Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Στη Γη το Endeavour

Χωρίς μεγάλα προβλήματα προσγειώθηκε τη Δευτέρα το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Endeavour με επτά αστροναύτες, στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με εικόνες που έδειξε απ ευθείας η τηλεόραση της NASA.
Το σκάφος προσγειώθηκε στην προβλήτα νούμερο 4 της αεροπορικής βάσης Εντουαρτς στην έρημο της Μοντάνα στις 23,25 ώρα Ελλάδας υπό καλοκαιρία και με καταγάλανο ουρανό.
Η NASA συνήθως αποφεύγει τις προσγειώσεις στην Καλιφόρνια γιατί εκεί ο καιρός συχνά άλλαζει γρήγορα και δυσχεραίνει την ομαλή άφιξη στη γη των διαστημικών οχημάτων και κυρίως γιατί το κόστος μεταφοράς σκάφους και υλικών στη συνέχεια στη Φλόριντα είναι εξαιρετικά μεγάλο.
Ωστόσο, σήμερα, λόγω της μεγάλης κακοκαιρίας που επικρατούσε, με πρόβλεψη διάρκειας τις επόμενες 48 ώρες, στο συνήθη χώρο προσγείωσης, στην αεροπορική βάση Κένεντι στη Φλόριντα, αποφασίστηκε η καθυστερημένη επιστροφή του Endeavour στην Καλιφόρνια.
Το Endeavour παρέμεινε στο Διάστημα επί 16 ημέρες στη διάρκεια των οποίων το πλήρωμα μετέφερε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) 14,5 τόνους υλικά, ενώ προχώρησε και στην επισκευή τριών ηλιακών αντεννών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου