Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας την Παρασκευή στα Τίρανα, ενώ άλλα δύο άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στις διαδηλώσεις, έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, έπαιρναν μέρος οπαδοί της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν για διαφθορά, και ζητούν πρόωρες εκλογές.

Στις ταραχές τραυματίστηκαν 22 πολίτες και τουλάχιστον 17 μέλη των δυνάμεων ασφάλειας.

Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στην αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις στις διαδηλώσεις πήραν μέρος 20.000 άτομα.

Βίντεο από την εν ψυχρώ δολοφονία διαδηλωτή στα ΤίραναΗ αλβανική αντιπολίτευση αντέδρασε στη δημοσιοποίηση βίντεο, το οποίο προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο, καθώς σε αυτό «πρωταγωνιστούσε» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, ο οποίος ζητούσε από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρία. Ύστερα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο, ο Μέτα παραιτήθηκε.

Ωστόσο αυτό δεν αποκατέστησε την ηρεμία καθώς η αντιπολίτευση δεν δέχτηκε ποτέ και το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, το 2009, στις οποίες πιστεύει ότι έγινε νοθεία, υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερίσα.

Ο Σαλί Μπερίσα είχε κερδίσει τις εκλογές με μικρή διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου