Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

"Βιομηχανία" ιατρικών συνταγών


ΕΤΗΣΙΑ ΟΦΕΛΗ 2 δισ. ευρώ από την εφαρµογή των δροµολογηµένων αλλαγών στον χώρο του φαρµάκου µε την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα ασφαλιστικά ταµεία εκτιµά ότι θα αποκοµίσει το υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει στην κατοχή του κατάλογο µε 200 γιατρούς του ΙΚΑ που έγραφαν συνταγές φαρµάκων αξίας έως 200.000 ευρώ τον µήνα!

Η υπέρµετρη και κατευθυνόµενη συνταγογράφηση που εντοπίζεται είναι πρωτοφανής. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την ηλεκτρονική σάρωση συνταγών της Γενικής Γραµµατείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εντοπίστηκαν στο ΙΚΑ γιατροί να γράφουν φάρµακα από 60.000 έως 200.00 ευρώ τον µήνα!


Οι γιατροί που εµφανίζονται πρώτοι στη λίστα είναι γυναικολόγοι, παθολόγοι, ψυχίατροι και νευρολόγοι και οι µεγαλύτερες παραβάσεις έχουν εντοπιστεί σε Εδεσσα, Λευκάδα, Ηράκλειο Κρήτης, Καλαµάτα και φυσικά στην Αθήνα, όπου εντοπίστηκε παθολόγος να γράφει φάρµακα αξίας 200.000 ευρώ µηνιαίως. Η σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ έδειξε επίσης ότι 892 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, πάλι παθολόγοι - διαβητολόγοι και ψυχίατροι, αλλά και ανειδίκευτοι γιατροί των κέντρων ΕΣΥ που υπερσυνταγογραφούσαν, είχαν ο καθένας τον αποκλειστικό φαρµακοποιό του που εκτελούσε τις συνταγές κατά 100% µε την ανοχή ή τη συνέργεια και του ασφαλισµένου.

Ενδεικτικά, γιατρός παθολόγος µέσα σε ένα µήνα έγραψε 7.500 συνταγές (!) για φάρµακα αξίας 174.000 ευρώ. Το ίδιο διάστηµα, άλλος γιατρός έγραψε. 8.472 συνταγές συνολικής αξίας 166.874 ευρώ!

Για την υπόθεση αυτή θα συσταθεί ειδική επιτροπή στο ΙΚΑ, η οποία θα καλέσει τους παραβάτες γιατρούς για εξηγήσεις εξετάζοντας τη διακοπή της σύµβασής τους µε το Ιδρυµα και την παραποµπή τους στη Δικαιοσύνη.

Οπως είπε η Λούκα Κατσέλη, το υπουργείο περιµένει µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης κατά 500 εκατ. ευρώ φέτος λόγω της λίστας φαρµάκων και των νέων τιµών, ενώ από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση προσδοκά εξοικονόµηση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Σύµφωνα µε τα σχέδια της κυβέρνησης, οι δαπάνες υγείας των Ταµείων το 2011 θα είναι κατά 10% χαµηλότερες σε σχέση µε φέτος.

Εκτιµάται ότι µε το ηλεκτρονικό µπλόκο στην παράνοµη και κατευθυνόµενη συνταγογράφηση και στην εικονική χρήση των συνταγών υπολογίζεται ότι θα εξοικονοµηθούν πόροι άνω του 1 δισ. ευρώ το 2011 από τη φαρµακευτική δαπάνη, η οποία έφτασε το 2009 τα 5 δισ. ευρώ (το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταµεία).

Τέλος, χθες ανακοινώθηκε η ίδρυση δύο «κοινωνικών ΚΕΠ» στις οδούς Σταδίου και Πειραιώς, τα οποία θα εξυπηρετούν τους πολίτες για ασφαλιστικά και εργασιακά θέµατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου