Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Κλιμακώνουν οι φαρμακοποιοί, «δεν υποχωρεί» ο Λοβέρδος

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, 26, 27 και 28 Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζει ότι «δεν υπάρχει λόγος να υποχωρήσει» στο θέμα των φαρμακοποιών και δηλώνει πως αν αποτύχει η περιοριστική πολιτική θα υπάρξουν «νέα σκληρά μέτρα». 

Ενώ οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με ορισμένους, όπως ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά να αποφασίζει μάλιστα 48ωρες κυλιόμενες από τη Δευτέρα και να προειδοποιεί ότι οι φαρμακοποιοί του Πειραιά δεν θα δίνουν φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους πέντε ταμείων, ( ΟΠΑΔ, ΗΣΑΠ, ΔΕΗ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Συμβολαιογράφων), καθώς αυτά δεν έχουν πληρώσει εδώ και πέντε μήνες, το υπουργείο υγείας, σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», προετοιμάζεται για νέο χτύπημα μετά το άνοιγμα του επαγγέλματος. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, στο ανανεωμένο κείμενο της τρόικας αλλά και στις σκέψεις του υπουργείου Υγείας είναι να προσδιορίζεται το κέρδος των φαρμακοποιών όχι με ποσοστό επί της πώλησης φαρμάκων αλλά με πάγια αποζημίωση η οποία θα εξαρτάται από την τιμή του σκευάσματος.
Αυτό σημαίνει ότι οι φαρμακοποιοί δεν θα λαμβάνουν το 23% που αναλογεί σήμερα ανα φαρμακευτικό σκεύασμα, ποσοστό καθαρού κέρδους που προκύπτει από το αρχικό 35% και την αφαίρεση του κόστους λειτουργίας, αλλά με λιγότερα.

Σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα εφαρμοστεί μόνο στην περίπτωση που επιτευχθεί η μείωση των δαπανών υγείας κατά 1,4 δις ευρώ το 2011. 

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», τονίζει ότι «δεν υπάρχει λόγος να κάνει υποχωρήσεις» στο θέμα των φαρμακοποιών καθώς «οι τελικές επιλογές του υπουργείου είναι σύνθεση πολύ αντίθετων μεταξύ τους πολιτικών και μέτρων. Δεν είναι σωστό να με καταγγέλλουν για πολιτικές που δεν ασκώ και για αδιαλλαξία. Πιστεύω στην πρόταση που κατέθεσα στην Βουλή και θα την υπερασπιστώ». 

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι «κατά τον κοινωνικό διάλογο αποσιωπούν ορισμένοι από τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών ότι υπήρξαν πολλά μέτρα απελευθέρωσης που δεν αποδέχτηκα».
Σχετικά με την άποψη των φαρμακοποιών ότι ο νέος νόμος ανοίγει το δρόμο για να μπουν φάρμακα σε σουπερ μάρκετ τονίζει πως «δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση». «Το έχω αποκλείσει με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο. Συνεπώς η επίκληση αυτού του επιχειρήματος είναι προσχηματική και γίνεται για να στηρίξει τη συνέχιση των απεργιών», δηλώνει. 

Τέλος, αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει ότι αν αποτύχει η περιοριστική πολιτική θα χρειαστούν και άλλα επίπονα μέτρα επί δικαίους και αδίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου