Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Αναδάσωση 100.000 στρεμμάτων, μόνο στην Αττική, τα επόμενα 4 χρόνια

Πρόγραμμα αναδάσωσης μαμούθ εξήγγειλε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Θάνος Μωραΐτης. Σύμφωνα με δηλώσεις του, θα αναδασωθούν στα επόμενα 4 χρόνια, μόνο στην Αττική 100.000 στρέμματα που έχουν καεί στο Λεκανοπέδιο- θα δοθεί άμεση προτεραιότητα στις περιοχές από όπου η φωτιά πέρασε 2 και 3 φορές.

Η εκτίμηση είναι ότι το πρόγραμμα της αναδάσωσης θα κοστίσει γύρω στα 45 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα έχει ορίζοντα τετραετίας και για τον σκοπό αυτό στο επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν και οι σχετικοί διαγωνισμοί. Ήδη, οι μελέτες αναδάσωσης έχουν ολοκληρωθεί κατά 80%. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, μέχρι τις 21 Μαρτίου- από εκεί και πέρα δεν μπορούν να γίνουν αναδασώσεις εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας- θα διεξαχθούν πρόχειροι διαγωνισμοί προκειμένου σε 14 σημεία στην Πεντέλη και συγκεκριμένα κοντά στο ΠΙΚΠΑ, να φυτευτούν σε 500 στρέμματα 40.000 φυτά (πεύκα κι άλλα κωνοφόρα αλλά και θάμνοι).

«Ανομία, αδράνεια, ανοχή, τέλος», τόνισε ο κ. Μωραΐτης. «Έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα αναδάσωσης. Στο υπό σύσταση Πράσινο Ταμείο υπάρχουν ήδη 260 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία 5 χρόνια κατά μέσον όρο αναδασώνονταν 10.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα. Εμείς βάζουμε στόχο να τριπλασιαστούν τα έργα αναδάσωσης σε όλη τη χώρα».


Θα φυλάσσονται
Η διαφορά με τα προηγούμενα προγράμματα είναι ότι πλέον μπαίνει και το θέμα της φύλαξης της περιοχής που αναδασώνεται. Η νέα παράμετρος τίθεται αφού είναι κοινό μυστικό ότι οι περισσότερες αναδασώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αφήνονται στην τύχη τους με συνέπεια να μη γίνεται τίποτα.

Διαβάστε περισσότερα από "ΤΑ ΝΕΑ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου