είχαν πάρει για τη λίμνη, όπως είπε. Όταν άρχισε να διαμαρτύρεται, η απάντηση ήταν πάλι «περιορίσου στα δικά σου», έτσι ο κ. Ζερβουδάκης τόνισε ότι δεν θα ξαναϋπογράψει συμβόλαια και δεν ξαναϋπέγραψε. Όπως όμως αναφέρει: «Στις 17/8/2008, υπέγραψαν με άλλο δικηγόρο της ΚΕΔ ακόμα δύο συμβόλαια. Για να δικαιολογήσουν την αντικατάσταση έλεγαν πως έλειπα σε άδεια. Στις 27/3/2008 με κάλεσαν στο γραφείο του διευθύνοντα συμβούλου. Μου λέει ο Εφραίμ: ‘’Κύριε Ζερβουδάκη, έχουν μείνει τρία συμβόλαια. Είναι έτοιμα. Σε λίγο έρχεται η συμβολαιογράφος να τα υπογράψουμε. Να τελειώνουμε’’. Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Έφυγα βρίζοντας». 

1 σχόλιο:

  1. Εκτός από όλα τα άλλα πάντως, αυτός ο δικηγόρος πρέπει να έχει πάρα πολλές δουλειές και σίγουρα του χρειάζεται ο τιπούκειτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή