Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Προετοιμάζεται πυρηνικό εργοστάσιο στη Ελλάδα;

Παρίσι, της Σίσσυς Μπάρα

Εδώ και μια περίπου εβδομάδα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο -από διαφορετικές πηγές,- αγγελίες πρόσληψης ειδικού προσωπικού στη κατασκευή πυρηνικού σταθμού, με έδρα την Ελλάδα ή εναλλακτικά το Αμπού Νταμπί.

Μεταξύ των προσόντων που αναγράφονται ως απαραίτητα για τη πρόσληψη είναι η προϋπηρεσία στη κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στη Μέση Ανατολή. Το όνομα της πολυεθνικής για λογαριασμό της οποίας προφέρονται αυτές οι θέσεις εργασίας δεν είναι εύκολο να ανακαλυφθεί. Για την ακρίβεια δεν αναφέρεται πουθενά.

Η μεσιτική εταιρία όμως που δημοσίευσε την αγγελία και την προώθησε στο διαδίκτυο φαίνεται να είναι διεθνώς γνωστή στο χώρο των κατασκευών. Πρόκειται για την αγγλική Soul Ressources με έδρα το Λονδίνο. Με βάση τις πληροφορίες που εμφανίζει στην ιστοσελίδα της έχει συνεργαστεί με πετρελαϊκές, χημικές και βιομηχανίες γκαζιού τις οποίες προμηθεύει με εργατικό δυναμικό για τη κατασκευή εργοστασίων σε όλο το κόσμο.

Αναμφισβήτητα, η αναφορά στο Αμπού Νταμπί ως εναλλακτική λύση για τη κατασκευή του εργοστασίου δείχνει ότι δεν πρόκειται για ειλημμένη απόφαση. Ωστόσο η ύπαρξη τέτοιων προτάσεων για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που αφορά το λιγότερο τις τοπικές κοινωνίες που θα φιλοξενήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, δεν θα έπρεπε να έχει συζητηθεί δημόσια;

Δύο μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και στο δημόσιο λόγο λέξεις όπως διαφάνεια, πράσινη ανάπτυξη, ή ανάπτυξη… σκέτο, μοιάζουν ολοένα και περισσότερο κενές νοήματος.

Αν το σύνολο του πολιτικού κόσμου αναγνωρίζει ότι τα χρέη της χώρας συνήφθησαν ερήμην των πολιτών, και αν, οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν το μνημόνιο μηδενίζοντας το κοντέρ της δικής τους ζωής για την Νέα Ελλάδα που θα προκύψει, τότε εύλογα διερωτάται κανείς εάν δεν έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν προτάσεις που αφορούν τη δημόσια υγεία.

Η μήπως η προστασία της τελευταίας εξαντλείται στη απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους;


1 σχόλιο:

  1. Όσο οι ελληναράδες δεν υπολογίζουν τίποτα και αποτελούν το πιο ενεργοβόρο λαό του πλανήτη καλά κάνουν και σχεδιάζουν πυρηνικό εργοστάσιο. Ετσι κι αλλιώς είναι εγκληματικός ο τρόπος που λειτουργεί η ΔΕΗ σήμερα.
    Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οτι θα έρθει μια εταιρία(όπως με τη γέφυρα του Ρίου, τα διόδια κτλ) και θα φτιάξει με το ελάχιστο κόστος το εργοστάσιο(και με το 80%πληρωμένο απο τους φορολογούμενους) και μετά θα μας πουλάει ενέργεια ακριβότερα απο τη ΔΕΗ. Και ανάθεμα αν θα το συντηρεί κανείς αυτόν το Χάρο που θα χτίσουνε..
    Και στη Πολωνία έφτιαξαν (τότε..) πυρηνικό εργοστάσιο, όμως δώσαν και τσάμπα ρεύμα στο κόσμο! Εδώ πόσο θα μας κοστίζει και πού θα πηγαίνουν τα χρήματα που θα πληρώνουμε για τη πυρηνική ενέργεια δε μας λέει κανείς.. Αυτό που μας λέει πάντως η εταιρία που τα αρπάζει καθημερινά από τα διόδια είναι οτι τα χρήματα αυτά πάνε ή στη χώρα της ή σε μυστικούς λογαριασμούς στην ελβετία,,
    Όπως και να 'χει, τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να παραμένουν στο "κράτος" για να μην έχει από ανάγκη κανένα μαστροπο τύπου ΔΝΤ.- Στη περίπτωση που είχαμε δημοκρατία αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να έχουμε ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ παραγωγή ενέργειας (ήλιος, αέρας,,). Στην εξουσία όμως είναι εκλεγμένοι ένα μάτσο άχρηστοι και ανίδεοι στην σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος τους.
    Τα λάθη πληρώνονται και μέχρι να καταλάβουμε γιατί μας κυβερνάει μια συμμορία ληστών που κοιτάνε μόνο τη καλοπέρασή τους, βλέπω τα ποσοστά του καρκίνου να αυξάνονται δραματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή