Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ασωπός: Επισήμως «Ευπρόσβλητη ζώνη»

Ευπρόσβλητη ζώνη χαρακτηρίζεται η περιοχή του Ασωπού, σύμφωνα με συμπληρωματική Κοινή Υπουργική Απόφαση που οδεύει προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Με στόχο την καλύτερη προστασίας της λεκάνης απορροής του πολύπαθου ποταμού, η περιοχή χαρακτηρίζεται ευπρόσβλητη σε νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης, δηλαδή ευαίσθητη στα λιπάσματα.

Ο χαρακτηρισμός και η υιοθέτηση του αναγκαίου προγράμματος μέτρων, που περιλαμβάνει την εφαρμογή Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση της ρύπανσης από δραστηριότητες γεωργικής προέλευσης και ειδικότερα της ρύπανσης από νιτρικά.

Για την ύδρευση

Όσον αφορά την υδροδότηση της περιοχής, μετά την ανίχνευση καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου στο ποτάμι και τον υδροφόρο ορίζοντα, το υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι εντός του 2010 η ΕΥΔΑΠ ολοκληρώνει τις μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης για τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης του διυλιστηρίου των Οινοφύτων και μεταφοράς νερού από το Μόρνο, μέσω του διυλιστηρίου Θηβών στις κοινότητες της περιοχής, Νεοχωράκι και Ελαιώνας. Στο επόμενο στάσιο, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα δημοπρατήσει τα απαιτούμενα έργα. Η χρηματοδότησή τους θα γίνει από το ΥΠΕΚΑ, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και οι σχετικές πιστώσεις έχουν ήδη εκχωρηθεί στη Περιφέρεια.

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι το υπουργείο εξετάζει τη δημιουργία ειδικού γραφείου επιθεωρητών στα Οινόφυτα.

Αναφέρεται, τέλος, ότι εντός του 2010 θα ολοκληρωθεί η προκαταρκτική επεξεργασία για τον προσδιορισμό και ιεράρχηση των σκόπιμων ενεργειών και η διαμόρφωση συγκεκριμένων και εφικτών προγραμμάτων αποκατάστασης, που στη συνέχεια θα ενταχθούν για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

http://www.tovima.gr/


1 σχόλιο:

  1. ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΙΣ ΡΕ ΖΑΜΠΕΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΣΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΩ


    Διευκρίνιση σχετικά με την επιστημονική μας έρευνα2010-12-10
    6.12.2010

    Προς τον Πρόεδρο της

    Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θήβας

    Θήβα Βοιωτίας

    Κύριε πρόεδρε,

    Επειδή δημιουργήθηκε σύγχυση για ένα ζήτημα, εκείνο των αγροτικών προϊόντων της περιοχής σας, για το οποίο δεν είμαι προσωπικά υπεύθυνος αλλά υπεύθυνες είναι οι βιομηχανίες που ρυπαίνουν, σας δηλώνω ότι:

    α) όπως δήλωσε η Υπουργός Περιβάλλοντος την 19η Απριλίου 2010 (επισυνάπτω την σελίδα 3 του σχετικού δελτίου τύπου), το πρόβλημα της ποιότητας των τροφίμων αφορά αποκλειστικά την περιοχή των Οινοφύτων λόγω Ασωπού (και όχι την ευρύτερη των Θηβών) για την οποία, άλλωστε, περιοχή των Οινοφύτων, σύμφωνα πάντοτε με την Υπουργό, «Δίνεται η δυνατότητα, με σχετικά μικρή επιβάρυνση λόγω αντλήσεων, τροφοδότησης της περιοχής με αρδευτικό νερό από την Υλίκη. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται η ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων και θα υποβοηθείται η απορρύπανση των υπόγειων νερών»,

    β) σε καμία περίπτωση δεν πήρα θέση περί της τοξικότητας των τροφίμων. Η ειδικότητά μου (χημικός τροφίμων) δεν επαρκεί και δεν μου επιτρέπει άλλωστε να κρίνω την τοξικότητα ή την ακαταλληλότητα των τροφίμων της περιοχής σας,

    γ) η επιστημονική έρευνά μου διεξάγεται πάντοτε στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής έδρας της Χημείας των Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει ήδη επεκταθεί και τα μέχρι σήμερα πορίσματα αναμένεται να επιβεβαιωθούν ή, πολύ περισσότερο, να διαψευσθούν σε περίπου ένα χρόνο.

    Μέχρι τότε, καλώ τους συναδέλφους μου (ειδικούς στην χημεία των τροφίμων) ή εσάς προσωπικά να φέρετε στην δημοσιότητα κάθε σχετική έρευνα που έχετε κάνει για το ίδιο θέμα και, βεβαίως, να παρακολουθείτε με εξειδικευμένους επιστήμονες την έρευνά μου αυτή.

    Σας καλώ, επίσης, να απευθυνθείτε στις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Γενική Διεύθυνση Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας/Διεύθυνση Χωροταξίας & Προστασίας Περιβάλλοντος και Γενική Διεύθυνση Φυτικής Παραγωγής/Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής) που είναι υποχρεωμένες να ελέγξουν την καταλληλότητα των προϊόντων σας.

    Τέλος, εγώ δεσμεύομαι να απόσχω από κάθε δήλωση ή εμφάνιση σε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Αρκετά μέχρι σήμερα διαστρεβλώθηκαν από τα ΜΜΕ τα επιστημονικά μου πορίσματα.

    Με εκτίμηση,

    Ιωάννης Ζαμπετάκης (BSc, PhD, MEd)

    Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων

    ΕΚΠΑ

    izabet@chem.uoa.gr

    Categories : Scientific Publications -Επιστημονικές Δημοσιεύσεις
    Tags : Ασωπός τρόφιμα
    0 comments

    ΑπάντησηΔιαγραφή