Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2008

Θα επιλέγουν άθλημα βάσει DNA

Μία μέθοδος ανάλυσης του DNA, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2009 και στην Ελλάδα, παρέχει τη δυνατότητα καθορισμού του τύπου του αθλήματος που θα πρέπει να επιλέξει ο υποψήφιος αθλητής με βάση τις δικές του δυνατότητες.
Η ανάλυση σάλιου παιδιών ηλικίας από 6 έως 10 ετών φανερώνει αν αυτά διαθέτουν τα συγκεκριμένα γονίδια τα οποία δείχνουν τα αθλήματα στα οποία έχει προδιάθεση το παιδί, δηλαδή αν θα πρέπει να ασχοληθεί με το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, την κολύμβηση, το δρόμο αντοχής κλπ.
Έτσι, γνωρίζοντας την προδιάθεση οι γονείς θα μπορούν να κατευθύνουν το παιδί στο άθλημα που του ταιριάζει γονιδιακά.
Η μέθοδος αυτή, που εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ σε 500 παιδιά, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά παγκοσμίως από τον καθηγητή γενετικής του Πανεπιστημίου του Yale Μάριο Καμπούρη στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Αθλητιάτρων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 13-14 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αθλητίατρος και διευθυντής του Αθλητιατρικού Κέντρου Εθνικών Ομάδων Στίβου Βόρειας Ελλάδας, Νίκος Μαλλιαρόπουλος, με την ταυτοποίηση του DNA εντοπίστηκαν τα 10 γονίδια αθλητικής απόδοσης τα οποία δείχνουν την προδιάθεση του ανθρώπου για συγκεκριμένα αθλήματα.
«Αυτό όμως», πρόσθεσε, «δεν σημαίνει ότι όποιος έχει αυτά τα γονίδια θα γίνει αθλητής υψηλού επιπέδου. Σε αυτό παίζουν ρόλο και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Μπορούν όμως οι γονείς να κατευθύνουν τα παιδιά σε συγκεκριμένα αθλήματα που τους ταιριάζουν». Η μέθοδος θα αρχίζει να εφαρμόζεται στη χώρα μας το 2009 σε ιδιωτικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και θα κοστίζει 100 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου