Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Καταργείται ο νόμος για την ποινικοποίηση της κουκούλας

Με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση του νόμου που καθιστά αυστηρότερη την ποινική μεταχείριση όσων διέπραξαν κάποιο αδίκημα, ενώ φορούσαν κουκούλα.

Τη σχετική εισήγηση έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης.

Ο κ. Καστανίδης υπενθύμισε ότι η κατάργηση της κουκούλας ως επιβαρυντικής περίστασης, αποτελεί προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης.

Την απόσυρση του νόμου για την ποινικοποίηση της κουκούλας προανήγγειλε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας την Πέμπτη στο Mega.

O κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε το νόμο «αστεία ρύθμιση» ανέφερε πως «δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε τέτοιες πολώσεις με το χώρο της νεολαίας» και συμπλήρωσε πως «δεν χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις που ποινικοποιούν συμπεριφορές κυρίως μικρών παιδιών».

Η «άσκοπη και άτοπη ρύθμιση», σύμφωνα με τον υπουργό, θα αντικατασταθεί από επιχειρησιακές δράσεις, υποστηρίζοντας ότι τα επεισόδια είναι αποτέλεσμα του «μείγματος εγκλήματος και κοινωνικών ζητημάτων, που οδηγεί σε εκρηκτικό αίσθημα ανασφάλειας».

Αντίδοτο, ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είναι η ύπαρξη και παρουσία του επίσημου κράτους.

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες της Νίκαιας

Ελεύθεροι αφέθηκαν την Πέμπτη τρεις νεαροί που είχαν συλληφθεί σε επεισόδια στη Νίκαια που κατηγορούνταν σε βαθμό κακουργήματος για διατάραξη κοινής ειρήνης, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου για την κουκούλα.

Σε δύο από αυτούς δεν επιβλήθηκε κανένας όρος, ενώ στον τρίτο απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Ο συνήγορός τους ανέφερε σχετικά ότι ο «νόμος περί κουκούλας, ο οποίος είναι αντισυνταγματικός, κατέρρευσε», λένοντας επίσης ότι είναι «εκδικητικός νόμος για τον πολίτη».

[Πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου