Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Να πληρώσει η Vodafone 75,5 εκατ. ευρώ

Υπέρ της διατήρησης του προστίμου των 75,5 από τα 76 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει, τον Δεκέμβριο του 2006, η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στη VODAFONE για το σκάνδαλο των υποκλοπών, τάσσεται ο εισηγητής Χρ. Ράμμος.
Στην εισήγησή του ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας διαπιστώνει ότι υπήρξαν σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών, οι οποίες δικαιολογούν το ύψος του προστίμου, με εξαίρεση το ποσό των 500.000 ευρώ που καλείται να καταβάλει η εταιρεία ως ποινή για το ότι γνωστοποίησε στον πρωθυπουργό τη λίστα των ονομάτων των υπό παρακολούθηση προσώπων.
Η πρόταση του κ. Ράμμου αφήνει έκθετη την κυβέρνηση η οποία, όταν πληροφορήθηκε, τον Μάρτιο του 2005, ότι γίνονταν υποκλοπές δεν παρέπεμψε την εταιρεία στην ΑΔΑΕ ούτε κάλεσε την Αρχή να μετάσχει στην έρευνα, επιλέγοντας να διεξαγάγει έλεγχο με τη συνδρομή της ΕΥΠ, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός των υπαιτίων.Σύμφωνα με τον εισηγητή, η VODAFONE όταν ανακάλυψε το παράνομο λογισμικό όφειλε να ενημερώσει άμεσα όχι μόνον τις εισαγγελικές αρχές αλλά και την ίδια την ΑΔΑΕ, η οποία εκ του Συντάγματος ασκεί εποπτεία για το απόρρητο των επικοινωνιών, ώστε να εκπληρώσει επίκαιρα και αποτελεσματικά τον συνταγματικό σκοπό της μέσω των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της.
Αίσθηση προκαλεί και η κρίση του κ. Ράμμου, ότι ακόμη και αν η εταιρεία δέχθηκε υψηλή κυβερνητική οδηγία να παραμείνει το θέμα μυστικό λόγω των ανακρίσεων και γι' αυτό δεν ενημέρωσε την ΑΔΑΕ, μια τέτοια εντολή δεν θα ήταν σύννομη. Οπως αναφέρει, δεν είναι δυνατόν και με οποιαδήποτε αιτιολογία ένα λογισμικό τόσο επικίνδυνο για το απόρρητο των επικοινωνιών τεραστίου αριθμού χρηστών να μη βρίσκεται αυτούσιο στη διάθεση μιας ανεξάρτητης αρχής, στην οποία το Σύνταγμα έχει αναθέσει τη διασφάλιση θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων.
Kινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με την επιτροπή αναστολών που είχε απορρίψει αίτηση αναστολής της VODAFONE, είναι κατηγορηματικός ως προς το ότι η αφαίρεση του παράνομου λογισμικού από την εταιρεία συνιστά σοβαρή παράβαση, αφού στέρησε τη δυνατότητα από την ΑΔΑΕ να κατάσχει εγκαίρως κρίσιμο αποδεικτικό υλικό για τον εντοπισμό των δραστών.
Αντίθετα, όσον αφορά το πρόστιμο των 7.636.000 ευρώ που επέβαλε η ΑΔΑΕ στην Ericsson, ο κ. Ράμμος προτείνει να ακυρωθεί για τυπικούς λόγους, με βασικό επιχείρημα ότι η εταιρεία δεν είναι πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών αλλά προμηθευτής συστημάτων λογισμικού, ο οποίος δεν έχει υποχρέωση να προτατεύει διαρκώς και συστηματικά τα προσφερόμενα προϊόντα του από τον κίνδυνο αθέμιτης χρήση τους.
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου