Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ


Ένα καλό μπάνιο πριν ξεκινήσουμε απομακρύνει την λιπαρότητα του σώματος και μειώνει την εφίδρωση. Πρέπει να φοράμε ΜΑΚΡΙΑ ΡΟΥΧΑ ώστε να μειώνεται η επιφάνεια του σώματος που εκτίθεται στο αέριο και οι πιθανές παρενέργειες από το δέρμα. Να προτιμώνται τα βαμβακερά υφάσματα .

Έκθεση σε δακρυγόνα

Τα ρούχα πρέπει να αλλάζουν μόλις αυτό είναι εφικτό και να πλένονται με σαπούνι ή διάλυμα σόδας. Κυρίως μην αγκαλιάσετε κανένα στο σπίτι και ιδίως παιδιά, φορώντας τα.

Ο λαιμός και το πρόσωπο είναι οι πιό εκτεθειμένες περιοχές. Αν υπάρχει λιπαρότητα, το αέριο δρα καλύτερα. Το πρόσωπο και ο λαιμός πρέπει να πλένονται καλά με αλκαλικό, στερεό σαπούνι πριν την πορεία. Ετσι αφαιρείται η λιπαρότητα. Γι αυτό είναι καλό να αποφεύγονται επίσης οι κρέμες προσώπου και οτιδήποτε λιπαρό, όπως η βαζελίνη ή το βούτυρο-κακάο στα χείλη. Η βαζελίνη και τα λεμόνια υπήρξαν στο παρελθόν τρόπος αντιμετώπισης των δακρυγόνων. Σήμερα ευοδώνουν τη δράση των σύγχρονων δακρυγόνων.
Το δέρμα πρέπει να διατηρηθεί ξηρό και το παιδικό ταλκ μπορεί να βοηθήσει εαν εφαρμοσθεί μετά το πλύσιμο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί πούδρα του μακιγιάζ με την οποία μπορούμε να στεγνώνουμε το δέρμα όποτε το νοιώθουμε υγρό κατά τη διάρκεια της πορείας. (Η χρήση πούδρας μπορεί να δημιουργεί κάποια προβλήματα στους αρσενικούς ..αλλά είναι σωτήριο αν πέσει δακρυγόνο κοντά μας!).
Καλό είναι να φοράμε ένα μεγάλο μαντήλι στο λαιμό που μπορούμε να το φέρουμε προς το πρόσωπο σε περίπτωση ρίψης δακρυγόνων.

Μάτια: Οσοι φορούν φακούς επαφής, καλό είναι να τους αντικαταστήσουν με γυαλιά ώστε να μην παγιδευθούν μέσα στο φακό δακρυγόνα. Οποιοι έχουν αλλεργία καλό είναι να φορούν επίσης γυαλιά.

Εκθεση σε δακρυγόνα: Ωσπου να δράσουν έχουμε 20 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει οτι προλαβαίνουμε να φορέσουμε γυαλιά και να ανεβάσουμε τα μαντήλια. Η ψυχραιμία είνα σημαντική. Σε περίπτωση που ψεκαστούμε ή αυξηθεί η συγκέντρωση του δακρυγόνου λόγω συνεχών ψεκασμών και καίει το πρόσωπο, ο λαιμός και δακρύζουν συνεχώς τα μάτια, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι ο ψεκασμός μας με διάλυμα σόδας που θα έχουμε μαζί μας (το παρασκεύασμα περιγράφεται παρακάτω). Να θυμόμαστε επίσης οτι δεν πρέπει να τρίβουμε τα μάτια με τα χέρια γιατί είναι εμποτισμένα με το δακρυγόνο. Ανάμεσα στα χέρια και τα μάτια πρέπει να μεσολαβεί οπωσδήποτε καθαρό ύφασμα (γι αυτό είναι καλό να έχουμε μαζί μας εφεδρικά μαντήλια). Εαν υπάρχει έντονος πόνος και πρόβλημα στην όραση απαιτείται η συμβουλή ειδικού.

Αναπνευστικό σύστημα


Μύτη: ρινόρροια, κάψιμο


Κατώτερο αναπνευστικό σύστημα: Η έκθεση στο δακρυγόνο μπορεί να προκαλέσει βήχα, αίσθημα καύσου, τοπικό οίδημα που μπορεί να προκαλέσει βρογχόσπασμο (σφύριγμα στην αναπνοή) κάτι που είναι πιό πιθανό και πιό επικίνδυνο αν πάσχει κάποιος από νόσημα αναπνευστικό, κυρίως άσθμα.

Ο ψεκασμός με το παρασκεύασμα της σόδας θα βοηθήσει, αλλά σε περίπτωση βρογχόσπασμου θα χρειασθεί η χρήση βρογχοδιασταλτικών όπως το aerolin, dracanyl κλπ που αν κάποιος πάσχει από άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή αλλεργία πρέπει οπωσδήποτε νάχει μαζί του. Σε περίπτωση έντονου προβλήματος (μεγάλη δύσπνοια και έντονο σφύριγμα στην αναπνοή) πρέπει να πάει κανείς στο νοσοκομείο.

Γαστρεντερικό σύστημα. Οι αντιδράσεις είναι συνήθως ήπιες:έμμετος και διάρροια που τα χάπια ενεργού άνθρακα μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Κεντρικό Νευρικό σύστημα: Πονοκέφαλος, ζαλάδα σπάνια σπασμοί.

Κυκλοφορικό σύστημα: Μπορεί να εμφανισθεί υπέρταση (ειδικά σε όσους έχουν αντίστοιχο ιστορικό)

Δέρμα: η άμεση έκθεση στο αέριο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και κορτιζονούχες αλοιφές είναι αναγκαίες.

Να θυμόμαστε:
• όλα τα συμπτώματα περνούν, αν βρεθούμε γρήγορα σε καθαρό αέρα
• εκτός από εμάς και οι αστυνομικοί εκτίθενται στα δακρυγόνα και αυτοί...είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
• αν έχουμε κατέβει σε πορεία αποφασισμένοι να μην διαλυθούμε, πρέπει να έχουμε κάνει την κατάλληλη προετοιμασία που θα μας επιτρέψει να κερδίσουμε χρόνο. Μερικές οδηγίες ακολουθούν.

Παρασκευή Διαλύματος σόδας

Μια κούπα νερό ζεσταίνεται σε μια κατσαρόλα όπου βάζουμε σιγά-σιγά μαγειρική σόδα. Η σόδα έχει την τάση να χυθεί γι αυτό βγάζουμε την κατσαρόλα όταν φουσκώνει από την φωτιά. Ανακατεύουμε χωρίς να αφήνουμε το νερό να βράσει, ενώ προσθέτουμε τη σόδα έως ότου διαλύεται. Το διάλυμα το αφήνουμε να κρυώσει και το μεταφέρουμε σε΄ενα ψεκαστήρι σαν αυτά που ψεκάζουμε τα λουλούδια. Καλό είναι να διατηρηθεί στο ψυγείο. Προσοχή! Δεν ψεκάζουμε στο πρόσωπο με ανοιχτά τα μάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου